Μία μικρή κάμερα στο πάνω εμπρόσθιο μέρος του λεωφορείου είναι αυτή που θα καταγράφει τους παραβάτες που εισέρχονται στις λεωφορειολωρίδες. Η τοποθέτηση των καμερών στα λεωφορεία της ΟΣΥ, το νέο μέτρο που εφαρμόζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει τεθεί ήδη σε πιλοτική λειτουργία από τις αρχές Ιουλίου του 2025.

Δέκα κάμερες, δέκα λεωφορειακές γραμμές σε σημεία υψηλής κυκλοφορίας σε 8 δήμους στην Αττική (σ.σ. Αθηναίων, Αγίας Παρασκευής, Ραφήνας – Πικερμίου, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Φιλοθέης – Ψυχικού, Αλίμου, Καλλιθέας). Από αυτές τις περιοχές ξεκινά το μέτρο, με τις υπόλοιπες 490 κάμερες να εγκαθίστανται σταδιακά μέχρι το προσεχές φθινόπωρο.

1

Σε ποιες γραμμές έχουν τοποθετηθεί οι κάμερες

Οι δέκα λεωφορειακές γραμμές της ΟΣΥ, στις οποίες έχουν τοποθετηθεί οι κάμερες είναι οι κάτωθι:

Β5: Σταθμός Λαρίσης – Λεωφόρος Αλεξάνδρας – Αγία Παρασκευή
608: Γαλάτσι – Ακαδημία – Νεκροταφείο Ζωγράφου
550: Παλαιό Φάληρο – Κηφισιά
909: Αγ. Βασίλειος – Αγ. Σοφία – Κρατικό Νίκαιας
Α7: Στουρνάρη – Κηφισιά
831: Πειραιάς – Αιγάλεω
904: Πλατεία Καραϊσκάκη – Σταθμός Πειραιά – Φρεαττύδα
Ε14: Σύνταγμα – ΟΑΚΑ – Υπουργείο Παιδείας (Express)
035: Άνω Κυψέλη – Πετράλωνα – Ταύρος
227: Άνω Πετράλωνα – Άγ. Αρτέμιος

Οι κάμερες είναι συνδεδεμένες με το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα για την Οδική Ασφάλεια, από το οποίο θα διαπιστώνονται οι παραβάσεις από τους οδηγούς, όπως επίσης και τα φαινόμενα υποτροπής.

Το mononews.gr εντόπισε τις κάμερες και τις παρουσιάζει αποκλειστικά στους αναγνώστες του.

Αυτές οι διακριτικές κάμερες που φαίνονται στις παρακάτω φωτογραφίες δεν είναι ορατές από τους οδηγούς και ούτε κάποιος οδηγός έχει πρόσβαση σε αυτές. Ωστόσο, οι παραβάσεις που καταγράφονται, πλέον θα οδηγούν σε βεβαιώσεις των κλήσεων σε όσους οδηγούς δεν τήρησαν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Η κάμερα στο εμπρόσθιο μέρος του λεωφορείου
Η κάμερα στο εμπρόσθιο μέρος του λεωφορείου

Η κάμερα στο εμπρόσθιο μέρος του λεωφορείου

Οι οδηγοί δεν έχουν πρόσβαση στις κάμερες
Οι οδηγοί δεν έχουν πρόσβαση στις κάμερες

Πώς λειτουργούν οι «έξυπνες» κάμερες

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί αρωγό σε αυτό το εγχείρημα, μέσω της τεχνολογίας υπολογιστικής όρασης και machine learning για τον εντοπισμό των πινακίδων των οχημάτων που κινούνται παράνομα στις λεωφορειολωρίδες. Στη συνέχεια, τα δεδομένα (φωτογραφίες, βίντεο και στοιχεία πινακίδων), που έχουν συλλέξει οι κάμερες μεταδίδονται αυτόματα στο Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Οδικής Ασφάλειας, το οποίο επεξεργάζεται τα στοιχεία και προχωρά στην επιβεβαίωση ή μη, της εν λόγω παράβασης.

Σε περίπτωση που η παράβαση επιβεβαιωθεί, ο οδηγός θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά μέσω SMS και gov.gr Wallet, για την επιβολή προστίμου, το οποίο μπορεί να πληρωθεί και ηλεκτρονικά, ενώ δίνεται και η δυνατότητα της ένστασης.

Όχι ακόμα στα ταξί στις λεωφορειολωρίδες – Τι λέει το συνδικάτο

Όπως αναφέρει στο mononews.gr ο Γενικός Γραμματέας του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και Θυγατρικών Εταιρειών Φώτης Νικολακόπουλος, για το φλέγον ζήτημα της ενδεχόμενης κίνησης των ταξί στις λεωφορειολωρίδες, «Ακόμα και σήμερα που μιλάμε οι λεωφορειολωρίδες δεν λειτουργούν. Το έχουμε πει στο υπουργείο. Το έχουμε πει και στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Είχαμε στείλει και επιστολές. Σε κάτι που δε λειτουργεί, πώς θα βάλεις κάτι ακόμα μέσα; Για παράδειγμα, η κάθοδος στην οδό Ερατοσθένους στο Παγκράτι είναι λεωφορειολωρίδα. Δεν το ξέρει κανείς. Άλλο ένα παράδειγμα είναι και η Ιπποκράτους στο κέντρο. Δηλαδή, μιλάμε για κατάληψη της λεωφορειολωρίδας. Αν κάποιος παρκάρει χωρίς κάρτα του δήμου, σε δημοτικό πάρκινγκ, η δημοτική αστυνομία θα τον γράψει. Με την λεωφορειολωρίδα, επειδή την παρατηρώ, δεν ασχολείται κανείς. Δεν λειτουργεί στο μεγαλύτερο κομμάτι».

Οι λεωφορειολωρίδες Πειραιά και Αθήνας, μας λέει ο κ. Νικολακόπουλος είναι 51,7 χλμ. «Από αυτά σε ένα μεγάλο κομμάτι έχει γίνει κατάληψη. Ιπποκράτους, Χαριλάου Τρικούπη, Ιερά οδός κ.α. είναι κατειλημμένες. Υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα και δεν ενοχλεί κανείς τους οδηγούς. Πώς σε κάτι που δε λειτουργεί, θα προστεθούν περίπου 13.600 ταξί που έχει η Αθήνα; Άρα, θα γίνει ένα μπάχαλο, που θα οδηγήσει τόσο στην ταλαιπωρία των οδηγών των λεωφορείων, όσο και των επιβατών, που πληρώνουν το αντίτιμο του εισιτηρίου για να μεταφερθούν στη δουλειά τους. Χαίρομαι, που άκουσα τη νέα πολιτική ηγεσία και τον νέο αναπληρωτή υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ότι θα δώσει προτεραιότητα στα λεωφορεία», εξηγεί ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου.

Επιπλέον, όσον αφορά στις δηλώσεις του ΣΑΤΑ ότι σε όλη την Ευρώπη κυκλοφορούν τα ταξί στις λεωφορειολωρίδες, ο κ. Νικολακόπουλος το διαψεύδει επισημαίνοντας ότι αυτό γίνεται μόνο σε κάποια σημεία. «Μόνο σε συγκεκριμένα σημεία, γίνεται αυτό στην Ευρώπη και όχι για να σταματήσουν τα ταξί, αλλά να διέλθουν. Σε χώρες όπως είναι η Ιταλία και η Γαλλία, εκεί αυτό το τηρούν ευλαβικά. Αν αυτό γινόταν στην Ελλάδα, δεν θα το τηρούσαν οι ταξιτζήδες και θα έβλεπες ένα ταξί μπροστά και ένα λεωφορείο από πίσω. Και ποιος θα είχε ταλαιπωρηθεί; Εσύ, εγώ και ο κάθε επιβάτης που δε θα πήγαινε ποτέ στη δουλειά του. Επομένως, φτιάξε την πρώτα, διαγράμμισέ τη, βάλε σήματα και μετά έλα να το συζητήσουμε. Αν δε λειτουργεί όμως, τι να πούμε;»

Αναφορικά με τις κάμερες στα λεωφορεία, ο κ. Νικολακόπουλος αναρωτιέται πόσα ΙΧ θα καταγράψουν, όταν το όχημα κινείται σε έναν δρόμο όπως η Ερατοσθένους. «Γιατί δεν επιβάλει πρόστιμα η τροχαία, εφόσον τα οχήματα είναι σταματημένα;».

Τι λέει ο νέος ΚΟΚ για την παράβαση στις λεωφορειολωρίδες

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας που ψηφίστηκε στις 11 Ιουνίου 2025 επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα και ποινές στους παραβάτες. Όσον αφορά στις λεωφορειολωρίδες και την παρακώλυση της δημόσιας συγκοινωνίας, στον μέχρι πρότινος ισχύοντα κώδικα δεν υπήρχε κεντρική ρύθμιση για τη στάθμευση, παρά μόνο διάσπαρτες διατάξεις για υποπεριπτώσεις, με τα πρόστιμα να κυμαίνονται από 40 έως 100 ευρώ.

Αυτό άλλαξε με τον νέο ΚΟΚ, καθώς κωδικοποιείται η παράνομη στάση ή στάθμευση που έχει αποτέλεσμα την παρεμπόδιση διέλευσης οχημάτων που εξυπηρετούν τη δημόσια συγκοινωνία ή λεωφορεία. Το πρόστιμο δε, ανέρχεται στα 350 ευρώ με αφαίρεση της άδειας για 70 ημέρες.

Την ίδια ώρα, στα ταξί που κινούνται στις λεωφορειολωρίδες επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ, χωρίς να αφαιρείται το δίπλωμα από τον οδηγό. Πιο συγκεκριμένα, απαγορεύεται η κυκλοφορία ταξί (και έμφορτων) στη λεωφορειολωρίδα με σκοπό την ταχύτητα και την αξιοπιστία του νέου στόλου των λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με στόχο την αναβάθμιση της επιβατικής εμπειρίας. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις επιβίβασης και αποβίβασης σε εσοχές δρόμων, οι νυχτερινές ώρες, τα ταξί μηδενικών ρύπων και τα ειδικά οχήματα των ΑμεΑ.

Διαβάστε επίσης:

Σιδηρόδρομος: Το ιαπωνικό παράδειγμα που μελετά ο Κυρανάκης για τα ελληνικά τρένα

Ποδαρικό με επιτυχία στην πιλοτική 24ωρη λειτουργία των ΜΜΜ – Τι δήλωσαν Κυρανάκης, Σπηλιόπουλος και Αγιάσογλου (upd)

Β.Χαλκιάς (Νέα Αττική Οδός): Πολιτική απόφαση το ζήτημα της λύσης του κυκλοφοριακού στην Αθήνα