• Οικονομία

    Ξεκινά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Από σήμερα ξεκινά η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του φετινού ΕΝΦΙΑ στην ΑΑΔΕ, μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει όλο το Σαββατοκύριακο. Συνεπώς, οι ιδιοκτήτες θα βλέπουν σταδιακά να «ανεβαίνουν» τα φετινά ραβασάκια της εφορίας έως και το βράδυ της Κυριακής.

    Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει σε εισπράξεις περίπου 2,23 δισ. ευρώ, ενώ, με βάση τον προγραμματισμό, η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 2023 θα γίνει και φέτος από τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

    Η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων έως τις 31 Μαΐου 2023 και η τελευταία έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

    Ίδιος ο ΕΝΦΙΑ σε όσους δεν είχαν μεταβολές

    Οι φορολογούμενοι που δεν είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2022 θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο ακινήτων που πλήρωσαν και πέρσι.

    Αντίθετα αυξημένος θα είναι φέτος ο ΕΝΦΙΑ για τους πολίτες που απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, ή απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη η ψιλή κυριότητα, επικαρπία), ή τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους, ή εμφάνισαν πέρσι στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους.

    Όσοι φορολογούμενοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή τα εγγόνια τους θα δουν μειωμένο το φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Επίσης, υπολογίζεται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα έχουν εκπτώσεις έως και 50% ή και απαλλαγή με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

    Πώς θα εκτυπώσετε τον ΕΝΦΙΑ

    Η εκτύπωση των ειδοποιητηρίων του ΕΝΦΙΑ γίνεται μέσα από την σελίδα του myAADE με τους κωδικούς taxisnet.

    Αναλυτικά η διαδικασία εκτύπωσης:

    *Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE

    *Εισέρχεστε στο παράθυρο «Εφαρμογές»

    *”Κλικ” στην επιλογή «Πολίτες»

    *Κατεβαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» Εκεί ανοίγει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε τους κωδικούς taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή

    *Επιλέγετε το έτος 2023 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2023

    Με την ίδια διαδικασία μπορείτε να κάνετε και έκδοση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ στο τρέχον έτος ή σε προηγούμενα.

    Διαβάστε επίσης

    Τα τετράποδα του Τσίπρα, τα πρωινάδικα της τηλεόρασης και τα χολιγουντιανά μαθήματα

    Ευρυπίδης Στυλιανίδης στο mononews: Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: αστάθεια με το ΣΥΡΙΖΑ ή σταθερή και στιβαρή Κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία;

    Αποκάλυψη – Έγγραφο ντοκουμέντο: Στο στόχαστρο των Αρχών πέντε γνωστοί μηχανικοί για τα αυθαίρετα της Μυκόνου



    ΣΧΟΛΙΑ