• Οικονομία

    Wall Street Journal: Κίνδυνος για τα ελληνικά ομόλογα η ενδεχόμενη αναστολή της δόσης

    • NewsRoom


    Το ενδεχόμενο αναστολής της αποταμίευσης του 1 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να πλήξει σημαντικά την επενδυτική διάθεση, η οποία θα αποτυπωθεί στα ελληνικά ομόλογα, αναφέρει σε δημοσίευμα της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

    Παρότι η Αθήνα δεν έχει άμεση ανάγκη ρευστότητας, χάρη στο «μαξιλάρι», αν τελικά το Eurogroup «παγώσει» τη δόση, αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα πλήγμα για το επενδυτικό αίσθημα απέναντι στα ελληνικά ομόλογα, προειδοποιεί η αμερικανική εφημερίδα.

    «Οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας απειλούν να παρακρατήσουν χρηματοδότηση 1 δισ. ευρώ που περίμενε η κυβέρνηση της χώρας να λάβει την άνοιξη, επειδή η Αθήνα δεν έχει εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η απειλή των επιτηρητών της ΕΕ που παρακολουθούν τις οικονομικές πολιτικές της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος αναδεικνύει τις ανησυχίες ότι η ελληνική κυβέρνηση »σέρνει τα πόδια της» στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να διασφαλιστεί ότι η χώρα δεν θα ξαναμπεί σε οικονομικούς μπελάδες» γράφει η Wall Street Journal.

    Η έκθεση της Κομισιόν, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει υλοποιήσει σειρά μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνουν τις ιδιωτικοποιήσεις, την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και την υιοθέτηση νέου νομικού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η έκθεση προειδοποιεί πως, αν η Αθήνα δεν επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, τότε το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα «παγώσει» πιθανότατα τη δόση.

    Μία τέτοια απόφαση «μπορεί να πλήξει το επενδυτικό αίσθημα για τα ελληνικά ομόλογα», επισημαίνει η Wall Street Journal, ενώ «η Αθήνα έχει στόχο να εκδώσει νέο 10ετές ομόλογο τον επόμενο μήνα, το πρώτο από τον Μάρτιο του 2010».

    Χάρη στο μαξιλάρι ρευστότητας, «η Ελλάδα δεν έχει άμεση ανάγκη το 1 δισ. ευρώ, που προέρχεται από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα. Ομως η Αθήνα ήλπιζε σε μια θετική αξιολόγηση των δανειστών, ως σήμα προς τους πιθανούς ξένους επενδυτές ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα», επισημαίνει ακόμη η αμερικανική εφημερίδα.

    Η βασική πηγή διαφωνιών είναι το προσχέδιο του νέου «νόμου Κατσέλη», αναφέρει το δημοσίευμα. Αξιωματούχοι της ΕΕ θεωρούν ότι το νέο νομικό πλαίσιο είναι υπερβολικά γενναιόδωρο απέναντι σε ανθρώπους που αποτυγχάνουν να πληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια τους. Οι δανειστές θέλουν να μπορούν οι τράπεζες να προβαίνουν σε κατασχέσεις σε περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμής των δανείων, κάτι που είναι δύσκολο υπό την παρούσα ελληνική νομοθεσία, συνεχίζει η Wall Street Journal.

    «Ο νέος νόμος είναι τόσο γενναιόδωρος απέναντι στους ιδιοκτήτες ακινήτων που εγείρει σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με τον αντίκτυπο στην κουλτούρα πληρωμών και τους ισολογισμούς των τραπεζών και ο συνολικός σχεδιασμός του μπορεί να διευκολύνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Κομισιόν στην έκθεση.

    Ελληνας αξιωματούχος, που επικαλείται η Wall Street Journal, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα φέρει σύντομα στη Βουλή ένα αναθεωρημένο σχέδιο νόμου. Ομως, δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό θα ικανοποιεί τους αξιωματούχους της ΕΕ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Υπουργείο Οικονομικών: «Καταστροφολογία» η κριτική για το «χαστούκι» της Κομισιόν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε νέο χαμηλό έτους το 10ετές ελληνικό ομόλογο, αψηφώντας την έκθεση της Κομισιόν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Παγώνει» τη δόση η Κομισιόν: Προειδοποίηση για «κόκκινα δάνεια» και πρώτη κατοικία



    ΣΧΟΛΙΑ