• Οικονομία

    Σε νέο χαμηλό έτους το 10ετές ελληνικό ομόλογο, αψηφώντας την έκθεση της Κομισιόν

    • NewsRoom


    Σε νέα χαμηλά έτους κινείται η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, μέσα σε ένα έντονο διεθνές κλίμα αυξημένης ζήτησης και παρά τις «κίτρινες κάρτες» που έβγαλε στην ελληνική κυβέρνηση η Κομισιόν. Μάλιστα η απόδοση αυτή την ώρα υποχωρεί κάτω από το όριο του 3,7% καταγράφοντας πτώση άνω του 1%.

    Πιο αναλυτικά, αυτή την ώρα το 10ετές έχει κατέλθει στο 3,688% υποχωρώντας κατά 1,07%. Η νέα αποκλιμάκωση διευκολύνει τα σχέδια της κυβέρνηση για επικείμενη έξοδος στις αγορές, πιθανότατα με 10ετές ομόλογο, μέσα στον Μάρτιο, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια.

    Άλλωστε, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποτελέσει και μια πολιτική «απόδραση» της κυβέρνηση από το άσχημο κλίμα που δημιούργησαν οι άσχημες εκθέσεις της κομισιόν αλλά και τα μέτρα που φέρεται πως πρέπει να επανεξετάσει, όπως το ζήτημα των 120 δόσεων που μπήκε στον πάγο, ή ο νέος νόμος Κατσέλη. Μια πιθανή έξοδος στις αγορές, θα μπορούσε να επιτρέψει στον Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει για μια ολοκλήρωση της «καθαρής εξόδου», παρά το ασφυκτικό πλαίσιο της επιτήρησης, με ότι πολιτικές επιπτώσεις θα μπορούσε να φέρει μια τέτοια κίνηση ως προς το ζήτημα του χρόνου των εθνικών εκλογών.

    Πάντως η αποκλιμάκωση των ελληνικών ομολόγων δεν προκύπτει ως αποτέλεσμα κάποιου εντυπωσιακού επιτεύγματος της ελληνικής οικονομίας, αλλά ακολουθεί τη διεθνή πορεία, μετά την πρόοδο στις συζητήσεις ΗΠΑ-Κίνας και το φως που φάνηκε για το τέλος του εμπορικού πολέμου. Από την άλλη, η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μετά το μνημόνιο, με την πρόσφατη έκδοση 5ετούς ομολόγου, βοήθησε τα ελληνικά ομόλογα να μπουν σε μια κανονικότητα, ακολουθώντας τις εξελίξεις στον υπόλοιπο κόσμο.

    Όπως αναφέρει το Reuters, οι κοινοπρακτικές εκδόσεις από τις χώρες της Ευρωζώνης ήταν εξαιρετικά επιτυχείς φέτος και σε αυτό δεν αποτέλεσε εξαίρεση η χθεσινή έκδοση ισπανικών 15ετών τίτλων ύψους 5 δισ. ευρώ, προσελκύοντας ζήτηση μεγαλύτερη από 44 δισ. ευρώ.

    Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε μετά την πώληση στο χαμηλό επίπεδο 28 μηνών του 1,126% και διατηρήθηκε στο επίπεδο αυτό σήμερα, ωθώντας χαμηλότερα και τις αποδόσεις των αντίστοιχων ιταλικών και πορτογαλικών τίτλων.

    Παράλληλα, σε χαμηλό περίπου 27 μηνών έχει κατέλθει και η απόδοση των γαλλικών 10ετών ομολόγων, πατώντας στην ανάκαμψη της δημοτικότητας του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και στη μερική μείωση της στήριξης στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Reuters: Η Ελλάδα πιθανόν θα εκδώσει νέο ομόλογο τον Μάρτιο – Τι ποσό εξετάζεται



    ΣΧΟΛΙΑ