• Οικονομία

    Βρετανία: Εκτίναξη του πληθωρισμού σε υψηλό 41 ετών τον Οκτώβριο, στο 11,1%

    • Bloomberg
    Τζέρεμι Χαντ, Υπ. Οικονομικών Βρετανίας

    Τζέρεμι Χαντ, Υπουργός Οικονομικών Βρετανίας


    Η έκρηξη των λογαριασμών ενέργειας οδήγησε τον πληθωρισμό στη Βρετανία σε υψηλό 41 ετών τον Οκτώβριο, ασκώντας περαιτέρω πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει ξανά τα επιτόκια.

    Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε στο 11,1% τον Οκτώβριο από πέρυσι, υψηλότερα από την πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας για 10,9% και τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 10,7%, αναφέρει το Bloomberg.

    Peaking Higher | Inflation exceeded expectations in October after energy bills jumped
    Ο πληθωρισμός ξεπέρασε τις προσδοκίες τον Οκτώβριο μετά την άνοδο των λογαριασμών ενέργειας

    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής με επικεφαλής τον κυβερνήτη Άντριου Μπέιλι, ο οποίος καταθέτει στο Κοινοβούλιο αργότερα την Τετάρτη, έχουν δηλώσει ότι είναι διατεθειμένοι να αυξήσουν το κόστος δανεισμού δυναμικά για να αποτρέψουν τη συνεχή αύξηση των τιμών.

    Ο πληθωρισμός είναι τώρα πάνω από πέντε φορές υψηλότερος από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας (BOE) παρά τις οκτώ αυξήσεις του επιτοκίου αναφοράς δανεισμού το περασμένο έτος.

    Τα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με τις προοπτικές στις ΗΠΑ, όπου αυξάνονται οι εικασίες για κορύφωση του πληθωρισμού, εξέλιξη που θα επιτρέψει στη Fed να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων.

    «Δεν είναι ακόμα σαφές εάν φτάνουμε στο ανώτατο όριο του πληθωρισμού για το έτος, αλλά παρόλα αυτά είναι μια δύσκολη περίοδος για τις δημόσιες αγορές», δήλωσε ο Andrew Aldridge, συνεργάτης της Deepbridge Capital.

    Η στερλίνα αυξήθηκε έως και 0,3% στα 1,1901 δολάρια μετά την ανακοίνωση.

    Η αύξηση των τιμών της ενέργειας συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του πληθωρισμού του περασμένου μήνα, παρά το κυβερνητικό πρόγραμμα για περιορισμού του αντίκτυπου στους καταναλωτές. Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν σχεδόν κατά 36,9% τον μήνα και η ηλεκτρική ενέργεια κατά 16,9%.

    Ο πληθωρισμός θα είχε αγγίξει το 13,8% εάν η βρετανική κυβέρνηση δεν είχε εισαγάγει πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, το οποίο περιόρισε την αύξηση των τιμών για ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο τον Οκτώβριο, σημείωσε το ONS.

    Διαβάστε ακόμη:

    Βρετανία: Μειώνουν το ωράριο λειτουργίας σε παμπ και εστιατόρια για εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ενέργειας

    Τζέρεμι Χαντ: Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αυξήσει τους φόρους και να μειώσει τις δαπάνες



    ΣΧΟΛΙΑ