• Διεθνής πολιτική

    Τζέρεμι Χαντ: Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αυξήσει τους φόρους και να μειώσει τις δαπάνες

    • NewsRoom
    Τζέρεμι Χαντ, Υπ. Οικονομικών Βρετανίας

    Τζέρεμι Χαντ, Υπ. Οικονομικών Βρετανίας


    Η Βρετανία θα προχωρήσει στην αύξηση των φόρων και στην μείωση των δαπανών αυτή την εβδομάδα, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ, προκειμένου να δείξει πως η χώρα μπορεί να διορθώσει τα δημόσια οικονομικά της και να αποκαταστήσει την οικονομική της αξιοπιστία μετά το χάος που προκάλεσε η ακοστολόγητη πρόθεση φοροελαφρύνσεων της Λιζ Τρας.

    Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Χαντ, τα φτωχότερα νοικοκυριά θα πρέπει να απαλλαγούν από ένα μεγάλο μεγάλο μέρος των φόρων και των περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες.

    Όπως αναφέρει το Reuters, ο Χαντ τόνισε στο Sky News την Κυριακή πως δεν θα ήθελε να επιδεινώσει την αναμενόμενη ύφεση, αλλά πως έπρεπε να δείξει ότι μπορεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα που έχει εκτοξευθεί μετά την πανδημία του COVID-19 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Δεν θέλετε να κάνετε πράγματα που μπορούν να χειροτερέψουν την  ύφεση», ανέφερε.  «Αλλά από την άλλη πλευρά, αν δεν κάνετε τίποτα, εάν δεν δείξετε ότι θα μειώσουμε το χρέος μας… τα επιτόκια αυξάνονται και θα έχετε μια ύφεση που επιδεινώνεται», εξήγησε.

    Τόσο ο Χαντ όσο και ο νέος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είχαν προειδοποιήσει ότι θα λάβουν σκληρές αποφάσεις, προκειμένου να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα που προκάλεσε ο «μίνι προϋπολογισμός» της Τρας,  σε μια εποχή που ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 10% και πιέζει τα νοικοκυριά.

    «Θα πληρώσουμε όλοι λίγο περισσότερο φόρο, φοβάμαι», είπε ο Χαντ. «Θα ζητήσουμε από όλους θυσίες, αλλά… πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα που μπορούμε να ζητήσουμε από άτομα με πολύ χαμηλότερα εισοδήματα».

    Οι Sunday Times ανέφεραν ότι ο Χαντ σχεδίαζε να αντιμετωπίσει μια τρύπα 55 δισεκατομμυρίων λιρών στον προϋπολογισμό της Βρετανίας παγώνοντας τα κατώτατα όρια και τα επιδόματα για τον φόρο εισοδήματος, την εθνική ασφάλιση, τον φόρο κληρονομιάς και τις συντάξεις για άλλα δύο χρόνια.

    Σκοπεύει επίσης να μειώσει κατά το ήμισυ το αφορολόγητο για υπεραξίες και να μειώσει το όριο για την πληρωμή του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος στις 125.000 λίρες ετησίως από 150.000 λίρες, σύμφωνα με την εφημερίδα.

    Πολλοί βουλευτές των Τόρις αντιτίθενται στους υψηλότερους φόρους και οι μεγάλες αυξήσεις θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν τις εντάσεις στο κόμμα.

    Ερωτηθείς για περικοπές δαπανών, ο Χαντ είπε ότι μια ισχυρή οικονομία χρειάζεται καλές δημόσιες υπηρεσίες και οι περικοπές θα γίνουν με «ισορροπημένο τρόπο».

    Η εκπρόσωπος του Εργατικού Οικονομικού Ρέιτσελ Ριβς είπε ότι η λιτότητα δεν ήταν η σωστή προσέγγιση. «Μάχομαι για δύο πράγματα: και για πιο δίκαιες επιλογές για τους φόρους, αλλά και για ένα κρίσιμο σχέδιο ανάπτυξης», είπε στο Sky News.

    Προβλήματα στην αγορά εργασίας

    Νωρίτερα, ο Χαντ είπε ότι θα αντιμετωπίσει προβλήματα στην αγορά εργασίας που έχουν οδηγήσει σε έντονες ελλείψεις εργαζομένων για τις εταιρείες.

    Ερωτόμενος για το εάν το Brexit ήταν ο λόγος που η Βρετανία ήταν η μόνη οικονομία των G7 που δεν έχει ανακτήσει ακόμη το μέγεθος της πριν από την πανδημία, ο Χαντ είπε στο BBC: «Δεν νομίζω ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο ζήτημα… έχει να κάνει πολύ περισσότερο με άλλους παράγοντες. στην αγορά εργασίας».

    Είπε επίσης ότι θα καταρτίσει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την ενέργεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που οδήγησε σε άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου που ανάγκασε την κυβέρνηση να ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες για να προστατεύσει τα νοικοκυριά.

    Ο Χαντ είπε ότι ήταν «πολύ σημαντικό» η κυβέρνηση να στηρίξει τα νοικοκυριά με εξάμηνο πλαφόν στους λογαριασμούς ενέργειας που πρόκειται να λήξει τον Απρίλιο, αλλά η απεριόριστη στήριξη δεν ήταν βιώσιμη.

    Οι Sunday Times ανέφεραν ότι ο Hunt είναι πιθανό να δεσμεύσει 20 δισεκατομμύρια λίρες για να παρατείνει το ανώτατο όριο για έξι ακόμη μήνες, το ένα τρίτο του εκτιμώμενου κόστους 60 δισεκατομμυρίων λιρών τους πρώτους έξι μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι οι λογαριασμοί είναι πιθανό να αυξηθούν.

    Το Σάββατο, πηγές ανέφεραν ότι ο Χαντ εξετάζει μια μεγάλη αύξηση σε έναν έκτακτο φόρο στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου και να τον επεκτείνει σε εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Πηγή: Reuters

    Διαβάστε επίσης:

    Σάλιβαν: Αναγκαία μια συντονισμένη αντίδραση απέναντι σε μια νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας

    Τζέικ Σάλιβαν: Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν ανταγωνισμό και διαμάχη με την Κίνα



    ΣΧΟΛΙΑ