• ΑΓΟΡΕΣ

    BofA: Οι επενδυτές «καίνε» τα μετρητά και αγοράζουν ομόλογα

    • NewsRoom
    Bank of America


    Στροφή από τα μετρητά στα ομόλογα κάνουν οι επενδυτές σύμφωνα με έρευνα της Bank of America για τους διαχειριστές κεφαλαίων.

    Η τάση αυτή, που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει ακόμα πιο έντονη το τελευταίο διάστημα, καθώς υπάρχει μια ισχυρή πεποίθηση πως τα επιτόκια της FED θα κινηθούν χαμηλότερα το 2024.

    Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της BofA, οι επενδυτές αναβαθμίζουν σε «overweight» τη σύστασή τους για τα ομόλογα ήδη από το 2009, μια μεταστροφή που σύμφωνα με τον Μάικλ Χάρτνετ δεν αφορά μόνο τις μακροοικονομικές προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, αλλά με τις ισχυρές προσδοκίες για υποχώρηση του πληθωρισμού και των αποδόσεων το επόμενο έτος.

    Τόσο τα ομόλογα όσο και οι μετοχές βλέπουν τη ζήτησή τους να αυξάνεται τον Νοέμβριο, έπειτα από τη βουτιά του τελευταίου τριμήνου. Η τελευταία συνεδρίαση της FED στις αρχές του μήνα άμβλυνε τις ανησυχίες για νέα αύξηση των επιτοκίων και ύφεση της οικονομίας, επιτρέποντας στα περιουσιακά στοιχεία να καταγράψουν ράλι.

    Πλέον, σύμφωνα με τη BofA, η πεποίθηση για την κορύφωση των επιτοκίων της Fed είναι πλέον ιδιαίτερα ισχυρή. Αυτό έδωσε ώθηση σε πιο μετριοπαθείς επενδυτές να μειώσουν τα επίπεδα μετρητών στα χαρτοφυλάκιά τους στο 4,7% από 5,5%, δηλαδή σε χαμηλό διετίας.

    Επίσης, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι στρέφονται για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2022 στις μετοχές. Οι ερωτηθέντες τοποθετήθηκαν καθαρά overweight σε μετοχές φαρμακευτικών προϊόντων, τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών. Στον αντίποδα φαίνεται να περιορίζουν την έκθεσή τους σε μετοχές κοινής ωφέλειας, υλικών και είδη πολυτελείας. Οι πιο δημοφιλείς συναλλαγές είναι η αγορά μετοχών big tech, η χρηματαγορά Κίνας και η αγορά ομολόγων Τ, ενώ το σχετικό ενδιαφέρον στις μετοχές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας έναντι των μετοχών της ζώνης του ευρώ και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι το μεγαλύτερο από τον Νοέμβριο του 2008

    Η έρευνα έδειξε επίσης πως δύο στους τρεις επενδυτές θεωρούν την ήπια προσγείωση ως το βασικό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία το 2024, ενώ ανησυχία υπάρχει για τον κλάδο των εμπορικών ακινήτων σε ΗΠΑ και ΕΕ.

    «Οι κανόνες του παιχνιδιού για τους επενδυτές το 2024 περιλαμβάνουν τη λεγόμενη «ήπια προσγείωση», τα χαμηλότερα επιτόκια και ένα πιο αδύναμο δολάριο, έγραψε ο στρατηγικός αναλυτής. Η έρευνα θέλει επίσης τους επενδυτές να αυξάνουν την έκθεσή τους σε αμερικανικές και ιαπωνικές μετοχές και να τη μειώνουν σε μετοχές ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 3 έως τις 9 Νοεμβρίου και αφορούσε 225 συμμετέχοντες με 553 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.

    Διαβάστε επίσης

    Ευρωαγορές: Άνοδος για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα μετά τα νέα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

    Cyprus Confidential: Το μυστικό deal των 40 εκατ. δολαρίων του Πούτιν με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς

    Σούπερ μάρκετ: Πληθωριστικός παραμένει ο τζίρος στο εννεάμηνο του 2023



    ΣΧΟΛΙΑ