• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Μίνι ράλι και επιστροφή σε νέα χαμηλά για τη στερλίνα προβλέπουν οι αναλυτές

    Σε χαμηλό 37 ετών η στερλίνα


    Νέες απώλειες για τη στερλίνα μέχρι το τέλος του έτους προβλέπουν αναλυτές μεγάλων οίκων, παρά ράλι των τελευταίων ημερών για το βρετανικό νόμισμα.

    Η βύθιση σε ιστορικά χαμηλά την προηγούμενη εβδομάδα, όπου άγγιξε επίπεδα 40ετίας, ανετράπη ύστερα από την έκτακτη παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας με την αγορά ομολόγων αλλά και την οπισθοχώρηση της βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας στο σχέδιο περικοπής φόρων.

    Αποδυναμώνεται η στερλίνα

    Οι αναλυτές επιμένουν να στοιχηματίζουν στις απώλειες για τη στερλίνα, και κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα καταγράψει νέο χαμηλό ρεκόρ μέχρι το τέλος του έτους.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η Standard Chartered Plc και η Royal Bank of Canada αναμένουν ότι η στερλίνα θα χάσει μέχρι το τέλος του έτος τουλάχιστον το 10% της αξίας, καθώς όπως υποστηρίζουν τα λάθη της βρετανικής κυβέρνησης υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη στο νόμισμα.

    Η Nomura Holdings Inc. και η Morgan Stanley είναι μεταξύ εκείνων που προβλέπουν ότι θα υποχωρήσει στην ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο κατά την ίδια περίοδο.

    Το ιστορικό της βουτιάς

    Η λίρα υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό της στις 26 Σεπτεμβρίου στα 1,0350 δολάρια.

    Με τη κυβέρνηση να αποσύρει την εξαγγελία για μείωση φόρων, εκτινάχθηκε κατά 10% και το πρωί της Τρίτης έφτασε μέχρι τα 1,1318 δολάρια.

    «Η αναδίπλωση για την πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά τους φόρους δεν αλλάζει το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών και τα δημοσιονομικά ελλείμματα του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία ξεπερνούν το 7% του ΑΕΠ», αναφέρει η Divya Devesh, αναλύτρια της Standard Chartered στη Σιγκαπούρη. Η ίδια θεωρεί ότι η στερλίνα ίσως αποφύγει την ισοτιμία1 προς 1 με το δολάριο στο τέλος του χρόνου, με τη διαπραγμάτευσή της να κινείται γύρω στο 1,05 δολάρια.

    Στο 1,04 δολάρια θα κινείται η στερλίνα στις αρχές του νέου έτους, σύμφωνα με τον Alvin Tan, της Τράπεζας του Καναδά.

    «Η Τράπεζας της Αγγλίας ίσως χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια «μαζικά» για να διασφαλίσει ότι το νόμισμα υποστηρίζεται, ωστόσο αυτό θα συντρίψει ακόμη περισσότερο την οικονομία και θα βλάψει τη στερλίνα», αναφέρει ο Stephen Innes, διευθύνων σύμβουλος της SPI Asset Management στη Σιγκαπούρη.

    «Τα λάθη στη πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης και οι κίνδυνοι παγκόσμιας ύφεσης μπορούν να βυθίσουν τη στερλνίνα», υποστήριξαν οι αναλυτές της Τράπεζας της Αυστραλίας Commonwealth, Joseph Capurso και Carol Kong.

    Διαβάστε επίσης:

    Βρετανία: H Λιζ Τρας πήρε πίσω την κατάργηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή του 45%



    ΣΧΟΛΙΑ