• Οικονομία

    UBS: Η Ελλάδα «εξαφάνισε» το χρέος της περιόδου της πανδημίας

    • NewsRoom
    Sergio Ermotti, CEO UBS

    Sergio Ermotti, CEO UBS


    Ευρωπαϊκή πρωτιά εμφανίζει η Ελλάδα όσον αφορά τη μείωση του χρέους της, σύμφωνα με την UBS, η οποία επισημαίνει παράλληλα ότι πλέον το ελληνικό χρέος βρίσκεται χαμηλότερα των προ-Covid επιπέδων.

    Όπως αναφέρει, δίνοντας και τα σχετικά διαγράμματα, το ελληνικό δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες το δ’ τρίμηνο του 2022 στο 171% του ΑΕΠ.

     

    Με το χρέος να βρίσκεται σε επίπεδα κατά 9,3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα των προ-Covid επιπέδων αλλά και κατά 38 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα των υψηλών της πανδημικής περιόδου, η UBS τονίζει ότι η Ελλάδα εμφανίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση σε όλη την Ευρωζώνη.

    Την ίδια στιγμή, η Πορτογαλία εμφάνισε τη μεγαλύτερη μείωση χρέους κατά το δ’ τρίμηνο του 2022, με το χρέος της να έχει μειωθεί κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες από τα υψηλά του πρώτου τριμήνου του 2021.

    Πώς διαμορφώνεται το χρέος των νοικοκυριών

    Σχετικά με το χρέος των νοικοκυριών, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση, σημειώνοντας πτώση κατά 5,1 ποσοστιαίες μονάδες, στο 45,2% του ΑΕΠ.

    Η Ολλανδία, που ακολουθεί, εμφανίζει συρρίκνωση του χρέους των νοικοκυριών κατά -2,3 μονάδες, στο 95%.

    Στην Ελλάδα, το συνολικό χρέος (δημοσίου τομέα, νοικοκυριών, επιχειρήσεων και τραπεζών), διαμορφώνεται στο 312,7% του ΑΕΠ, μετά από κορύφωση στο 389,5% το α’ τρίμηνο του 2021, ενώ συνολικά, το χρέος στην Ευρωζώνη έχει περιοριστεί στο 360,5% του ΑΕΠ, υποχωρώντας κατά 18,7 μονάδες σε σχέση με τα προ-Covid επίπεδα (379% το δ’ τρίμηνο του 2019).

    Διαβάστε επίσης: 

    Εθνική Τράπεζα: 260 εκατ. ευρώ τα κέρδη μετά φόρων στο πρώτο τρίμηνο – Στο 5,2% ο δείκτης NPEs

    Συμφωνία Apple – Broadcom αξίας πολλών δισ. δολαρίων για τσιπ παραχθέντα στις ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ