• Οικονομία

    Τζο Μπάιντεν: Προτείνει τον πρώην CEO της MasterCard για νέο πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας

    • NewsRoom
    Ajay Banga

    Ajay Banga


    Τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της MasterCard, Ajay Banga, προτείνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τη θέση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, χαιρετίζοντας την επιχειρηματική του εμπειρία στην πατρίδα του την Ινδία αλλά και τη δέσμευσή του να κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια για να επεκτείνει την οικονομική ένταξη και να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

    Ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε αντικατάση του Ντέιβιντ Μάλπας ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα μετά από μήνες διαμάχης σχετικά με τις απόψεις του για την κλιματική αλλαγή και την πίεση της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν να υιοθετήσει «πιο τολμηρή και πιο ευφάνταστες» μεταρρυθμίσεις, αναμένεται να αποφασιστεί μέχρι στις αρχές Μαΐου.

    Ο 63χρονος υποψήφιος που προτείνει ο Μπάιντεν, δείχνει την πρόθεση των ΗΠΑ να θέσουν ένα άτομο με στενούς δεσμούς με τις αναδυόμενες αγορές στο τιμόνι της τράπεζας, σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλων πιεστικών προκλήσεων.

    «Ο Ajay έχει μοναδικά εφόδια  για να ηγηθεί της Παγκόσμιας Τράπεζας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας», είπε ο Μπάιντεν σε δήλωση του. «Μεγαλωμένος στην Ινδία, ο Ajay έχει μια μοναδική προοπτική για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες και πώς η Παγκόσμια Τράπεζα μπορεί να υλοποιήσει τη φιλόδοξη ατζέντα της για τη μείωση της φτώχειας και την επέκταση της ευημερίας».

    Ο Μπάιντεν ξεχώρισε την εμπειρία δεκαετιών του Banga στην οικοδόμηση παγκόσμιων εταιρειών και στην οικοδόμηση συνεργασιών δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση επειγουσών προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή, και ανέφερε ότι είχε αποδεδειγμένο ιστορικό συνεργασίας με παγκόσμιους ηγέτες.

    Διαβάστε επίσης

    Οικονόμου: Ο κόσμος θα συγκρίνει το έργο των δυο κυβερνήσεων – Οι ενισχύσεις δόθηκαν χωρίς να εκθέσουν τη χώρα στις αγορές

    Μηταράκης: Η ΕΕ να αποφασίσει τη μεταναστευτική πολιτική που θέλει και τι είδους διαχείριση συνόρων θέλει

    Qatargate: Εκτός φυλακής ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι



    ΣΧΟΛΙΑ