• Οικονομία

    Τζερόμ Πάουελ (FED): Έρχονται νέες αυξήσεις λόγω ισχυρής αγοράς εργασίας

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED (πηγή: Federalreserve)

    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED (πηγή: Federalreserve)


    Δεν θα έβγαζα από το τραπέζι το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων επιτοκίων σε διαδοχικές συνεδριάσεις της FED, ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ.

    «Πιστεύουμε ότι έρχονται περισσότερες αυξήσεις», ανέφερε ο Πάουελ. «Αυτό που πραγματικά το οδηγεί… είναι μια πολύ ισχυρή αγορά εργασίας», εξήγησε.

    Μιλώντας στο συνέδριο της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας, ο Πάουελ εξήγησε πως η πλειοψηφία των αξιωματούχων της FED προβλέπουν ακόμα δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2023, κατά 25 μ.β. έκαστη.

    Μέχρι σήμερα, η αγορά θεωρούσε πως αυτό θα συνέβαινε σε δύο εναλλακτικές συνεδριάσεις. Ωστόσο, ο Πάουελ την Τετάρτη δεν απέκλεισε αυτό να συμβεί σε διαδοχικές. «Δεν θα έβγαζα, ξέρετε, την κίνηση σε διαδοχικές συναντήσεις από το τραπέζι», τόνισε.

    Οι αναφορές του Πάουελ θορύβησαν τη Wall Street, η οποία αντιδρά ελαφρά πτωτικά στο άνοιγμα της Τετάρτης.

    Η τρέχουσα άποψη της  Fed είναι η πεποίθηση ότι οι 10 συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022 και μετά, δεν είχαν μέχρι τώρα τον χρόνο να δείξουν τις επιπτώσεις που αναμένονταν στην οικονομία.  Ως εκ τούτου, οι αξιωματούχοι δεν μπορούν να είναι σίγουροι εάν η πολιτική πληροί το «αρκετά περιοριστικό» πρότυπο για να μειώσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% της Fed.

    Οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα οδηγήσουν τελικά τις ΗΠΑ σε τουλάχιστον μια ρηχή ύφεση.

    «Υπάρχει σημαντική πιθανότητα να υπάρξει ύφεση», είπε ο Πάουελ, προσθέτοντας ότι δεν είναι «η πιο πιθανή περίπτωση, αλλά είναι σίγουρα δυνατή».

    Ερωτηθείς σχετικά με τις τραπεζικές πιέσεις, ο Πάουελ είπε ότι τα ζητήματα τον Μάρτιο που οδήγησαν στο κλείσιμο της Silicon Valley Bank και δύο άλλων ιδρυμάτων συνέβαλαν σε αυτόν τον τρόπο σκέψης στην τελευταία συνεδρίαση, κατά την οποία οι αξιωματούχοι της FED αποφάσισαν να βάλουν ένα προσωρινό φρένο στις αυξήσεις των επιτοκίων.

    Αν και ο Πάουελ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θεωρεί σταθερή τη γενική κατάσταση του τραπεζικού κλάδου των ΗΠΑ, τόνισε πως η Fed πρέπει να έχει υπόψη του ότι μπορεί να υπάρχουν ορισμένα ζητήματα με τη διαθεσιμότητα της τραπεζικής πίστωσης.

    Πάντως, γενικότερα, ο επικεφαλής της FED ανέφερε χαρακτήρισε θετικό γεγονός την καθοδική κίνηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τους έξι τελευταίους μήνες.

    Διαβάστε επίσης

    Αντρέα Ενρία (ΕΚΤ): Αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια στην ευρωζώνη

    Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Βέβαιη η νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο

    ΕΚΤ: Στο στόχαστρο η Λαγκάρντ για την αύξηση των επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ