• Οικονομία

    Τζέιμι Ντίμον, Ντέιβιντ Σόλομον και Ρέι Ντάλιο προειδοποιούν για ύφεση σε ΗΠΑ και Ευρώπη

    • NewsRoom

    Jamie Dimon(JPMorgan), David Solomon(Goldman Sachs), Ray Dalio(Bridgewaters Associates)


    Στενεύουν τα περιθώρια αποφυγής μιας οικονομικής κρίσης προειδοποιούν οι CEOs των αμερικανικών κολοσσών JP Morgan και Goldman Sachs ενώ ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του μεγαλύτερου fund παγκοσμίως, Bridgewater Associates, Ρέι Ντάλιο ανησυχεί για τη συρρίκνωση της παραγωγής.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον και ο ομόλογός του στην Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον παρευρέθηκαν στο επενδυτικό φόρουμ της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο διεξάγεται στην πρωτεύουσα Ριάντ και δήλωσαν ότι μια ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι ολοένα και πιο πιθανή.

    Ο Σόλομον είπε ότι οι οικονομικές συνθήκες θα «γίνουν εφεξής σημαντικά πιο σφιχτές», καθώς η Fed έχει καταστήσει σαφές ότι πρόκειται να αυξήσει τον στόχο για τα επιτόκια.

    «Όταν υπάρχει ένα σενάριο, το οποίο ενσωματώνει τον πληθωρισμό, είναι πολύ δύσκολο να βγούμε απ’ αυτό χωρίς να υπάρξει επιβράδυνση της οικονομίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο ισχυρός άνδρας της Goldman Sachs.

    Ανησυχία για τα γεωπολιτικά

    Από την πλευρά του ο Ντίμον είπε ότι ανησυχεί περισσότερο για τα γεωπολιτικά. «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις γύρω από τη Ρωσία και την Ουκρανία, την Αμερική και την Κίνα, οι σχέσεις του δυτικού κόσμου», υποστήριξε. «Αυτό για μένα θα ήταν πολύ πιο ανησυχητικό από το αν υπάρχει μια ήπια ή ελαφρώς σοβαρή ύφεση».

    Η φετινή εκδήλωση FII πραγματοποιείται εν μέσω μιας κλιμακούμενης διαφωνίας σχετικά με την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου που κινδυνεύει να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στις πολιτικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, αν και η Wall Street το αντιμετωπίζει αδιάφορα.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman, Ντέιβιντ Σόλομον είπε στο συνέδριο ότι ο κόσμος διέρχεται μια περίοδο προσαρμογών είτε στην τεχνολογία είτε στη νομισματική πολιτική.

    «Η οικονομία της καινοτομίας είναι ζωντανή και καλά. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί σε διάφορα μέτωπα, είτε πρόκειται για τεχνητή νοημοσύνη και κβαντική ή ιατρική τεχνολογία και οι εξελίξεις στην υγειονομική περίθαλψη θα έχουν βαθύ αντίκτυπο στον τρόπο που ζούμε», επισήμανε.

    «Περνάμε μια προσαρμογή μετά από μια πολύ μακρά περίοδο που ο κόσμος -τουλάχιστον όσον αφορά τη νομισματική πολιτική- λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο».

    Ρέι Ντάλιο

    Ο ιδρυτής της Bridgewater Associates, Ρέι Ντάλιο, δήλωσε ότι η παραγωγικότητα είναι μια από τις μεγάλες ανησυχίες του και ότι η εκτύπωση χρημάτων οδηγεί σε υπερβολικές δαπάνες.

    «Δημιουργούμε ακατάλληλα οικονομικά γιατί τυπώνουμε πολλά χρήματα. Θέλουμε να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα από όσα έχουμε», είπε στο συνέδριο. Η επένδυση στην παραγωγικότητα, στην εκπαίδευση και στη δημιουργία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που επιτρέπει την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, είναι ο δρόμος του μέλλοντος, είπε.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΚΤ: Τι περιμένουν οι αγορές να ακούσουν από την Κριστίν Λαγκάρντ



    ΣΧΟΛΙΑ