• Οικονομία

    ΤτΕ: «Φρένο» στα επιτόκια χορηγήσεων – Στο 5,72% η «ψαλίδα» με τα επιτόκια καταθέσεων

    • NewsRoom
    Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής ΤτΕ

    Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής ΤτΕ


    Aύξηση 0,43% στο μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρατηρήθηκε τον Σεπτέμβριο, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων μειώθηκε στο 6,15%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδας, που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

    Νέες Καταθέσεις

    Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και διαμορφώθηκε στο 0,43%.

    Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,03%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο από επιχειρήσεις παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,17%.

    Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,73%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις αυξήθηκε επίσης κατά 15 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,85%.

    Νέα Δάνεια

    Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 20 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,15%.

    Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 14,79%.

    Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 121 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 12,19%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 39 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,42%.

    Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια διαμορφώθηκε στο 6,76% από 6,73% τον προηγούμενο μήνα, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,77%.

    Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 31 μονάδες βάσης, το Σεπτέμβριο του 2023, και διαμορφώθηκε στο 6,04%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 6,10%.

    Διαβάστε επίσης: 

    Η φυλακισμένη «Πριγκίπισσα του Ουζμπεκιστάν» κατηγορούμενη για παρανομίες και στην Ελβετία

    Σκυλακάκης: Έκτακτη ενίσχυση σε 1,2 εκατ. ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές

    Δημοσκοπική έρευνα της ΓΣΕΕ: Το 90% των εργαζομένων έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών



    ΣΧΟΛΙΑ