• Οικονομία

    Δημοσκοπική έρευνα της ΓΣΕΕ: Το 90% των εργαζομένων έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών

    Γιάννης Παναγόπουλος, Πρόεδρος της ΓΣΕΕ

    Γιάννης Παναγόπουλος, Πρόεδρος της ΓΣΕΕ


    6 στους 10 δεν έχει πάρει αύξηση μισθού

    Στην περικοπή βασικών αγαθών έχει προχωρήσει σχεδόν το σύνολο 90% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στη χώρα, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτο Εργασίας που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Alco για την καταγραφή-μέτρηση αποτίμηση δεικτών σχετικά με την αγορά εργασίας.

    Στην παρούσα έρευνα καταγράφονται οι επιπτώσεις της ακρίβειας στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και ειδικότερα στη μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής, η πορεία εξέλιξης των αμοιβών και του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και η άποψή τους για την αποτελεσματικότερη προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

    Συγκεκριμένα:

    • Το 90% των εργαζομένων, δηλώνει ότι έχουν μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών εξαιτίας της ακρίβειας. ¨Πολύ¨ απαντά το 18%, ¨Αρκετά¨ το 51% και ¨Λίγο¨ το 21%. Αντίστοιχα, το 16% δηλώνει ¨Καθόλου¨. Η κλιμάκωση της μείωσης της κατανάλωσης διαφοροποιείται στις κατηγορίες βασικών αγαθών ¨Ψύξη – θέρμανση¨, ¨Ψαρικά¨, ¨Κρέας¨, ¨Γαλακτοκομικά¨, ¨Φρούτα – Λαχανικά¨ (βλ. στην αρχείο με την παρουσίαση των δεδομένων).
    • Το Χαμηλό επίπεδο των διαθέσιμων εισοδημάτων των εργαζομένων αναδεικνύεται από το γεγονός ότι το 30% δηλώνει ότι δεν διαθέτει αποταμιεύσεις και παράλληλα ένα 37% αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τις αποταμιεύσεις του για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες αγοράς βασικών αγαθών.
    • Ως προς το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού σας επιπέδου, το 43% δηλώνει ότι είναι η αύξηση των μισθών, το 33% η μείωση του ΦΠΑ και των φόρων κατανάλωσης, το 24% τον έλεγχο τιμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή ¨Επιδόματα¨ δεν επιλέχθηκε από κανέναν ερωτώμενο (0%)!
    • Το 64% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν έλαβε καμία αύξηση στο μισθό του κατά το έτος 2023 και το 34% ότι έλαβε κάποια αύξηση. Εκτιμάται ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που δήλωσαν ότι έλαβαν κάποια αύξηση, είναι αυτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ο οποίος αυξήθηκε κατά το έτος 2023.
    • Το 52% θεωρεί ότι δεν θα λάβει κάποια αύξηση στο μισθό του μετά την απόφαση για το ξεπάγωμα των τριετιών και το 26% θεωρεί ότι θα λάβει. Το γεγονός ότι το 22% επιλέγει την απάντηση ¨Δεν γνωρίζω¨, καταδεικνύει την σύγχυση που επικρατεί στους εργαζόμενους σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.
    • Το 72% δηλώνει ότι δεν εργάζεται παραπάνω από το κανονικό του ωράριο ενώ το 24% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω.
    • Το 48% αυτών που αναφέρουν ότι εργάζονται παραπάνω από το κανονικό ωράριό τους δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του.
    • Τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, με ποσοστό 81%, θεωρεί ότι τα εργασιακά δικαιώματά τους προστατεύονται καλύτερα με τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έναντι του 9% που επιλέγει την ατομική διαπραγμάτευση.

    Δείτε ΕΔΩ όλη την έρευνα

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς να εξοικονομήσεις χρήματα στο σούπερ μάρκετ

    Απίστευτη υπόθεση φοροδιαφυγής: Ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ με τζίρο 1.344.306 ευρώ, δήλωνε κέρδη 0!

    Ερευνα: 6 στις 10 επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις τιμών



    ΣΧΟΛΙΑ