• Οικονομία

    Τσακαλώτος: Δεν χρειάζεται πανικός για τα «κόκκινα» – Θα επιλέξουμε εμείς πότε θα βγούμε στις αγορές

    • NewsRoom
    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Καθησυχαστικός όσον αφορά στην ελληνική οικονομία και τα κόκκινα δάνεια εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζοντας -αναφερόμενος στις τράπεζες- ότι δεν χρειάζεται πανικός. «Οι τράπεζες πιάνουν τους στόχους τους, έχουν τα δικά τους σχέδια. Εμείς έχουμε τα δικά μας σχέδια με ένα σύστημα εγγυήσεων. Βοηθούν και η ανάπτυξη και η άνοδος στις τιμές των ακινήτων», είπε. Και πρόσθεσε ότι το θέμα επιλύεται σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Τόνισε επίσης ότι βρίσκεται στα σκαριά σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλουν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά και οι αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων.

    «Παρακολουθούμε την κατάσταση και μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες για την αντιμετώπιση του προβλήματος» τόνισε και έκανε ειδική αναφορά και στην περίπτωση της Eurobank με την πρωτοβουλία που έλαβε πριν από τα Χριστούγεννα.

    Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι το Δημόσιο σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές μέσα στο 2019 περισσότερα από 7 δισ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι χάρη στο μαξιλάρι ρευστότητας η κυβέρνηση έχει την ευχέρεια να περιμένει να βγει στις αγορές με ευνοϊκές συνθήκες.

    «Χάρη στο cash buffer, είμαστε στην ευχάριστη θέση να επιλέξουμε πότε θα προσφύγουμε στις αγορές» είπε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό News247. Συνέστησε δε «λίγη προσοχή» στην αντιπολίτευση, που κατά τη γνώμη του ποντάρει ότι η κυβέρνηση δεν θα βγει στις αγορές.

    «Το μαξιλαράκι δεν το έχουμε για να το βάζουμε κάτω από το κρεβάτι». Θα χρησιμοποιηθεί είτε για να αγοραστεί ένα ομόλογο είτε για να ανταλλαγεί το πιο ακριβό χρέος προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ με το πιο φθηνό από τον ESM και να καταστεί πιο διαχειρίσιμο το δημόσιο χρέος. Πρόσθεσε δε, ότι δεν πιστεύει πως θα υπάρξει πρόβλημα με την εκταμίευση προς τη χώρα των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν ευρωπαϊκές τράπεζες (ANFAs και SNPs), ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Για τις διαφωνίες με τον Γιάννη Στουρνάρα

    Κληθείς να σχολιάσει τις διαφωνίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον κεντρικό τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως η Τράπεζα της Ελλάδος είναι μία ανεξάρτητη και ο κ. Στουρνάρας έχει τις δικές του απόψεις. Αν και όπως είπε αυτό είναι «διαχειρίσιμο για την κυβέρνηση», δεν παρέλειψε να αφήσει κάποιες αιχμές, τονίζοντας πως πιστεύει ότι «θα έπρεπε να μένει λίγο πιο στενά στον ρόλο του ως κεντρικού τραπεζίτη».

    Όσον αφορά στα capital controls επανέλαβε ότι θα αίρονται σταδιακά, αφού οι καταθέσεις επιστρέφουν και δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. «Νομίζω ότι στο τέλος αυτού του χρόνου θα είναι ελάχιστοι οι περιορισμοί» εκτίμησε.

    Για τις επενδύσεις

    Στο κρίσιμο θέμα των επενδύσεων, υποστήριξε ότι έχουν γίνει πολλά, με έντονο ενδιαφέρον στον τραπεζικό και στον ενεργειακό τομέα. «Δεν μπορούν αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα να μας κατηγορούν ότι δεν φέρνουμε επενδύσεις» σημείωσε. Ερωτηθείς ειδικότερα για την επένδυση στο Ελληνικό, πάντως, παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να πει με σιγουριά «πότε θα πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες». Αυτό, εξήγησε, εξαρτάται από την άδεια για το καζίνο και από τον διαγωνισμό που θα γίνει.

    Σχολιάζοντας τέλος την επιστροφή των θεσμών, σημείωσε πως η λέξη «αξιολόγηση» δεν είναι σωστή. Όπως είπε θα υπάρξει μια έκθεση για την ελληνική οικονομία.

    Ο υπουργός Οικονομικών ερωτήθηκε και για το ενδεχόμενο παροχής «13ης σύνταξης». «Ποιος το λέει αυτό;» είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατηγόρησε την Ν.Δ. ότι κάνει εξαγγελίες χωρίς να λέει από πού θα έρθουν τα λεφτά.

    Για τη συμφωνία των Πρεσπών

    Ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε παράλληλα ότι υπάρχει πλειοψηφία 151 βουλευτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί για πολλά χρόνια. Πρέπει όλοι να πάρουν θέση. «Δεν είναι δυνατόν ο Κ. Σημίτης, επί οκτώ χρόνια πρωθυπουργός, να δει τρεις συνεντεύξεις και να μην παίρνει θέση για το συγκεκριμένο θέμα, να μην λέει τίποτα. Αυτό είναι ευθυνοφοβία».

    «Όταν η Θεσσαλονίκη κοιτά προς τον Νότο πάντα θα χάνει από την Αθήνα. Μόνο όταν κοιτάξει προς τον Βορρά θα αναπτυχθεί», είπε. Αναφορικά με το Ποτάμι σημείωσε ότι δεν μπορεί να σκεφτεί ότι άνθρωποι όπως ο Στ. Θεοδωράκης, ο Γ. Μαρωτάς ή ο κος Λυκούδης δεν θα υποστηρίξουν τη συμφωνία.

    Σε ότι αφορά το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε ότι δεν καταλαβαίνει κάποιο συγκεκριμένο επιχείρημα και ότι θέλει την «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι εντυπωσιακό αυτό, αν δούμε την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.  Δήλωσε ότι δεν πρέπει να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης. Αν η ΝΔ πιστεύει ότι δεν έχουμε πλειοψηφία μπορεί να κάνει μια πρόταση μομφής.

    Σε ότι αφορά τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ θύμισε ότι στις προγραμματικές δηλώσεις ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι θα προσπαθήσει να λύσει το θέμα. Οποιοι δεν θα τον ακολουθήσουν τιμούν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. «Αποστασία δεν το λες».

    Ψήφος εμπιστοσύνης

    Όσον αφορά το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει λόγος και πέταξε το μπαλάκι στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Εάν η ΝΔ αμφιβάλλει για τη στήριξη της κυβέρνησης στη Βουλή, μπορεί να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης» τόνισε επισημαίνοντας ότι «ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι δύσκολη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι εφοπλιστές που προχώρησαν τις ημέρες των εορτών σε επαναγορές μετοχών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι νέες business του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Pimco



    ΣΧΟΛΙΑ