• Οικονομία

    Τουρκία: Συνεχίζει τη σύσφιξη – Στο 35% εκτόξευσε τα επιτόκια

    • NewsRoom
    Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (Turkish Central Bank Press Office/Shutterstock)

    Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (Turkish Central Bank Press Office/Shutterstock)


    Κατά 500 μονάδες βάσης αύξησε τα επιτόκια η Τουρκία για τρίτο μήνα, στην προσπάθειά της να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος εκτιμάται ότι θα κλείσει φέτος στο 68%.

    Η νέα αύξηση από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είχε προβλεφθεί από την πλειοψηφία των αναλυτών, με μία μικρή μερίδα αυτών να εκτιμούν νωρίτερα ότι θα προχωρούσε σε μικρότερη αύξηση κατά 300 μονάδες βάσης.

    «Η τράπεζα “=αποφάσισε να συνεχίσει τη διαδικασία νομισματικής σύσφιξης προκειμένου να εδραιωθεί το συντομότερο δυνατό η πορεία αποπληθωρισμού, να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και να ελεγχθεί η των τιμών», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής τράπεζα της Τουρκίας.

    Η τουρκική λίρα, η οποία έχει χάσει το 70% της αξίας της τα τελευταία δύο χρόνια, δεν είχε σημαντικές μεταβολές μετά την ανακοίνωση με την αξία της να παραμένει στο 28,13 έναντι του δολαρίου.

    Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει και σε νέες αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Σεπτέμβριο βρέθηκε στο 61,53% και δεν προβλέπεται άμεσα αναστροφή της ανοδικής πορείας του.

    Ο υποκείμενος πληθωρισμός είναι σε πορεία μείωσης σύμφωνα με την τράπεζα, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης του γενικού πληθωρισμού δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για υποχώρηση, λόγω της ισχυρής εγχώριας ζήτησης και της στασιμότητας στον κλάδο των υπηρεσιών.

    Η στροφή της Τουρκίας στην νομισματική σύσφιξη ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Μάιο, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικύρωσε μία ακόμα θητεία των πρόεδρος της Τουρκίας. Μέχρι τότε αποκήρυσσέ την πολιτικής των υψηλών επιτοκίων, παρά την εκτίναξη των τιμών, η οποία προκάλεσε νομισματική κρίση στα τέλη του 2021.

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ: Αμερικανοί βουλευτές ζητούν από τον Άντονι Μπλίνκεν να απαιτήσει από την Τουρκία τη διακοπή των σχέσεων με τη Χαμάς

    Ισραήλ σε Ερντογάν: Η Χαμάς είναι χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος

    ΗΠΑ: Χαιρετίζει την κίνηση Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ



    ΣΧΟΛΙΑ