• Οικονομία

    Τουρκία: Νέα πτώση για τη λίρα καθώς η Κεντρική Τράπεζα μείωσε στο 9% το επιτόκιο αναφοράς

    • NewsRoom


    Νέα υποχώρηση καταγράφει η τουρκική λίρα, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προχώρησε σε μία ακόμα μείωση των βασικών της επιτοκίων την Πέμπτη, με το επιτόκιο αναφοράς να υποχωρεί πλέον κάτω από το 10%.

    Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το επιτόκιο αναφοράς από το 10,5% στο 9%, μια μείωση που συμφωνεί και με τις προβλέψεις του Bloomberg.  Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο η Τουρκία είχε προχωρήσει σε μια παρόμοια μείωση, ενώ είχε δηλώσει τότε πως σκέφτεται να προχωρήσει σε ένα ακόμα παρόμοιο βήμα, πριν τερματίσει τον κύκλο χαλάρωσης.

    «Το Διοικητικό Συμβούλιο αξιολόγησε ότι το τρέχον επιτόκιο πολιτικής είναι σε επαρκές επίπεδο λαμβάνοντας υπόψη τους αυξανόμενους κινδύνους σχετικά με την παγκόσμια ζήτηση. Οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν θα ανακοινωθούν αναλυτικά στη Νομισματική και Συναλλαγματική Πολιτική για το 2023, η οποία θα ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο», δήλωσε η Κεντρική Τράπεζα.

    Η ανορθόδοξη πολιτική που ασκεί η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, την ώρα που επισήμως ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 85%, 17 φορές πάνω από τον στόχο,  εκπορεύεται απευθείας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συχνά πυκνά παρεμβαίνει στην σύσταση της διοίκησης της Τράπεζας.

    Ο Ερντογάν, που υποστηρίζει δημόσια πως  τα χαμηλότερα επιτόκια έχουν τη δύναμη να μετριάσουν τον πληθωρισμό,  απέλυσε και τους τρεις προκατόχους του νυν Κυβερνήτη Σαχάπ Καβτζίογλου επειδή ακολούθησαν μια διαφορετική γραμμή.. Τον περασμένο μήνα, ο Καβτζίογλου παραδέχτηκε ότι “δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας επιτυχείς στη μείωση του πληθωρισμού”.

    Στόχος του Ερντογάν είναι να τροφοδοτήσει την οικονομία με την προώθηση φθηνών δανείων.

    Μετά και την τελευταία κίνηση, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το ευρώ υποχωρεί στα  0,052 ευρώ/λίρα, ενώ με το δολάριο στα 0,054 δολάριο/λίρα.

    Η λίρα έχει υποτιμηθεί σχεδόν 29% έναντι του δολαρίου φέτος, με τη χειρότερη απόδοση στις αναδυόμενες αγορές μετά το πέσο Αργεντινής.

    Διαβάστε επίσης:

    JP Morgan-Deutsche Bank: Μήνυση εναντίον τους για εμπλοκή στο σκάνδαλο Έπσταϊν

    Βρετανία: Γιατί εξαφανίζονται τα αυγά από τα ράφια των σούπερ μάρκετ

    Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Μπλόκο από Ελλάδα και χώρες του Νότου στα 275 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ