• Οικονομία

    Το who is who του υπηρεσιακού οικονομικού επιτελείου – Τα γνωστά και άγνωστα προφίλ των νέων Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης

    Θεόδωρος Πελαγίδης - Ελένη Λουρή

    Θεόδωρος Πελαγίδης – Ελένη Λουρή


    Δυο πρόσωπα με θητεία στην Τράπεζα της Ελλάδος αναλαμβάνουν τα ηνία του οικονομικού επιτελείου στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που σχηματίστηκε για να «τρέξει» τη χώρα μέχρι τις νέες εκλογές της 25ης Ιουνίου.

    Σήμερα το μεσημέρι στις 14:30 ο Χρήστος Σταϊκούρας παραδίδει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών στον Θεόδωρο Πελαγίδη, ενώ μια ώρα νωρίτερα ο Άδωνις Γεωργιάδης θα παραδώσει το Υπουργείο Ανάπτυξης στην Ελένη Λουρή.

    Υπηρεσιακός «τσάρος» ο Θεόδωρος Πελαγίδης

    Το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών αναλαμβάνει ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης. Τη θέση αυτή στην κεντρική τράπεζα κατέχει από τις 20 Σεπτεμβρίου του 2020 με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής, τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, τα συστήματα πληρωμών και διακανονισμού, και την εξυγίανση τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πελαγίδης ζήτησε άδεια άνευ αποδοχών από την ΤτΕ, προκειμένου να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα.

    Από το 2004 ο Θόδωρος Πελαγίδης είναι Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

    Από τον 2012 έως το 2020 διετέλεσε NR Senior Fellow στο Brookings Institution USA. Έχει σπουδάσει οικονομικά στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης (πτυχίο, 1987 με υποτροφία ΙΚΥ), Sussex (M.Phil., 1989), Paris (Doctorat, 1993 με υποτροφία SPES των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) & Harvard CES (Post-Doc, 1993 & 1995 με υποτροφία ΝΑΤΟ).

    Το βιβλίο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

    Αυτό που ενδεχομένως να μην θυμάται το ευρύ κοινό, είναι οι εξαιρετικές σχέσεις που διατηρούσε με τον πατέρα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, επιμελήθηκε το βιβλίο με τίτλο «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η οικονομία».

    Πρόκειται για μία συζήτηση στην οποία ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ξεδίπλωσε τις απόψεις του και την οπτική με την οποία έβλεπε όχι μόνο την οικονομία αλλά το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών θεμάτων που αυτή επηρεάζει.

    Υπηρεσιακή Υπουργός Ανάπτυξης η Ελένη Λουρή

    Το χαρτοφυλάκιο της υπηρεσιακής Υπουργού Ανάπτυξης αναλαμβάνει ένα πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος. Πρόκειται για την πρώην υποδιοικήτρια της ΤτΕ και καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας Ελένη Λουρή. Το 2004 ανέλαβε οικονομική σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, θέση από την οποία παραιτήθηκε προκειμένου να αναλάβει τη θέση ως Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Η κα. Ελένη Λουρή-Δενδρινού ξεκίνησε το 1972 τις σπουδές της στο Οικονομικό Τμήμα της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ), το 1977 έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στα Οικονομικά από το London School of Economics & Political Science και το 1986 έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η επαγγελματική της σταδιοδρομία ήταν σταθερά ανοδική. Λέκτορας στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ πρώην ΑΣΟΕΕ) από το 1989 έως το 1992, Επίκουρη Καθηγήτρια από το 1992 έως το 1996, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια από το 1996 έως το 2001 και Καθηγήτρια από το 2001 έως σήμερα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι άμεσες ξένες επενδύσεις και πολυεθνικές επιχειρήσεις, η οργάνωση αγορών, η επιβίωση και ανάπτυξη ξένων επιχειρήσεων, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές, τομείς που θα της χρειαστούν ιδιαίτερα στα νέα της καθήκοντα. Σημειώνεται ότι η νέα υποδιοικητής έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα των World Bank και της Ευρωπαϊκής επιτροπής.

    Οι άγνωστες πλευρές της και οι διακοπές στη Μάνη

    Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την υπηρεσιακή Υπουργό Ανάπτυξης, λένε πως πρόκειται για μια δυναμική γυναίκα, η οποία δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εμφάνισή της. Αυτός είναι και ένας λόγος που αγαπά ιδιαίτερα τα κομμωτήρια, όπως λένε πρόσωπα που γνωρίζουν τις καθημερινές της συνήθειες, δείγμα ότι πέραν από τις γνώσεις, δίνει έμφαση και στην προσεγμένη εικόνα που απαιτεί η δουλειά της.

    Η ίδια με την οικογένειά της αγαπά και τη Μάνη, χωρίς να υπάρχει κάποια στενή σχέση με την περιοχή. Μάλιστα, οι… μόνιμες διακοπές της είναι σε ένα ξενοδοχείο στον Γερολιμένα. Ένα κτηριακό συγκρότημα του 19ου αιώνα, λίγο πριν από το νοτιότερο σημείο της Μάνης, με την ονομασία «Κυρίμαι». Τα πέτρινα κτίσματα βρίσκονται κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα, ενώ το συγκρότημα που βρίσκεται στο λιμάνι του Γερολιμένα από τη δεκαετία του 1870, είναι πλούσιο σε Ιστορία, σε αρχεία και αντικείμενα αλλά και σε αναμνηστικά από τις εμπειρίες των ανθρώπων που έμειναν και εργάστηκαν σε αυτό ανά τις δεκαετίες.

    Ο γνωστός ορθοπεδικός σύζυγός της και η δημοσιογράφος κόρη της

    Η κα. Λουρή διαμένει στο Χαλάνδρι με τον σύζυγό της, γνωστό ορθοπεδικό Γ. Δενδρινό. Ωστόσο, πέραν από την ιατρική έχει εκδώσει μια σειρά από μυθιστορήματα, όπως το «Πάει η μουστάρδα στην κρεμ μπρουλέ;», «Υπηρεσία υπαίθρου», «Σάμαλι και κωκ», «Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένα» και «Μαύρες οχιές μας ζώσανε».

    Πέραν από τον πατέρα, όμως, το συγγραφικό «δαιμόνιο» απέκτησε και η κόρη της υπηρεσιακής Υπουργού, η δημοσιογράφος Βικτώρια Δενδρινού, η οποία εργάζεται για το πρακτορείο Bloomberg στις Βρυξέλλες, με αρθρογραφία κυρίως για οικονομικά και πολιτικά θέματα, εστιάζοντας στην Ευρωζώνη. Το όνομά της έγινε ακόμα πιο γνωστό πριν από λίγα χρόνια, όταν μαζί με την δημοσιογράφος της Καθημερινής Ελένη Βαρβιτσιώτη, έγραψαν το βιβλίο «Η Τελευταία Μπλόφα», το οποίο βασίζεται σε πάνω από 230 ώρες off the record συνεντεύξεων με 95 πρωταγωνιστές των γεγονότων που σημάδεψαν τη χώρα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2015.

    Διαβάστε επίσης:

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Η στρατηγική ενόψει της 25ης Ιουνίου, η ομάδα κρούσης, το νέο διακύβευμα και τα επόμενα βήματα – Όλο το παρασκήνιο

    Αυτή είναι η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση



    ΣΧΟΛΙΑ