• Οικονομία

    Το στοίχημα της S&P, η Eurostat και το θετικό προεκλογικό αφήγημα στην οικονομία

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Καθοριστικός για το οικονομικό αφήγημα της κυβέρνησης στην τελική ευθεία προς την πρώτη κάλπη είναι ο Απρίλιος.

    Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου ευρώ είναι εάν το βράδυ της 21ης Απριλίου θα …..ξημερώσει με την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα 13 ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη του πολυετούς ταξιδιού της πιστοληπτικής μας αξιολόγησης στο σύμπαν των junk.

    Αυτό θα καταστεί δυνατό μόνο εάν η Standard & Poor’s δικαιώσει τους…. αισιόδοξους και κάνει το μεγάλο βήμα δίνοντας στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα στην προγραμματισμένη της αξιολόγηση στις 21 Απριλίου.

    Οι ελπίδες και οι φήμες αναζωπυρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα μετά την έκθεση της Goldman Sachs που δεν θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο μιας αναβάθμισης.

    Η είδηση σχολιάστηκε πάντως με σκεπτικισμό από τους πιο συντηρητικούς στην αγορά, που δεν θα απέκλειαν όμως μια αναβάθμιση της προοπτικής της αξιολόγησης (outlook) η οποία θα έφερνε τη χώρα στην κυριολεξία προ των πυλών της επενδυτικής βαθμίδας.

    Τρεις μόλις μέρες μετά το κρίσιμο ορόσημο της S&P, στις 24 Απριλίου αναμένεται ένα ακόμη στοιχείο αυτή τη φορά από το κρίσιμο μέτωπο των πλεονασμάτων.

    Η πρώτη κοινοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στη Eurostat στις 24 Απριλίου θα δώσει ένα σαφές στίγμα για το πόσο καλύτερο από τις εκτιμήσεις θα είναι τελικά το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022.

    Σε μια περίοδο που οι αγορές «ζυγίζουν» την πραγματική δυναμική των πιο υπερχρεωμένων χωρών στην ευρωζώνη να διατηρήσουν το χρέος τους σε πτωτική τροχιά, μια θετική είδηση όπως π.χ. το ενδεχόμενο που περιέγραφε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή να είναι δηλαδή πλεονασματικό το πρωτογενές ισοζύγιο από πέρσι, σίγουρα θα αποτελέσει μια θετική έκπληξη για τις αγορές.

    Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως η ανάπτυξη φέτος οδεύει άνω του 2% ενώ προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπέβαλε την αίτηση για 5 επιπλέον δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία αναμένεται να αποτελέσουν σημαία στο προεκλογικό , κυβερνητικό αφήγημα, το οποίο θα ισχυροποιούνταν σαφώς στο μέγιστο εάν γινόταν η έκπληξη και η χώρα αποκτούσε την επενδυτική βαθμίδα μέσα στον Απρίλιο.

    Ακόμη όμως και εάν αυτό δεν καταστεί τελικά εφικτό, θα προταχθούν ισχυρά στοιχεία όπως:

    1. Η υπέρβαση των προσδοκιών για την ανάπτυξη φέτος στο 2,3%
    2. Το καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα πέρσι που ανοίγει το δρόμο για να πετύχει φέτος η χώρα υψηλότερο πλεόνασμα από το 0,7% του ΑΕΠ, δημιουργώντας θετικό μομέντουμ για τους οίκους και τις αγορές
    3. Η άνετη πρόσβαση της χώρας στις αγορές. Ήδη το δημόσιο έχει καλύψει σχεδόν το 85% του φετινού ετήσιου δανειακού προγράμματος μετά την επιτυχημένη έκδοση του πενταετούς την προηγούμενη εβδομάδα η οποία προσέλκυσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον με 19 δισ. ευρώ προσφορών.
    4. Η ύπαρξη υψηλών ταμειακών διαθεσίμων που ανέρχονται στα 38 δισ. ευρώ
    5. Η βελτίωση της κερδοφορίας και των δεικτών στις τράπεζες που καλούνται να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη
    6. Η υψηλή ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας που έκανε ένα δυναμικό ριμπάουντ από την πανδημία, ενώ κατάφερε να ανταπεξέλθει στην γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση παραμένοντας σε ανάπτυξη.

    Διαβάστε επίσης

    Eurostat: Υποχώρησε στο 5,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Μάρτιο – Στο 6,9% στην ευρωζώνη

    Υποχρεωτική η διασύνδεση ταμειακών με τα POS σε 400.000 επιχειρήσεις από τον Ιούλιο – Ξεκινούν δυο κύκλοι αιτήσεων για vouchers

    Eurostat: Στα 14,5 ευρώ το ωριαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα – Από 8 ευρώ έως 51 ευρώ κυμαίνεται στην ΕΕ



    ΣΧΟΛΙΑ