• Οικονομία

    Υποχρεωτική η διασύνδεση ταμειακών με τα POS σε 400.000 επιχειρήσεις από τον Ιούλιο – Ξεκινούν δυο κύκλοι αιτήσεων για vouchers

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Υποχρεωτική γίνεται από τον Ιούλιο η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές για 400.000 επιχειρήσεις, όπως δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου στην ΑΑΔΕ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αρμόδιος για το θέμα υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

    Μάλιστα, το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αφορά:

    • την τεχνική προετοιμασία κατασκευαστών Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) και POS για τα λογισμικά αναβάθμισης και έγκριση των λογισμικών από την ΑΑΔΕ,
    • την υποχρεωτική διασύνδεση 400.000 ΦΗΜ με τα POS,
    • την έκδοση ΚΥΑ για την υποχρεωτική απόσυρση των παλαιών μηχανισμών,
    • την παραγωγή των ΦΗΜ νέου τύπου από τους κατασκευαστές, και
    • τις υποβολές αιτήσεων στην Κοινωνία της Πληροφορίας για voucher χρηματοδότησης για τη διασύνδεση, μέσα από 2 κύκλους».

    Σύμφωνα με την παρουσίαση, η υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις για τα voucher χρηματοδότησης για τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS θα γίνει ως εξής:

    • Πρώτος κύκλος αιτήσεων έως 15 Μαΐου
    • Δεύτερος κύκλος αιτήσεων έως 30 Ιουνίου

    Από την πλευρά του, ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «οι παρεμβάσεις στις οποίες προχωράμε συνδέονται με:

    1ον. Την υποχρεωτική διασύνδεση των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών με τα τερματικά αποδοχής καρτών, ταυτόχρονα με την αναβάθμιση των υφιστάμενων φορολογικών μηχανισμών, γεγονός στο οποίο θα αναφερθεί αναλυτικά ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και

    2ον. Τη χρηματοδότηση για την αντικατάσταση και αναβάθμιση των υφιστάμενων τερματικών αποδοχής καρτών και Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών που θα γίνει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Στο Νόμο 5036/2023 του Υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στις 23 Μαρτίου, για το πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, που περιλάμβανε και λοιπές φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, υπήρξαν δύο πολύ σημαντικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας των συναλλαγών και την περιστολή της φοροδιαφυγής.

    Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν:

    1ον. Την υποχρεωτική διασύνδεση και διαβίβαση στοιχείων από τα τερματικά αποδοχής καρτών POS στα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, είτε απευθείας είτε μέσω των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών.

    2ον. Τη θέσπιση σαφούς και συγκεκριμένης υποχρέωσης των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ, κατόπιν σχετικού αιτήματος, πληροφορίες για συναλλαγές μέσω τερματικών αποδοχής καρτών POS, ημεδαπής και αλλοδαπής, και μέσω λογαριασμών και κάθε είδους πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

    «Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και τους φορείς της αγοράς προωθούμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις με έναν στόχο: όλες οι επιχειρήσεις να λειτουργούν με σύγχρονους Φορολογικούς Ηλεκτρονικούς Μηχανισμούς, που υποστηρίζουν κατάλληλα τις συναλλαγές και μπορούν να διασυνδεθούν με POS.

    Αναβαθμίζουμε ήδη τους σημερινούς ΦΗΜ και προβλέπουμε άμεσα τους ΦΗΜ νέας γενιάς, για να περιορίσουμε δραστικά τη δυνατότητα παράκαμψης και τις συστημικές αδυναμίες που υποστηρίζουν τη φοροδιαφυγή και εμποδίζουν την φορολογική δικαιοσύνη για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

    Η ψηφιακή μεταρρύθμιση στην ΑΑΔΕ ενισχύει την οικονομία και την ανάπτυξη, υπηρετεί την κοινωνία, και προάγει τον υγιή και επί ίσοις όροις ανταγωνισμό», ανέφερε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

    Συναλλαγές 1,3 τρις ευρώ μέσω του MyData

    Κατά τον Χρήστο Σταϊκούρα, σημαντικός πυλώνας είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του «myDATA». «Παρά τα αναμενόμενα – σε αρχικά στάδια – προβλήματα, το “myDATA” έτυχε θετικής υποδοχής από τις επιχειρήσεις, αφού – μέχρι σήμερα – έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 1,93 δισ. μεταφορές εγγράφων, με τη συνολική αξία τους να ανέρχεται στα 1,3 τρισ. ευρώ, ενώ οι εγγεγραμμένες εταιρείες ανέρχονται σε 1,19 εκατομμύρια.

    Παράλληλα, με τη συνεχή ανάπτυξη της πλατφόρμας και του συστήματος, δρομολογήσαμε τη διευρυμένη χρήση διασυνδεδεμένων ηλεκτρονικών ταμειακών μηχανών και POS, καθώς και την υποχρέωση σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, προκειμένου να περιοριστούν περιστατικά φοροδιαφυγής και να διευρυνθεί το πλαίσιο παρακολούθησης συναλλαγών από την Εφορία, σε πραγματικό χρόνο.

    Η αποτελεσματικότητα της μέχρι σήμερα – την τελευταία τετραετία – ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, παρά τις δυσμενείς – παγκοσμίως – οικονομικές συνθήκες, αντανακλάται και στα δημόσια οικονομικά, με σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων.

    Πού οφείλεται όμως – κυρίως – αυτή η αύξηση στα φορολογικά έσοδα;

    1ον. Στην ανάπτυξη. Η οικονομία αναπτύσσεται, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καλύτερα από τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά περίπου 6% το 2022, σχεδόν διπλάσιο ποσοστό του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Και φέτος, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 2,3%, πολύ υψηλότερα από το 1,8% που υποστηρίζαμε μέχρι πρόσφατα.

    2ον. Στην εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων. Το ποσοστό εισπραξιμότητας βεβαιωμένων φόρων έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία τετραετία, ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης φορολογικών συντελεστών για φυσικά και νομικά πρόσωπα από τη σημερινή Κυβέρνηση. Μάλιστα, η πιο σημαντική αύξηση παρατηρείται στην εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, κατά σχεδόν 6,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2018! Αύξηση στο ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών εντοπίζεται, δευτερευόντως, σε όλες τις κατηγορίες, και κυρίως σε ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ, έως 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2018.

    3ον. Στη μείωση της φοροδιαφυγής. Η φοροδιαφυγή έχει συρρικνωθεί, ως αποτέλεσμα – κυρίως – της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το «κενό» ΦΠΑ, δηλαδή η διαφορά μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ, παρουσίασε πτώση στην Ελλάδα κατά 3,7%, από το 23,4% το 2019 στο 19,7% το 2020. Η εν λόγω μεταβολή αποτελεί την 4η καλύτερη επίδοση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αντικατοπτρίζει ετήσια πτώση φοροδιαφυγής από ΦΠΑ κατά 1,53 δισ. ευρώ».

    Διαβάστε επίσης:

    Έκπληξη από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Πρωτογενές πλεόνασμα και το 2022!



    ΣΧΟΛΙΑ