• Οικονομία

    Το σχέδιο του Χρ. Σταϊκούρα για να πάρει μπροστά η οικονομία μετά τον κορονοϊό

    Επιδότηση παγίων δαπανών: Με κρατικά κουπόνια η πληρωμή φόρων και εισφορών

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Για πρώτη φορά και υπό έκτακτες συνθήκες, όπως αυτή η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας, οδεύουμε σε έλλειμμα της τάξεως των 2,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley (ή 1,3%).

    Που σημαίνει, ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, 3,5% όχι απλά παύει να ισχύει μετά την ευεργετική απόφαση του Eurogroup προ 10ημέρου και την απόφαση του Ecofin, μόλις την περασμένη Δευτέρα, αλλά μετατρέπεται σε πόρους για την στήριξη των εισοδημάτων, της πραγματικής οικονομίας με το βλέμμα, σε κάθε περίπτωση, στραμμένο στην επόμενη μέρα.

    Αν και κυβερνητικά στελέχη δεν το ομολογούν ευθέως, αλλά η κρυφή ελπίδα και η πίστη τους είναι τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, τόσο έγκαιρα κυβέρνηση κι εν προκειμένω του Κυριάκου Μητσοτάκη να «πιάσουν» το ταχύτερο δυνατό. Ποιο είναι αυτό; Μέσα στο πρώτο 15θήμερο το Απριλίου, η καμπύλη των κρουσμάτων να έχει αρχίσει να γέρνει προς τα κάτω.

    Με την εξέλιξη αυτή κι εφόσον τηρηθούν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα, ο κ. Χρ. Σταϊκούρας υπό τις οδηγίες του πρωθυπουργού, θ’ αρχίσουν να σχεδιάζουν την επόμενη μέρα. Εμπροσθοβαρώς λοιπόν, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να τρέξουν από φέτος κιόλας μειώσεις φόρων ελάφρυνσης επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει και το ok των ευρωπαϊκών οργάνων, με προσοχή όμως, να μην πάρει ούτε ένα ευρώ από το μαξιλάρι ρευστότητας των 30 δισ. ευρώ. Όσο παραμένει το ποσό αυτό ανέγγιχτο, οι ξένοι επενδυτές, οι αγορές, θα βλέπουν ότι η κυβέρνηση με ίδια μέσα σηκώνει την ελληνική οικονομία στα πόδια της, κρατώντας ταυτόχρονα τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλά.

    Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει χρήση κάθε διαθέσιμου πόρου. Πριν από την υγειονομική κρίση, οι συζητήσεις με τους δανειστές για το θέμα της αξιοποίησης των κεφαλαίων από τις επιστροφές των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) 650 εκατ. Ευρώ τον Ιούλιο, βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο. Οι Θεσμοί ήταν έτοιμοι να αποδεχθούν τη διάθεση μέρους των επιστροφών από τα κεφάλαια αυτά, και συγκεκριμένα της δόσης του Ιουνίου, προς την περαιτέρω ελάφρυνση των επιχειρήσεων.

    Η μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 25% η οποία αναμένεται να ανέβει σε 50% μετά τα τελευταία δεδομένα, θα ισχύσει για φέτος. Χαρακτηριστικά, όπως τόνισε κορυφαία πηγή στο οικονομικό επιτελείο, θα είναι one-off. Κι αυτό διότι τα έσοδα των ANFAs και SMPs που καταβάλλονται εντός της χρονιάς κι ενώ τελεί υπό εκτέλεση ο προϋπολογισμός, δεν προκαλούν δέσμευση. Μέχρι σήμερα η διάθεσή τους κατευθυνόταν στην αποπληρωμή του χρέους. Ωστόσο, τα χαμηλά επιτόκια των ελληνικών ομολόγων (2,4% για το 10ετές), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση δεν κατατρύχεται από το άγος των υπερπλεονασμάτων, όπως η προηγούμενη, επιτρέπουν την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την ενδυνάμωση της ανάπτυξης.

    Ταυτόχρονα, για να μη χαθεί εντελώς η τουριστική σεζόν που υπό διαφορετικές συνθήκες θα είχε ξεκινήσει ήδη, η κυβέρνηση σχεδιάζει α) μείωση των τελών που επιβάλλονται στις μεταφορές, β) μείωση του ΦΠΑ στις αερομεταφορές, και γ) μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή σε 6% και του συνόλου της εστίασης στο 13%.Τα τρία τελευταία αναμένεται ότι θα είναι μόνιμα μέτρα.

    Μείωση φόρων

    To οικονομικό επιτελείο φέρνει από φέτος κιόλας, αντί για το 2021 που ήταν η προηγούμενη απόφαση, την μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στο 20% από 24% που είναι σήμερα.

    Ασφαλιστικές εισφορές

    Για φέτος έχει αποφασιστεί να ισχύσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9%, ή μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 2,21%. Πλέον, εξετάζεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για φέτος να ανέλθει στο 2%. Είναι μέτρο που ζητεί η αγορά και οι επιχειρηματίες διότι έχει αντίκρυσμα στην ανταγωνιστικότητα και πιάνει ακόμα και τις επιχειρήσεις που εμφανίζουν ζημιές, Και φέτος με 45 μέρες εκτός λειτουργίας 1,5 εκατ. Επιχειρήσεις, τα οικονομικά τους αποτελέσματα αναμένονται δραματικά.



    ΣΧΟΛΙΑ