• Οικονομία

    Eurogroup: Έτοιμο το ESM να μπει στη «μάχη» κατά των επιπτώσεων του κορονοϊού με 410 δισ. ευρώ

    • NewsRoom

    Μάριο Σεντένο, επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωζώνης


    Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού και την ενεργοποίηση του ΕΜΣ στην «μάχη» για την αντιμετώπιση της κρίσης εξέτασε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρός του Μάριο Σεντένο μετά την ολοκλήρωσή του.

    Όπως ανέφερε ο κ. Σεντένο, στόχος είναι να ληφθούν αποφάσεις στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη.

    Ο κ. Σεντένο ανέφερε πως εξετάζονται όλες οι δυνατότητες στήριξης της οικονομίας, τονίζοντας πως η συζήτηση μόλις ξεκίνησε. Μια συζήτηση που είναι απαραίτητη καθώς η σημερινή κρίση δεν σχετίζεται με αυτές που προηγήθηκαν, όπως ανέφερε.

    Ο επικεφαλής του Eurogroup ανακοίνωσε πως  ο ΕΜΣ θα είναι σε θέση να προσφέρει βοήθεια σε κάθε κράτος μέλος που θα το ζητήσει με δυνατότητες που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

    Αναφορικά για την πιθανότητα έκδοσης ευροομολόγων, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε πως εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

    Ο Επίτροπος Οικονομικών, Τζεντιλόνι,  δήλωσε  από την πλευρά του ότι για πρώτη φορά έγιναν βήματα όπως η ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία. «Σήμερα συζητήσαμε μια ειδική παρέμβαση του ESM για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε.

    Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι αντιμετωπίζουμε πρωτοφανή κρίση, που δεν έχουμε ξαναδεί από την «γρίπη της Ισπανίας» πριν από ένα αιώνα. Ο επικεφαλής του ΕΜΣ δήλωσε ότι το Ταμείο έχει δυνατότητα να ρίξει στη μάχη 410 δισ. ευρώ αν οι χώρες τα χρειαστούν.

    Ειδικότερα ανέφερε πως  από τα υφιστάμενα εργαλεία το πλέον χρήσιμο είναι η  προληπτική γραμμή (PCCL) που θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις χώρες-μέλη. Είναι θέμα των επιμέρους κρατών αν θα τη δεχτούν. Αν το αιτηθούν οι χώρες θα μπορούν να λάβουν 2% του ΑΕΠ τους. Σε περίπτωση που γίνει αίτηση τα χρήματα θα δοθούν σε πρώτη φάση για την αντιμετώπιση της κρίσης.



    ΣΧΟΛΙΑ