• Οικονομία

    Το σχέδιο της Ιταλίας για να βγει από το lockdown: Σε δύο φάσεις η επιστροφή στην κανονικότητα -Τέλος τα σχολεία

    • NewsRoom


    Σχέδιο δύο φάσεων εξετάζει η Ιταλία για την άρση της καραντίνας.

    Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Corriere della Sera, το σχέδιο θα λειτουργήσει σε δύο στάδια, πρώτα με τις εταιρείες από την επόμενη εβδομάδα,  και στη συνέχεια με τους πολίτες και τα καταστήματα από τις 4 Μαΐου.

    Η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι αργή και σταδιακή, κλιμακωτά τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες.

    Στη «φάση 2» της έκτακτης ανάγκης για τον κορονοϊό – η οποία μπορεί να ξεκινήσει στις 4 Μαΐου – οι καθημερινές συνήθειες θα πρέπει να αλλάξουν ριζικά σε σχέση με το παρελθόν.

    Η ιταλική κυβέρνηση και οι επιστήμονες είναι σίγουροι ότι οι πολίτες θα αποδεχθούν τους νέους κανόνες, όπως έκαναν στην καραντίνα.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την επιστημονική και τεχνική επιτροπή, ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte ήταν σαφής: «Η προστασία της υγείας παραμένει στην κορυφή, αλλά οι μηχανές της χώρας δεν μπορούν να παραμείνουν μακριά για πολύ καιρό».

    Ο Conte ανησυχεί «για την ψυχολογική σταθερότητα των πολιτών, τη δημόσια τάξη και τον αντίκτυπο του lockdown στην οικονομία».  Γνωρίζετε ότι «η καμπύλη της επιδημίας έχει σταθεροποιηθεί, οπότε μπαίνουμε στη φάση της μέγιστης προσοχής, που απαιτεί από εμάς να διατηρούμε σύνεση και αυστηρότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Και ως εκ τούτου στην ομιλία προς τους πολίτες που θα κάνει τις επόμενες ημέρες, θα ανακοινώσει το νέο διάταγμα με την περαιτέρω επέκταση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων, παρέχοντας όμως ελπίδα για «πράσινο φως» για την επανέναρξη ορισμένων εταιρειών την επόμενη εβδομάδα.

    «Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την καμπύλη της επιδημίας να επιστρέφει ξανά, γιατί δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε», δήλωσε ο Conte, εκτιμώντας ότι η “φάση 2” μπορεί να ξεκινήσει μετά την 1ης Μαΐου.

    Εναλλασσόμενες βάρδιες στις επιχειρήσεις-Μόνο με ραντεβού σε κομμωτήρια και κέντρα ομορφιάς 

    Για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις, τα μέτρα ασφαλείας πρέπει να προβλέπουν την ελάχιστη προσέλευση στα γραφεία.

    Η απόσταση ασφαλείας και οι προστατευτικές μάσκες θα είναι υποχρεωτικές για όσους έχουν επαφή με το κοινό.

    Θα πρέπει να παρέχονται εναλλακτικές βάρδιες χωρισμένες σε χρόνο ή μέρα για εκείνους που πηγαίνουν στο γραφείο, ενώ η απόσταση μεταξύ των εργαζομένων πρέπει να είναι μεγαλύτερη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για χωροταξικές αλλαγές.

    Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για τα καταστήματα και για όλους τους άλλους τομείς στους οποίους είναι παρόντες οι πελάτες. Αυτό σημαίνει ότι για να κάνει κάποιος τις αγορές του θα είναι απαραίτητη η ουρά – όπως τώρα μπροστά στα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.

    Για να πάει κανείς στο κομμωτήριο, σε κέντρα ομορφιάς και άλλα μέρη που απαιτούν άμεση ή στενή επαφή, θα χρειαστεί να κλείσει ραντεβού έτσι ώστε να υπάρχουν μόνο δύο άτομα ανά δωμάτιο: εργαζόμενος και πελάτης.

    Τα πρώτα καταστήματα που θα επαναλειτουργήσουν

    Τα πρώτα καταστήματα που θα επαναλειτουργήσουν θα «συμβολικά» όπως τα βιβλιοπωλεία και τα καταστήματα χαρτικών. Οι επιστήμονες έχουν χαλαρώσει κάπως τα μέτρα για τις παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλού κινδύνου όπως η γεωργία και οι κατασκευές. Μεσαίου και υψηλού κινδύνου είναι οι σερβιτόροι, οι εργαζόμενοι σε κυλικεία και οι κομμωτές.

    Τέλος τα σχολεία 

    Την ίδια ώρα η επιτροπή επιστημόνων, που κλήθηκε να συμβουλέψει την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, απέρριψε το ενδεχόμενο οι μαθητές να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σχολεία μέσα στους επόμενους δυο μήνες.

    Έως τώρα, η υπουργός Παιδείας Λουτσία Ατσολίνα είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μπορέσουν να ξανανοίξουν οι σχολικές αίθουσες στις 18 Μαΐου. Τώρα, όμως, όλα δείχνουν ότι τα σχολεία δεν θα ξαναλειτουργήσουν κανονικά μέχρι τον Σεπτέμβριο.

    Αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί η Corriere, ότι οι μαθητές της τρίτης Γυμνασίου θα πρέπει να περάσουν αυτόματα την τάξη. Παράλληλα όλα δείχνουν, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ότι οι εξετάσεις για το απολυτήριο Λυκείου θα είναι μόνο προφορικές και θα διεξαχθούν μέσω διαδικτύου.

    Σύμφωνα με τον Τύπο, τέλος, από τις 15 Απριλίου είναι πιθανό να ξανανοίξει ένα μέρος των βιομηχανιών και επιχειρήσεων, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι οι πολίτες θα παραμείνουν σε περιορισμό -μέσα στο σπίτι- μέχρι τις αρχές Μαΐου.



    ΣΧΟΛΙΑ