• Οικονομία

    Το ριμπάουντ της βρετανικής οικονομίας μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ

    • NewsRoom
    Τζέρεμι Χαντ

    Τζέρεμι Χαντ, υπουργός Οικονομικών Βρετανίας


    Με τις οικονομικές προοπτικές να παραμένουν ζοφερές για τη Βρετανία, η οικονομία της πήρε μια ανάσα τον Οκτώβριο με τη λήξη της περιόδου του εθνικού πένθους για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ.

    Το ΑΕΠ της Βρετανίας αυξήθηκε κατά 0,5% τον Οκτώβριο, μετά τη συρρίκνωση κατά 0,6% που κατεγράφη τον Σεπτέμβριο από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Η παραγωγή φαίνεται να ανέκαμψε από τις απώλειες που είχε κατά την περίοδο του εθνικού πένθους.

    Η αύξηση είναι ελαφρώς υψηλότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που εκτιμούσαν ανάκαμψη 0,4%.

    Οι αγορές δεν αντέδρασαν στα καλά νέα

    Παρά τα καλά νέα οι αγορές δεν έδειξαν κάποια θετική αντίδραση, μιας και η οικονομία της Βρετανίας εκτιμάται ζοφερή μέσα στο 2023.

    «Παρά την ανάπτυξη του Οκτωβρίου, θα χρειαζόταν μια σημαντική ανατροπή στη χάραξη πολιτικής αλλά και στις παγκόσμιες συνθήκες για να αλλάξει τροχιά η  βρετανική οικονομία», δήλωσε ο Γιώργος Λαγαριάς, επικεφαλής οικονομολόγος στο auditing της Mazars στο Reuters.

    Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ σχολιάζοντας τα στοιχεία, ανέφερε ότι «έχουμε έναν δύσκολο δρόμο μπροστά μας». Και αιτιολόγησε την απάντησή του, σημειώνοντας ότι «όπως η υπόλοιπη Ευρώπη, η Βρετανία δεν είναι άτρωτη από τις συνέπειες του COVID-19, τον πόλεμο του Πούτιν και τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου».

    Η οικονομία της Βρετανίας το τρίμηνο πριν τον Οκτώβριο είχε συρρικνωθεί κατά 0,3%, μικρότερη πτώση από την εκτιμώμενη σύμφωνα με την πλειοψηφία των οικονομολόγων.

    Παραμένει πάντως η μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές του 2021, όταν η χώρα υπαγόταν σε σκληρούς περιορισμούς, λόγω lockdown.

    Νέα αύξηση επιτοκίων

    Οι σκοτεινές προοπτικές της βρετανικής οικονομίας ασκούν πιέσεις στην Τράπεζα της Αγγλίας σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα.

    Οι επενδυτές έχουν «κλειδώσει» την αύξηση των επιτοκίων στις 50 μονάδες βάσης στο 3,5%.

    «Η ανάκαμψη του ΑΕΠ τον Οκτώβριο δεν θα είναι αρκετή για να αποτρέψει την οικονομία από το να αποφύγει την ύφεση. Μια συρρίκνωση κατά το τέταρτο τρίμηνο φαίνεται αναπόφευκτη, με το κύμα απεργιών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο αυτόν τον μήνα να ενισχύει ενδεχομένως την πτώση της δραστηριότητας. Ωστόσο, η σημερινή ανάγνωση υποστηρίζει την άποψή μας ότι η ύφεση είναι απίθανο να είναι τόσο σοβαρή», σχολίασε η Ana Andrade του Bloomberg Economics.

    Διαβάστε επίσης:

    Super deal στη βιοτεχνολογία: H Amgen θα εξαγοράσει την Horizon, με αποτίμηση 26 δισ. δολ.



    ΣΧΟΛΙΑ