• Business

    Super deal στη βιοτεχνολογία: H Amgen θα εξαγοράσει την Horizon, με αποτίμηση 26 δισ. δολ.

    • Bloomberg


    Η Amgen Inc. συμφώνησε να εξαγοράσει την Horizon Therapeutics σε αποτίμηση περίπου 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

    Ο αμερικανικός κολοσσός της βιοτεχνολογίας πρόσφερε περίπου 116,5 δολάρια για κάθε μετοχή της Horizon, αναφέρουν πηγές. Η τιμή προσφοράς είναι περίπου 20% υψηλότερη σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της εταιρείας την Παρασκευή, στα 97,29 δολάρια.

    Οι μετοχές της Horizon έχουν σημειώσει άνοδο 24% από τις 29 Νοεμβρίου, όταν έγινε γνωστό ότι η Amgen, η Sanofi SA και μια μονάδα της Johnson & Johnson βρίσκονταν σε προκαταρκτικές συνομιλίες για πιθανή εξαγορά. Αυτό εκτίναξε την χρηματιστηριακή της αξία στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια, ωθώντας τη Sanofi να υποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις την Κυριακή, όπως έκανε και η J&J νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

    Η Amgen έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 149 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά από την άνοδο 24% που έχει σημειώσει φέτος.

    Η Sanofi δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή ότι δεν θα προχωρήσει σε προσφορά για την Horizon επειδή «οι προσδοκίες για την τιμή της συναλλαγής δεν πληρούν τα κριτήριά μας για τη δημιουργία αξίας».

    Με έδρα στο Δουβλίνο και τη μετοχή της να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο Nasdaq, η Horizon παράγει περίπου τις μισές από τις ετήσιες πωλήσεις της, ύψους 3,6 δισ. δολαρίων, από το Tepezza, μια θεραπεία για μια επώδυνη αυτοάνοση πάθηση που ονομάζεται θυρεοειδική οφθαλμική νόσος.

    Άλλα κορυφαία φάρμακα της είναι το Krystexxa για τη χρόνια ουρική αρθρίτιδα και το Ravicti, μια θεραπεία για τις εγγενείς διαταραχές της ουρίας.

    Η Amgen, με έδρα στο Thousand Oaks της Καλιφόρνια, τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε έσοδα και κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς 11 φάρμακα της είχαν τριμηνιαίες πωλήσεις ρεκόρ και η εταιρεία κράτησε υπό έλεγχο τα λειτουργικά έξοδα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γεωργιάδης στο Capital Link: «Τώρα είναι ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα»



    ΣΧΟΛΙΑ