Οικονομία

Τι σηματοδοτεί το «μπλόκο» της Γερμανίας στην εκταμίευση της δόσης-Χάθηκε το waiver για τα ελληνικά ομόλογα

  • Bloomberg


Το παρασκήνιο πίσω από το γερμανικό «μπλόκο» και συγκεκριμένα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, στην εκταμίευση της υπερδόσης ύψους 15 δισ. ευρώ, αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg, σε δημοσίευμά του με αφορμή το χθεσινό Eurogroup, επισημαίνοντας πως προφανώς δεν είναι το μικρό ποσό, που χάνεται το πρόβλημα. Να αναφέρουμε ότι η δόση των 15 δισ. ευρώ είναι η τελευταία δόση που θα λάβει η Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, καθώς έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου.

Η εξέλιξη, όπως σχολιάζει το πρακτορείο είναι ακόμη μία ένδειξη ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων του στην Ευρωζώνη, καθώς οδηγεί τη χώρα στην έξοδο από το μνημόνιο.

Το κόλλημα της τελευταίας στιγμής ήταν αποτέλεσμα της απόφασης του κ. Τσίπρα να παρατείνει το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ για πέντε νησιά, που έχουν πληγεί περισσότερο από την προσφυγική κρίση αναφέρει, εξηγώντας πως τα έσοδα που χάνονται από την απόφαση είναι μόλις 28 εκατ. ευρώ, «αλλά η Γερμανία επιμένει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βρει αλλού- συμπεριλαμβανομένου του αμυντικού προϋπολογισμού».

Το Bloomberg σημειώνει ακόμη πως παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα υπαχθεί σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όταν λήξει το πρόγραμμα, οι τράπεζες δεν θα επωφεληθούν από το φθηνό δανεισμό της ΕΚΤ. Ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ξεκαθάρισε χθες ότι το waiver, που επιτρέπει τη χρήση των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων, θα λήξει, όταν εκπνεύσει το πρόγραμμα. Αρκετοί αναλυτές πάντως εκτιμούσαν ότι το waiver θα διατηρηθεί. Ενδεικτική είναι η τελευταία έκθεση της HSBC, που βλέπει και ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Βόμβα» Βερολίνου: Ζητεί ισοδύναμα για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά – Μπλόκο στην εκταμίευση της δόσης

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μοσκοβισί: Να συνεχίσει η Ελλάδα τις αξιόπιστες δημοσιονομικές πολιτικές – Το χρέος παραμένει υψηλό


ΣΧΟΛΙΑ