• Οικονομία

    Τι έσωσε τον προϋπολογισμό τον Μάρτιο

    • NewsRoom


    Από εκεί που η κυβέρνηση περίμενε βουτιά 350 με 400 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα τον Μάρτιο εξαιτίας των αναστολών στις πληρωμές φόρου μετά το δεύτερο 15θήμερο που έφερε η καραντίνα και το κλείσιμο των επιχειρήσεων, η μείωση περιορίστηκε σε απόλυτα διαχειρίσιμα επίπεδα, στα 200 εκατ. ευρώ.

    Στην καλή αυτή εικόνα συνέβαλαν τα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό από το μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος και τα ANFA’s και SMP’s, συνολικού ύψους 779 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα πρέπει να υπολογιστούν επιπλέον 250 εκατ. ευρώ εισροές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

    Η μείωση στα έσοδα του προϋπολογισμού υπολογίζεται περί τα 500 εκατ. ευρώ και περίπου άλλα 350 εκατ. ευρώ δεν εισπράχθηκαν εξαιτίας της αναστολής (πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων). Και πάλι καλά, δηλαδή από την τελική εικόνα…

    Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, δεν υπάρχει εικόνα για τον Απρίλιο, επειδή το τραπεζικό σύστημα παρέμεινε ή θα παραμείνει κλειστό κάποιες μέρες, λόγω της γιορτής του Πάσχα, καθολικών και ορθοδόξων. Παραδοσιακά όμως, η περίοδος των εορτών θεωρείται από τις καλύτερες για τα έσοδα του προϋπολογισμού, αλλά εξαιτίας του lock down, η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για μηδενικές εισπράξεις.

    Τον Μάρτιο δεν έγινε καμία χρήση των ταμειακών διαθεσίμων σε αντίθεση με ότι υποστήριζε η αξιωματική αντιπολίτευση.

    Ωστόσο, η κυβέρνηση λαμβάνει τα μέτρα της μέχρι τον Ιούλιο, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να «βάλει χέρι» στα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους. Από τα 35 δις. ευρώ, τα 15 δις. ευρώ αποτελούν τα δάνεια του ESM και τα 20 δις. ευρώ είναι τα διαθέσιμα των φορέων της κυβέρνησης που βρίσκονται κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Από αυτά τα 20 δις  ευρώ λοιπόν, η κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα θα αξιοποιήσει ποσό περί τα 14 δις. ευρώ, κάτι που ούτως ή άλλως, έχει εγκρίνει το Eurogroup, στην απόφασή του για χαλάρωση των δημοσιονομικών όρων των κρατών μελών.

    Σε ότι αφορά στο 3μηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου παρουσιάζεται έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού 1,722 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,782 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020.

    Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 595 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 426 εκατ. ευρώ και τα καθαρά έσοδα σε 11,.204 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 64 εκατ. ευρώ ή μόλις 0,6% έναντι του μηνιαίου στόχου. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 12,262 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 10 εκατ. ευρώ ή 0,1% έναντι του στόχου.

    Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου στο τέλος του μήνα.



    ΣΧΟΛΙΑ