• Έρχεται η αλήθεια για την Τράπεζα Αττικής, η νέα εποχή της Ελλάκτωρ, το Rafale της Εθνικής Τράπεζας και ο αυτοκράτορας Δαγούμας

    Eπειδή πολλά γράφονται για το παρελθόν αλλά κυρίως για το αβέβαιο μέλλον της Τράπεζας Αττικής η διοίκηση της Τράπεζας αισθάνθηκε την ανάγκη να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό με ανακοίνωση που εξέδωσε ότι “οι μοναδικές αξιόπιστες πληροφορίες οι οποίες αφορούν τις δραστηριότητες της,  είναι αυτές που περιέχονται  στις …επίσημες ανακοινώσεις.

    image

    Πόσα κεφάλαια λείπουν τελικά από την Τράπεζα Αττικής

    Eπειδή πολλά γράφονται για το παρελθόν αλλά κυρίως για το αβέβαιο μέλλον της Τράπεζας Αττικής η διοίκηση της Τράπεζας αισθάνθηκε την ανάγκη να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό με ανακοίνωση που εξέδωσε ότι “οι μοναδικές αξιόπιστες πληροφορίες οι οποίες αφορούν τις δραστηριότητες της,  είναι αυτές που περιέχονται  στις …επίσημες ανακοινώσεις.

    Διαβεβαιώνει παράλληλα ότι η Τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στην τήρηση των προϋποθέσεων και απαιτήσεων που προβλέπονται στο νομοκανονιστικό πλαίσιο και στην πάγια τακτική της για άμεση ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, με εγκυρότητα και υπευθυνότητα, για οποιαδήποτε εξέλιξη αφορά είτε τις οργανογραμματικές της δομές είτε τις δραστηριότητές της, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία και τις σχετικές αποφάσεις των οργάνων της Τράπεζας.

    Πάντως το “σήριαλ”  με την Αττικής έχει καταντήσει πλέον σαν το Κινεζικό βασανιστήριο της σταγόνας, το μόνο βέβαιο είναι ότι αν δεν κλείσει η ιστορία με τα κόκκινα δάνεια ,τα οποία σημειωτέον υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ, δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί το άνοιγμα της Τράπεζας.

    Επίσης με σχετική ασφάλεια μπορούμε να στα ενημερώσουμε ότι από την αρχική αξιολόγηση της DBRS που έγινε στις αρχές Αυγούστου για τις τιτλοποιήσεις Αstir 1 και 2 oi oποίες φθάνουν αθροιστικά τα 700 εκατ. ευρώ διαθέτουν τις προϋποθέσεις προκειμένου να ομόλογα τους να υπαχθούν στην κατηγορία ΒΒ- Όμως δεν ξέρουμε το ύψος της ζημιάς για την Τράπεζα.

    Με άλλα λόγια πόσες πρόσθετες προβλέψεις θα πρέπει να λάβει. Εκκρεμεί η αξιολόγηση της μεγαλύτερης τιτλοποίησης, της Omega (1,3 εκατ. ευρώ), η οποία είναι πολύ πιθανόν να παραδοθεί στη διοίκηση της Τράπεζας ίσως σήμερα.

    Άλλωστε δεν υπάρχουν πλέον και πολλά χρονικά περιθώρια καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας και το σχέδιο κάλυψης τους.

    Ποια είναι τα επόμενα βήματα του ΕΛΛΑΚΤΩΡ

    Μετά και την ολοκλήρωση της ΓΣ του ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,31% 2,54 που ενέκρινε  και τυπικά την συμφωνία με την Μotor Oil ΜΟΗ -2,49% 26,60  για τις ΑΠΕ η διοίκηση του Ομίλου είναι έτοιμη να προχωρήσει στα επόμενα βήματα.

    Πλέον η εταιρεία  στηρίζεται  σε μια πολύ ισχυρή χρηματοοικονομική βάση με σχεδόν μηδενικό δανεισμό,  αφού αποπληρωθεί και το ακριβό εταιρικό ομόλογο της εποχής Καλλιτσάντση, μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ενίσχυση της παρουσίας του Ομίλου στα έργα ΣΔΙΤ που προχωρούν, η νέα στρατηγική τοποθέτηση στον ενεργειακό τομέα και η συνέχιση της ανάπτυξης μέσω της REDS  των έργων στις Γούρνες και στο Κτήμα Καμπά.

    Ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι για τον ‘Ομιλο είναι τα μεγάλα ιδιωτικά έργα κυρίως στον ξενοδοχειακό τομέα, στην μεγάλη επένδυση του Ελληνικού αλλά και στον στρατιωτικό τομέα μετά την επιλογή του ΑΚΤΩΡ από τους Αμερικανούς για μια σειρά έργα αναβάθμισης της βάσης στο Στεφανοδίκειο της Λάρισας που θα έχουν και συνέχεια.


    Η Εθνική απογειώνει το δικό της
    Rafale

    Έτοιμο προς απογείωση μαθαίνω ότι είναι το project Rafale της Εθνικής Τράπεζα ΕΤΕ -1,31% 7,56 .

    Στο  τελικό στάδιο προετοιμασίας  προκειμένου να βγει στην αγορά τον επόμενο μήνα βρίσκεται το χαρτοφυλάκιο ακινήτων με την συμβολική ονομασία Rafale.

    Πρόκειται για ένα ανακτημένα ακίνητα αξίας 100 εκατ. ευρώ.

    Η πώληση του χαρτοφυλακίου εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της διοίκησης Μυλωνά για την οριστική εκκαθάριση του Ισολογισμού της τράπεζας από περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν επιφέρουν έσοδα.

    Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η περίμετρος του χαρτοφυλακίου αποτελείται από ακίνητα που αποκτήθηκαν από την τράπεζα μέσω πλειστηριασμών.

    Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει κυρίως οικιστικά ακίνητα (διαμερίσματα και κατοικίες) σε όλη τη χώρα ενώ περιλαμβάνει και εμπορικά ακίνητα.

    Ο αριθμός και η ποιότητα των εμπορικών ακινήτων θα καθορίσουν την τελική αξία του χαρτοφυλακίου.

    Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Deloitte ανέλαβε το ρόλο του οικονομικού συμβούλου.

    Η πώληση ακινήτων από τις Τράπεζες αποτελεί την νέα τάση στην αγορά.

    Τα πιστωτικά ιδρύματα αφού απορρόφησαν στη διάρκεια των προηγούμενων ετών περίπου 8 από τα 10 ακίνητα τα οποία έβγαιναν «στο σφυρί» αναγκάζονται πλέον να απαλλαγούν από αυτά.

    Για την ιστορία η  Εθνική έχει το μικρότερο χαρτοφυλάκιο ανακτηθέντων ακινήτων σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, γι’ αυτό και η τράπεζα δεν είχε προχωρήσει σε πώληση μεγάλου χαρτοφυλακίου.

    Επιπλέον, η Εθνική δεν έχει συμπεριλάβει στη στρατηγική της την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου επενδυτικών ακινήτων και στοχεύει κυρίως στην ενίσχυση και διαφοροποίηση των εσόδων.

    Ως εκ τούτου, δεν σχεδιάζει κίνηση όπως αυτές της Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,00% 3,92 και της Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,63 για πώληση/συνεργασία χαρτοφυλακίου ανακτηθέντων ακινήτων.

     

    Το νέο μέτωπο της Νίκης Κεραμέως

    Προειδοποιητική βομβίδα “κρότου-λάμψης”…έριξαν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές στην Νίκη Κεραμέως…. απειλώντας  ότι θα προσφύγουν στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση του νέου νόμου 4957, ο οποίος ψηφίστηκε στις αρχές Ιουλίου, επειδή δεν συμφωνούν με την νέα διαδικασία εκλογής διοικήσεων σε πολλά πανεπιστήμια.

    Όπως ανακοίνωσαν,  «ενόψει της κατάστασης που διαμορφώνεται με τις διαδικασίες εφαρμογής του νέου νόμου – πλαίσιο και ειδικότερα με την έναρξη της διαδικασίας εκλογής νέων διοικήσεων σε αρκετά ΑΕΙ, η ΠΟΣΔΕΠ αποφάσισε να προσφύγει στο ΣτΕ σχετικά με τη αντισυνταγματικότητα του νόμου 4957 “.

    Βέβαια ενώ έδειξαν αδικαιολόγητη σπουδή να μας προϊδεάσουν για τα επόμενα βήματα τους, δεν έχουν πει κουβέντα για πιο λόγο θα  προσβάλουν τη συγκεκριμένη διάταξη του νόμου ως αντισυνταγματική.

    Αν η  όλη συμπεριφορά της ΠΟΣΔΕΠ δεν είναι εμμονική χωρίς ουσιαστική νομική βάση, τότε κάτι άλλο συμβαίνει.

    Και επειδή δεν μ΄αρέσουν οι γρίφοι, αυτό που νομίζω ότι επιδιώκουν οι πανεπιστημιακοί είναι να κάνουν ότι θέλουν και να επιλέγουν οποίους θέλουν στις διοικήσεις των Πανεπιστημίων.

     

    Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στα προγράμματα στήριξης για την ενεργειακή κρίση

    To ρεπορτάζ για τα 280 δισ. ευρώ που έχουν ρίξει οι Ευρωπαικές Κυβερνήσεις στην μάχη  για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αναπαράχθηκε από το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

    Από το αρχικό ρεπορτάζ του Bloomberg εμένα πάντως εκείνο που μου έκανε εντύπωση δεν ήταν τόσο το  ιλιγγιώδες ποσό, αλλά ούτε και το ρητορικό ερώτημα που το συνόδευε για το αν είναι αρκετά τα χρήματα που έχουν διατεθεί.

    Με εντυπωσίασε όμως ότι η πτωχή Ελλάς έχει διαθέσει αναλογικά τα περισσότερα χρήματα για την ανακούφιση των νοικοκυριών από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

    Για να εξηγούμεθα σύμφωνα με τον πίνακα που αναδημοσιεύεται στο σχετικό ρεπορτάζ, η Ελλάδα έχει διαθέσει το 3,7% του ΑΕΠ της ήτοι 6,8 δισ .ευρώ  για το σκοπό αυτό.

    Ακολουθεί η Λιθουανία με ένα ποσό δ δισ. ευρώ που αντιπροσωπεύει το 3,6% του ΑΕΠ της, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ιταλία με 49,5 δισ. ευρώ (2,8% του ΑΕΠ).

     

    Η Αυτοκρατορία του Δαγούμα

    Φαίνεται πως ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες σε αγαστή σύμπνοια με ένα ή δύο επιχειρηματίες, έχουν πολύ πείσμα και δεν το βάζουν κάτω με τίποτα.

    Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι μέσα στο κατακαλόκαιρο, με τον Μητσοτάκη να έχει μπροστά του τα καυτά θέματα και τις μεγάλες δυσκολίες με τα ελληνοτουρκικά, τον Έβρο και τις υποκλοπές, αυτοί ξανα-ανοίγουν το θέμα της πλήρους εποπτείας των υδάτινων πόρων της χώρας (άρα και της ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ) από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που θα μετονομαστεί λέει σε Ρ.Α.Ε.ΦΥ.Π (Ενέργειας και Φυσικών Πόρων).

    Τα βαφτίσια τους μάραναν μεσούντος του Αυγούστου.

    Θυμίζουμε συνοπτικά ότι πριν από περίπου 4 μήνες πολυπληθής αποστολή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας πήγε στο Μόναχο.

    Με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Θαν. Δαγούμα ήταν προσκεκλημένοι του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και είχαν σειρά επαφών και συναντήσεων με φορείς και επιχειρήσεις στον τομέα της κυκλικής οικονομίας που οι Γερμανοί αναπτύσσουν πολύ σύγχρονες τεχνολογίες.

    Εκ των υστέρων και μέσα στον Ιούνιο που πέρασε, μάθαμε από διαρροές άλλων κυβερνητικών κύκλων ότι η τυπικά αθώα ελληνογερμανική συνάντηση, έγινε στο πλαίσιο ενός σχεδίου που προωθείται αθόρυβα από κυβερνητικά στελέχη.

    Το δήθεν μυστικό σχέδιο προβλέπει να αναλάβει η ΡΑΕ το ρυθμιστικό κομμάτι της διαχείρισης του νερού και των αποβλήτων.

    Ωραία ιδέα και πολύ …γερές πέτρες στη βάση του σχεδιασμού της!

    Όταν διέρρευσε όλο αυτό το δήθεν μυστικό σχέδιο, το Μαξίμου έδωσε εντολή να σταματήσει κάθε κουβέντα για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις.

    Εν τω μεταξύ στο παρασκήνιο είχε ξεσπάσει αμείλικτος πόλεμος με 2 μεγάλους Ομίλους που θα ήταν οι ευνοημένοι από τη μία, και δύο που θα έμεναν απέξω, από την άλλη.

    Κατά σύμπτωση και οι 4 πρωταγωνιστούν στο χώρο της ενέργειας και …ορέγονται τη διαχείριση νερών και απορριμάτων.

    Τότε τα σπαθιά ξαναμπήκαν στην θήκες τους αλλά χρειάστηκε η παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου.

    Φαίνεται πως μέσα στον καύσωνα και τις βροχοπτώσεις που ακολούθησαν, η «δυάδα» που υποτίθεται θα ευνοηθεί ξαναζέστανε το φαγητό της Ρ.Α.Ε.ΦΥ.Π.

    «Όλα τα έχει η Μαριορή, ο Δαγούμας-αυτοκράτωρ» της έλειπε, όπως σχολίασε ένας «σοφός Νέστωρ» του επιχειρείν που έχει τυπικά αποσυρθεί αλλά ο οποίος «τα πανθ’ορά».

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.