• Το μεγάλο play του Κόκκαλη, γιατί «τρίζει» η μετοχή της JUMBO, το Βατερλώ των Βακάκη – Διαμαντίδη στα καράβια και ο υποτιμητής της Mytilineos

    Ο Διαμαντής, άνθρωπος υπερήφανος, αυτοδημιούργητος, αλλά πολύ εκρηκτικός και οξύθυμος χαρακτήρας, είπε στον γιο του:«Εάν τολμήσεις να πάρεις λεφτά από τον κινεζο-παιχνιδά θα σε αποκληρώσω»!!!

    the wise man
    image
    the wise man

    Ο Socrates τα κατάφερε! Σειρά έχει η Intrakat

    Το πήρε πάνω του, έκανε όλες τις συνεννοήσεις με τους συμβούλους (τις ξένες επενδυτικές τράπεζες που είχε προσλάβει) και με τις νομικές φίρμες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και κατάφερε να κουρέψει τους ομολογιούχους.

    Αναφέρομαι στον πρόεδρο Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος ασχολήθηκε επισταμένως με την επιβίωση της Intralot, έδωσε πολλά – από μετρητά μέχρι μετοχές και ομόλογο – αλλά έβαλε μια τάξη…

    Ο πρόεδρος μου μετέφεραν ότι έχει επανέλθει με δυναμισμό μετά τις περιπέτειες που πέρασε και ήδη χτίζει τις γέφυρές του με το γκουβέρνο.

    Πόσο μάλλον μετά την συνάντηση που είχε λίγο πριν εκπνεύσει το 2020 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

    Έγκυρη πηγή έλεγε στην στήλη ότι ο Socrates, αφού βάλει για τα καλά το νερό στο αυλάκι στην Intralot, ετοιμάζει απόβαση στην Intrakat…

    Ήδη, έχει αρχίσει να τους βάζει γκάζια καθώς οι δουλειές στα κατασκευαστικά θα ανοίξουν.

    Η αλλαγή γραφείου για την Heather-Denise Gibson

    Η στήλη πληροφορείται ότι στην Τράπεζα της Ελλάδος έγινε ένα ξαναμοίρασμα της τράπουλας των διευθύνσεων καθώς οι διευθυντές ήταν ακούνητοι στις θέσεις τους τα τελευταία 10 χρόνια.

    Έτσι, η πρώην κα Τσακαλώτου, Heather-Denise Gibson, μετακόμισε στην Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικών Ιδρυμάτων ως επικεφαλής από την Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών.

    Η Heather εργάζεται στην Τράπεζα της Ελλάδος εδώ και πολλά χρόνια και όπως λένε οι συνεργάτες της είναι ήπιων τόνων και δεν έχει χρησιμοποιήσει προς όφελός της τις πολιτικές άκρες του πρώην συζύγου της ούτε όταν ήταν υπουργός των Οικονομικών (περίοδο κατά την οποία η σχέση τους δεν είχε διαρραγεί).

    Τι συνδέει το «Φαιστός» με την Ελλάκτωρ;

    Και επειδή οι επενδύσεις στο 5G τρέχουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες η νέα διοίκηση του υπερταμείου, της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ίδρυσε το Ταμείο «Φαιστός» και όρισε το 7μελές διοικητικό του συμβούλιο.

    Η στήλη παρατήρησε ότι τα 6 από τα 7 μέλη είναι άνδρες και μόλις μία κυρία.

    Πρόκειται φυσικά για αστοχία καθώς παγκοσμίως οι γυναίκες καταλαμβάνουν πλέον το 40% των θέσεων ενός ΔΣ.

    Η κυρία αυτή λοιπόν δεν είναι τυχαία: πρόκειται για την Ντιάνα (Δέσποινα-Μαγδαληνή) Μαρκάκη-Bartholdi, η οποία τοποθετήθηκε ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος.

    Πρόκειται για νομικό εγνωσμένου κύρους (Executive MBA from Harvard Business School) με σημαντική εμπειρία στα θέματα της ενέργειας.

    Ψάχνοντας η στήλη διαπίστωσε ότι η κα Μαρκάκη, η οποία ζει και εργάζεται στην Ελβετία, είναι και ανεξάρτητο μέλος-σύμβουλος στο διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ.

    Το Ταμείο «Φαιστός» έχει σαν αποστολή τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές 5G, ενδεικτικά στους κλάδους των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, της μεταποίησης, της βιομηχανίας, του τουρισμού, της υγείας, της πληροφόρησης και των δικτύων κοινής ωφέλειας.

    Κόκκινα δάνεια: Σιγά-σιγά μας το λένε

    Όταν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών (Ψάλτης, Καραβίας, Μυλωνάς και Μεγάλου) έλεγαν συντονισμένοι στις ενημερώσεις που έκαναν στους ξένους αναλυτές ότι τα νέα κόκκινα δάνεια που θα γεννήσει η πανδημία θα ανέλθουν σε 5 δις ευρώ, ήξεραν από πρώτο χέρι ότι το νούμερο είναι αισιόδοξο…

    Η στήλη σας έχει  ενημερώσει ότι τα κόκκινα θα αγγίξουν τα 10 δις ευρώ και βλέπουμε…

    Ο κρίσιμος παράγοντας που θα καθορίσει και το τελικό νουμεράκι είναι πόση στήριξη θα παράσχει το γκουβέρνο.

    Και εξηγούμαι: πόσους θα αφορά το νέο πρόγραμμα Γέφυρα για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και πόσα από τα νέα κόκκινα θα στηριχθούν από τις εγγυήσεις του Ηρακλή ΙΙ…

    Ελλάκτωρ: Η ώρα της ΕΚ

    Μαθαίνω ότι η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάκτωρ και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να παρέμβει καθώς η μετοχή έχει χαρακτηριστικά ασανσέρ…

    Η αλήθεια είναι ότι η Επιτροπή πρέπει να δράσει άμεσα καθώς ο χρόνος μέχρι τις 27 Ιανουαρίου είναι πολύ μεγάλος χρηματιστηριακά και όσο τα δύο μέτωπα πολεμούν καλό είναι να μπει ένα φρένο, τουλάχιστον χρηματιστηριακό.

    Tο Βατερλώ του Βακάκη και του Διαμαντίδη στα καράβια

    Tις τελευταίες μέρες η μετοχή της JUMBO ΜΠΕΛΑ 0% 28,70 έχει πάρει φωτιά στα τερματικά. Πέφτει το “χώσιμο της αρκούδας”.

    Κάθε μέρα πουλάνε την μετοχή οι ξένοι θεσμικοί.

    Οι λόγοι είναι πολλοί.

    Προκάλεσε πάρα πολύ άσχημη αίσθηση ο τρόπος που αντέδρασε ο κ. Βακάκης σχολιάζοντας το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τον τομέα του λιανεμπορίου.

    Δυστυχώς γι’ αυτόν, οι ξένοι θεσμικοί έχουν άλλη άποψη.

    Βλέπουν ότι η JUMBΟ ήταν παντελώς απροετοίμαστη για το δεύτερο lockdown και το χειρότερο ότι δεν είχε δώσει καθόλου βαρύτητα στο digitalization της εταιρείας.

    Πλέον, επειδή όπως γνωρίζετε φίλοι αναγνώστες τα προϊόντα της JUMBO δεν είναι απαραίτητα και πολύ σωστά ο κ. Βακάκης πιστεύει ότι βασίζονται στην αυθόρμητη αγορά μέσα στα καταστήματά του, αυτό έχει ανοίξει την όρεξη και σε άλλους λιανέμπορους να πάρουν κομμάτι από την πίτα των JUMBO.

    Όπως γνωρίζετε, ο κόσμος πια αλλάζει ταχύτατα και πολύ εύκολα πλέον θα μπορέσει να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα προσφέροντας τα προϊόντα της JUMBO κατευθείαν στο σπίτι.

    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μεγάλες αλυσίδες όπως ο ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ και άλλα supermarket έχουν μπει ήδη στην αγορά.

    Ο ανταγωνισμός έχει πάρει φωτιά.

    Εκτός όμως από την εμμονή του κ. Βακάκη σε ένα μόνο κανάλι πώλησης όπου αποδείχθηκε λάθος, οι ξένοι διαχειριστές άρχισαν να αναρωτιούνται πλέον για τις ικανότητες του κ. Βακάκη να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους του σε ένα καινούργιο κόσμο.

    Μάλιστα, ακόμα αναφέρουν ότι ο κ. Βακάκης έχει επενδύσει στην ναυτιλία μέσω του κ. Πασχάλη Διαμαντίδη, γιό του Διαμαντή Διαμαντίδη.

    Η εταιρεία  Velos Tankers, έχει αγοράσει 2 LR1 (ένα κόστισε 15,25 εκατ. δολάρια και το άλλο 13,5 εκατ.) και 3 MR (τα δυο MR κόστισαν 32 εκατ. δολάρια και το τρίτο 13,85 εκατ. δολάρια).

    Συνολικά τα 5 πλοία κόστισαν  στην εταιρεία Velos Tankers 74.6 εκ δολάρια.

    Αυτά τα καράβια τώρα αξίζουν 65 εκατ. δολάρια. 

    Μάλιστα σύμφωνα με την VesselsValue τον Οκτώβρη του 2020 (το ρεπορτάζ είχε δημοσιευθεί στο mononews.gr στις 3 Οκτωβρίου του 2020) η αξία των 5 τάνκερ της εταιρείας υπολογίζονταν στα 66 εκατ. δολάρια. 

    Έμπειροι διαχειριστές λένε ότι θα υπήρχε λογική εάν επένδυε σε containerάδικα, σαν φυσικό χετζάρισμα, γιατί ούτως ή άλλως τα χρειάζεται η JUMBO.

    Για να καταλάβετε, εάν είχε επενδύσει τα 74.6 εκ δολάρια σε αγορά container, σήμερα που μιλάμε η αξία των καραβιών θα ήταν στα 140 εκ. δολάρια.

    Από τη μία δεν προετοίμασε την JUMBO για τη νέα τάξη πραγμάτων και από την άλλη δυστυχώς δεν έκανε σωστή επιλογή στον κλάδο της ναυτιλίας.

    Εμείς απλά να σας θυμίσουμε ότι ο Πασχάλης Διαμαντίδης σε αυτή την δουλειά με τα πλοία δεν έβαλε λεφτά, καθώς ο πατέρας του Διαμαντής Διαμαντίδης αρνήθηκε να τον χρηματοδοτήσει.

    Μάλιστα όταν συνάντησε τον Απόστολο Βακάκη (η Σοφία Βακάκη και ο Πασχάλης Διαμαντίδης είναι ζευγάρι και έχουν και ένα παιδάκι) και του μίλησε για την άρνηση του πατέρα του, ο Απόστολος είπε στον Πασχάλη:

    Βακάκης: “Πόσα λεφτά θέλεις; Θα στα βάλω εγώ”

    Διαμαντίδης: “100 εκατ. δολάρια”

    Βακάκης: “Οκ, θα στα δώσω εγώ”

    Λίγες ημέρες μετά ο Πασχάλης συναντά τον πάτερα του και του λέει ότι βρήκε τα λεφτά από τον Βακάκη.

    Ο Διαμαντής, άνθρωπος υπερήφανος, αυτοδημιούργητος, αλλά πολύ εκρηκτικός και οξύθυμος χαρακτήρας, είπε στον γιο του:

    «Εάν τολμήσεις να πάρεις λεφτά από τον κινεζο-παιχνιδά θα σε αποκληρώσω»!!!

    Προς το παρόν πάντως, οι αναλυτές αναφέρουν ότι όλα τα λεφτά τα έχει βάλει ο Βακάκης.

    Πάντως για να επανέλθουμε στα της μετοχής τώρα, οι ξένοι θεσμικοί αναρωτιούνται γιατί ο Βακάκης δεν βάζει 74.6 εκ δολάρια στη μετοχή του, στην εταιρεία του δηλαδή.

    Ούτως ή άλλως από εκεί τα πήρε και το ποσοστό του είναι πολύ χαμηλό.

    Δεν έφταναν όμως όλα αυτά, ήρθε και η Optima Bank και έδωσε τιμή στόχο για τα JUMBO τα 13,00€.

    Δικαιολογώντας την εκτίμησή της ότι την περίοδο 2017-2020 η JUMBO έπαιζε με ένα προσδοκώμενο για την επόμενη χρονιά P/E = 13.

    Ο αναλυτής προβλέπει ότι το 2021 η JUMBO θα βγάλει 136 εκατ. ευρώ κέρδη.

    Για αυτό η τιμή στόχος πρέπει να είναι στα 13,00€ για να παίζει με ένα P/E 2021e = 13.

    Φυσικά, κορυφαίοι ξένοι διαχειριστές αναφέρουν ότι υπάρχουν στο ελληνικό χρηματιστήριο πολύ φθηνότερες εταιρείες που αν παίξουν με ένα P/E 2021e = 13 η τιμή της μετοχής τους πρέπει να ανέβει κατά 36% από τα τωρινά επίπεδα.

    Συγχρόνως δε, η καινούργια χρονιά δεν μπήκε καθόλου καλά από την πλευρά των ναύλων για μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων.

    Οι ναύλοι είναι σε επίπεδα ρεκόρ που είχαν να καταγραφούν από το 2008 και δυστυχώς οι εκτιμήσεις είναι ότι θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Όπως αναφέρουν ξένοι διαχειριστές, το κόστος μεταφοράς είναι περίπου το 23% του συνολικού κόστους για την JUMBO.

    Δυστυχώς, οι ξένοι διαχειριστές είναι πολύ επιφυλακτικοί διότι η JUMBO είναι one man show που τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι ο κ. Βακάκης έχει χάσει το άγγιγμα του Μίδα.

    Ακόμα χειρότερα, οι ξένοι αναρωτιούνται, εφόσον ένας τόσο ικανός και αξιόλογος μάνατζερ κάνει λάθη, τι θα γίνει όταν θα φύγει από την θέση του.

    Θα υπάρξει τεράστιο θέμα.

    Για αυτό θέλει πάντα τεράστια προσοχή.

    Επειδή συνέχεια αλλάζουν τα δεδομένα, οι ικανοί μάνατζερ πρέπει να προσαρμόζονται άμεσα.

    Το ίδιο και οι επενδυτές.

    Όμως εμείς πιστεύουμε ότι η JUMBO έχει πολύ γερό σκαρί και πολύ ικανό καπετάνιο.

    Είναι μια δουλειά που παράγει μετρητά αλλά έχει μεγάλες προκλήσεις μπροστά της.

    Εμείς πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρει και θα βγει πιο δυνατή μέσα από αυτή την κρίση.

    Εμείς, από αυτά τα επίπεδα τιμών και κάτω τα θεωρούμε εξαιρετική ευκαιρία για χτίσιμο θέσης με ορίζοντα το 2023.

    Ο υποτιμητής της Mytilineos

    Στις τελευταίες συνεδριάσεις ξεκίνησε πάλι το φαινόμενο της υποτιμητικής κερδοσκοπίας στο call auction στη μετοχή της Mytilineos.

    Τρανό παράδειγμα η χθεσινή συνεδρίαση που η μετοχή όλη την ημέρα ήταν στο θετικό πρόσημο με την αγορά να πέφτει.

    Στο call auction ο υποτιμητής έβαλε 8029 μετοχές για πώληση market και έκλεισε η μετοχή στα 12.40€ σε τιμή που δεν είχε κάνει όλη την ημέρα!!!

    Αυτό είναι η πεμπτουσία της καραμπινάτης υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

    Ο εν λόγω υποτιμητής έχει πιάσει δουλειά τις τελευταίες 5 μέρες στο call auction.

    Μη νομίζετε όμως, αυτοί που ξέρουν μας λένε ότι και η εταιρεία τον παρακολουθεί και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Τα ίδια έκαναν και κάποιοι άλλοι στα επίπεδα των 8.00€.

    Τώρα νομίζουν ότι είναι πιο εύκολο να πετύχουν το στόχο τους.

    Ατύχησαν.

    Η μετοχή σ’ αυτά τα επίπεδα τιμών έχει πολύ μεγάλο ξένο αγοραστή με υπό διαχείριση 120 δις ευρώ.

    Χάρη του κάνουν οι υποτιμητές.

    Να μπορεί να μαζεύει σε καλές τιμές την επόμενη ημέρα.

    Γιατί σύμφωνα με τον αναλυτή της Optima Bank για να παίξει η MYTILINEOS ΜΥΤΙΛ -0,74% 37,72 με ένα P/E = 13 που είναι το μέσο P/E της JUMBO από το 2017 μέχρι το 2020 και στη JUMBO δίνει τιμή στόχο τα 13,00€.

    Με βάση την εκτίμηση της Alpha Finance ότι ο Mytilineos θα βγάλει 176.9 εκ ευρώ κέρδη το 2021 και με αριθμό μετοχών 136.732.469 αφαιρώντας το buyback, αυτό μας δίνει μια τιμή στόχο για την Mytillineos ΤΩΡΑ τα 16,82€.

    Δηλαδή τα 13,00€ της JUMBO είναι τα 16,82€ στην Mytilineos.

    Πάμε και λίγο παρακάτω για το 2022.

    Η Alpha Finance περιμένει 250,6 εκατ. ευρώ κέρδη για την Mytilineos.

    Δηλαδή, όποιος έχει λίγο υπομονή για να παίξει με ένα P/E 2022e = 13, ο Mytilineos και με αριθμό μετοχών 136.732.469 η τιμή της μετοχής πρέπει να πάει στα 23,82€.

    Οπότε, είναι δεδομένο ότι ο υποτιμητής χάρη κάνει στον αγοραστή.

    Φυσικά, έχουν γνώση οι φύλακες.

    Όπως είχαν και στα 8.00€.

    Και φυσικά η έμπειρη πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Βασιλική Λαζαράκου και το σύστημα της μου λένε ότι τον έχουν λοκάρει “τον υποτιμητή”.

    Γιατί οι κερδοσκόποι αλώνιζαν με τις προηγούμενες διοικήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά τώρα τους έχουν «βάλει στο στόχαστρο».

     

    Αποποίηση Ευθύνης :

    Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.