• Business

    Τι κερδίζει η Intralot από τη σημερινή συμφωνία με τους ομολογιούχους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Σωκράτης Κόκκαλης. Επιχειρηματίας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Intralot

    Σωκράτης Κόκκαλης. Επιχειρηματίας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Intralot


    Σημαντική απάλειψη χρέους και συνάμα χαμηλότερα κόστη για την εξυπηρέτησή του, επιφέρει η σημερινή συμφωνία της Intralot με τους ομολογιούχους πιστωτές της.

    Μια συμφωνία που έχει τη σφραγίδα των πρωτοβουλιών του Σωκράτη Κόκκαλη για το οποίον η αναδιάρθρωση του χρέους της εταιρείας που ο ίδιος ίδρυσε και διοικεί αποτελούσε το ζωτικό του στοίχημα.

    Όπως προκύπτει από τη σύμβαση δέσμευσης με τους ομολογιούχους η Intralot, σβήνει χρέη 113 εκατ. ευρώ στα οποία σε μεταγενέστερη φάση, μπορεί να προστεθούν άλλα 110 εκατ. ευρώ ή και αρκετά περισσότερα.

    Με βάση τους όρους που ανακοινώθηκαν, οι ομολογιούχοι που σήμερα κατέχουν την έκδοση των 250 εκατ. ευρώ, η οποία λήγει τον προσεχή Σεπτέμβριο και έχει κουπόνι 6,75%, θα υποστούν κούρεμα των απαιτήσεών τους που φτάνει στο 18%. Για το ποσό των 205 εκατ. ευρώ που απομένει θα εκδoθεί νέο ομόλογο ίσης αξίας αλλά αυτή τη φορά από την αμερικανική θυγατρική της Intralot.

    Το εν λόγο νέο ομόλογο θα έχει ημερομηνία λήξεως το 2025 με το κουπόνι του για τα δύο πρώτα χρόνια να είναι στο 5,9% και στη συνέχεια να ανεβαίνει στο 7% και στο 7,25%.

    Οι εν λόγο ομολογιούχοι έχουν στην κατοχή τους και ομόλογα ονομαστικής αξίας 68 εκατ. ευρώ το οποία αφορούν τη δεύτερη έκδοση της Intralot, η συνολική αξία της οποίας είναι 473,8 εκατ. ευρώ, έχει ημερομηνία λήξεως το Σεπτέμβριο του 2024 και φέρει «κουπόνι» 5,25% ετησίως.

    Για τα ομόλογα των 68 εκατ. ευρώ της «δεύτερης σειράς» οι κάτοχοι δέχθηκαν να τα ανταλλάξουν λαμβάνοντας το 18,7% των μετοχών της αμερικανικής θυγατρικής της Intralot, τα μεγέθη της οποίας κινούνται σε ανοδική πορεία και όπως όλα δείχνουν η λειτουργική κερδοφορία για το 2020 θα διαμορφωθεί στα 50 εκατ. ευρώ.

    Οι υπόλοιποι κάτοχοι του δεύτερου και μεγαλύτερου ομολόγου θα μπορούν  να αποδεχθούν σε εθελοντική βάση τη μετατροπή χρέους με μετοχές της αμερικανικής θυγατρικής. Η οποία μπορεί να παραχωρήσει ποσοστό μέχρι και 49% στους ομολογιούχους που θα θελήσουν να προχωρήσουν σε ανταλλαγή χρέους με μετοχές.

    Πιστεύεται ότι σημαντικό κομμάτι των ομολογιούχων αυτών θα αποδεχθεί την πρόταση όπως και συνέβη και με τους ομολογιούχους της πρώτης σειράς.

    Έως τώρα η Intralot δαπανούσε περίπου 42 εκατ. ευρώ ετησίως προκειμένου να πληρώνει τα τοκομερίδια στους ομολογιούχους των δύο εκδόσεων. Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε και από τη στιγμή που η διαγραφή χρέους θα κινηθεί στα επίπεδα των 220 εκατ. ευρώ συνολικά θα απαιτούνται τόκοι περί τα 28 εκατ. ευρώ το χρόνο.

    Στοιχεία που δείχνουν ότι η Intralot εξοικονομεί 14 εκατ. ευρώ ετησίως. Τα οποία μπορεί να γίνουν και περισσότερα από τη στιγμή που θα έχει ευρύτερη απήχηση η εθελοντική πρόταση για το δεύτερο ομόλογο. Από τη δική του πλευρά ο ιδρυτής και διοικητικός ηγέτης της εταιρείας Σωκράτης Κόκκαλης ανέφερε ότι η υπογραφή της δεσμευτικής συμφωνίας αποτελεί επιτυχημένη έκβαση μιας ενδελεχούς διαδικασίας βελτιστοποίησης του ισολογισμού του ομίλου, προσθέτοντας ότι η συναλλαγές θα βελτιώσουν σημαντικά την κεφαλαιακή διάρθρωση του ομίλου ενώ παράλληλα θα τεθούν οι δύο βάσεις που θα στηρίξουν την μελλοντική ανάπτυξη, πολλαπλασιάζοντας την αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στον απόηχο της συμφωνίας με τους ομολογιούχους η μετοχή της Intralot κάνει ανοδικό άλμα 20%. Την ίδια στιγμή ανοδικά κινείται και το ομόλογο λήξεως του 2021 ενώ σε σταθερά επίπεδα μένει το δεύτερο ομόλογο που λήγει το 2024.

    Διαβάστε επίσης:

    Όλη η συμφωνία της Intralot με τους ομολογιούχους

    ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Η αμερικανική θυγατρική της Intralot το «κλειδί» της επικείμενης συμφωνίας με τους ομολογιούχους

    Συμφώνησε η Intralot με τους ομολογιούχους



    ΣΧΟΛΙΑ