• The Wiseman

    Τι συνδέει Καματάκη-Γιαννακόπουλο, τα ζόρια Φωτακίδη και οι μυστικές συναντήσεις τραπεζιτών και Διαμαντίδη για την Ελλάκτωρ

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Καματάκης: Ποιον βιομήχανο «έβαλε στο χέρι»;

    Μαθαίνουμε πως περίπου έξι μήνες πριν παρουσιάσει προβλήματα η MLS, ο Γιάννης Καματάκης με το επιτελείο του πήγαιναν πόρτα – πόρτα σε επιχειρηματίες, παλιές οικογένειες των Αθηνών και όσους γενικά γνώριζαν πως έχουν cash σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τους πείσουν να επενδύσουν μπας και σωθεί η παρτίδα.

    Στις συναντήσεις, τους παρουσίαζαν διάφορες “νέες” τεχνολογίες που θα λάνσαρε η MLS το επόμενο χρονικό διάστημα εξηγώντας τους πόσο πρωτοποριακές θα ήταν… 

    Η στήλη πληροφορείται ότι ένας από αυτούς που ενδιαφέρθηκαν ήταν και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο γνωστός φαρμακοβιομήχανος. 

    Το ποσό που έχασε δεν είναι πολύ μεγάλο δεν είναι όμως και αμελητέο… 

     Amazon: Τα γραφεία στην Κηφισίας και η απόβαση στην ΧΡΩΠΕΙ

    Ο Τζεφ Μπέζος έχει βάλει για τα καλά στο επενδυτικό του μικροσκόπιο την Ελλάδα και όπως ήδη γνωρίζεται η εταιρεία ανοίγει γραφεία στην Αθήνα. 

    Η στήλη πληροφορείται ότι τα γραφεία έχουν ήδη ανοίξει και η έδρα τους βρίσκεται στην Λεωφόρο Κηφισίας στο ύψος του Χαλανδρίου, απέναντι από την Φιλοθέη. 

    Ως διαχειριστής της ελληνικής θυγατρικής εμφανίζεται στο ΓΕΜΗ ο γενικός διευθυντής της πολυεθνικής αρμόδιος για τις αγορές ΕΜΕΑ Τόνι Βαν ντε Μπέργκε. 

    Μαθαίνω ότι ψάχνουν στελέχη και τα βιογραφικά κάνουν ουρές… 

    Στα σχέδια της Amazon, (η μετοχή της διαπραγματεύεται στην Wall Street στα 3,104.25 δολάρια με κεφαλαιοποίηση 1,55 τρισ. δολάρια) όπως μου είπε η δαιμόνια πηγή μου, είναι η δημιουργία κέντρου τεχνολογίας στην «Πολιτεία Καινοτομίας» που στήνεται στις εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς (χαμηλά στο ύψος του Φαλήρου). 

    Τα σχέδια όμως του Τζεφ δεν σταματούν εκεί καθώς μαθαίνω ότι τα στελέχη του έχουν επισκεφθεί το Θριάσιο καθώς η εταιρεία θέλει να επενδύσει και στα logistics. Τρίβουν τα μάτια τους στο Μέγαρο Μαξίμου…

    Διαμαντίδης-Βαφειάς: Ποια τηλεργασία;

    Υπενθυμίζω, πως για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι σε εφαρμογή υποχρεωτική τηλεργασία για το 50% του προσωπικού των επιχειρήσεων και προσαρμογή του ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζόμενων στα γραφεία. 

    Εντάξει το ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες και οι εφοπλιστές είναι στον δικό τους κόσμο δεν είναι νέο. 

    Το ότι αρκετές δεν έχουν εφαρμόσει ποτέ τα μέτρα επίσης, δύο εξ’ αυτών είναι οι ναυτιλιακές συμφερόντων Διαμαντή Διαμαντίδη και Χάρη Βαφειά. 

    Η εντολή είναι όλοι μέσα να ελέγχουμε τον κόσμο βρε παιδί μου ποια τηλεργασία και κουραφέξαλα τώρα… τουλάχιστον έχουν μοιράσει τις αποστάσεις μεταξύ των γραφείων και κάνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα rapid tests στο προσωπικό.

     Ο Κυριάκος στέλνει το ΥΠΟΙΚ στους λοιμωξιολόγους

    Λοιπόν, σας έχω νέα από την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων. 

    Ο ωτακουστής μου – ναι έχω πολλούς και σε διάφορα σημεία του τριγώνου Σύνταγμα, Ηρώδου Αττικού -Κολωνάκι – μου είπε ότι εφεξής στην Επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συμμετάσχει και ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. 

    Κι αυτό διότι η μάχη για την διάσωση της οικονομίας τώρα ξεκινά και με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Σταϊκούρας θα στείλει εκπρόσωπο, ο οποίος θα έχει και ρόλο, δηλαδή δεν θα ακούει μόνο. 

    Θα ενημερώνει τον Σταϊκούρα και αυτός από την πλευρά του τον πρωθυπουργό. 

    Ανάλογα με το θέμα που θα εξετάζει η Επιτροπή θα συμμετέχει, επίσης, και ο αρμόδιος υπουργός. 

    Η πρεμιέρα έγινε με το άνοιγμα του λιανεμπορίου όπου στην συνεδρίαση της Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα συμμετείχαν ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Νίκος Παπαθανάσης. Αν η Επιτροπή ασχοληθεί τις επόμενες ημέρες με την Παιδεία θα συμμετάσχει η Νίκη Κεραμέως κ.ο.κ. 

    Οι τηλεδιασκέψεις Τρίτη και Πέμπτη

    Μένοντας στα της οικονομίας η στήλη πληροφορείται ότι κάθε Τρίτη και Πέμπτη συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης οι Σκυλακάκης, Πατέλης, Σκέρτσος, Σκάλκος και Αργυρού με αντικείμενο τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. 

    Μαθαίνω ότι όταν αρχίσουν να ρέουν τα δάνεια του Ταμείου στις συσκέψεις θα κληθούν και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών. 

    Το θέμα είναι κρίσιμης σημασίας καθώς μέσα από το Ταμείο θα πάρει μπρος η ανάπτυξη της οικονομίας. 

    Η αλήθεια του Στουρνάρα και στα stress test

    Κι όμως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος λέει τα πράγματα με το όνομά τους όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια που θα γεννήσει η πανδημία. 

    Τα προσδιορίζει περίπου στα 10 δις ευρώ και η στήλη σας ενημερώνει ότι κάπου εκεί τα βλέπουν και οι CEOs των τραπεζών.

    Ευελπιστούν βέβαια ότι τα δύο προγράμματα Γέφυρα Ι και Γέφυρα ΙΙ θα σώσουν κάπως τα χαρτοφυλάκια αλλά και πάλι ο λογαριασμός θα είναι φουσκωμένος… 

    Προς το παρόν οι τραπεζίτες μαζεύουν τα στοιχεία για να τα στείλουν στον επόπτη Ανδρέα Ένρια ενόψει των stress test, τον λογαριασμό των οποίων θα το μάθουμε όλοι τον Ιούνιο όταν η ΕΚΤ θα τον δώσει – πανευρωπαϊκά ανά τράπεζα – στη δημοσιότητα. 

    Είχε χρόνια να γίνει αυτό από το 2012 αν θυμάμαι καλά…

    Τα ζόρια του Φωτακίδη

    Τις επόμενες ημέρες θα μάθουμε που θα κάτσει η μπίλια για την Εθνική Ασφαλιστική. 

    Μαθαίνω ότι ο senior partner του CVC Άλεξ Φωτακίδης προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους έτσι ώστε αν εν τέλει ναυαγήσει το deal με την Εθνική να μην φάει όλο τα ανάθεμα το CVC. 

    Κι αυτό διότι το fund έχει επενδύσει αρκετά εκατομμύρια στην Ελλάδα και επικοινωνιακά δεν θέλουν να μείνει στο προσκήνιο μόνο η υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής. 

    Το λέει η UBS για το Bitcoin

    Με το Bitcoin να βρίσκεται στα 36.000 δολάρια (30.000 eυρώ) , το διαβόητο για τη μεταβλητότητά του asset προκαλεί πολλή συζήτηση μεταξύ των μεγαλύτερων διαχειριστών κεφαλαίων στον κόσμο. 

    Θρυλικοί επενδυτές, όπως ο Paul Tudor Jones (με περιουσία 5,1 δισ. δολάρια) και Stan Druckenmiller (με περιουσία 4,4 δισ. δολ) έχουν εισέλθει στη βιομηχανία, συγκεντρώνοντας πολλά επικριτικά σχόλια και κατηγορίες για άσκηση ακραίας κερδοσκοπικής δραστηριότητας και χειραγώγηση της αγοράς. 

    H UBS σε πρόσφατο report της αναφέρει: “Βραχυπρόθεσμα η αγορά κρυπτονομισμάτων ενδέχεται να γνωρίσει νέα άνοδο. 

    Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, θα αντιμετωπίσει οξείς ρυθμιστικούς κινδύνους και απαγορεύσεις πωλήσεων συγκεκριμένων κρυπτο-παραγώγων συνδεδεμένων με τα ψηφιακά νομίσματα.”

    Όπως οι περισσότερες επενδυτικές τράπεζες, η UBS αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τα κρυπτονομίσματα, αναφέροντας πως πρόκειται για άλλη μία κερδοσκοπική φούσκα, δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά δύσκολα να προσδιοριστεί ένα fair value. 

    Από την άλλη, υπάρχουν επενδυτές που είναι πολύ φιλόδοξοι σε ό,τι αφορά τους στόχους που έχουν θέσει για το Bitcoin. 

    Πρόσφατα υπήρξαν αναφορές για το ότι η τιμή του θα μπορούσε να φτάσει τα 400.000 δολάρια. 

    Εσχάτως η JP Morgan έθεσε την τιμή στόχο στα 146.000 δολ. μακροπρόθεσμα. 

    Σε κάθε περίπτωση, οι τοποθετήσεις σε κρυπτονομίσματα πρέπει να είναι λελογισμένες, αλλιώς οι επενδυτές κινδυνεύουν να τα χάσουν όλα, καταλήγει η UBS Wealth. 

    Οι μυστικές συναντήσεις για την Ελλάκτωρ

    Τις τελευταίες ημέρες οι εφοπλιστές Μπάκος και Καυμενάκης απο την μια πλευρά και οι εκπρόσωποι των Ολλανδών της Reggeborgh από την άλλη, προχωρούν σε συναντήσεις με τραπεζίτες και εκπροσώπους των τραπεζικών ΑΕΔΑΚ που έχουν στην κατοχή τους μετοχές της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,59% 2,47. 

    Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Eurobank δηλαδή. 

    Το ποσοστό των 4 ΑΕΔΑΚ στην Ελλάκτωρ είναι πέριξ του 4-5% και όπως καταλαβαίνετε και οι δυο πλευρές θέλουν τις ψήφους τους. 

    Κρίσιμη παράμετρος είναι ακόμα ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης ο οποίος φέρεται να ελέγχει περίπου το 4,8% των μετοχών της Ελλάκτωρ. 

    Ο εφοπλιστής όπως λένε πηγές έχει συναντηθεί και με εκπροσώπους των βασικών μετόχων της Ελλάκτωρ και έχει ακούσει με προσοχή τα σχέδια τους. 

    Προς ώρας όμως δεν αποκαλύπτει τις προθέσεις του για την Ελλάκτωρ.  Λογικό. 

    Χαρισματικός , πολύπειρος και ιδιαίτερα εξαντλητικός στις διαπραγματεύσεις ο κ. Διαμαντίδης δεν “τουμπάρεται” με καμία δύναμη. 

    Όσοι έχουν διαπραγματευτεί μαζί του (και μιλάμε για business πολλών εκατομμυρίων) παραδέχονται ότι έχει ατσάλινη υπομονή και δεν κάνει πίσω έαν δεν περάσει το δικό του. 

    Σε σημείο που “σπάει” τα νεύρα του αντιπάλου. 

    Είναι γνωστό δε ότι οι brokers στην ναυτιλία τρέμουν τον εκρηκτικό του χαρακτήρα.



    ΣΧΟΛΙΑ