• The Wiseman

    To παρασκήνιο των Παρισίων, τι περιμένει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τα Jets των Ρώσων, τα μυστικά των ΤΕΝΕΡΓ και Mytilineos και δυο σούπερ hot dinners

    • The Wiseman
    ΤΕΝΕΡΓ

    The Wise Man


    Το Παρασκήνιο των Παρισίων: Πώς φθάσαμε στην σκληρή απάντηση για το SWIFT 

    Σήμερα σας παρουσιάζουμε το παρασκήνιο του Εurogroup και του Ecofin όπως μου το μετέφερε ανώτατος οικονομικός παράγοντας που έζησε από μέσα τις δραματικές συνεδριάσεις στην Πόλη του Φωτός».

    Πώς μετά από πολλά πισωγυρίσματα, φθάσαμε τελικώς τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στην ανακοίνωση της «σκληρής» απόφασης από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αποκλείσει τη Ρωσία από το διατραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT.

    Αυτό που χαρακτηρίστηκε «οικονομικό όπλο πυρηνικής ισχύος» από το Γάλλο υπουργό Οικονομικών.

    Η είδηση είναι ότι οι υπουργοί Οικονομικών – αυτοί που κρατάνε την τύχη της Ευρωζώνης στα χέρια τους –  χρειάστηκαν να «καταναλώσουν πολλές αναλύσεις» μαζί με τα απαραίτητα σάντουιτς που προσφέρονται στις συνεδριάσεις όταν κρατούν πολλές ώρες, μέχρι να αντιληφθούν τελικώς ότι ο «Πούτιν δεν αστειεύεται».

    Όπως λοιπόν μου ανέφερε η πηγή μου, όταν προσήλθαν οι υπουργοί Οικονομικών για τη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ, στην αρχή επικρατούσε κλίμα «συγκρατημένης ιλαρότητας».

    Με  άλλα λόγια οι ιαχές του πολέμου που μαίνονταν στην Ουκρανία δεν είχαν μείνει έξω από τις κλειστές πόρτες,

    Το παιχνίδι σύμφωνα πάντα με τη διήγηση της πηγής μου, άρχισε να «γυρίζει» όταν ολοκλήρωσαν την παρουσίασή τους σοβαροί  αναλυτές από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας που είχαν προσκληθεί για το σκοπό αυτό.

    Τότε άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι οι προθέσεις του Πούτιν  είναι πολύ πιο σοβαρές από αυτές που νόμιζαν αρχικώς.

    «Οι άνθρωποι ζούνε στον κόσμο τους» μου είπε χαρακτηριστικά. (Μήπως στα ίδια αυτά όργανα δεν παίχτηκε «τα ζάρια» το μέλλον της Ελλάδας, όταν, με άλλη σύνθεση βέβαια, συζητούσαν το plan B για την έξοδο μας από το ευρώ;).

    Βέβαια για να μην αδικούμε τους Ευρωπαίους πολιτικούς για «μειωμένα ανακλαστικά» ούτε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν, με όλο του το επιτελείο δεν μπόρεσε να αντιληφθεί το στρατηγικό σχεδιασμό του Πούτιν.

    Μάλιστα σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών η Ρωσία από τις 17 Δεκεμβρίου είχε δείξει τις προθέσεις της όταν παρουσίασε αναλυτικές αξιώσεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης και μίας νομικά δεσμευτικής εγγύησης ότι το ΝΑΤΟ θα εγκαταλείψει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στην ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία.

     

    H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η ESMA

    Τώρα ποιες θα είναι η συνέπειες από την περίφημη απόφαση για το SWIFT στην ελληνική αγορά, είναι ακόμη νωρίς να εκτιμηθούν.

    Προς το παρόν οι Ελληνικές Αρχές (δηλαδή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου) περιμένουν από την ESMA (European Securities and Markets Authority) να στείλει πιθανόν και εντός τις ημέρας τις βασικές οδηγίες για το πώς πρέπει να κινηθούν εφεξής.

    Το ζητούμενο είναι η παρακολούθηση των συναλλαγών ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ρωσία δεν θα καταφέρει να αποφύγει τις κυρώσεις μετά την ανάκληση της πρόσβασης της χώρας το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT.

    Θυμίζουμε ότι όλες οι συναλλαγές από και προς τη Ρωσία πλέον είναι παγωμένες.

    Ωστόσο η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει ότι, στον μαγικό κόσμο των αγορών, πάντα βρίσκονται «δρόμοι για την παράκαμψη» των κυρώσεων.

    Αυτούς είναι που θέλει να κλείσει η ESMA,  κυρίως τώρα που το σκηνικό έχει γίνει ακόμη πιο σύνθετο με τις συναλλαγές των crypto.

     

    Τα super yachts και ιδιωτικά τζετ των Ρώσων

    Μπορεί η μία μετά την άλλη οι μεγάλες δυνάμεις να ανακοινώνουν οικονομικές κυρώσεις σε οργανισμούς και σε ολιγάρχες της Ρωσίας, ωστόσο κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία των πλουσίων που αποτελούν και σύμβολα του πλουτισμού τους, μένουν ανεπηρέαστα από τις κυρώσεις αυτές.

    Πρόκειται για τα ιδιωτικά Jets και τα superyachts της ρωσικής ελίτ, τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα σε αιθέρες και θάλασσες, επιτρέποντας έτσι στους Ρώσους ολιγάρχες να μετακινούνται ελεύθερα.

    Μπορεί την Παρασκευή η Βρετανία να πήρε μια δραστική απόφαση, απαγορεύοντας να πετάνε στον εναέριο χώρο της ρωσικά αεροσκάφη, ωστόσο τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα.

    Ναι μεν απαγορεύθηκαν οι πτήσεις εντός της Βρετανίας, ωστόσο τα γιοτ και τα ιδιωτικά τζετ όπως αναφέρει το Bloomberg, συνήθως είναι καταχωρημένα σε κάποια εταιρεία «βιτρίνα» και όχι σε κάποιο πρόσωπο, με την έδρα τους δηλωμένη σε κάποια χώρα φορολογικό παράδεισο.

    Σε αυτή την περίπτωση τα superyachts και τα τζετ μπορούν να κινούνται ελεύθερα, καθώς οι κυρώσεις αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα και τα περιουσιακά στοιχεία αυτά με έδρα άλλη χώρα δεν υπόκεινται σε κυρώσεις.

    Προς επίρρωση αυτών, όπως αναφέρει το Bloomberg, την περασμένη Πέμπτη τα ιδιωτικά τζετ του Ρομάν Αμπράμοβιτς, του Ντμίτρι Μαζεπίν και του Αλεξέι Μορντασόφ, προσγειώθηκαν στη Μόσχα.

    Οι πτήσεις αυτές μόνο τυχαίες δεν ήταν, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει απευθύνει κάλεσμα στη ρωσική ελίτ της επιχειρηματικότητας.

    Το Boeing 787-8 Dreamliner του Αμπράμοβιτς απογειώθηκε από αεροδρόμιο κοντά στο Μονακό, του Μαζεπίν Gulfstream G650 πέταξε από τη Νέα Υόρκη, ενώ το Bombardier Global 6000 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μόσχας προερχόμενο από τις Σεϋχέλλες.

    Την ίδια ώρα ένα από τα γιοτ του Αμπράμοβιτς το Solaris βρίσκεται στη Βαρκελώνη και το Eclipse πλέει στα νερά της Καραϊβικής.

    Άλλωστε όπως αναφέρει το Bloomberg οι Ρώσοι μεγιστάνες ποσώς έχουν επηρεασθεί από τις κυρώσεις συνεχίζοντας τα ταξίδιά τους σε όλο τον κόσμο.

    Τουλάχιστον τέσσερα από τα superyachts αυτών έχουν εντοπισθεί στη Βαρκελώνη, ενώ ρωσικά γιοτ βρίσκονται στις ακτές της Φλόριντα στο Μαϊάμι και στο Παλμ Μπιτς.

    Κάτι που επίσης πρέπει να επισημανθεί, είναι ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες είναι εκείνοι που έχουν υπό την ιδιοκτησία τους τα περισσότερα ιδιωτικά superyachts και τζετ στον κόσμο.

     

    Τι συνέβη με το DECA-DIORAMA και την ATLAS TAPES; 

    H DECA Investments, αποκλειστικός διαχειριστής του Diorama Investments Sicar, αποφάσισε  αποχώρηση και αποεπένδυση του Diorama από τη βιομηχανία Atlas Tapes.

    Η έξοδος πραγματοποιείται μέσω της εξαγοράς των μετοχών από τους τρεις βασικούς μετόχους της εταιρείας.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της DECA κ. Ν. Κούλης, είπε πως όλα πήγαν καλά, η επιλογή τους δικαιώθηκε και φεύγουν με το κεφάλι ψηλά.

    Η αγορά πάλι άκουσε και διαφορετικές εκδοχές για την αποχώρηση, ότι δηλαδή δεν ήταν ιδιαιτέρως …πολιτισμένη.

    Ο wiseman  δεν υιοθετεί φυσικά τις …αγοραίες διαδόσεις απλώς τις μεταφέρει.

     Η επένδυση του fund  στην Atlas Tapes είχε γίνει το 2015, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για τη Ελλάδα.

    Η εταιρεία πραγματοποίησε  επενδυτικό πρόγραμμα 40 εκατ. ευρώ με τη βοήθεια του Ιδιωτικού Επενδυτικού Κεφαλαίου, αλλά πλέον ήρθε η ώρα του… διαζυγίου.

    Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις αυτός ο οποίος επένδυσε στην αρχή, πουλάει τα ποσοστά του σε κάποιο μεγαλύτερο fund.

    Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως οι βασικοί μέτοχοι της Atlaς εξαγόρασαν τα ποσοστά του DIORAMA!!!

    Κάτι που δεν συνηθίζεται παγκοσμίως…

    Ήταν όντως συναινετικό το διαζύγιο η τελικά έχει δίκιο ο Χάρης Καρώνης της VIVA, όταν μιλάει για την περίπτωση του επικεφαλής του DIORAMA Νίκου Κούλη;

    Εμείς όπως πάντα ήρεμα ρωτάμε…

     

    Η ΔΕΗ και η γαλλική EDF

    Τον τελευταίο καιρό αρκετοί προσπαθούν να συγκρίνουν τη ΔΕΗ με τη γαλλική EDF (τη γαλλική ΔΕΗ δηλαδή) που με εντολή Μακρόν σηκώνει αυτή την εποχή πολλά κοινωνικά βάρη.

    Εδώ όμως υπάρχουν βασικότατες διαφορές.

    Όπως η Γαλλία είναι μια χώρα πολύ μεγαλύτερη από την Ελλάδα σε έκταση, πληθυσμό, ΑΕΠ, πολιτικοστρατιωτική δύναμη, οικονομικές-παραγωγικές δυνατότητες και ευρύτερο κύρος, έτσι και η EdF είναι πολύ μεγαλύτερη από τη… δική μας ΔΕΗ και αντέχει πολύ περισσότερο σε παροχές.

    Επίσης να επισημάνουμε πως το γαλλικό Δημόσιο κατέχει ποσοστό απόλυτης πλειοψηφίας στη γαλλική ΔΕΗ, πάνω από 80%, συνεπώς η EdF είναι ισχυρός βραχίονας του γαλλικού Δημοσίου απόλυτα μονοπωλιακός.

    Η ΔΕΗ είναι πλέον εταιρεία με κύριο αλλά όχι βασικό μέτοχο το Δημόσιο και με καμιά 15αριά ανταγωνιστές από τους οποίους οι τρεις είναι καθετοποιημένοι (δηλαδή έχουν και δικές τους μονάδες παραγωγής ή μεγάλη εισαγωγική δυνατότητα), άρα είναι ισχυροί αντίπαλοι. Ανά πάσα στιγμή η ΔΕΗ μπορεί να χάσει μερίδια όπως συμβαίνει τώρα στην Κρήτη.

    Τελευταίο αλλά όχι έσχατο, η παραγωγική δομή των 2 εταιριών.

    Η EdF βασίζεται σε συντριπτικό ποσοστό στην πυρηνική ενέργεια από την εποχή του στρατηγού Ντε Γκώλ ενώ οι σχετικά λιγοστές ΑΠΕ της, λειτουργούν καθαρά συμπληρωματικά.

    Άρα δεν έχει σχεδόν καμία εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο που εδώ και 6 μήνες διέλυσε την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Αντίθετα η ΔΕΗ υποφέρει από την εισαγόμενη κρίση.

    Συμπέρασμα: καμία σύγκριση μεταξύ γαλλικής ΔΕΗ που ασκεί κοινωνική πολιτική και …ελληνικής ΔΕΗ που έχει και πελάτες και μετόχους-επενδυτές να φροντίσει.

    «Θέλει το ελληνικό Δημόσιο με την ευρύτερη έννοια να στηρίξει τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά μέσω χαμηλών τιμολογίων της ΔΕΗ; Ας πριμοδοτήσει τη ΔΕΗ ως εταιρία έχουσα ισχυρή θέση στην αγορά και με τη σειρά της, η ΔΕΗ ας πριμοδοτήσει τα νοικοκυριά (μιλάμε ανεξάρτητα από τις ισχυρές κρατικές επιδοτήσεις) ώστε να έχουν ακόμη φθηνότερα τιμολόγια.

    Γίνεται ήδη κάτι αντίστοιχο στη Φινλανδία με έγκριση των Βρυξελλών» λέει θεσμικός επενδυτής που είναι μέτοχος της ΔΕΗ.

     

    Τέρνα Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ), Μυτιληναίος και στο βάθος η ΔΕΗ

    Ο πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας όπως δήλωσε και ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για ταχύτατη ενεργειακή προσαρμογή των χωρών της Ευρώπης σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας σε μια προσπάθεια απεξάρτησης από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

    Έτσι πιθανολογείται ότι θα έχουμε μια ταχύτερη στροφή στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας (Ήλιος, άνεμος).

    Όσον αφορά την Ελλάδα το πιθανότερο είναι ότι μελλοντικά θα ευνοηθούν εταιρίες που έχουν μεγάλη  έκθεση στις ΑΠΕ όπως η Mytilineos ΜΥΤΙΛ 1,15% 37,04 και την Τέρνα Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓ) ΤΕΝΕΡΓ 0,84% 18,00.

    Και η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,28% 11,05 φυσικά εφόσον υλοποιήσει ταχύτατα το πρόγραμμα μαμούθ που έχει εξαγγείλει.

    Επίσης η Mytilineos εκτιμάται ότι θα ευνοηθεί άμεσα από την τιμή του αλουμινίου που σημείωσε νέο ρεκόρ.

    Το αλουμίνιο εκτινάχθηκε έως και 4,8%, στα 3.449 δολάρια ο τόνος, στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου,

    Η εκτόξευση των τιμών σε συγκεκριμένα μεταλλεύματα θα πυροδοτήσει νέες πληθωριστικές πιέσεις στους αγοραστές που χρησιμοποιούν αλουμίνιο σε οτιδήποτε, από αυτοκίνητα και καλώδια μέχρι κουτιά αναψυκτικών, και η απειλή θα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τους κατασκευαστές στην Ευρώπη που αγοράζουν μεγάλους όγκους εξειδικευμένων προϊόντων από τη Ρωσία.

     

    Το δείπνο Τζίγγερ – Λαζαράκη και Fortress

    Όσοι θέλετε να είστε ενημερωμένοι για τα επιχειρηματικά δείπνα η τα καλέσματα, πρέπει να σας ενημερώσω ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαμε δυο “hot” δείπνα.

    Το 1ο καθαρά επιχειρηματικό.

    Στον Παπαϊωάννου στο Κεφαλάρι εθεάθησαν οι Γιάννης Βαρδινογιάννης της Motor Oil, ο Λουκάς Λαζαράκης της Intrakat και εκπρόσωπος του αμερικανικού fund Fortress.

    Οι σχέσεις των 3 λέγεται ότι δημιουργήθηκαν το 2021 όταν η Motol Oil εξαγόρασε χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων και αδειών, πουν κατά 80% ανήκαν σε εταιρείες συμφερόντων του private equity fund Fortress. Το υπόλοιπο 20% ανήκε στις εταιρείες Nostira, κλπ συμφερόντων Λαζαράκη και Στασινόπουλου.

    ΟΙ εταιρείες αυτές τώρα έχουν συγχωνευθεί με την Intrakat.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η προσφορά της Motor Oil αποτίμησε τη συνολική επιχειρησιακή αξία (enterprise value) των πάρκων περίπου στα 425 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 10 με 11 φορές το ιστορικό EBITDA.

    Η Fortress αγόρασε το παραπάνω χαρτοφυλάκιο από την Τράπεζα Πειραιώς τον Σεπτέμβριο του 2018 και ανήκε στον εφοπλιστή Γιώργο Λογοθέτη.

    Σε όρους enterprise value, τα πάρκα αποτιμήθηκαν, τότε, περίπου 9,5 φορές τα EBITDA της χρήσης 2017.

    Η Fortress συνεργάζεται για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ με την εταιρεία Nostira, η οποία συγχωνεύθηκε με τη Molai Wind Συμμετοχών διατηρώντας την επωνυμία της.

    Η πηγή μου πάντως δεν μπόρεσε να με ενημερώσει τις κουβέντες των 3 ανδρών.

    To 2o low profile δείπνο πραγματοποιήθηκε στην οικία του εφοπλιστικού ζεύγους της εταιρείας Naftomar, Ριάντ και Ράνας Ζέιν προς τιμή του σκηνοθέτη Μπομπ Γουίλσον.

     

    Τι γίνεται με τον Σαράντης και τις θυγατρικές σε Ρωσία και Ουκρανία

    Μία που αναφερθήκαμε στις επιπτώσεις στην αγορά από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να σας ενημερώσουμε ότι η εισηγμένη που φαίνεται να έχει την μεγαλύτερη έκθεση στην εμπόλεμη ζώνη είναι ο Σαράντης.

    Η εταιρεία διαθέτει θυγατρικές και στις δύο χώρες, στην Ουκρανία την Ergopack και στη Ρωσία την Hoztorg που της ανήκουν πλήρως.

    Ειδικότερα, η ουκρανική Ergopack, που εντάχθηκε στον Όμιλο το 2018 και δραστηριοποιείται στο χώρο των προϊόντων οικιακής φροντίδας, αντιπροσώπευε το 6,7% των πωλήσεων του ομίλου 2021, το 3% των EBIT του ομίλου το 2020 και το 7,6% του συνόλου του ενεργητικού του ομίλου.

    Η εταιρεία διοχετεύει σε εξαγωγές το μισό σχεδόν της παραγωγής της σε γειτονικές χώρες, με τα προϊόντα της να τιμολογούνται σε δολάρια.

    Στον ίδιο κλάδο δραστηριοποιείται και η ρωσική Hoztorg, η οποία αντιπροσώπευε το 0,5% των πωλήσεων του ομίλου το 2021, το 0,1% των EBIT του ομίλου το 2020 και το 0,2% του συνολικού ενεργητικού του ομίλου.

    Για αυτό και η μετοχή της εισηγμένης ΣΑΡΑΝ -100,00% βρέθηκε στα τάρταρα.

     

    Ο Θεοδωρίδης και η Μύκονος

    Ένας εκ των βασικών μετόχων της εισηγμένης Intrakat (Ιντρακάτ), λέγεται στην αγορά, ότι θα βαφτίσει τα δυο του παιδιά σε λίγους μήνες στην Μύκονο.

    Superbe!!!

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.



    ΣΧΟΛΙΑ