• Τράπεζες

    Αθηνά Χατζηπέτρου-ΕΑΤ: Προσφέρει «φθηνά» δάνεια ύψους €1,85 δισ. με επιδότηση επιτοκίου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Αθηνά Χατζηπέτρου, CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

    Αθηνά Χατζηπέτρου, CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας


    Ο άθλος της Αθηνάς Χατζηπέτρου, CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι ότι μέσα σε ένα χρόνο πέτυχε τη διεύρυνση του αριθμού bankable επιχειρήσεων, ανοίγοντάς τους  παράθυρο στη φθηνή χρηματοδότηση.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα μέσα σε λίγες ώρες, χορηγήθηκαν 1.700 δάνεια, με τις αιτήσεις να ξεπερνούν τις 17.000 για το πρόγραμμα που αφορά κεφάλαιο κίνησης, με επιδότηση επιτοκίου για 2 έτη,  προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ.

    Μάλιστα, το εντυπωσιακό είναι ότι το 30% αυτών των επιχειρήσεων δεν είχε ποτέ στο παρελθόν χρηματοδοτηθεί από οποιοδήποτε πρόγραμμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – HDB και αυτή είναι μια συγκεκριμένη απόδειξη της διεύρυνσης του κύκλου των επιχειρήσεων που αποκτούν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

    Πριν από ένα χρόνο η Αθηνά Χατζηπέτρου είχε αναλάβει προσωπικά προς τον Πρωθυπουργό τη δέσμευση ότι μέσω της ΕΑΤ θα αυξηθεί ο αριθμός  των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα.

    Και την περασμένη εβδομάδα, μόλις ανέβηκαν στην πλατφόρμα Know Your Customer (KYC by HDB) της ΕΑΤ, τρία νέα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για τη χορήγηση δανείων και παροχής εγγυοδοσίας με πολύ ευνοϊκούς όρους προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 1,85 δισ. ευρώ, η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Όπως ταχύτατη ήταν και η αξιολόγηση των αιτημάτων.

    Και αυτό επειδή η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα  (HDB) δημιούργησε την πλατφόρμα Know Your Customer (KYC by HDB), μέσω της οποίας  μπορούν όλες οι επιχειρήσεις ανεβάζοντας τα στοιχεία και την αίτηση χρηματοδότησης μία και μόνη φορά, να απευθύνονται ταυτόχρονα σε όλες τις τράπεζες.

    Όπως αναφέρει η κα Χατζηπέτρου, η ανταπόκριση ήταν μεγάλη για το πρόγραμμα που αφορούσε την παροχή κεφαλαίου κίνησης με επιδότηση επιτοκίου για δύο χρόνια.

    Μέσα σε λίγες ώρες ο προϋπολογισμός αυτού του προϊόντος, ύψους 600 εκατ. ευρώ, εξαντλήθηκε. Περισσότερες από 17.000 επιχειρήσεις υπέβαλαν την αίτηση τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ΚYC και αφού πέρασαν το πρώτο τεστ επιλεξιμότητας (φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα, de minimis κλπ), οι αιτήσεις τους μεταφέρθηκαν αυτομάτως σε όλες τις τράπεζες που οι υποψήφιοι δανειολήπτες είχαν επιλέξει.

    Περισσότερες από 6.000 αιτήσεις πέρασαν με γρήγορες, ψηφιακές, αντικειμενικές διαδικασίες, το στάδιο της προέγκρισης από τις 12 συνεργαζόμενες τράπεζες και ήδη 1.700 επιχειρήσεις βρίσκονται στο στάδιο της συμβασιοποίησης του δανείου τους.

    Ο μέσος όρος των δανείων ανέρχεται σε 300.000 ευρώ ενώ 6 στις 10 επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται απασχολούν λιγότερους από 10 υπαλλήλους.

    Και αποδείχθηκε στην πράξη ότι το  απαρχαιωμένο ΕΤΕΑΝ, ένας αδρανής δημόσιος οργανισμός,  μετασχηματίστηκε σε μια σύγχρονη, ψηφιακή Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στα πρότυπα των ευρωπαϊκών.

    Να σημειωθεί ότι το  επόμενο πρόγραμμα που θα ανεβεί στην πλατφόρμα KYC της HDB είναι  εγγυοδοτικό.

    Συγκεκριμένα το Ταμείο Εγγυοδοσίας (Development Law Financial Instruments – DeLFI) θα παρέχει εγγυήσεις για τη λήψη βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δανείων με σκοπό την υλοποίηση επενδυτικών έργων που υποβλήθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022.

    Και με τον τρόπο αυτό ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των ΜΜΕ για τη δυνατότητα κάλυψης του ποσοστού ίδιας συμμετοχής στο επενδυτικό σχέδιο μέσω τραπεζικού δανείου με χαμηλές εξασφαλίσεις.

    Ειδικότερα το DeLFI θα παρέχει εγγύηση 80% ανά δάνειο,  με συνολική διάθεση δανείων ύψους 500 εκ. ευρώ

    Τέλος, αναφέρουμε ότι προγράμματα που «τρέχουν» σήμερα στην πλατφόρμα KYC -με το  Ταμείο Χαρτοφυλακίου Συγχρηματοδοτήσεων (Business Growth Fund)- παρέχουν σημαντική ελάφρυνση του κόστους δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού σε κάθε δάνειο το 40% θα παρέχεται άτοκα, ενώ για στο υπόλοιπο 60% που θα χρηματοδοτεί η Τράπεζα  θα υπάρχει διετής μερική επιδότηση του επιτοκίου.

    Τι θα παρέχουν τα 3 νέα άμεσα διαθέσιμα προγράμματα συγχρηματοδότησης

    1) Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια (Green Co-Financing Loans) με συνολικές δανειοδοτήσεις ύψους έως 500 εκατ. ευρώ για χρηματοδοτήσεις επενδυτικού σκοπού σε ΜΜΕ που υλοποιούν επενδύσεις:

    • ενεργειακής αναβάθμισης,
    • ανάπτυξης παρόχων green services,
    •  ανάπτυξης δικτύων φόρτισης αυτοκινήτων τεχνολογίας χαμηλών ρύπων (ηλεκτροκίνητων ή υδρογόνου) καθώς και
    • επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με απώτερο στόχο τη μείωση των εκπομπών και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 10 έτη και το ύψος τους θα κυμαίνεται από 80.000 ευρώ έως 8.000.000 ευρώ. Θα υπάρχει η δυνατότητα χρήσης περιόδου χάριτος έως 2 έτη.

    2) Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης (Digitalization Co-Financing Loans) με συνολικές δανειοδοτήσεις ύψους έως 250 εκατ. ευρώ για χρηματοδοτήσεις επενδυτικού σκοπού σε ΜΜΕ, για την υλοποίηση επενδύσεων ψηφιοποίησης και ψηφιακής αναβάθμισης των εργασιών και δραστηριοτήτων τους, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας των ΜΜΕ, τη μεγέθυνσή τους και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 10 έτη, το δε ύψος τους θα ανέρχεται από 25.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ. Θα υπάρχει η δυνατότητα χρήσης περιόδου χάριτος έως 2 έτη.

    3) Δάνεια Ρευστότητας Επιχειρήσεων (Liquidity Co-Financing Loans) με συνολικές δανειοδοτήσεις  ύψους έως 600 εκατ. ευρώ για χρηματοδοτήσεις κεφαλαίου κίνησης σε ΜΜΕ. Η επιδότηση επιτοκίου εφαρμόζεται αποκλειστικά και μόνο για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση/ ενίσχυση στο παρελθόν από πρόγραμμα της HDB.

    Ο στόχος των δανείων

    • η διευκόλυνση της ομαλής λειτουργίας του συναλλακτικού κυκλώματος των επιχειρήσεων
    • η αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες της αγοράς
    • η προστασία των θέσεων εργασίας, ώστε να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις προκλήσεις της σύγχρονης επιχειρηματικότητας.

    Η διάρκεια των δανείων θα είναι από 2 έως 5 έτη, και το ύψος του δανείου θα ανέρχεται από 10.000 ευρώ έως 1.500.000 ευρώ. Θα υπάρχει η δυνατότητα χρήσης περιόδου χάριτος έως 2 έτη.

    Διαβάστε επίσης:

    Φωκίων Καραβίας: Η Eurobank είναι η τράπεζα του τουρισμού με 2 δισ. δάνεια στον κλάδο

    Τράπεζα Ελλάδος: Συνεχίζονται οι αποπληρωμές δανείων από τις επιχειρήσεις

    ──────────────────

    Εκλογές 2023 – Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ