• Το μεγάλο πρόβλημα του Μητσοτάκη και οι μετοχές, το δράμα της Τράπεζας Αττικής, η νέα δουλειά της ΤΕΚΑΛ και τα μυστικά του νέου ομολόγου Μαρινάκη

    «Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.Όταν ο  Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός της χώρας,  όσοι ασχολούνται με το χρηματιστήριο πίστεψαν ότι θα δούνε καλύτερες εποχές…

    image

    Το μεγάλο πρόβλημα 

    «Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

    Όταν ο  Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός της χώρας,  όσοι ασχολούνται με το χρηματιστήριο πίστεψαν ότι θα δούνε καλύτερες εποχές.

    Επένδυσαν άλλος περισσότερα, άλλος λιγότερα σε διάφορες μετοχές με την προσδοκία ότι όσο η οικονομία ανεβαίνει άλλο τόσο θα πάνε καλυτέρα και οι μετοχές.

    Σήμερα σχεδόν 3 χρόνια μετά, παρόλο που οι υπουργοί λένε ότι η ελληνική οικονομία θα επηρεαστεί λιγότερο από την διεθνή κρίση, τα πράγματα είναι ακριβώς τα αντίθετα.

    Όσοι επένδυσαν τα προηγούμενα χρόνια σε μεγάλες και γνωστές εταιρείες και στις προοπτικές ότι με την ΝΔ το χρηματιστήριο, θα ανέβει, το έχουν μετανιώσει φρικτά.

    Και βέβαια με την πανδημία όλες οι αγορές του πλανήτη σημείωσαν μοναδικά κέρδη με εξαίρεση το ελληνικό που δεν κατάφερε ποτέ να ξεφύγει πάνω από τις 970 μονάδες.

    Ούτε καν στις 1000 δεν πήγε.

    Καθημερινά τράπεζες και άλλες μετοχές (με εξαίρεση 5-6 μετοχές όπως ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,25% 16,18 , ΟΤΕ ΟΤΕ -1,82% 14,00 , κλπ.) απαξιώνονται χωρίς να φαίνεται ορατή κάποια προοπτική.

    Σε κάθε περίπτωση όσοι έχουν ασχοληθεί με το χρηματιστήριο είναι απογοητευμένοι με την συνολική διαχείριση από την πλευρά της κυβέρνησης, η ποια δεν φαίνεται να έχει κανένα σχεδιασμό.

    Επίσης και δεν είναι άμοιρη ευθυνών, οι επιλογές που έγιναν από την γνωστή αμερικανική τράπεζα σε διάφορα ελληνικά ζητήματα και ειδικότερα σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.

    Οι επιλογές της  ήταν πράγματι τραγικές.

    Τα funds που “έφερε” για να τοποθετηθούν σε ελληνικές μετοχές κατά την διάρκεια των IPO’s ήταν 2ης και 3ης κατηγορίας.

    FUNDS που χαρακτηρίζονται γυρολόγοι και φύγουν μέσα σε μια νύχτα όπως και πράγματι έγινε.

    Δεν ξέρω εάν ευθύνονται πολλοί η αποκλειστικά ο Έλληνας τραπεζίτης της αμερικανικής φίρμας.

    Σε κάθε περίπτωση ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός έχει τις ευθύνες του για το ελληνικό χρηματιστήριο.

    Δεν ξέρω εάν το καταλαβαίνει αυτό, ο ίδιος η οι άνθρωποι του.

    Η αν θα το καταλάβουν μια και καλή με τις εκλογές.

    Τελικά «it’s the economy stupid».

     

    Πώς βουλιάζει ο ΑΒΑΞ στην απαξίωση

    Την εικόνα της πλήρους απαξίωσης εμφανίζει η μετοχή της ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ -2,14% 1,37 .

    Η εταιρεία αν και έχει πάρει σημαντικά έργα όπως την γραμμή 4 του ΜΕΤΡΟ και τα πρόδρομα έργα στο Ελληνικό,  εν τούτοις η μετοχή της βουλιάζει συνεχώς.

    Αποκορύφωμα η χθεσινή ημέρα που ενώ ανακοινώθηκε ότι είναι ο ανάδοχος του οδικού έργου Μπράλος-Άμφισσα αξίας 285 εκατ. ευρώ, εν τούτοις η μετοχή υποχώρησε κατά 2,70% και έκλεισε στα 0,686 ευρώ…(επί της ουσίας penny stock)

    Είναι σαφές ότι η διοίκηση του Χρήστου Ιωάννου δεν κατάφερε να ικανοποιήσει όσους τους είχαν εμπιστευτεί τα λεφτά τους αγοράζοντας τις προοπτικές της ΑΒΑΞ.

    Η αξία της εταιρείας πλέον δεν αγγίζει ούτε τα 100 εκατ. ευρώ, δηλαδή λιγότερα από όσα είχε πριν εξασφαλίσει τα έργα.

    Από για αρχές του χρόνου έχει “βουλιάξει” κατά 33% όταν οι γενικός δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 8,57%.

    Δυστυχώς η απόλυτη απαξίωση για όσους έβαλαν τα χρήματα τους στην μετοχή και τώρα βλέπουν να έχει απομειωθεί η περιουσία τους.

     

    Βγαίνει το ομόλογο Μαρινάκη

    Η “CPLP SHIPPING HOLDINGS PLC”, μέλος του ομίλου Capital Product Partners L.P. ανακοίνωσε ότι μετά την έγκριση του σχετικού Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 14 Ιουλίου 2022, προχωρά σε έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου (“ΚΟΔ”), ύψους έως 100 εκατ. ευρώ και επταετούς διάρκειας, μέσω Δημόσιας Προσφοράς προς το επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα.

    Η έναρξη της Δημόσιας Προσφοράς έχει οριστεί την 20η Ιουλίου με καταληκτική ημερομηνία την 22η Ιουλίου 2022.

    Η έκδοση του ΚΟΔ πραγματοποιείται με την εγγύηση της CAPITAL PRODUCT PARTNERS L.P. (η “Εγγυήτρια”).

    Αυτό που πρέπει να προσέξει ο υποψήφιος επενδυτής είναι ότι , ο στόλος υψηλών προδιαγραφών της CPLP αριθμεί σε 19 πλοία και με την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος ύψους 597,5 εκατ. δολαρίων μεταξύ Οκτωβρίου 2022 και Μαΐου 2023, ο στόλος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 23 πλοία αποτελούμενος από 7 πλοία τελευταίας γενιάς μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (‘LNG’), 15 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (containers) και 1 πλοίο ξηρού φορτίου.

    Το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου της Εγγυήτριας έχει στόχο την συνεχή ανανέωση και ενίσχυση του στόλου του, καθώς και την καθιέρωσή του στη διεθνή αγορά θαλάσσιας μεταφοράς LNG, μία αγορά υψηλής ανάπτυξης με θετικά μακροπρόθεσμα θεμελιώδη μεγέθη, καθώς το υγροποιημένο φυσικό αέριο αναμένεται να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση του πλανήτη σε καθαρές μηδενικές εκπομπές (net zero) και στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης.

    Τα πλοία τελευταίας γενιάς LNG του ομίλου της Capital Product Partners LP διανέμουν υγροποιημένο φυσικό αέριο μεταξύ 26 χωρών σε όλο τον κόσμο.

     

    Ήνιγκεν η ημέρα της κρίσεως  για την Τράπεζα Αττικής η οποία είχε εξυγιανθεί από το 2015

    Σήμερα τελειώνουν τα ψέματα καθώς ο οίκος αξιολόγησης DBRS αναμένεται να εκδώσει την ετυμηγορία του για τις τιτλοποιήσεις .

    Η διαδικασία αυτή θα προσδιορίσει με ποιες προϋποθέσεις μπορούν να ενταχθούν οι τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων ΗΡΑΚΛΗΣ, προκειμένου να διασωθεί η Τράπεζα.

    Στην ουσία αυτό που κρίνεται είναι το ύψος των ζημιών που θα υποχρεωθεί να γράψει η Τράπεζα στα βιβλία της προκειμένου να προχωρήσουν οι τιτλοποιήσεις  οι οποίες υποτίθεται ότι είχαν ολοκληρωθεί επιτυχώς από το 2015 με τη σφραγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος ΕΤΕ -1,25% 7,12 .

    Από την άλλη πλευρά αν οι τιτλοποιήσεις δεν πάρουν την εγγύηση του ΗΡΑΚΛΗ – για το λεγόμενο senior κομμάτι τους, ήτοι για τα καλύτερα «κόκκινα δάνεια» στην πράξη δεν μπορούν ή δεν θα έχει νόημα για την Τράπεζα να προχωρήσουν.

    Επειδή η Αττικής μας έχει μπερδέψει λίγο με τις κωδικές ονομασίες των τιτλοποιήσεων  καθώς τα κόκκινα δάνεια πότε μπαίνουν πότε βγαίνουν από τον Ισολογισμό της, για να συνεννοηθούμε το συνολικό  τους ποσό που αυτές αντιπροσωπεύουν ανέρχεται 3 δις. ευρώ περίπου.

     Το Omega (δηλαδή το παλιό ΑΡΤΕΜΗΣ) ύψους 1,3 δισ. Ευρώ (από αυτά τα 630 εκατ. ευρώ είναι senior notes) , του Astir I και ΙΙ αξίας 320 και 370 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, καθώς και την τιτλοποίηση ακόμη ενός χαρτοφυλακίου, του Metexelixis, το οποίο είναι αξίας 700 εκατ. ευρώ και έχει τιτλοποιηθεί το 2018 με επενδυτή την Pimco – Qualco.

    Τώρα πως γίνεται η Τράπεζα να έχει εξυγιανθεί από το 2015 και ακόμη να ψάχνουμε να βρούμε πόσες είναι οι ζημιές, και πόσα κεφάλαια πρέπει να πέσουν ακόμη,  είναι κάτι που αδυνατώ να αντιληφθώ.

    Όπως ανέφερε λοιπόν το Σεπτέμβριο του 2021 σε Δελτίο Τύπου η Αττικής ,  «μετά τον τελευταίο έλεγχο ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review – AQR) που διενεργήθηκε στην Τράπεζα (2015), η Attica Bank έχει προβεί σε τιτλοποιήσεις συνολικής αξίας προ προβλέψεων 3 δισ. ευρώ ολοκληρώνοντας έτσι την «εξυγίανση» του ισολογισμού της από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

    Ειδικότερα και με την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης των συναλλαγών τιτλοποίησης “Astir 1” και “Astir 2”, η Attica Bank υλοποιεί το στρατηγικό της στόχο για την οριστική αντιμετώπιση του θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.»

     

    Η ΕΠΟ στο Ελληνικό: Πότε βάζει τους εργολάβους στο τερέν η Lamda

    Ένα – ένα κλείνει τα κατασκευαστικά μέτωπα η Lamda ΛΑΜΔΑ -1,55% 6,35 , με στόχο, όπως διαμηνύει η διοίκηση, το μέγεθος του έργου της ανάπλασης του Ελληνικού να γίνει αντιληπτό από τους παροικούντες στα νότια προάστια και τους διερχόμενους τις Βουλιαγμένης και Ποσειδώνος.

    Μέχρι τώρα, το μόνο που καταλαβαίνει το ευρύ κοινό είναι οι κατεδαφίσεις, αλλά στο εξής θα δει εμβληματικά κτίρια να «σηκώνονται», με πρώτο και καλύτερο τον πύργο κατοικιών στην παραλία, τα θεμέλια του οποίου θα μπουν τον Οκτώβριο.

    Εντός διμήνου έρχονται και τα νεότερα από το project άνω των 100 εκατομμυρίων για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ελληνικού, αφού τότε λήγει ο διαγωνισμός και η παραχωρησιούχος του πρώην αεροδρομίου θα έχει αποφασίσει ποιοι θα μπουν στο τερέν.

    Το σχέδιο της Lamda φέρνει στην αθηναϊκή Ριβιέρα ξενώνες για αθλητές, προπονητήριο που θα αναβιώσει το σήμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ακαδημίες μπάσκετ, τένις και εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ).

    Ως ιδιωτική επιχείρηση θα λειτουργήσει το κτιριακό συγκρότημα της Ακαδημίας Καλαθοσφαίρισης που περιλαμβάνει κλειστή αρένα και γήπεδα χωρητικότητας 1.200 θεατών και επιπλέον 6 κλειστά προπονητικά κέντρα σε συνδυασμό με παιδότοπο και εστιατόριο.

    Η Ακαδημία Τένις περιλαμβάνει 20 γήπεδα και κτίριο διοίκησης.

    Επίσης εκεί θα φιλοξενηθεί το κτίριο των ξενώνων διαμονής αθλητών (ο συγκρότημα, συνολικά 272 κλινών) με εξυπηρετήσεις σίτισης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (χορού) και αίθουσα που αποδίδεται στο δημόσιο.

     

    O Aγιος Ιωαννίνων παρασημοφόρησε τον Λούα – Λούα

    Την πληροφορία την μεταφέρω με επιφύλαξη διότι το δίκτυο των συνεργατών μου δεν φθάνει μέχρι τα Ιωάννινα όπου όπως έμαθα έλαβε χώρα το γεγονός.

    Όπως με ενημέρωσαν λοιπόν  ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος τίμησε με τον Μεγαλοσταυρό της Μητροπόλεως τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, διότι συνέβαλε στο κτίσιμο του ιερού Ναού του Αγίου Παισίου.

    Τα θυρανοίξια του Ναού πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε πανηγυρικό κλίμα, παρουσία μάλιστα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

    Ο  φυγόδικος, πρώην στενός συνεργάτης του Λαυρεντιάδη Πέτρος Κυριακίδης, ο οποίος λέγεται ότι φέρει το μοναχικό σχήμα,  δεν φάνηκε στα πέριξ.

     

    Δικαστικά Μέγαρα Βόρειας Ελλάδας: Πράσινο φως για την ΤΕΚΑΛ, μετεξεταστέα η Μηχανική

    Το πράσινο φως πήρε η ΤΕΚΑΛ του Παναγιώτη Ψαλτάκου για τη διεκδίκηση ενός σημαντικού πακέτου κτιριακών ΣΔΙΤ που δημοπρατεί το Υπουργείο Υποδομών στη Βόρεια Ελλάδα, αφήνοντας μετεξεταστέα την  Μηχανική του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου.

    Το υπό δημοπράτηση έργο αφορά στην ανέγερση των δικαστικών μεγάρων σε Έδεσσα, Κιλκίς, και Σέρρες, καθώς και την ανακατασκευή των Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης.

    Η αξία του ανέρχεται στα 140 εκατ. Ευρώ και ήδη όλοι οι μεγάλοι Όμιλοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, ενώ το Υπουργείο έχει θέσει ως στόχο την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών εντός του έτους.

    Για να σας φρεσκάρω λίγο τη μνήμη οι διεκδικητές του έργου ήταν  η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,80% 15,94 , η Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,80% 2,51  (μέσω της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις), η ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ -2,14% 1,37, η Κοινοπραξία Intrakat ΙΝΚΑΤ -1,40% 4,94 -Κοπελούζος (συμμετέχει μέσω της θυγατρικής του Redex) η Mytilineos ΜΥΤΙΛ -0,28% 35,44 , και η συμμαχία της ΤΕΚΑΛ με τη λιβανέζικη JCC.

    Να σας θυμίσω, επίσης, πως η τελευταία εταιρεία με πλήρες όνομα AL-JIHAD for Commerce and Contracting ακούγεται πως είχε αποκτήσει πολύ στενές σχέσεις με τον προηγούμενο πρωθυπουργό του Λιβάνου και μονοπωλούσε όλα τα μεγάλα δημόσια έργα.

    Όπως διαβάζω μάλιστα στο διεθνή Τύπο,  ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας υπερτιμολογούσε τα δημόσια έργα και η εταιρεία τα «κτύπαγε» σε υψηλές τιμές.

     

    Τι φταίει για την μετοχή της Πειραιώς

    Τα πράγματα με την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,26% 3,78 πάνε τόσο άσχημα που μέχρι και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μαθαίνω ότι ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει χειραγώγηση ή υποτιμητική κερδοσκοπία.

    Η μετοχή διαπραγματεύεται πέριξ των 0,70 λεπτών δηλαδή περίπου 36% κάτω από την τιμή στην οποία πραγματοποιήθηκε η πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μεγάλο μέρος της οποίας πλέον έχει «καεί».

     Από την αρχή του έτους μετράει μεγαλύτερες απώλειες της τάξεως του 42%.

    To πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι, αν δεν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι, τότε τις φταίει για την πτώση αυτή, τη στιγμή μάλιστα που τα μεγέθη της Τράπεζας εξελίσσονται ικανοποιητικά.

    Θυμίζουμε ότι στο τρίμηνο ο Χρήστος Μεγάλου ανακοίνωσε κέρδη περίπου μισού δισ. ευρώ, ενώ δεσμεύτηκε για μείωση του δείκτη κόκκινων δανείων (NPEs) σε μονοψήφιο ποσοστό έως το τέλος του έτους (από 13% πέρυσι στο 9%).

     

    Tι διαβάζει ο Μητσοτάκης αυτόν τον καιρό

    Όσοι βιβλιόφιλοι και μη ενδιαφέρεστε για το ποια βιβλία διαβάζει αυτόν τον καιρό ο πρωθυπουργός να σας ενημερώσω ότι στην κορυφή της λίστας του βρίσκεται ο «προπονητής».

    Ο Coach είναι ο τίτλος του βιβλίου και αφορά την  ιστορία του διάσημου προπονητή τένις Patrick Mouratoglou.

    Ο ίδιος υπέφερε πολύ κατά τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, βιώνοντας κρίσεις άγχους, πλέον όμως είναι ένας από τους κορυφαίους προπονητές τένις στον κόσμο, υπεύθυνος για την απογείωση της καριέρας της Serena Williams.

    Επίσης στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται μία νέα έκδοση για την Αθήνα, από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου Έως του Αδριανού.

    Πρόκειται για την ελληνική έκδοση του ομώνυμου βιβλίου του  Ian Worthingston .

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.