• Το crisis management του Περιστέρη, το τρίγωνο Μεγάλου-Ζαββός-Χατζηεμμανουήλ και οι “μετοχές” του Βλασταράκη της  Eurobank

    Τα βλέμματα όλων σήμερα θα είναι στραμμένα στις δύο μετοχές της ΤΕΝΕΡΓ και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    the wise man
    image
    the wise man

    ΤΧΣ: As soon as possible στη Βουλή 

    Έτοιμη είναι η αλλαγή που θα γίνει στον τρόπο συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς και η στήλη πληροφορείται ότι ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις με τους θεσμούς γεγονός που σημαίνει πως τις επόμενες ημέρες – άντε αρχές Μαρτίου όπως μου έλεγε η πηγή – το θέμα θα πάρει τον δρόμο για την Βουλή. 

    Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα και η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς το περιμένει πως και πως καθώς όπως μαθαίνω ερωτάται διαρκώς και πιεστικά από τους ξένους επενδυτές ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1-1,1 δισ. ευρώ. 

    Ο Μεγάλου, ο Ζαββός και ο Χατζηεμμανουήλ 

    Ο Χρήστος Μεγάλου βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον Γιώργο Ζαββό που χειρίζεται το θέμα της αλλαγής των όρων του ΤΧΣ όσον αφορά τις Αυξήσεις Μετοχικών Κεφαλαίων των τραπεζών αλλά και με τον Χρήστο Χατζηεμμανουήλ που εργάζεται επ` αυτού από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος. 

    Με δεδομένα ότι γύρω στα μέσα Μαρτίου η διοίκηση της Πειραιώς θα προβεί στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2020 και του business plan για την μείωση των κόκκινων δανείων συν την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας η ψήφιση από την Βουλή των αλλαγών του ΤΧΣ είναι άκρως απαραίτητη και μάλιστα «as soon as possible» όπως λένε στην κυβέρνηση. Στόχος παραμένει η αμκ να γίνει τον Απρίλιο άρα ο χρόνος πιέζει…

    Το crisis management του Περιστέρη 

    Η στραβή έκατσε και μάλιστα στο μακρινό Τέξας όπου η σφοδρή κακοκαιρία έπληξε μονάδες παραγωγής ενέργειας. 

    Θα μου πείτε τι μας νοιάζει εμάς εδώ για το τι συμβαίνει στο Τέξας; 

    Ενας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της Ελλάδας, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και συγκεκριμένα η θυγατρική αυτής η Τέρνα Ενεργειακή επιχειρεί στο Τέξας και υπέστη πλήγμα από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

    Η στήλη από την πρώτη στιγμή έστρεψε το ενδιαφέρον της στην εταιρεία κάτι που προέκυψε ως ανάγκη και από την πίεση των δύο μετοχών στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών. 

    Τα αντανακλαστικά του ισχυρού μετόχου και αφεντικού των δύο εταιρειών (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή) Γιώργου Περιστέρη ήταν άμεσα και από την Παρασκευή το πρωί σήμανε συναγερμός στο στρατηγείο της εταιρείας. 

    Ο Γιώργος Περιστέρης και η ομάδα του ενημέρωσαν επί δύο ώρες τους θεσμικούς επενδυτές, κινήθηκαν αστραπιαία νομικά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού με την προσφυγή στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης επικαλούμενοι το νομικό επιχείρημα της «ανωτέρας βίας» με στόχο να περιορίσουν ακόμη και να μηδενίζουν τη ζημιά. 

    Μετά τη δίωρη ενημέρωση των ξένων θεσμικών επενδυτών η στήλη μιλώντας με κάποιους από αυτούς κατάλαβε ότι ο Περιστέρης τους έπεισε ότι ελέγχει τις συνέπειες του πλήγματος στις Τέξας, δεν κρύφθηκε καθώς τους είπε ότι η ζημιά μπορεί να φθάσει τα 90 εκατ δολάρια και πως η εταιρεία έχει πλάνο ανάκαμψης. 

    Κι όπως έλεγε στην στήλη ένας από τους θεσμικούς ο Έλληνας manager έδωσε μαθήματα «crisis management», με αμεσότητα και καθαρές κουβέντες… 

    Τα βλέμματα σήμερα σε ΤΕΝΕΡΓ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Τα βλέμματα όλων σήμερα θα είναι στραμμένα στις δύο μετοχές της ΤΕΝΕΡΓ ΤΕΝΕΡΓ -0,06% 18,10 και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,09% 16,26 .

    Ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει πώς θα κυλήσει η σημερινή συνεδρίαση αλλά θα πρέπει η αγορά να λάβει υπ’ οψιν και να σταθμίσει δύο δεδομένα:

    1)Ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα και της Τέρνα Ενεργειακής Γιώργος Περιστέρης την Παρασκευή το πρωί εδωσε εντολή να στηριχθούν οι δύο εταιρείες καθώς και ο ίδιος «βγήκε» αγοραστής και στις δύο μετοχές. Εικάζεται οτι αγόρασε μετοχές αξίας εως 1,5 εκατ. ευρώ. 

    Ταυτόχρονα έγιναν και σημαντικές αγορές ιδίων μετοχών για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (κατέχει το 38% των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακής) , σύμφωνα με τον προγραμματισμό του buyback που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες. Αγορές ιδίων έγιναν και στην Τέρνα Ενεργειακή. 

    Οι ανακοινώσεις σύμφωνα με την νομοθεσία θα γίνουν σήμερα το πρωί η το αργότερο την Τρίτη (Τ+2).
    Οι πληροφορίες αναφέρουν οτι οι αγορές θα συνεχιστούν και σήμερα και απο την πλευρά του κ. Περιστέρη και απο την πλευρά των εταιρειών.

    2)Ενώ καθ΄ ολη την διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής η μετοχή δέχθηκε ισχυρές πιέσεις και έκλεισε με πτώση 10,74% στα 12,30 ευρώ και όγκο συναλλαγών 1,37 εκατ. μετοχές,  εν τούτοις στην δημοπρασία απο τις 17:05 εως τις 17:20 πουλήθηκαν πολύ λίγα κομμάτια. 

    Κάποιο fund η μεγάλος ιδιώτης βγήκε αγοραστής για 70.000 μετοχές αλλά τελικά πουλήθηκαν μόνο 1.000 κομμάτια. Δηλαδή στην ουσία, τίποτα.

    Μάλλον το συμπέρασμα που εξάγεται από αυτή την κίνηση , σύμφωνα με ειδικούς χρηματιστηριακούς αναλυτές, είναι ότι όσοι ήθελαν να πουλήσουν, πούλησαν την Παρασκευή κατά την διάρκεια της κανονικής συνεδρίασης περισσότερο εν θερμώ, πριν αξιολογήσουν τα πραγματικά δεδομένα.

    “Οι ψυχραιμότεροι περίμεναν να μεσολαβήσει το Σαββατοκύριακο και προφανώς τηρούν στάση αναμονής” λένε οι ίδιοι αναλυτές. 

    Επιπρόσθετα θα πρέπει να σημειωθεί οτι μερίδα των αναλυτών εκτιμά οτι η πτώση της τιμής της ΤΕΝΕΡΓ κατά 10,74% αντανακλά την  εκτιμώμενη συνολική ζημιά της εταιρείας απο την υπόθεση ΤΕΞΑΣ, στο υψηλότερο σημείο της. Δηλαδή στο ποσό των 90 εκατ. δολαρίων.

    Ανεβαίνουν οι μετοχές του Βλασταράκη

    Ο γενικός διευθυντής marketing και εταιρικής επικοινωνίας της Eurobank Μιχάλης Βλασταράκης πληροφορούμαι ότι στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της τράπεζας είναι ένα από τα στελέχη που θα πρωταγωνιστήσουν στην Eurobank της νέας δεκαετίας. 

    Όσοι τον γνωρίζουν αναφέρουν ότι ο Μιχάλης ασχολείται μεθοδικά με τις καινοτόμες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν βρει εδώ και οκτώ χρόνια χρηματοδότηση μέσα από το πρόγραμμα egg της τράπεζας. 

    Ο Βλασταράκης από την θέση του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε τον 9ο κύκλο του, ανέφερε: «Η Eurobank συμβάλει ενεργά στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος της καινοτομίας στη χώρα, συνεργάζεται με την Πολιτεία, για τη βελτίωση του θεσμικού του πλαισίου και την ανάδειξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, στηρίζοντας την εξωστρέφεια και την διεθνοποίησή της».

    MIG-Πειραιώς: Παράταση και βλέπουμε

    Την Παρασκευή έχει ορισθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της MIG για να κλείσει και επίσημα το deal πώλησης της Vivartia στο αμερικανικό fund CVC. 

    Η στήλη πληροφορείται ότι η MIG θα αποπληρώσει με το τίμημα που θα λάβει από την πώληση της θυγατρικής ένα τμήμα των δανείων προς την Πειραιώς και το υπόλοιπο έχει ήδη πάρει μια χρονική παράταση… Εξάλλου, υπάρχουν κι άλλα ασημικά για πούλημα όπως η ακτοπλοϊκή…

    Επ. Ανταγωνισμού: Το πόρισμα των τραπεζών

    Οι ανεξάρτητες αρχές έχουν πράγματι τους δικούς του ρυθμούς… Κάτι σε αργά και βασανιστικά.

    Ωστόσο, ακούω ότι το πόρισμα των τραπεζών – τότε που μπούκαραν οι ράμπο της αρχής και πήραν από υπολογιστές μέχρι και τα σημειωματάρια των γραμματέων των CEOs και γενικών διευθυντών – είναι λέει έτοιμο… 

    Το ερώτημα (μάλλον ρητορικό) προς τον σεβαστό πρόεδρο της αρχής και πανεπιστημιακό Ιωάννη Λιανό είναι αν έχει ήδη ενημερώσει την κεντρική κυβέρνηση για τα ευρήματα… 

    Κι αν ναι – αυτό αφορά την κυβέρνηση όχι τον πρόεδρο της Ε.Α.  πως αυτά θα χρησιμοποιηθούν… αν χρησιμοποιούν…

    Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.