• Τι συμβαίνει με την Ιντρακόμ, η επιστροφή του Σπήλιου, ο Μεγάλου και η πράσινη Πειραιώς, ο Μπερσής και η νομική dream team και το hot κουΐζ με το απλό ROLEX

    Από γκάφα σε γκάφα το πάει ο έμπειρος περί τα επικοινωνιακά ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

    relates to The Global Economy Looks Good for 2018 (Unless Somebody Does Something Dumb)

    Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης στηρίζει διακριτικά Σταικούρα

    Είχα μία ανησυχία μετά την πρόσληψη Χουλιαράκη στην Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ 1,31% 15,50 , ότι θα γενικευτεί η τάση αποχώρησης των στελεχών τα οποία ανήκαν  στο Οικονομικό Επιτελείο τα ου ΣΥΡΙΖΑ τα οποία εισπήδησαν   στο στρατόπεδο ταξικού τους αντιπάλου.

    Ως γνωστό ο πρώην  αναπληρωτής Υπουργός  Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος συμμετείχε  στις σκληρές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, μεταπήδησε στην Τράπεζα της Ελλάδος για να αναλάβει σύμβουλος του Γιάννη Στουρνάρα.

    Χθες όμως  διαβάζοντας την έκθεση του Γραφείου Προυπολογισμού της Βουλής για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού διαπίστωσα ότι κάπου το πράγμα πάει να ισορροπήσει.

    Να θυμίσω ότι ο επικεφαλής του Γραφείου  Φραγκίσκος Κουτεντάκης υπήρξε μεταξύ άλλων και Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής στο Υπουργείο Οικονομικών επι  ΣΥΡΙΖΑ.

    Στην Έκθεση λοιπόν  αναγνωρίζει ότι παρόλο που  υπάρχουν αβεβαιότητες (ηλίου φαεινότερο αυτό), διαπιστώνει μία ιδιαίτερα βελτιωμένη εικόνα για τα δημοσιονομικά φέτος σε σχέση με πέρυσι, συμπεραίνοντας ότι η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου είναι σχετικά ασφαλής.
     

    Πώς ο Σωκράτης Κόκκαλης στηρίζει την μετοχή της Ιντρακόμ 

    Ευχάριστα εξέπληξε την αγορά η χθεσινή κίνηση στην Ιντρακόμ ΙΝΤΚΑ 4,88% 3,87 , που έκλεισε κοντά στο +5%, δοκιμάζοντας το 1,60 ευρώ.

    Η φημολογία καλά κρατεί.

    Και έρχεται από το καλοκαίρι.

    Μετά την πώληση της Ιντρακάτ ΙΝΚΑΤ -2,74% 5,33 , οι παροικούντες την Λεωφόρο Αθηνών, συζητούν για το νέο τόλμημα του Σωκράτη Κόκκαλη, να πουλήσει την Ιντρακόμ Defence.

    Προς το παρόν σιγήν ιχθύος, αλλά όπου υπάρχει καπνός, λέει η παροιμία, υπάρχει και φωτιά.

    Κάποιοι λένε ότι η δουλειά έχει κλείσει.

    Προς το παρόν, αναμένεται η εισροή των κεφαλαίων από την πώληση της Ιντρακάτ, έσοδο το οποίο θα συμβάλει στην μείωση του δανεισμού.

    Διαγραμματικά, έχοντας κρατήσει τα 1,50 ευρώ στις τελευταίες συνεδριάσεις, δοκιμάζει υψηλότερα.

    Όμως καλά πήγε, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα  και η Ιντρακάτ.

    Μετά το χαμηλό 52 εβδομάδων στο 1,59 ευρώ παρουσιάστηκε ως ευκαιρία η μετοχή, η οποία, ομολογουμένως, έχει το δικό της story ανάπτυξης.

    Πάνω από 100 εκατ. ευρώ η σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου, ενώ η εταιρεία πατάει γκάζι για την διείσδυσή της στις ΑΠΕ.

    Μετά την εξαγορά της DNC Energy διαθέτει χαρτοφυλάκιο αδειών Φωτοβολταϊκών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 520 MW που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ωρίμανσης.

    Ο Όμιλος πλέον ενισχύει έτσι σημαντικά τη θέση του στον τομέα των ΑΠΕ, διαθέτοντας σήμερα χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος άνω του 1,8 GW, εκ των οποίων 1 GW αφορά αιολικά πάρκα και 0,8 GW αφορά φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ ο σχεδιασμός του Ομίλου περιλαμβάνει και την δραστηριοποίηση στην αδειοδότηση και ανάπτυξη 11 σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, συνολικής ισχύος 0,7 GW.

     

    Ο Νικόλας Παπαπολίτης έχει αναλάβει τους Άραβες του PIF

    Επειδή αυτή η ιστορία με τους Άραβες και το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει για την εξαγορά του 20% της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ 0,98% 7,22 – ανεξάρτητα από την έκβαση του –  – θα μας απασχολεί ακόμη για καιρό, είπα χθες να το ψάξω λίγο παραπάνω.

    Ψάχνοντας λοιπόν έπεσα πάνω στην γνωστή Νομική εταιρεία Παπαπολίτη,  η οποία έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση του Σαδουαραβικού Public Investment Fund.

    Ο Νικόλας Παπαπολίτης, Διευθύνων Εταίρος (Managing Partner) της δικηγορικής εταιρείας, έχει μακρά εμπειρία καθώς από τα «χέρια του»  πέρασαν η εξαγορά της Forthnet-Nova από την BC Partners, η συγχώνευση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών Vodafone-Wind ύψους 1 δισ. ευρώ, η στρατηγική συνεργασία Lamda Development ΛΑΜΔΑ 1,43% 7,10 με την ΤΕΜΕΣ για την ανάπτυξη κορυφαίου τουριστικού προορισμού στο Ελληνικό, η εξαγορά του Merchant Acquiring Business της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ -1,75% 3,93 από την Euronet και η εξαγορά του ομίλου της Famar από την York/Elements Capital Management.

    Για χρόνια δε λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεγάλων ξένων επιχειρήσεων οι οποίες θέλουν να επενδύσουν στην ελληνική αγορά.

    Ο ίδιος ξεκίνησε την την καριέρα του το 2006 ως δικηγόρος στη Νέα Υόρκη σε μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς αμερικανικές δικηγορικές εταιρείες την Skadden Arps οπού δούλεψε σε κάποιες από τις μεγαλύτερες χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο.

     

    Ο Μπερσής και η dream team

    Ένας από τους σοβαρούς δικηγόρους της Αθήνας, ο Γιώργος Μπερσής αναλαμβάνει την ηγεσία της νομικής φίρμας Ποταμίτης – Βεκρής.

    Η φίρμα είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα με πολυπληθές πελατολόγιο και στεγάζεται σε ένα υπέροχο κτήριο στο κέντρο της Αθήνας, κοντά στο Σύνταγμα.

    Ο ικανός, επίμονος και διορατικός Μπερσής, όπως τον χαρακτηρίζουν όσοι τον ξέρουν, καλείται τώρα να διατηρήσει την νομική φίρμα στις κορυφαίες θέσεις και να «χτυπήσει» τον ανταγωνισμό που συνεχώς εντείνεται, καθώς οι επιχειρηματικές business στην Ελλάδα, ολοένα και αυξάνονται.

    Ο κ. Μπερσής, αγαπάει την θάλασσα και του αρέσει να ξεκουράζεται σε κοντινά στην Αττική νησιά,  όπως για παράδειγμα η ΥΔΡΑ.

    Πρέπει να σας πω ότι η Ποταμίτης – Βεκρής είναι ίσως από τις λίγες  εταιρίες της Ελλάδος που δεν ισχύει ο νεποτισμός (οικογενειοκρατία).

    Δηλαδή τα παιδιά των εταίρων απαγορεύεται να εργαστούν στην εταιρεία.

    Οι partners της εταιρείας είναι η Ασπασία Μάλλιου, η Άνθια Τερλέγκα, ο Κωνσταντίνος Παπαδιαμάντης, ο Θεολόγος Μιντζας, ο Ξενοφών Παπαρηγόπουλος, ο Αλέξιος Παπασταύρου, ο Βασίλης Στεργίου, ο Γιώργος Μπερσής, ο Στάθης Ποταμίτης, ο Ευριπίδης Ιωάννου, ο Αλέξανδρος Κορτέσης, και ο Δημήτρης Λουκάς.

    Not bad για την ισχυρή ομάδα της Π&Β.

     

    Έρχεται στην Ελλάδα η Grivalia Hospitality

    Έδρα στην Ελλάδα αποκτά και επίσημα η Grivalia Hospitality, που είχε ιδρυθεί στο Λουξεμβούργο, αλλά μετεγκαθίσταται επί πατρίου εδάφους, όπως αποφάσισαν οι μέτοχοί της τον Ιούλιο και όπως είχε προαναγγείλει ήδη από τις αρχές καλοκαιριού ο επικεφαλής της, Γιώργος Χρυσικός, που αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου και CEO στην άρτι αφιχθείσα Α.Ε..

    Όπως είχε πει ο ίδιος, η εταιρεία δίνει έτσι κι ένα «σήμα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας ότι τα πράγματα αλλάζουν στην Ελλάδα», ενώ ποντάρει και στην αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού.

    Αυτό, εξάλλου, δείχνουν κι οι επενδύσεις της σε Πάρο, Κρήτη και Αστέρια Γλυφάδας, με το χαρτοφυλάκιο των τουριστικών έργων να φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ όταν κι εφόσον αυτά ολοκληρωθούν (θυμίζουμε ότι την επένδυση της Μυκόνου έχει μπλοκάρει προσωρινά το ΣτΕ).

    Πάντως, ενώ η εδρεύουσα στο Μεγάλο Δουκάτο είχε περάσει στον αποκλειστικό έλεγχο της Fairfax του Πρεμ Γουάτσα, η ελληνική εταιρεία (που έχει μεν προεγγραφεί στο ελληνικό μητρώο αλλά δεν έχει ακόμα αποκτήσει ΑΦΜ), έχει βασικό μέτοχο τη Eurobank.

     

    Η Eurobank βραβεύει τους «πραγματικούς ήρωες»

    Για έκτο  έτος η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 1,78 , συμμετέχει στον εορτασμό της Εθνικής Εβδομάδας Εξυπηρέτησης Πελατών.

    Κεντρικό μήνυμα εβδομάδας: Εξέλιξη είναι να κοιτάς μπροστά, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό σου, στην εξυπηρέτηση του πελάτη.

    Oι προωθητικές ενέργειες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την τοποθέτηση Banners και γλυκισμάτων στα κτίρια κεντρικών υπηρεσιών (Μποδοσάκειο, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ERB Hub κ.λπ.), giveaways στα καταστήματα του Δικτύου, την βράβευση στελεχών ή ομάδας που ξεχώρισε για την εξυπηρέτηση που παρείχαν με το βραβείο  “Real Life Heroes Award” υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Εξυπηρέτησης Πελατών, την εθελοντική Αιμοδοσία γιατί πάνω από όλα αξία έχει η προσφορά στον άνθρωπο και  την κλήρωση με δώρο  100 ευρώ  επιστροφή σε 10 πελάτες.

    Ο Φωκίων Καραβίας ο CEO της τράπεζας τα δίνει όλα υπερ  των πελατών  της τράπεζας.

     

    Ο Μεγάλου και η πράσινη ανάπτυξη

    Πρέπει να σας πω ότι ο CEO της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, είναι από τους λίγους τραπεζίτες που δίνουν μεγάλη βάση στην πράσινη ανάπτυξη.

    Χθες μίλησε το Bloomberg ESG Forum: Demystifying The Green Agenda.

    Όπως είπε «Σε συνδυασμό με τις χρηματοοικονομικές μας επιδιώξεις τα θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας, Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας της Τράπεζας Πειραιώς.

    Υλοποιώντας αυτή τη στρατηγική μας επιλογή, συνεχώς εντάσσουμε στις δραστηριότητές μας υποδομές, πολιτικές και στρατηγικές, που ενσωματώνουν βέλτιστα κριτήρια Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG).

    Έτσι, θα μεγιστοποιήσουμε τη συμβολή μας στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα και των Στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

    Για την περίοδο 2022-2025 στοχεύουμε να αυξήσουμε τη βιώσιμη τραπεζική μας δραστηριότητα κατά περίπου €9 δισ.»

    Η δεύτερη γκάφα του Άδωνι

    Από γκάφα σε γκάφα το πάει ο έμπειρος περί τα επικοινωνιακά ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

    Η αρχή έγινε με την περικοπή του ωραρίου λειτουργίας  των καταστημάτων την οποία αναγκάστηκε να πάρει πίσω μέσα σε λιγότερο από 24ώρες, και ακολούθησε η ιστορία με το ΓΕΜΗ η οποία αναστάτωσε εταιρίες και λογιστήρια.

    Ας τα πάρουμε όμως τα γεγονότα από την αρχή.

    Διάταξη νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προέβλεπε ότι οι  εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες (ή έχουν υποχρέωση εγγραφής) στο Γ.Ε.ΜΗ. θα πρέπει να αναγράφουν τον Αρ. Γ.Ε.ΜΗ. στο σύνολο των εγγράφων που φέρουν την επωνυμία τους, αλλά και σε διαδικτυακούς τόπους ή ηλεκτρονικά καταστήματα που διατηρούν.

    Η διάταξη όπως ήταν διατυπωμένη ξεκάθαρα αφορούσε στο σύνολο των εγγράφων, χωρίς να εξαιρούνται τιμολόγια και αποδείξεις.

    Αυτό σήμαινε προσαρμογή εντύπων, πληροφοριακών συστημάτων, ταμειακών μηχανών, ιστοσελίδων, κλπ, προκειμένου να περιληφθεί στα στοιχεία που συνοδεύουν την επωνυμία της επιχείρησης και ο Αρ. Γ.Ε.ΜΗ. αυτής.

    Για την εκπλήρωση της  απαιτείται συντονισμός ολόκληρης της επιχείρησης (ιδιαίτερα για τις μεγάλες), καθώς αφορά το σύνολο των επιμέρους τμημάτων αυτής.

    Με καθυστέρηση κάποιων ημερών και μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε σε όλη την αγορά οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου εξαίρεσαν την υποχρέωση αναγραφής του Αρ. ΓΕΜΗ από αποδείξεις και τιμολόγια και κάνοντάς την προαιρετική.

    Η άλλη  «γκάφα» εκούσια ή ακούσια, αυτό μόνο ο υπουργός το ξέρει, αφορά στο  θέμα του ωραρίου των καταστημάτων που ο ίδιος άνοιξε επιβεβαιώνοντας και στο mononews.gr ότι θα προτείνει μείωση των ωραρίου.

    Το «πυροτέχνημα» κράτησε λιγότερο από 24 ώρες, κυβερνητικά στελέχη μάζευαν την είδηση, με τον ίδιο τον κ. Γεωργιάδη να καταλήγει με δήλωση ότι δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου.

     

    Αναβαθμισμένος επέστρεψε από τις ΗΠΑ ο Σπήλιος Λιβανός

    Εντυπωσιασμένος από την τεχνολογική πρόοδο σε όλα τα πεδία και κυρίως στους τομείς της οικονομίας αλλά και των χρήσεών της για την αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων, όπως αυτή του κυβερνοπολέμου, επέστρεψε από τη δεκαήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, ο πρώην υπουργός, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός.

    Το «οδοιπορικό» ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον, αφού εκτός από τις επαφές με τις δυναμικές και πολυπληθείς ομογενειακές οργανώσεις μας στη Νέα Υόρκη,  ο κ. Λιβανός είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί αμερικανικές βάσεις, πανεπιστήμια που κρατούν τα επιστημονικά σκήπτρα διεθνώς, αλλά και τα κεντρικά γραφεία της Google.

    Ο κ. Λιβανός, αφού περιηγήθηκε στις εξαιρετικά σύγχρονες και εντυπωσιακές εγκαταστάσεις της Google, ενημερώθηκε κυριολεκτικά «από την πηγή», για τη χρήση της πλατφόρμας σε πιθανό κυβερνοπόλεμο αλλά και για την πολιτική της Google απέναντι στη Ρωσία.

    Κατά την επίσκεψή του  στο «Κέντρο Έρευνας για την τεχνολογία και τα πληροφοριακά συστήματα» στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, καθώς και το «Εθνικό Εργαστήριο για την Έρευνα & Ανάπτυξη» στο ομώνυμο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, συνάντησε δύο  εξέχουσες προσωπικότητες του χώρου της νέας τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης και των ‘ημιαγωγών’, τον Κώστα Σπανό, καθηγητή και μέλος σε πολλά διεθνή ινστιτούτα και εξαιρετικά σημαντικά ερευνητικά προγράμματα και τον Κώστα Μάλλιο, υψηλόβαθμο στέλεχος των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας, επιχειρηματία και σημαίνουσα δυναμική προσωπικότητα στον χώρο της τεχνολογίας.

    Αυτή είναι η δύναμη της Ελλάδας και των Ελλήνων στο παγκόσμιο γίγνεσθαι!

     

    Το κουΐζ με «το απλό Rolex»

    Ποια σύζυγος διάσημου επιχειρηματία της χώρας, λέγεται, ότι έχει “ξεφύγει” τα τελευταία χρόνια.

    Το ζεύγος (άνω των 60 αυτός και 50 ετών αυτή) έχει παντρευτεί σχετικά πρόσφατα και πραγματικά είναι πολύ ερωτευμένο.

    Η κυρία σε αντίθεση με τον χαμηλό τόνων επιχειρηματία, θεωρεί ότι ένα γεύμα η ένα δείπνο συνοδεύεται απαραίτητα από σαμπάνιες,  ότι το ROLEX είναι ένα απλό ρολόι και ότι πρέπει να έχεις σπίτι μόνο στην Μύκονο.

    Πιστεύει δε ότι το μοναδικό μέσο μετακίνησης είναι είτε το 40 μέτρο  η 50 μέτρο σκάφος,  είτε το ελικόπτερο.

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.