• O Henry Holterman και η Εθνική Τράπεζα, το σκληρό ροκ της Ελένης Βρεττού, ο Παπάζογλου και οι επιχειρηματίες του Κορυδαλλού και ο ερωτευμένος δικηγόρος, η τραπεζίτης και το mail της οργής

    Σας είχαμε γράψει ότι επίκειται αλλαγή σκυτάλης σε επίπεδο CEO στη Novartis και, μάλιστα, ότι η επιλογή θα αφορούσε σε Έλληνα αυτή τη φορά.

    image

    Ενδιαφέρον Χόλντερμαν για Εθνική Τράπεζα

    Μπορεί το ταμπλό του ΧΑ να μην συμφωνεί αλλά οι τράπεζες έχουν επανέλθει και πάλι στο προσκήνιο των μεγάλων deals.

    Μαθαίνω λοιπόν ότι ο υπερδραστήριος Ολλανδός Χένρι Χόλντερμαν, ο οποίος τελευταία το έχει ρίξει στις επενδύσεις στις τράπεζες (Alpha Bank) και στο real estate, εξέφρασε ενδιαφέρον για να πραγματοποιήσει μία ιδιωτική τοποθέτηση  στην Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 1,85% 7,70.

    Η τελευταία βέβαια «πολιορκείται» τον τελευταίο καιρό από Άραβες, όποτε όπως διαδίδεται, ο βασικός της μέτοχος δεν μπορεί να έχει «μάτια για άλλο μνηστήρα».

    Είμαι βέβαιος ότι θα έχετε διαβάσει ότι το ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) στην παρούσα φάση είναι απασχολημένο με το αραβικό fund Public Investment Fund το οποίο ενδιαφέρεται να αποκτήσει το 20% της Εθνικής Τράπεζας,  σύμφωνα με την επιστολή  εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έχει αποστείλει.

    Αυτό, βέβαια, δεν εμποδίζει και άλλους επενδυτές να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους, εφόσον το επιθυμούν, μια που τα όσα διαδίδονται περί συμφωνίας αποκλειστικής διαπραγμάτευσης με τους Άραβες, η οποία μάλιστα σύμφωνα με μία εκδοχή έχει και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, είναι φληναφήματα.

    Aλλωστε απ’ ό,τι μαθαίνω καθημερινά, το ΤΧΣ πολιορκείται από επενδυτές και funds που ενδιαφέρονται όχι μόνο για Εθνική, αλλά και για Πειραιώς μέχρι και για το μικρό πακέτο της Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 .

    Oμως συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές αν δεν διαμορφώσει ο σύμβουλος στρατηγικής το επενδυτικό πλάνο του ΤΧΣ δεν μπορούν να υπάρξουν.

    Ως γνωστόν ο Ολλανδός επιχειρηματίας μετά την επικράτηση του στον ΕΛΛΑΚΤΩΡ κινείται επιθετικά τόσο στην τραπεζική αγορά όσο και στο real estate.

    Ως γνωστόν συγκέντρωσε το περίπου 5% των μετοχών της Alpha Bank (μάλιστα ορισμένοι έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι θα διπλασιάσει το ποσοστό του στο 10%) ενώ μόλις πρόσφατα «έδωσε τα χέρια» με τον Χρήστο Φωκά για την αγορά του 75% του εμβληματικού ξενοδοχείου της Kέρκυρας Corfu Palace.

    Αυτά για όσους φοβούνται ότι θα «γεμίζει κελεμπίες» η πλατεία Κοτζιά.

     

    Η Ελένη Βρεττού μπαίνει δυνατά στο παιγνίδι

    Δεν πρόλαβε καλά-καλά να στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας των βασικών μετοχών της Τράπεζας Αττικής για τη «σωτήρια» αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 490 εκατ. ευρώ με το οποίο θα επουλωθούν κάποιες «παλιές πληγές», και ανακοινώθηκε χθες η πρώτη «επιθετική κίνηση» της διοίκησης της Ελένης Βρεττού.

    Η Τράπεζα προχώρησε στη χορήγηση ομολογιακού δανείου 5 εκατ. ευρώ στον Όμιλο Στασινόπουλου και πιο συγκεκριμένα στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

    Με το δάνειο, το οποίο θα είναι πενταετούς διάρκειας,  η εταιρεία θα αναχρηματοδοτήσει τον υφιστάμενο δανεισμό της.

    Το σκληρό ροκ μόλις ξεκίνησε!!!

     

    Είδος υπό εξαφάνιση το τραπεζικό κατάστημα στην Ελλάδα

    Mια που αναφερθήκαμε στις τράπεζες τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που ανακοινώθηκαν χθες δείχνουν ότι σε λίγο στην Ελλάδα θα ψάχνουμε με gps για να βρούμε τραπεζικό κατάστημα.

    Κατανοητή η νέα τάση η οποία αξιοποιεί τις δυνατότητες που παρέχει το διαδίκτυο περιορίζοντας έτσι την ανάγκη για τη φυσική παρουσία του πελάτη στο υποκατάστημα, αλλά φαίνεται ότι όπως γίνεται και  με όλες τις «μόδες που έρχονται απ΄έξω» εμείς το παρακάνουμε.

    Φθάσαμε λοιπόν η Ελλαδίτσα να διαθέτει από τα λιγότερα τραπεζικά υποκαταστήματα ανά 100.000 κατοίκους,  παρόλες δε και τις γεωγραφικές ιδιομορφίες που διαθέτει η χώρα (πολλά νησιά για παράδειγμα).

    Ετσι στην Ελλάδα η αναλογία αυτή είναι 16,78 καταστήματα (ανά 100,000 ενήλικες), όταν στην γειτονική Ιταλία είναι 34,47,  στην Ισπανία 37,42  και στη Γαλλία 33,27.

     

    Επιμένει στις business του real estate η Εκκλησία και ζητά αποζημιώσεις 180 εκατομμυρίων

    Πλώρη για νέες business στον τομέα ακίνητων, που μάλλον κατέχει καλά, έβαλε η Εκκλησία.

    Πριν όμως πιάσει τοπογραφικά και πολεοδομικά στη Βουλιαγμένη, όπου χωροθετούνται οι καινούριες δουλειές, η Αρχιεπισκοπή έσπευσε να προειδοποιήσει ότι θα ασκήσει αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας αποζημίωση για τη ζημιά που υπέστη λόγω μίας υπόθεσης που χρονολογείται από τη δεκαετία του ’90.

    Για να πιάσουμε το νήμα από την αρχή του, η Εκκλησία προσέφυγε το 2013 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διαμαρτυρούμενη για την άρνηση του κράτους να ρυθμίσει πολεοδομικά τα ατακτοποίητα 330 στρέμματα της Βουλιαγμένης, την οποία κοστολογεί σε 20 εκατ. ευρώ κατ΄ έτος, με το λογαριασμό να φτάνει ούτε λίγο ούτε πολύ τα 180 εκατομμύρια.

    Αυτή την αξίωση τη στηρίζει στη δικαιωτική για την Εκκλησία απόφαση του ευρωπαϊκού οργάνου, η οποία έκρινε ότι πρέπει να ξεκολλήσουν αποφάσεις για άρση απαλλοτριώσεων στα σύνορα Βουλιαγμένης – Καβουρίου, γιατί η καθυστέρηση στην εκτέλεση των αποφάσεων δεν είχε καμία νόμιμη βάση.

    Αποζημίωση, πάντως, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν επιδίκασε κι ας διατυμπανίζει με επίσημες ομιλίες ο Αρχιεπίσκοπος ότι ανοίγει ο δρόμος και για αυτή.

    Άγνωστο παραμένει τι θα απογίνουν αυτά τα 330 στρέμματα, καθώς φέρεται να έχουν χαρακτηριστεί δασικές εκτάσεις, άρα δε μπορούν να οικοδομηθούν.

     

    Η αποστροφή του Βαρουφάκη στο ευρώ

    Ο Γιάνης (πάντα με ένα ν) Βαρουφάκης ξαναχτύπησε: Με συνέντευξή του στην ΕΡΤ, δεν δίστασε, ακόμα και σήμερα, να δηλώσει πως «Αν είχαμε βγει από το ευρώ, σήμερα θα ήμασταν πολύ καλύτερα!».

    «Θυμάμαι το 2015 όταν αποκάλυπτα το σχέδιο της δραχμής μέσα στη Βουλή.

    Λοιδορίες και απειλές από τον ΣΥΡΙΖΑ για εισαγγελέα! Όμως ο μελ. υπουργός Οικονομικών της «Προοδευτικής Διακυβέρνησης» επιμένει στο ίδιο σχέδιο.

    Η χώρα δε γυρίζει πίσω: πάθαμε και μάθαμε!», ήταν η απάντηση του Χ. Θεοχάρη, «Ποταμίσου» τότε, πρώην Υπουργού, βουλευτή του Νότιου Τομέα Αθήνας και γραμματέα Προγράμματος της ΝΔ σήμερα.

    Πλειοψηφίες και μειοψηφίες….

     

    Ο Κώστας Παπαγιάννης νέος ceo στη Νovartis

    Σας είχαμε γράψει ότι επίκειται αλλαγή σκυτάλης σε επίπεδο CEO στη Novartis και, μάλιστα, ότι η επιλογή θα αφορούσε σε Έλληνα αυτή τη φορά.

    Η ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, μας επιβεβαίωσε πλήρως.

    Ο κ. Κώστας   Παπαγιάννης   αναλαμβάνει   τη   θέση  του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Novartis Hellas, με ισχύ από την 7η Nοεμβρίου 2022 και ευθύνη για την επιχειρησιακή μονάδα Innovative Medicines.

    Ο κ. Παπαγιάννης διαδέχεται την κα Susanne  Kohout, η   οποία επιστρέφει  στην Ελβετία μετά από 5,5 χρόνια στη χώρα μας.

    Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος τα τελευταία δύο χρόνια διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος στην MSD Ρουμανίας.

     

    O άνθρωπος που βράβευσε… τους επιχειρηματίες του Κορυδαλλού

    Στην πολιτική και στις επιχειρήσεις το να παραδέχεται κάποιος ότι κάνει λάθος είναι δείγμα ευφυΐας. Την όποια, από ό,τι φαίνεται, δεν την διαθέτουν κάποιοι στην Ελλάδα όπου η συγγνώμη θεωρείται ντροπή.

    Ο Ανδρέας Παπανδρέου προ δεκαετιών για να αποφύγει την φράση «ήταν λάθος μου» είπε το περίφημο mea culpa.

    Δεν είπε «έκανα λάθος» αλλά «mea culpa» που ομολογουμένως ακούστηκε τελείως διαφορετικά.

    Και ήταν μια από τις ατάκες που έμειναν στην ιστορία.

    To 2020 το αφεντικό της AEGEAN AIRLINES, Ευτύχης Βασιλάκης, παραδέχτηκε επίσημα ότι «δεν προβλέψαμε την πανδημία».

    “Κάναμε λάθος” είπε ο 55χρονος επιχειρηματίας.

    Και κέρδισε πόντους.

    Στην Ελλάδα, λοιπόν, είδα ότι προ ημέρων παραιτήθηκε (απολύθηκε; ) ο επικεφαλής της ελεγκτικής εταιρείας ΕY, κ. Παναγιώτης Παπάζογλου.

    Σε αυτή την θέση έμεινε περίπου 12 χρόνια.

    Επί των ημέρων του, η EY βράβευσε 2 «τιτάνες» της επιχειρηματικότητας.

    Τον κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και τον κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.

    Τους βράβευσε ως επιχειρηματίες της χρονιάς.

    Μάλιστα επειδή ο θεσμός αυτός είναι παγκόσμιος ( όπως τα καλλιστεία) οι δυο “τιτάνες” της Ελλάδας, συναγωνίστηκαν με δεκάδες άλλους συνάδελφους τους από άλλες χώρες του πλανήτη.

    Ευτυχώς δηλαδή που δεν πήραν και εκεί το πρώτο βραβείο…

    Συμπέρασμα;

    Από τους 8 επιχειρηματίες που βράβευσε η EY στην ΕΛΛΑΔΑ,  επι των ημέρων Παπάζογλου,  οι δυο πέρασαν 18 μήνες “διακοπές” στην φυλακή.

    Αυτό σε ποσοστά είναι 25%.

    Όμως παρα το γεγονός ότι ο κ. Παπάζογλου αποχωρεί (απολύθηκε;) από την ΕΥ, στην δήλωση του στα media, δεν βρήκε ούτε μια λέξη  να πει το περίφημο mea culpa.

    Κάποιοι κακοπροαίρετοι λένε κάτι που εγώ πάντως δεν το ασπάζομαι: «εντάξει,  δημόσιες σχέσεις έκανε ο άνθρωπος και του βγήκε μπροστά του ο Κορυδαλλός.

    Μετά από αυτό τα βραβεία δεν έχουν πλέον κανένα κύρος».

    Πάντως Ελεγκτική Εταιρεία και να βραβεύει τον Κουτσολιούτσο, ως επιχειρηματία της χρονιάς, μάλλον ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία.

     

    Η γοητευτική κ. Γκάλι

    Μαθαίνω πως στην κυβέρνηση αλλά και στη ΡΑΕ δεν είναι καθόλου ευτυχείς με τη διαρροή του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης του ΔΕΣΦΑ για τον χειμώνα, που παρουσιάστηκε ως ένας νέος «Αρμαγεδδών» πάνω κάτω, με ευρύτατες διακοπές αερίου ακόμη και σε τελικούς «προστατευόμενους» καταναλωτές για να ισορροπήσει η περιορισμένη προσφορά.

    Φυσικά δεν έχουν καμία ευθύνη τα media όταν γίνεται τέτοια διαρροή, τη δουλειά τους κάνουν και δημοσιεύουν αυτά που έχουν στα χέρια τους.

    Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το σχέδιο που διέρρευσε… μυστηριωδώς, σε έκτακτη ανάγκη το αέριο θα κόβεται ακόμη και σε προστατευόμενα νοικοκυριά, των οποίων το …ψαλίδισμα κρίνεται αναγκαίο από το ΔΕΣΦΑ  για να διασφαλιστεί η   ασφαλής λειτουργία   των δικτύων διανομής.

    Αυτή η παράγραφος που προβλήθηκε μάλιστα ιδιαίτερα, προκάλεσε σάλο σε περιοχές που είναι πολύ εξαρτημένες από το αέριο όπως η Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να ρωτούν οι κυβερνητικοί βουλευτές τους υπουργούς τους και τους αξιωματούχους του Μεγάρου Μαξίμου «τί θα γίνει, θα κοπεί το αέριο στους φτωχούς ανθρώπους στην Καλαμαριά και την Πυλαία και στην Τριανδρία το χειμώνα;

    Τι να τους πούμε εμείς που έχουν γίνει έξαλλοι;».

    Στο κυβερνητικό επιτελείο έβαλαν τις φωνές προς της ΡΑΕ αρχικά. Αλλά ο Πρόεδρός της, κ. Δαγούμας, είπε -και σωστά- «προς Θεού δεν έχουμε καμία ευθύνη, στο ΔΕΣΦΑ μιλήστε, αυτοί εκπόνησαν το σχέδιο».

    Να λοιπόν που η «γοητευτική και κοκέτα κα Maria Rita Galli» (Σ.Σ. έκφραση κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης και όχι δική μας, αλλά χωρίς διάθεση οποιουδήποτε σεξισμού σας βεβαιώνω), η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ “φωτογραφήθηκε” ως η υπαίτια της διαρροής και της αναστάτωσης.

    Ως γνωστόν  η κα Galli ήταν Αντιπρόεδρος της ιταλικής Snam και Πρόεδρος της κοινοπραξίας SENFLUGA, που έχει το πλειοψηφικό πακέτο του ΔΕΣΦΑ.

    Η κα Galli διαδέχτηκε στη θέση τον περιβόητο  Nicola Battilana, ο οποίος ήταν διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ την προηγούμενη διετία και θεωρείται ένα είδος «προστάτη» της.

    Να θυμίσουμε πως ο ομιλητικότατος Νίκολα θεωρείτο ο… μαέστρος των διαρροών στην Ιταλία, γι’ αυτό και οι υποψίες τώρα έπεσαν τη διάδοχό του, την κα Μαρία Ρίτα.

    Η οποία φυσικά το αρνείται διαρρήδην, κοινώς απερίφραστα και κατηγορηματικά.

    Το θέμα είναι ποιος την πιστεύει ή γενικά ποιος πιστεύει ποιον…

     

    Ο ερωτευμένος δικηγόρος, η τραπεζίτης και το mail της οργής

    Στην  δικηγορική εταιρεία έχει μετοχές μια κυρία με βαρύ όνομα.

    Ο πατέρας της, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή εδώ και πολλά χρόνια, από τους πιο αξιοσέβαστους Έλληνες των προηγουμένων δεκαετιών.  

    Δικηγόρος και ο ίδιος με τεράστια εμπειρία στα τραπεζικά και φίλος πρώην Έλληνα πρωθυπουργού.  

    Η οικογένεια της κ. δικηγόρου διαθέτει ένα εκπληκτικό σπίτι στο Κάστρο της Σίφνου.

    Η ιστορία που διαδραματίστηκε, λοιπόν, μέσα στην εταιρεία, χωρίς φυσικά να έχουν ευθύνες οι βασικοί εταίροι της νομικής φίρμας, είναι πράγματι πολύ hot.

    Δικηγόρος της εταιρείας από τα κορυφαία στελέχη είναι παντρεμένος με κυρία που έχει θητεύσει παλαιότερα στην Eurobank Telesis, αλλά τώρα κάνει την δικιά της καριέρα στον χρηματοοικονομικό τομέα.

    Για την ακρίβεια εργάζεται σε κορυφαία θέση σε ένα fund.

    O δικηγόρος λοιπόν ερωτεύτηκε μια ασκούμενη δικηγόρο και οι δυο τους ξεκίνησαν, όπως φημολογείται,  να “βρίσκονται” και εκτός των γραφείων της εταιρείας.

    Όμως για κακή του τύχη τον κατάλαβε η σύζυγος, η ιδιαίτερα ικανή τέως τραπεζίτης και τωρινή fund manager.

    Και έστειλε το ακόλουθο οργισμένο e-mail (υπάρχει στην κατοχή του mononews.gr) σε όλους τους επικεφαλής της νομικής φίρμας:

    «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις επικεφαλής της εταιρείας.

    Που έχουν αναλάβει τον ρόλο των κοντοπουτανων του γραφείου σας που την πέφτουν σε παντρεμένους συνεταίρους και διαλύουν τις οικογένειες τους.

    Ευχαριστώ για τη διορατικότητα να μεταφέρουν τα κοντοπούτανα σε άλλα τμήματα που έχει επίσης παντρεμένους.

    Βάλτε το και στην ιστοσελίδα σας εκεί που λέτε Ethical Standards.»

    Ένα πράγμα μπορώ να πω.

    Ότι η κυρία που έστειλε το e-mail της οργής (για να παραφράσω το διάσημο μυθιστόρημα “Τα σταφύλια της οργής” του αμερικανού συγγραφέα Τζον Στάινμπεκ ) γνωρίζει άψογα Ελληνικά.

    Α και να μην το ξεχάσω.

    Μιας που το γράφω αυτό πρέπει να σας πω ότι κάτι αντίστοιχο έγινε προ καιρού και σε μια τράπεζα… Χάος!!!

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.