• Το νέο ψέμα της ΑΒΑΞ και οι μετροπόντικες, η κινητικότητα του Γιώργου Περιστερη, τι θα κάνει με 300 εκατ. ευρώ cash ο Σωκράτης Κόκκαλης και τι γύρευε η Alpha Bank στις Μικρές Κυκλάδες

    Για μια ακόμα χρηματιστηριακή συνεδρίαση την Παρασκευή,  η μετοχή της ABAΞ, δημιούργησε προβληματισμό καθώς δεν εννοεί να ξεκολλήσει από τα 110 εκατ. ευρώ, κεφαλαιοποίηση.

    the wiseman
    image
    the wiseman

    Το νέο ψέμα της ΑΒΑΞ 

    Για μια ακόμα χρηματιστηριακή συνεδρίαση την Παρασκευή,  η μετοχή της ABAΞ ΑΒΑΞ -0,72% 1,38 , δημιούργησε προβληματισμό καθώς δεν εννοεί να ξεκολλήσει από τα 110 εκατ. ευρώ, κεφαλαιοποίηση.

    Δυστυχώς  τα δραματικά αποτελέσματα του α’ 6μηνου που έβγαλε 18 εκατ.  ευρώ, αρνητικά EBITDA, τα μεγάλα χρέη που αγγίζουν τα 850 εκατ.. ευρώ,  αλλά και τα μισές αλήθειες που λέει πλέον η ΕΤΑΙΡΕΙΑ στο επενδυτικά κοινό της κοστίζουν πολλά.

    Το νέο ψέμα της ΑΒΑΞ είναι ότι το 2023 στην καλύτερη περίπτωση θα ξεκινήσει να “σκάβει ο μετροπόντικας” της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας και όχι μέσα στους επόμενους μήνες μέχρι να κλείσει το 2022.

    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ελπίδες που έτρεφαν οι άνθρωποι της ΑΒΑΞ να βελτιώσουν τα νούμερα τους με την εκκίνηση της Γραμμής 4 του Μετρό, θα αποδειχθούν…. φρούδες.

    Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

    Στα αποτελέσματα του εξαμήνου  η εταιρεία αναφέρει ότι έχει ήδη αφιχθεί το πρώτο ΤΒΜ (μετροπόντικας)  για τη διάνοιξη της σήραγγας».

    Έτσι δημιουργείται η εντύπωση ότι το έργο πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα, επηρεάζοντας θετικά και τα μεγέθη της εταιρείας, τα οποία δεν πάνε και τόσο καλά (σημαντική συρρίκνωση του κύκλου εργασιών (-25,7%) του Ομίλου για το πρώτο μισό του 2022).

    Πράγματι, ο Όμιλος αναμένει την άφιξη δύο μετροποντίκων.

    Ωστόσο, αυτή είναι η μισή  αλήθεια, καθώς από ότι μαθαίνω η υπόλοιπη κατάσταση απέχει παρασάγγας από τα όσα θέλει να «πλασσάρει», ο Όμιλος στο κοινό μέσω Δελτίων Τύπου.

    Πληροφορούμαι πως στη χώρα μας έχει καταφτάσει από τη Γερμανία  μόνο ο πρώτος (και αυτός αποσυναρμολογημένος  σε κομμάτια  που αντιστοιχούν στο 50%), ενώ τα υπόλοιπα μέρη του αναμένεται να φτάσουν σταδιακά στη χώρα μας.

    Από εκεί και έπειτα η εταιρεία θα πρέπει να συναρμολογήσει και τους δύο μετροπόντικες στα εργοτάξια της Βεΐκου και της Κατεχάκη για να ξεκινήσει το έργο.

    Βέβαια, για να συναρμολογηθούν οι μετροπόντικες θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι και το Νοέμβριο.

    Ας μην ξεχνάμε κιόλας το γεγονός ότι η ΕΡΕΤΒΟ υλοποιεί τις πρόδρομες εργασίες στα εργοτάξια της Αττικό Μετρό και στη συνέχεια αυτά θα παραδίδονται στον ΑΒΑΞ.

    Ωστόσο, και εδώ έχουμε καθυστερήσεις, καθώς οι εργαζόμενοι της είχαν προχωρήσει σε απεργία διάρκειας δύο εβδομάδων το Σεπτέμβριο.

    Αναμένεται, επομένως, να υπάρξουν και αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα της παράδοσης του κάθε εργοταξίου στον Όμιλο.

    Φυσικά, όλα αυτά φαίνεται να είναι λεπτομέρειες για τον ΑΒΑΞ και ανάξια περαιτέρω ανάλυσης στα οικονομικά αποτελέσματα, ο οποίος προσπαθεί να βρει δημιουργικούς τρόπους για να δικαιολογήσει την κακή πορεία του για το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους.

    Σε εγρήγορση ο Γιώργος Περιστέρης

    Σε εγρήγορση φαίνεται να βρίσκεται ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,12% 16,08 καθώς στις 20 Οκτωβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση η οποία θα αποφασίσει την συνέχιση του Buy Back των μετοχών της εταιρείας.

    Ταυτόχρονα καθημερινές είναι οι συναντήσεις μεταξύ των μελών της διοίκησης της Τέρνα Ενεργειακής ΤΕΝΕΡΓ 0,17% 17,88 με τα στελέχη του Αυστραλιανού Fund First Sentier.

    Το Fund συζητεί για να εξαγοράσει σημαντικό ποσοστό μετοχών της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ.

     

    Τι θα κάνει ο Σωκράτης Κόκκαλης με 300 εκατ. σε cash 

    Παρακολουθούσα χθες με προσοχή την μετοχή της Ιντρακόμ ΙΝΤΚΑ -0,61% 3,24 και την άνοδο της  κατά 3% στα 1,65 ευρώ.

    Συνολικά μέσα σε δυο ημέρες η μετοχή έχει κερδίσει περίπου 8%.

    Σας θυμίζω ότι βασικός μέτοχος με ποσοστό 25,3% είναι ο Σωκράτης Κόκκαλης και με 8,73% ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης.

    Οι fun της μετοχής και ταυτόχρονα ειδικοί των αγορών όταν ερωτώνται σχετικά, είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με τις προοπτικές της εισηγμένης.

    Και αυτό γιατί.

    Όταν πουληθεί και η τελευταία συμμετοχή που είναι η Intracom Defense (EBITDA 2,7 εκατ. ευρώ το 2021 και 20 εκατ. ευρώ ταμείο) σε αποτίμηση (EV) περίπου 60 εκατ.  Ευρώ, τότε η INTRACOM  θα έχει στα ταμείο της  της περίπου 300 εκατ. ευρώ, απο 230 έως 240 εκατ. σήμερα.

    Μάλιστα λέγεται στην αγορά ότι το deal έχει «κλείσει» και σε αυτόν τον λόγο οφείλεται η άνοδος της μετοχής.

    Εάν προσθέσουμε και την αξία των ακίνητων που έχει στην κατοχή της μέσω της  Intradevelopment που αξίζουν 100 εκατ. ευρώ τότε θα μιλάμε για μια εταιρεία με αξία 400 εκατ. ευρώ.

    Ενώ στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου αποτιμάται σε μόλις 138 εκατ. ευρώ.

    Με μηδενικό δανεισμό και 20 υπάλληλους στο PAYROLL της εταιρείας.

    Το μέγα ζήτημα τι θα κάνει τα χρήματα ο Σωκράτης Κόκκαλης.

    ΝΑ τα μοιράσει ως μέρισμα, αποκλείεται.

    Ποτέ δεν ήταν τόσο large με τους μικρομετόχους ο πρόεδρος της Intracom.

    Άρα εκτιμάται ότι υπάρχουν 2 επιλογές:

    Η λογική επιλογή είναι τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν είτε με την αγορά πλοίων η ακίνητων η μείγμα τους.

    Μικρό ποσό θα δοθεί ως επιστροφή κεφαλαίου όπως έγινε πρόσφατα.

    Η δεύτερη πιο ακραία επιλογή είναι ο κ. Κόκκαλης να δίνει μικρά ποσά ως επιστροφή κεφαλαίου πχ των 20.000.000 ευρώ σπαστά.

    Με τα χρήματα που θα παίρνει ο ίδιος από τις επιστροφές κεφαλαίου,  θα αγοράζει μετοχές της Intracom έτσι ώστε να ισχυροποιήσει το ποσοστό του και στην συνέχεια να μοιράσει ως επιστροφή κεφαλαίου τα υπόλοιπα χρήματα που έχει στο ταμείο του.

    Το σενάριο αυτό συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες.

     

    Η Alpha Bank στις μικρές Κυκλάδες

    Να και μια είδηση που αξίζει να αναδειχθεί: Τα αποτελέσματα της δράσης των πρώτων 8 χρόνων του Προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας «Μαζί, με στόχο την υγεία» παρουσίασε προχθες η Alpha Bank ΑΛΦΑ -0,65% 1,54 , ζωντανά από το νησάκι της Ηρακλειάς, στις Μικρές Κυκλάδες.

    Παρών ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος.

    Μπορεί οι… αέρηδες του Αιγαίου να έβαλαν «δύσκολα» στην εκδήλωση, επιβεβαιώνοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο το “raison d’etre” του Προγράμματος, όμως η αλήθεια παραμένει αναλλοίωτη: μέσα σε μια οκταετία, η Τράπεζα, σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Άγονη Γραμμή Γόνιμη», προσέφερε περισσότερα από 242.000 τεμάχια ιατροτεχνικού εξοπλισμού και υλικού σε 74 δομές υγείας σε 70 νησιά της χώρας μας, βελτιώνοντας τη ζωή πάνω από 833.000 κατοίκων και επισκεπτών.

    Και όλα αυτά, στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και της πανδημίας…

    Το είπε, καλύτερα, εξάλλου, και ένας από τους Δημάρχους ωφελούμενου από το πρόγραμμα νησιού που μίλησε στην εκδήλωση: «Τράπεζες δε σημαίνει μόνο “λεφτά”»… να τα λέμε και αυτά…

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.