• Τι λένε στις κλειστές συσκέψεις στο Μαξίμου, το μυστικό σχέδιο για την ΔΕΗ, τι κοινό έχουν οι Σκυλακάκης και Βακάκης και ποιος κυκλοφορεί με Baglietto 46 μέτρων

    Η κυβέρνηση λέγεται ότι έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ όπως έχει υποχρέωση από το Μνημόνιο του κ. Τσίπρα.

    image

    Τι λένε στις κλειστές συσκέψεις

    Είναι πλέον δεδομένο.

    Η μεγάλη πολιτική κόντρα για τις κάλπες που έρχονται θα παιχτεί στο γήπεδο της νεολαίας.

    Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου, έχει γίνει σαφές ότι το ποσοστό των νέων που θα πρέπει να στηρίξουν τη  ΝΔ στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να είναι υψηλότερο από κάθε προηγούμενη εκλογική μάχη και για την επίτευξη του στόχου αυτού θα κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί το πρόγραμμα εξορμήσεων του πρωθυπουργού, όμως είναι ξεκάθαρο ότι θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου, με την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.

    Στο πλαίσιο της νέας αυτής στρατηγικής με άξονα την νεολαία ο κ. Μητσοτάκης το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιήσει ανάλογες επισκέψεις ανά την Ελλάδα, με κεντρικό πολιτικό «μήνυμα» την ανάδειξη των νέων ανθρώπων στους «πρωταγωνιστές» της επόμενης μέρας.

    Οι ηλικίες 17-30 ετών αποτελούν ένα εκλογικό ακροατήριο, το οποίο επιζητά η κυβέρνηση μια και στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις η ΝΔ υστερούσε του ΣΥΡΙΖΑ.

     

    Η έκπληξη της ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ

    Ετοιμαστείτε σήμερα για μια έκπληξη μεγατόνων.

    Η εισηγμένη ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα ανακοινώσει  πωλήσεις 1ου 6μήνου 1.267 δισ ευρώ,  EBITDA  118,1 εκατ. ευρώ,  προσαρμοσμένα EBITDA 83,9 εκατ.  ευρώ  και καθαρά κέρδη 72,7 εκατ. ευρώ.

    Στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2020 τα κέρδη ήταν 7,6 εκατ. ευρώ.

    Αυτό σημαίνει αύξηση 856%.  Χθες η μετοχή έκλεισε στα 1,98 ευρώ ενώ το placement που έγινε στις 27 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε στα 2 ευρώ.

    Not bad για τον ισχυρό όμιλο.

     

    Στάσης-Μυτιληναίος-Μυλωνάς κυνηγούν τον ίδιο στόχο

    Μέσα στο 3ο δεκαήμερο το Οκτωβρίου, τα στελέχη της Morgan Stanley θα επιλέξουν μια μέρα για να αξιολογήσουν τις κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο – μαζί με τα υπόλοιπα ποιοτικά και οικονομικά στοιχεία – ώστε να επιλέξουν ποια εταιρεία θα συμπεριληφθεί στον δείκτη MSCI GREECE που συνεπάγεται σημαντικές επενδυτικές ροές.

    Στην κούρσα για τον δείκτη MSCI συμμετέχουν 3, προηγείται o ένας αλλά όλοι έχουν τις ίδιες πιθανότητες.

    Η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,48% 11,63  χθες ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση την Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ -1,09% 7,26.

    Δηλαδή η ΔΕΗ έχει κεφαλαιοποίηση 2,4 δις ευρώ, η Εθνική Τράπεζα 2,30 δις. ευρώ και η Mytilineos 2,24 δισ. ευρώ.

    Κατά την περίοδο της αξιολόγησης, δηλαδή στα τέλη Οκτωβρίου, η ΔΕΗ εάν θέλει να έχει σοβαρές ελπίδες, θα πρέπει να έχει κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη των 2,7 δισ. δολαρίων αλλά -ταυτόχρονα- σε ελεύθερη διαπραγμάτευση (free float) πρέπει να βρίσκονται μετοχές αξίας όχι μικρότερης των 1,4 δις δολαρίων.

    Όλα αυτά πρέπει να συμβαίνουν για διάστημα 10 συνεχόμενων συνεδριάσεων.

    Το χρίσμα του MSCI διεκδικούν ταυτόχρονα εκτός από τη ΔΕΗ , η ΕΘΝΙΚΗ τράπεζα αλλά και ο Όμιλος Mytilineos. ΜΥΤΙΛ -0,22% 35,76

     

    Το κυβερνητικό σχέδιο για τη ΔΕΗ

    Η κυβέρνηση λέγεται ότι έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ όπως έχει υποχρέωση από το Μνημόνιο του κ. Τσίπρα.

    Το ερώτημα είναι σε ποιο χρόνο θα επιτευχθεί το άριστο αποτέλεσμα αυτής της συναλλαγής.

    Πολλοί πιστεύουν ότι καλύτερα να γίνει προς το 2022 η το 2023, όταν πλέον η ΔΕΗ θα διανέμει μέρισμα και κατά συνέπεια θα προσελκύει καλύτερης ποιότητας επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

    Επίσης εκείνη την εποχή η ΔΕΗ, όπως λένε οι ειδικοί “θα έχει σίγουρα διπλάσια κεφαλαιοποίηση από τη σημερινή (την οποία δικαιούται ήδη αλλά οι συνθήκες της αγοράς δεν της το επιτρέπουν)”.

    Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει 3 εναλλακτικά σενάρια:

    Πρώτο, αυτό του στρατηγικού επενδυτή δηλαδή ενός ισχυρού ενεργειακού ομίλου που θα βάλει την ΔΕΗ στην πρώτη ταχύτητα της αγοράς.

    Δεύτερο, η πώλησης των μετοχών σε χρηματοοικονομικούς επενδυτές που δεν θα ενδιαφέρονται για ενεργή συμμετοχή στο management αλλά θα έχουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα. Τρίτο σενάριο, είναι η πώληση των μετοχών της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο.

    Υπάρχει ένα ακόμη κριτήριο, το πολιτικό.

    Η πώληση του 17% της ΔΕΗ που θα περιορίσει τη συμμετοχή του Δημοσίου στο κρίσιμο 34%, θα πραγματοποιηθεί πριν ή μετά τις εκλογές;

    Μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση θα ήθελε να έχει στον απολογισμό της, πριν τις επόμενες εκλογές, την επιτυχία μιας τέτοιας στρατηγικής μετοχοποίησης.

    Ή μήπως όχι;

     

    Κι όμως κάποιοι πληρώνουν 6 μήνες νωρίτερα!

    Με την ευκαιρία της ΔΕΘ, άφησα το Άγιον Όρος και κατέβηκα στη Θεσσαλονίκη.

    Εντυπωσιάστηκα και πάλι από την ομορφιά της.

    Στην γειτονική Σίνδο όμως συντελείται μια κοσμογονία.

    Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων έχει πωληθεί στην κοινοπραξία SK Group – Plasan – Γλύνης και ήδη έχει ξεκινήσει ο  πλήρης εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων οι προσλήψεις εξειδικευμένων στελεχών και οι διαδικασίες για την αύξηση της παραγωγικότητας του εργοστασίου.

    Οι νέοι ιδιοκτήτες είναι μάλιστα τόσο ενθουσιασμένοι από την απόκτηση της ΕΛΒΟ που αποφάσισαν να αποπληρώσουν το σύνολο του τιμήματος για την εξαγορά, όχι αργότερα αλλά 6 μήνες νωρίτερα από την συμφωνηθείσα ημερομηνία!!

    Τρέχουν να προλάβουν το κύμα της ανάπτυξης οι άνθρωποι, σε αντίθεση, με τους εγχώριους επιχειρηματίες που περιμένουν να θέσουν πρώτα το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων για να πιστέψουν ότι η ανάπτυξη ξεκίνησε.

    Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό τίμημα για την εξαγορά της ΕΛΒΟ ήταν 3 εκατ. ευρώ με εξόφληση σε τρεις δόσεις. Σύμφωνα με την Orly Katsav, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, η ταχύτερη από τα προβλεπόμενα καταβολή της τελευταίας δόσης επιβεβαιώνει την επιθυμία των μετόχων για ολοκλήρωση όλων των διαδικαστικών για την μετάβαση στην επόμενη φάση, που είναι η ενεργός παρουσία της εταιρείας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

     

    Τι κοινό έχουν ο Mr JUMBO και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης;

    Έγιναν παππούδες, για μία ακόμη φορά, την ίδια μέρα, ο Απόστολος Βακάκης της JUMBO (που αύριο ανακοινώνει εντυπωσιακά αποτελέσματα 6μήνου) αλλά και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης (που ακόμη οφείλει ένα κέρασμα για το 4ο εγγόνι του).

    Η δεύτερη κόρη του Mr JUMBO η Σοφία Βακάκη έδωσε την χαρά στον πάντα συνοφρυωμένο παππού που δεν σταματούσε να δουλεύει μέχρι την τελευταία στιγμή, πριν το χαρμόσυνο γεγονός.

    Στην πλατεία Συντάγματος υπήρχε άλλο κλίμα.

    Η αλήθεια είναι ότι ολόκληρο το οικονομικό επιτελείο και ο ίδιος ο κ. Σκυλακάκης είχαν πολλά… τρεξίματα τις τελευταίες ημέρες, λόγω του πακέτου μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, το οποίο εξειδίκευσαν τη Δευτέρα το μεσημέρι. Μετά την επίσημη ενημέρωση για τις φοροελαφρύνσεις μέσα στο εύθυμο κλίμα των φορο-μειώσεων ακολούθησαν τα… υπουργικά πειράγματα προς τον περιχαρή παππού, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

    Μάλιστα, τα πειράγματα έφτασαν και στο κέρασμα, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός λόγω του φόρτου εργασίας δεν είχε μεριμνήσει για τα δέοντα.

    Ο Χρήστος Σταϊκούρας σε χαλαρή διάθεση μετά το πέρας της άτυπης ενημέρωσης, «τσίγκλισε» τον αναπληρωτή Υπουργό, ο οποίος παραδέχθηκε ότι ξέχασε να φέρει κεράσματα και δεσμεύτηκε να το κάνει τις επόμενες ημέρες.

     

     Ποιος ιδιοκτήτης ΙΕΚ κυκλοφορεί με το (Baglietto) Lucky Me?

    Κάπου διάβασα χθες ότι,  αντιπρόεδρος της  Ευρωπαϊκής Ένωσης Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (EVBB), αναλαμβάνει ο Πρόεδρος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, οικονομολόγος κ. Κωνσταντίνος (Ντίνος) Ροδόπουλος.

    Ξαφνικά θυμήθηκα  ότι στις καυτές ημέρες του Αυγούστου με εντυπωσίασε ένα σκάφος.  Το Lucky me.

    Είναι ένα εκπληκτικό σκάφος 46 μέτρων με 9 άτομα προσωπικό και κόστος συντήρησης τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ το χρόνο (μισθοί, λιμενικά, φθορές, πετρέλαια κλπ.)

    Χτίστηκε στην Ιταλία, το 2016 από την διάσημη φίρμα Baglietto.

    Το σκάφος βρίσκεται υπό Βρετανική σημαία.

    Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι «Τα τελευταία χρόνια κάνει διακοπές με το Lucky me o ιδιοκτήτης των ΙΕΚ ΑΚΜΗ».  Οι ίδιοι λένε ότι “ίσως είναι και δικό του”!!!

    Φαίνεται λένε οι ίδιες πηγές πως «η Ναυτική Ακαδημία του Μητροπολιτικού Κολλεγίου που ήταν η πρώτη ολοκληρωμένη πρόταση σπουδών υψηλής ποιότητας στη Ναυτιλία στην Ελλάδα, έβαλε τον Ντίνο Ροδόπουλο στην τροχιά των σκαφάτων επιχειρηματιών»…

     

    Baglietto
    Το LUCKY ME

    Baglietto

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.