• Τι δεν είδε η αναλύτρια της Eurobank για τον ΑΔΜΗΕ και γιατί «κρύβει» χρυσάφι το report της EUROXX για Μυτιληναίο

    Έρχεται η εθελουσία της ΕΤΕ, Goldman Sachs vs Lazard για την Αττική Οδό και οι business του νέου CEO του ΟΣΕ 

    the wise man
    image
    the wise man

    ETE: Και τώρα η εθελουσία

    Ισχυρή ζήτηση υπήρξε από την πλευρά των επενδυτών – περισσότεροι από 80 – για το «πράσινο» bond της Εθνικής Τράπεζας και αυτό οδήγησε το κουπόνι στο 2,75% και το yield στο 2,875%. Not bad για την πρώτη έκδοση senior ομολόγου…

    Ανοίγει το δρόμο και για τις υπόλοιπες τράπεζες, οι οποίες όπως πληροφορούμαι στο εξετάζουν πολύ σοβαρά. Ας γυρίσουμε όμως στα της Εθνικής. Η στήλη πληροφορείται από έγκυρη πηγή ότι η διοίκηση Μυλωνά είναι έτοιμη να βγάλει στον αέρα το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

    Στόχος η αποχώρηση 800 εργαζομένων. Το πρόγραμμα αναμένεται να είναι το τελευταίο… που θα έχει ικανοποιητικά προνόμια και μπόνους!

    Όσο για την Εθνική Ασφαλιστική κάτι φαίνεται να κινείται από την πλευρά του CVC Capital και σύντομα (μα πολύ σύντομα) θα μάθουμε…

    Αττική Οδός: Goldman Sachs vs Lazard

    Πριν ακόμη δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση για την πρόσληψη συμβούλων – νομικού, τεχνικού και χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος – για την νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, οι ξένες τράπεζες κονταροχτυπιούνται ήδη.

    Πληροφορούμαι ότι η γαλλική Lazard αλλά και η αμερικανική Goldman Sachs δηλώνουν δυναμικό «παρών» και επίκειται σκληρό μπρα ντε φερ.

    Η δουλειά είναι μεγάλη και η εντολή που δόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου προς το ΤΑΙΠΕΔ είναι «τρέξτε» γιατί έχουμε καθυστερήσει αρκετά.

    Ποιος είναι ο νέος CEO του ΟΣΕ

    Ο ΟΣΕ απέκτησε νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο. Πρόκειται για τον Σπύρο Πατέρα, ο οποίος έχει, με βάση το βιογραφικό του αλλά και την εμπειρία όλα τα προσόντα…

    Η στήλη πληροφορείται ότι ο κ. Πατέρας είναι ιδρυτής της μελετητικής εταιρείας μεγάλων κατασκευαστικών έργων, της Istria General Consulting. Πελάτες της, μάλιστα, είναι ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι όπως η Hohtief, η Vinci, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Εγνατία Οδός… Η κυβέρνηση όπως και στην ΔΕΗ τοποθέτησε κι εδώ έναν manager – με τη διαφορά ότι σχετίζεται με εταιρεία…

    COVID: Η κατάσταση ξεφεύγει…

    Προτού καν «περπατήσουμε» τον Οκτώβριο τα μαντάτα από το μέτωπο των κρουσμάτων του κορωνοϊού κάθε ημέρα γίνονται και πιο δυσάρεστα.

    Στο Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζουν ένα lockdown στην Αττική αλλά αν η κατάσταση γίνει χειρότερη δεν βλέπω να το αποφεύγουν. Προς το παρόν θα ενεργοποιηθούν – σύντομα – άλλα πιο αυστηρά μέτρα όπως: η υποχρεωτική μάσκα παντού, δηλαδή και έξω, ο περιορισμός εξόδου στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας κ.ά.

    Σταϊκούρας: Θα λακίσουν οι επενδυτές…

    Πριν λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα στις 10 Σεπτεμβρίου 2020, εγκρίθηκε, από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ.

    Σε αυτό είναι ενταγμένη η αξιοποίηση του ακινήτου των Θερμοπυλών, με άμεσα επόμενα βήματα ωρίμανσης τη σύνταξη Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) και Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

    Σε σχετική επιστολή του ΤΑΙΠΕΔ προς το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στις 7 Μαΐου 2020, αναφέρεται ως προβλεπόμενος χρόνος εκκίνησης της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας, ο Οκτώβριος του 2021.

    «Πρέπει, συνεπώς, αφού βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο αξιοποίησης του ακινήτου, ένα χρόνο περίπου πριν τη διαγωνιστική διαδικασία, να μην επιβαρύνουμε την περιοχή τουλάχιστον περαιτέρω», τονίζει στην ανάρτησή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

    Ανάρτηση που έγινε μετά την ρήξη με τον Μηταράκη στο υπουργικό σχετικά με τη δημιουργία hot spot στις Θερμοπύλες.

    Οι ερμηνείες της αντίδρασης του Σταϊκούρα είναι πολλές – εκλέγεται στην Φθιώτιδα κλπ κλπ – αλλά το ζουμί είναι ότι οι επενδυτές που θέλουν το ακίνητο των Θερμοπυλών είναι πολλοί και θα βάλουν πολλά…

    Το λάθος της αναλύτριας για τον ΑΔΜΗΕ

    Ο WISEMAN , όπως ξέρετε είναι πάντα διαβασμένος και βάζει τα πάντα στο μικροσκόπιο.

    Μας έκανε τρομερή εντύπωση φίλοι αναγνώστες το προχθεσινό report της Eurobank για τον ΑΔΜΗΕ με τιμή στόχο τα 3.30€. Η συγκεκριμένη αναλύτρια ήταν αυτή που δεν πίστεψε ΠΟΤΕ από την εποχή των 5.00€ την μετοχή της ΤΕΝΕΡΓΑ ΤΕΝΕΡΓ 0,84% 18,00.

    Έπρεπε να φτάσει στα 11.00€ για να μας πει ότι είναι καλή. Εμείς είμαστε μαζί της, καλά έκανε και έβαλε τιμή στόχο τα 3.30€ για τον ΑΔΜΗΕ αλλά δεν μπορεί να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά.

    Και εξηγούμαστε.

    Για να ξέρετε τα GRIDΑΔΙΚΑ παγκοσμίως είναι αμυντικά χαρτιά και τα αγοράζουμε για την μερισματική τους απόδοση.

    Εδώ στην Ελλάδα έχουμε ένα παράδοξο που η εισηγμένη εταιρεία ΑΔΜΗΕ έχει το 51% του GRIDΑΔΙΚΟΥ.

    Ως γνωστό, οι κινέζοι είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος μετά το Ελληνικό Δημόσιο και δυστυχώς για τους μικρομετόχους του ΑΔΜΗΕ και να θέλουν οι κινέζοι δεν μπορούν να αποκτήσουν το 100% του ΑΔΜΗΕ λόγω ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

    Αυτό θα είχε τεράστια σημασία για τους μικρομετόχους και για την αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ γιατί οι κινέζοι θα έδιναν ΑΝΕΤΑ τα 3.30€ που είναι η τιμή στόχος που έχει δώσει η Eurobank.

    Όμως αυτό δεν πρόκειται ποτέ να γίνει πραγματικότητα. Φίλοι αναγνώστες, όπως ήδη ξέρετε, ο ΑΔΜΗΕ έχει ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα μπροστά του που με βάση τις εκτιμήσεις της αναλύτριας θα είναι και ο λόγος που από το 2020 μέχρι και το 2023 θα έχει πολύ μεγάλες αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές.

    Πολύ λογικό, θα προσθέσουμε εμείς.

    Ο λόγος λοιπόν για να έχουμε τον ΑΔΜΗΕ στο χαρτοφυλάκιό μας είναι για να διατηρήσουμε το κεφάλαιό μας και να έχουμε μια πολύ καλή μερισματική απόδοση.

    Γιατί αν περιμένουμε να πουληθεί το 100% του ΑΔΜΗΕ στους κινέζους θα μείνουμε με το όνειρο.

    Με χθεσινό κλείσιμο στα 2.36€ ο ΑΔΜΗΕ και με βάση την εκτίμηση της αναλύτριας της Eurobank ότι το 2020 θα δώσει μικτό μέρισμα 0.11€, το 2021 0.11€ και το 2022 0.12€, μας δίνει μια προβλεπόμενη μικτή μερισματική απόδοση για το 2020 και το 2021 4.66% και 5.08% για το 2022.

    Πάρα πολύ καλή. Όμως, προσέξτε.

    Στη σελίδα 5 του report μας παραθέτει η αναλύτρια ομοειδείς ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με πολύ υψηλότερη μερισματική απόδοση πχ η ENAGAS θα έχει προβλεπόμενη μερισματική απόδοση για το 2020 8% και για το 2021 8%, η REN 7% για το 2020 και το 2021, η SNAM, η NATIONAL GRID και η REDELETRICA με 6% για το 2020 και για το 2021 και πάει λέγοντας φίλοι αναγνώστες.

    Η προβλεπόμενη μερισματική απόδοση του ΑΔΜΗΕ είναι ακριβώς στο μέσο όρο του κλάδου.

    Αυτοί που κερδίζουν άμεσα φίλοι αναγνώστες είναι αυτοί που υλοποιούν το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ πχ αυτοί που κατασκευάζουν το έργο και αυτοί που προμηθεύουν τα καλώδια.

    Παίρνουν το κέρδος τους αμέσως, σε ένα χρόνο.

    Ο ΑΔΜΗΕ από την άλλη, δυστυχώς πρέπει να περιμένει πολλά χρόνια μέχρι να παράγει μετρητά, δηλαδή να γυρίσει σε θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές.

    Οπότε , είπαμε είναι σέξι ο κλάδος της ενέργειας αλλά επειδή ο ΑΔΜΗΕ δεν πρόκειται να πουληθεί κατά 100% με βάση το RAB για να είναι ευτυχισμένοι οι μέτοχοι, αυτό τον κάνει ένα κλασσικό dividend yield play με πολύ χαμηλό ρίσκο.

    Η συγκεκριμένη αναλύτρια πριν λίγο καιρό είχε δώσει τιμή στόχο στο Μυτιλιναίο 10.20€ ενώ προηγουμένως τον είχε 12.60€.

    Το αντίστοιχο RAB του Μυτιληναίου ΜΥΤΙΛ 1,15% 37,04  είναι τα ίδια κεφάλαια όπου με βάση τις εκτιμήσεις του 2022, όχι πιο μετά, θα είναι περί τα 12.90€/μετοχή.

    Είναι ολοφάνερο ότι όπως δεν πίστεψε την Τέρνα Ενεργειακή  η συγκεκριμένη αναλύτρια, έτσι δεν πιστεύει και τον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ.

    Αυτή είναι ο ομορφιά του χρηματιστηρίου κυρίες και κύριοι.

    Από την άλλη όμως, έρχεται η EUROXX με χθεσινό της report και δίνει τιμή στόχο για το Μυτιληναίο  τα 14.00€. Άλλο τα 14.00€ και άλλο τα 10.20€.

    Και προσέξτε τώρα, είναι και συντηρητικό το report γιατί πηγαίνει μέχρι το 2022.

    Ο αναλυτής προβλέπει ότι ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ το 2020 θα έχει αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές της τάξης των 59 εκ ευρώ, το 2021 θα είναι αρνητικές κατά 35 εκ ευρώ και γυρίζουν θετικές το 2022 κατά 73 εκ ευρώ.

    Στο report της Eurobank για τον ΑΔΜΗΕ, η αναλύτρια προβλέπει το 2020 αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές -93 .3 εκ. ευρώ, αρνητικές -145.1 εκ ευρώ το 2021, αρνητικές -332.9 εκ ευρώ το 2022, αρνητικές -86.3 εκ ευρώ το 2023 και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θετικές το 2024 56 εκ ευρώ.

    Έτσι είναι, κάποιοι τα κονομάνε νωρίς που φτιάχνουν τις επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ κάνει υπομονή ….

    Ο αναλυτής της EUROXX προβλέπει ότι ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (Mytilineos) θα έχει μέρισμα 0.36 το 2020, 0.39 το 2021 και 0.45 το 2022.

    Δηλαδή στο χθεσινό κλείσιμο 9.32€ ο Mytilineos έχει μια προβλεπόμενη 2022 μερισματική απόδοση της τάξης του 4.82%, όση σχεδόν η προβλεπόμενη το 2022 του ΑΔΜΗΕ.

    Το πιο σημαντικό όμως φίλοι αναγνώστες είναι ότι το συγκεκριμένο report αφήνει παράθυρο το τι θα γίνει από το 2023 και μετά.

    Εμείς πιστεύουμε ότι ο mytilineos από το 2023 και μετά θα γίνει η απόλυτη μηχανή παραγωγής μετρητών βγάζοντας θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές της τάξης των 185 εκ ευρώ κάθε χρόνο.

    Όταν θα γίνει αυτό να δείτε που θα πάει η τιμή στόχος από τον αναλυτή της EUROXX.

    Και εν αντιθέσει με τον ΑΔΜΗΕ, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει μόνο το 26.5% της εταιρείας του. Πολύ εύκολα θα μπορούσε να αγοράσει κάποιος ξένος κολοσσός όπως έγινε και στη ΓΕΚΤΕΡΝΑ για το 30% της εταιρείας.

    Τι θα γίνει στην AEGEAN

    Τώρα, έχει δημιουργηθεί μεγάλος ντόρος με το ανελέητο “χώσιμο” που πέφτει στην AEGEAN. Με το χαρτί ΑΡΑΙΓ 0,08% 11,78 να γράφει κάθε μέρα καινούργια χαμηλά και να κλείνει στα 2.965€.

    Παρόλο που βγήκε προχθές η HSBC και έδωσε τιμή στόχο τα 6.00€.

    Ο λόγος φίλοι αναγνώστες κρύβεται στην σελίδα 2 του report όπου ο αναλυτής προβλέπει ότι τα ίδια κεφάλαια της AEGEAN από 328 εκ ευρώ θα πάνε στα 43 εκ ευρώ. Οι ξένοι διαχειριστές φοβούνται ότι επίκειται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου όπως έγινε και στην RYANAIR.

    Γι’ αυτό ξεφορτώνονται το χαρτί.

    Εν αντιθέσει με την AUTOHELLAS που είναι βράχος στα 3.90€. Αλλά και αυτή ΤΩΡΑ θέλει τώρα τεράστια προσοχή.

    Γιατί πρώτον θα πρέπει να βάλει λεφτά εάν κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η AEGEAN και δεύτερον υπάρχει πάντα και το σενάριο εάν δεν θέλουν οι βασικοί μέτοχοι να βάλουν φρέσκα λεφτά στην AEGEAN να την συγχωνεύσουν με την AUTOHELLAS οπότε να λυθεί άμεσα το θέμα των ιδίων κεφαλαίων της AEGEAN χωρίς να μπει το θέμα στην τσέπη.

    Προσέξτε όμως τώρα, σε περίπτωση που όντως τα ίδια κεφάλαια πάνε στα 43 εκ ευρώ το 2020 αλλά το 2021 γυρίσει δυνατά και βγάλει κέρδη η AEGEAN τότε δεν χρειαστεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Με αυτή την παραδοχή, μιλάμε για την απόλυτη επενδυτική ευκαιρία.

    Για τους λάτρεις του ρίσκου υπάρχει η στρατηγική του χτίζεις από δω και κάτω θέση στην AEGEAN με τα μισά σου λεφτά και τα άλλα σου μισά τα κρατάς στην μπάντα για να μπεις σε ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ μελλοντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Συγχρόνως, αν μέσα στην κρίση αγόρασες ΟΤΟΕΛ από το 3.89€ και κάτω τότε κερδίζεις ή είσαι στα λεφτά σου με χθεσινό κλείσιμο στα 3.90€.

    Έτσι, ρευστοποιώντας παίρνεις το κεφάλαιό σου συν το κέρδος και αν θέλεις να παίξεις το τουριστικό στόρι τοποθετείσαι στην AEGEAN με την παραπάνω επενδυτική στρατηγική.

    Αυτή η επενδυτική απόφαση είναι πολλή δύσκολη και εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο.

    Είναι μόνο για μεγάλα παιδιά και για τους λάτρεις της αδρεναλίνης και του ρίσκου.

    Ο Σκλαβενίτης παραδίδει μαθήματα banking… στον Σπύρο Λάτση

    Όλο το ρεπορτάζ για τον Σκλαβενίτη θα το διαβάσετε σε άλλο κείμενο του δημοσιογράφου Δημήτρη Κόκκορη. Και επειδή το mononews.gr όταν έχει δύσκολες απορίες πάντα ρωτάει έχουμε και τις απαντήσεις από την πλευρά της εταιρείας.

    Γιατί μας αρέσει να κάνουμε σωστή δουλειά όπως κάνουν τα μεγάλα media του εξωτερικού.

    Σε γενικές γραμμές για να ξέρετε η εταιρεία έχει θέματα αλλά από την άλλη πλευρά είναι από τις λίγες ευνοημένες την Ελλάδα λόγω covid-19.

    Το εντυπωσιακό με τα νούμερα του Σκλαβενίτη είναι ότι έχει 1,745 δισ. δάνεια (συν Leasing ακινήτων) ενώ τα ιδία του κεφάλαια είναι μόλις 29 εκατ. ευρώ.

    Η μόχλευση αυτή δεν υπάρχει σε καμία μη εισηγμένη η εισηγμένη εταιρεία στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    Το πράγμα είναι χαοτικό, λένε οι ειδικοί που ξέρουν να διαβάζουν ισολογισμούς.

    Για να καταλάβετε ακόμα και Lamda που έχει υψηλότερα κεφάλαια προχώρησε σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και σε έκδοση ομολογιακού δανείου για να προχωρήσει το έργο του Ελληνικού.

    Όπως λένε κάποιοι στην αγορά ο Μάκης Σκλαβενίτης θα πρέπει να παραδώσει ιδιαίτερα μαθήματα στον Σπύρο Λάτση πως με 29 εκατ. ευρώ, ιδία κεφάλαια σου δίνουν οι τράπεζες 1,745 δις. ευρώ δάνεια (συν Leasing)!!!