• Πολιτική

    Χρήστος Σταϊκούρας: Ευθεία διαφωνία με τον Νότη Μηταράκη

    • Νένα Σώκου
    Κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού – Στο 6,1% η ανάπτυξη φέτος

    Χρήστος Σταϊκούρας-Υπουργός Οικονομικών


    Ανοιχτή διαφωνία του Χρήστου Σταϊκούρα για το σχέδιο Μηταράκη περί επέκτασης της δομής προσφύγων στις Θερμοπύλες. Μάλιστα, την διατύπωσε στο χθεσινό υπουργικό δημιουργώντας σκέψεις ότι η κριτική Μητσοτάκη στους υπουργούς αφορούσε και εκείνον.

    Η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, που έρχεται σε σύγκρουση με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το προσφυγικό, εγείρει ερωτήματα εάν οι «κίτρινες κάρτες» που έβγαλε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς χθες αφορούσαν και τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος εκλέγεται στον νομό Φθιώτιδας.

    Ο κ. Σταϊκούρας διαφώνησε ανοιχτά με τον κυβερνητικό σχεδιασμό στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ενώ στην συνέχεια ανέβασε στο προσωπικό site του κείμενο, στο οποίο αναλύει εκτενώς το σκεπτικό του.

    Συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκούρας σημειώνει ότι «η επιλογή αυτή (σ.σ. η επέκταση του hot spot), όπως παρουσίασα και στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, είναι εσφαλμένη, για μια σειρά από λόγους», τους οποίους αναλύει στο μακροσκελές κείμενό του.

    «Τώρα υπάρχει νέα αναζωπύρωση, με την εκδήλωση πρόθεσης επέκτασης του hot spot στις Θερμοπύλες. Το ζήτημα δεν προκύπτει εκ του μηδενός. Τον Μάρτιο του 2016, η τότε Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με την τότε Αυτοδιοίκηση του Δήμου Λαμιέων και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Στερεάς Ελλάδας, αποφάσισαν να στεγάσουν τις προαναφερθείσες κατηγορίες πολιτών στις Θερμοπύλες.

    «Για το σκοπό αυτό παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η χρήση των 2 παλαιών ξενοδοχείων «ΑΙΓΛΗ» και «ΑΣΚΛΗΠΕΙΟΣ». Έκτοτε τη δομή διαχειρίζεται η Περιφέρεια. Η αρχική εσφαλμένη παραχώρησηείχε διάρκεια 3 μηνώνΔυστυχώς, από τότε, πέρασαν 4,5 χρόνια, και η δομή χωρητικότητας 560 ατόμων παραμένει εκεί, με αρνητικές εξωτερικές επιπτώσεις στην περιοχή.

    «Και μάλιστα σχεδιάζεται η κατασκευή και πρόσθετης δομής, 1.240 ατόμων σε τμήμα του δημόσιας ιδιοκτησίας ακινήτου των Θερμοπυλών. Η επιλογή αυτή, όπως παρουσίασα και στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, είναι εσφαλμένη, για μια σειρά από λόγους» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.

    Τι λέει η κυβέρνηση

    Το θέμα της διαφωνίας του υπουργού Οικονομικών έφτασε σήμερα μέχρι το press room και για το θέμα ρωτήθηκε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

    Στην ερώτηση αν οι παρατηρήσεις που έκανε χθες ο πρωθυπουργός στους υπουργούς αφορούσαν και την διαφωνία του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, σχετικά με επέκταση της δομής προσφύγων στις Θερμοπύλες, η κ. Πελώνη απάντησε πως οι επισημάνσεις του πρωθυπουργού αφορούσαν «ολόκληρη την κυβέρνηση, αφορούσε όλα τα μέλη».

    Καθώς η κυβέρνηση διαχειρίζεται πολλές κρίσεις ταυτόχρονα, οι υπουργοί οφείλουν «να δείχνουν μεγαλύτερη συναδελφικότητα, να μην μετακυλίουν ευθύνες, να στηρίζουν την κυβερνητική γραμμή και το κυβερνητικό έργο, κι όχι μόνο το έργο των υπουργείων τους» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη.

    Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ότι ο κ. Σταϊκούρας βρίσκεται σε επαφή με τον Νότη Μηταράκη για την επέκταση της δομής στην Φθιώτιδα και πως εφόσον υπάρξει εναλλακτική πρόταση, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να την συζητήσει.

    Τι είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό

    Στο χθεσινό υπουργικό πολλοί υπουργοί αιφνιδιάστηκαν ακούγοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στηλιτεύει συμπεριφορές υπουργών του. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης είπε στους υπουργούς: «Θέλω να υπενθυμίσω ότι η ευθύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις της κυβέρνησης είναι συλλογική. Όλοι μαζί πιστωνόμαστε τα θετικά της κυβερνητικής δράσης και όλοι μαζί αναλαμβάνουμε, με αυτοκριτική διάθεση, την ευθύνη για τυχόν λάθη και μεριμνούμε για να τα διορθώσουμε. Δεν είναι πολιτικά και ηθικά αποδεκτό, οποιοσδήποτε υπουργός να μετακυλίει ευθύνες σε άλλους υπουργούς ή να αποφεύγει να στηρίζει επιλογές της κυβέρνησης ή να αναγνωρίζει αστοχίες επικαλούμενος αναρμοδιότητα».

    «Έχουμε μπροστά μας δύσκολες προκλήσεις. Είμαστε συλλογικό όργανο και όλοι μαζί αναλαμβάνουμε την ευθύνη και των επιτυχιών μας αλλά και των όποιων αστοχιών μας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους υπουργούς του.



    ΣΧΟΛΙΑ