• Τα θορυβώδη και μη πάρτι των Ποσειδωνίων, ο τολμηρός Τανισκίδης, το δυνατό παιχνίδι του Παπαπέτρου και το νέο project των αδερφών Αγιοστρατίτη

    Στην εταιρία Mytilineos αυτή τη στιγμή συντελείται κοσμογονία.Το τμήμα που ηγείται ο κ. Νίκος Παπαπέτρου ο τομέας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) παίζει πολύ δυνατή μπάλα σε παγκόσμιο επίπεδο…

    image

    Τα πάρτι των εφοπλιστών

    Η μεγάλη γιορτή των Ποσειδωνίων συνεχίζεται καθώς διανύουμε το αποκορύφωμα τους και τα καλέσματα και τα πάρτι,  άλλα θορυβώδη και άλλα λιγότερο θορυβώδη, δίνουν και παίρνουν.

    Προχθές ο επικεφαλής της Eurobank Φωκίων Καραβίας και η επικεφαλής του Ναυτιλιακού Χριστίνα Μαργέλου, υποδέχτηκαν φίλους και γνωστούς στο RIVIERA COAST.

    Ο κ. Καραβίας στην σύντομη ομιλία του εξήγησε ότι η Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78 το 2021 κατέκτησε την πρωτιά στα ναυτιλιακά δάνεια.

    Πολλοί εφοπλιστές μεταξύ αυτών o Γιάννης Κούστας (παρέα με την Δήμητρα Κούστα), ο Πέτρος Παππάς, ο Ανδρέας Τσαβλίρης, η Χαρίκλεια και Ναταλία Μουνδρέα, Θάνος Φειδάκης κα, shipbrokers όπως η Λιόνα Μπαχά και η Ισιδώρα Θεοτοκά  βραβευμένες αμφότερες από τους Lloyd’s List.

    Επίσης ήταν εκεί ο Γιώργος Μάτσας με τις υπέροχες κόρες Λουκία Μάτσα και Ιωάννα Μάτσα.

    Τα δυο κορίτσια μαζί με την Μαρίνα Δούκα προΐστανται της Matsas Shipbrokers.

    Το καθιερωμένο κάλεσμα της CAPITAL του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη,  έγινε στο ISLAND.

    Καλεσμένοι εφοπλιστές, τραπεζίτες (Χρήστος Μεγάλου, Βασίλης Ψάλτης, Παύλος Μυλωνάς, Άνθιμος Θωμοπουλος), νομικοί (Βαγγέλης Μπαϊρακτάρης), κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων (Οδυσσέας Αθανασίου)  και στενοί του φίλοι και συνεργάτες  (Γιάννης Βρέντζος) κλπ.

    Χθες το μεσημέρι ο εφοπλιστής Δημήτρης Μίχαλος της DILIGENT Holdings δεξιώθηκε τους καλεσμένους στο roof garden του President.

    Επίσης ένα κάλεσμα διαφορετικό από τα άλλα έκανε ο Γιάννης Μαρτίνος της SIGNAL.

    Επίτιμος Καλεσμένος ο Έλληνας καθηγητής του MIT  Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο οποίος μίλησε για περίπου 1 ώρα με τους καλεσμένους του εφοπλιστή.

    Οι τολμηροί Τανισκίδης – Κυπαρίσσης

    Καλύφθηκε η προσφορά 7,2 εκατ. μετοχών της Μπλε Κέδρος, καθώς η περίοδος εγγραφών ολοκληρώθηκε χθες.

    Πηγές λένε ότι πρόκειται για επιτυχία της διοικητικής ομάδας της Optima Bank (Γιώργος Τανισκίδης και Δημήτρης Κυπαρίσσης) που ανέλαβε την υπόθεση της Μπλε Κέδρος.

    Δηλαδή να τρέξει μόνη της τη διαδικασία, χωρίς την βοήθεια άλλων τραπεζών.

    Not bad για τους δυναμικούς τραπεζίτες.

     

    O Mytilineos και η δυνατή μπάλα του Παπαπέτρου

    Στην εταιρία Mytilineos ΜΥΤΙΛ -0,22% 35,76 αυτή τη στιγμή συντελείται κοσμογονία.

    Το τμήμα που ηγείται ο κ. Νίκος Παπαπέτρου ο τομέας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) παίζει πολύ δυνατή μπάλα σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Προχθές η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύει την ΕNΕL Χιλής για τα επόμενα 10 χρόνια, με πράσινη ενέργεια που θα παράγεται από ένα χαρτοφυλάκιο τεσσάρων φωτοβολταϊκών έργων.

    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος στη πρόσφατη γενική συνέλευση τόνισε ότι «να μην απορήσουμε εάν ο RSD κλάδος φέτος βγάλει 100 εκατ. ευρώ EBITDA.

    Και να μην μας κάνει εντύπωση εάν του χρόνου ο ίδιος κλάδος βγάλει 150 εκατ. ευρώ EBITDA».

    Αυτό όμως που δεν είναι ευρύτερα γνωστό και έχει κολοσσιαία σημασία είναι ότι η Mytilineos το 2021 αναγνωρίστηκε από την Sustainanalytics, έναν από τους πιο σημαντικούς και αξιόλογους ESG Raters παγκοσμίως, ως μία από τις κορυφαίες βιομηχανικές εταιρίες για την ESG επίδοσή της.

    Καταλαμβάνοντας παρακαλώ τη 2η θέση ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ σε σύνολο 114 εταιριών του κλάδου των Industrial Conglomerates.

    Δεν υπάρχει καμία άλλη ελληνική εταιρία που στον κλάδο της να καταλαμβάνει τη 2η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο σε ESG μετρήσεις, μεταξύ 114 εταιριών.

    Προσέξτε όμως τώρα.

    Αυτή η επιτυχία της Mytilineos είναι που θα ανοίξει τη πόρτα να έρθει ο MSCI- ESG τον Ιούλιο και τον Αύγουστο εδώ στην Ελλάδα να τσεκάρει τη Mytilineos ώστε και αυτή με τα δικά της κριτήρια να πιστοποιήσει τις ESG επιδόσεις της εταιρίας.

    Με το που τελείωσε αυτή η διαδικασία τον Σεπτέμβριο ανοίγει η πολύ μεγάλη πόρτα των ESG funds για τη Mytilineos.

    Όμως φίλοι αναγνώστες για να ξέρετε, το πιο σημαντικό στις τοποθετήσεις των συγκεκριμένων funds είναι τι θέση παίρνεις στη κατάταξη.

    Όσο υψηλότερη θέση παίρνεις, τόσο πιο ελκυστικός για τοποθετήσεις γίνεσαι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Wiseman αυτή τη στιγμή μόνο ένα εξειδικευμένο ESG fund έχει τοποθετηθεί στη μετοχή και αυτό έχει 80.000 μετοχές μόνο.

    Από Σεπτέμβριο λοιπόν φίλοι αναγνώστες ανοίγει ένας καινούργιος κόσμος για τη μετοχή της Mytilineos.

     

    Cherchez la femme στο Φουρλή

    Θυμάστε που είχαμε αναφερθεί από τη στήλη για την αιφνίδια αποχώρηση του Θόδωρου Βασιλάκη από το διοικητικό συμβούλιο του Φουρλή.

    Ήλθεν επιτέλους το πλήρωμα του χρόνου για να καλυφθεί η θέση.

    Μετά από εξαντλητική έρευνα από κυνηγούς κεφαλών και ενδελεχή έλεγχο από το nomination committee της εταιρείας  ο Βασίλης Φουρλής θα προτείνει  στις 17 Ιουνίου κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης την  Σταυρούλα Καμπουρίδου για τη θέση του ανεξάρτητου  μη Εκτελεστικού μέλους στο διοικητικό συμβούλιο.

    Τελικά στο συγκεκριμένο διοικητικό συμβούλιο μόνο cherchez la femme δεν θα είναι καθώς μετέχουν συνολικά τέσσερεις γυναίκες.

    Όσο για την κυρία Καμπουρίδου η οποία έχει βάλει ως στόχο ζωής να ανατρέψει το Αριστοτελικό , «το κάλλος παντός επιστολίου συστατικώτερον» , είναι γεγονός ότι στα διαπιστευτήρια που διαθέτει προστίθεται πλέον και το έργο που έχει κάνει στη  ΔΙΑΣ  όπου προΐσταται.

    Όπως μαθαίνω η εταιρεία που διαχειρίζεται τα διατραπεζικά συστήματα πληρωμών πρόκειται να ανακοινώσει στο τέλος του μήνα υπερδιπλασιασμό των μεικτών κερδών της για την προηγούμενη χρήση.

     

    Η DOMΕ στη ΔΙΑΣ και στην Υπογεννητικότητα 

    Μία που αναφερθήκαμε στην ΔΙΑΣ να σας ενημερώσω ότι την επικοινωνία – δημόσιες σχέσεις της εταιρείας ανέλαβε προσφάτως η DOM της Μαριάννας Πυργιώτη.

    Η εν λόγω εταιρεία από τα μηνύματα που λαμβάνω αναπτύσσει δυναμική και πολυσχιδή δραστηριότητα.

    Όπως για παράδειγμα τη διοργάνωση συνεδρίου για την υπογεννητικότητα στο οποίο  μίλησε  χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Το συνέδριο χρηματοδοτήθηκε από την Εurobank και υλοποιήθηκε από έγκριτους επιστήμονες του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, του γνωστού μας ΙΟΒΕ.

    Αν και δεν  είμαι διόλου  βέβαιος ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται επιτυχώς με … συνέδρια , αλλά οφείλω να αναγνωρίσω ότι  το συνέδριο είχε επιτυχία, καθώς σε αυτό συμμετείχε το μισό σχεδόν Υπουργικό Συμβούλιο και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

    Η πρόεδρος της Επιτροπής  ίσως είναι και η  μόνη, που δικαιούται δια να ομιλεί, μία  που έχει κάνει πράξη την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, έχοντας αποκτήσει  επτά παιδιά.

     

    Γιατί ο Βασίλης Ράπανος σήκωσε το γάντι που έριξε ο Αλέξης Πατέλης

    Τελικά πολλοί γκρίνιαξαν παρασκηνιακά με τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Αλέξη Πατέλη και την παρέμβαση του για τα μπόνους των τραπεζιτών , αλλά μόνον ο Βασίλης Ράπανος σήκωσε το γάντι δημοσίως.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (και πρόεδρος της Alpha Bank) αφού υπεραμύνθηκε της απόφασης που έλαβαν οι Eurobank και Εθνική ΕΤΕ -1,09% 7,26 , υποστηρίζοντας  ότι τίποτε απ΄όλα αυτά δεν έγινε εν κρυπτώ και πολύ περισσότερο πίσω από την πλάτη της Κυβέρνησης , όπως ισχυρίστηκε ο κ. Πατέλης.

    Μιλώντας στη Βουλή  ο  κ. Ράπανος  αποκατάστησε την αλήθεια αναφέροντας  χαρακτηριστικά ότι «Δεν έγινε κάτι κρυφά,  Το θέμα συζητήθηκε, εκτός από το ΔΣ της τράπεζας, στο ΔΣ του ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) στο οποίο μετέχει και εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών και της ΤτΕ, με την έννοια ότι ήταν φανερό.

    Δεν κάναμε κάτι στα κρυφά.

    Το φέραμε στη γενική μας συνέλευση, αποτυπωμένα, πλήρως και με σαφήνεια ,τα σχέδια μας.

    Επομένως, δεν είναι κάτι πίσω από την πλάτη της κυβέρνησης».


    Το βέτο του Μυλωνά για την Βίσση

    H αλήθεια είναι ότι με παραξένεψε η επιλογή της Άννας Βίσση για να τραγουδήσει στο πάρτι που διοργάνωσε η Εθνική Τράπεζα την Τετάρτη το βράδυ στο Four Seasons  στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων, καθώς ήμουν βέβαιος ότι δεν συμβαδίζει με την αισθητική του Παύλου Μυλωνά.

    Μου μετέφεραν λοιπόν και το δημοσιεύω με κάθε επιφύλαξη ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας  όταν προτάθηκε το όνομα της  αοιδού διαφώνησε εντόνως.

    Ο ίδιος δε αντιπρότεινε  τον Παντελή Θαλασσινό, ο  οποίος  εκτός όλων των άλλων φέρει και επώνυμο συναφές με το αντικείμενο των Ποσειδωνίων.

    Δεν έμαθα αν η αντιπρόταση του κ. Μυλωνά  μπήκε σε ψηφοφορία, σημασία έχει πάντως ότι τελικά δεν πέρασε.

    Ευτυχώς που το δίλημμα Βίσση ή Θαλασσινός δεν ετέθη στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας διότι εκεί μετέχει και ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ, ο οποίος θα ερχόταν για άλλη μία φορά σε αμήχανη θέση.

     

    Άρχισε να κληρώνει για τα ακίνητα του Λουκά Έλληνα

    Ξεκίνησαν να αλλάζουν χέρια τα πολύφερνα ακίνητα του Λουκά Έλληνα, για τα οποία στην αρχή της διαδικασίας η DoValue είχε συγκεντρώσει σχεδόν 10 προσφορές.

    Την κορδέλα έκοψε η Trastorαγοράζοντας τα γραφεία που στεγάζουν Bayer και όμιλο Φουρλή στη συμβολή των οδών Σωρού 18-20 και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, καταθέτοντας τίμημα 27 εκατομμυρίων, σχεδόν 6 εκατ. ευρώ από την τιμή εκκίνησης και πριν το ακίνητο προλάβει να βγει στον πλειστηριασμό που ήταν προγραμματισμένος για τις 30 του μήνα.

    Όπως έχει γίνει γνωστό, για τα άλλα δύο ακίνητα του Έλληνα, τα γραφεία των ΕΛΠΕ και της ΕΥ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Prodea, αντίστοιχα.

    Το πρώτο είναι κτίριο συνολικού εμβαδού 30 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, που βρίσκεται επί των οδών Χειμάρας και Γραβιάς.

    Το ακίνητο αυτό βγαίνει με τιμή εκκίνησης τα 45,6 εκατ. ευρώ.

    Το δεύτερο, βγαίνει σε πλειστηριασμό για 21,6 εκατ. ευρώ είναι εμβαδού 13.500 τετραγωνικών μέτρων.

    Τα συγκεκριμένα ακίνητα ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του Κύπριου επιχειρηματία Λουκά Έλληνα, ο οποίος είχε αναπτύξει στις αρχές της δεκαετίας του 2000 έντονη δραστηριότητα στην ελληνική αγορά του real estate, με χαρτοφυλάκιο ακινήτων σε Φάληρο, Νέα Κηφισιά, Άγιο Στεφάνο και Μαρούσι.

     

    Οι αδελφοί Αγιοστρατίτη στα «ανάκτορα» της Νέας Δημοκρατίας

    Προς αποφυγή παρεξηγήσεων: δεν εννοούμε ότι οι δύο γιοι του Στέλιου Αγιοστρατίτη και της Μαρίας Σταυρίδη ετοιμάζονται να πολιτευτούν, αλλά θα σηκώσουν επιτέλους… οικοδομή στην ιστορική έδρα της Νέας Δημοκρατίας επι της οδού  Ρηγίλλης, αφού το υπουργείο Πολιτισμού άναψε  επιτέλους το πράσινο φως για την αλλαγή χρήσης του κτιρίου σε boutique hotel 5 αστέρων.

    Η Margi Α.Ε. των Θόδωρου και Γιάγκου Αγιοστρατίτη έχει μισθώσει για 50 χρόνια το διατηρητέο από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Βοτανικός κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδου» του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και μάλιστα, θα το επεκτείνει κατασκευάζοντας πενταώροφη προσθήκη σε όμορο μεταλλικό κτίριο.

    Το κτίριο φιλοξένησε την οικία του Aλέξανδρου Διομήδη, ενώ είχε σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα Aναστάση Mεταξά, που είχε υπογράψει τα Mέγαρα Mπενάκη και Σταθάτου στη Bασιλίσσης Σοφίας.

    Η Ρηγίλλης 18 άνοιξε τις πόρτες της στη Νέα Δημοκρατία το 1975 και εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο.

    Το κόμμα παρέμεινε στα ίδια γραφεία μέχρι το 2011, οπότε μετακόμισε στη Συγγρού και πέντε χρόνια αργότερα, στην οδό Πειραιώς.

    Όσο για τα αδέλφια Αγιοστρατίτη, αυτό είναι το πρώτο τους χτύπημα στην Αθήνα, αφού είχαν επικεντρωθεί στην παραλία με το ξενοδοχείο Margi στη Βουλιαγμένη, το εστιατόριο Krabo στο Καβούρι και την Ακτή στη Βουλιαγμένη, εστιατόριο που κέρδισαν σε διαγωνισμό του δήμου πριν από δύο χρόνια.

     

    Ποιοι διαγωνισμοί της Περιφέρειας έχουν κολλήσει στα Δικαστήρια 

    Μετά τη μονάδα απορριμμάτων στο Γραμματικό και άλλο σημαντικό έργο διαχείρισης απορριμμάτων που διεκδικούν οι μεγάλοι όμιλοι «κολλάει» στις δικαστικές αίθουσες.

    Πρόκειται για το ΣΔΙΤ απορριμμάτων στη  Δυτική Θεσσαλονίκη αρχικής αξίας 118 εκατ. Ευρώ που διεκδικούν οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 1,58% 18,02  -ΤΙΤΑΝ, Motor Oil – ΑΒΑΞ – Τhalis, Mytilineos, Hλέκτωρ – Άκτωρ Παραχωρήσεις, Intrakat -Watt – Geocycle Hellas.

    Σε αντίθεση με το Γραμματικό το έργο δεν «κολλάει» λόγω των προσφυγών μεταξύ των διεκδικητών και της αναθέτουσας αρχής, αλλά τη «ζημιά» έχει προκαλέσει η αντίδραση του Δήμου Λαγκαδά, ο οποίος έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

    Η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει στις 15 Ιουνίου, αλλά από ότι μαθαίνω στο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, που δημοπρατεί το έργο, δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την εξέλιξη του διαγωνισμού, καθώς το ΣΔΙΤ προχωρά στο στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου.

    Ωστόσο, αν το ΣτΕ τελεσιδικήσει υπέρ του αιτήματος του Δήμου Λαγκαδά, τότε θα πρέπει να γίνει νέα μελέτη περιβαλλοντικών όρων και η αρμόδια αρχή του ΥΠΕΝ να εκδώσει νέα ΑΕΠΟ.

    Αυτό σημαίνει πως θα έχουμε καθυστερήσεις στον διαγωνισμό, και ελπίζω να μην καταλήξουμε σε ακόμα ένα «στοιχειωμένο» ΣΔΙΤ απορριμμάτων.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.