• Τι θα δει ο Μητσοτάκης πριν αποφασίσει εκλογές, ποια βίλα πουλήθηκε στην Μύκονο, τα 4 δέλεαρ της Μπλε Κέδρος, γιατί είναι happy o Ευτύχης Βασιλάκης και τα καλά νέα της ΔΕΠΑ Υποδομών

    Παρόλο που όπως θα έχετε αντιληφθεί ο Wiseman δεν αρέσκεται να μεταφέρει πολιτικές ειδήσεις και παρασκήνια,  είναι αναγκασμένος να  κάνει σήμερα μία μικρή παραχώρηση από τις αρχές του, για το «χατίρι των πρόωρων εκλογών»…

    image

    Τα γκάλοπ του Αυγούστου και οι εκλογές

    Παρόλο που όπως θα έχετε αντιληφθεί ο Wiseman δεν αρέσκεται να μεταφέρει πολιτικές ειδήσεις και παρασκήνια,  είναι αναγκασμένος να  κάνει σήμερα μία μικρή παραχώρηση από τις αρχές του, για το «χατίρι των πρόωρων εκλογών».

    Όπως πληροφορούμαι η κατάσταση που τείνει να επικρατήσει σε όλα τα Υπουργεία, είναι αυτή της «προεκλογικής αφασίας», γεγονός που αν συνδυαστεί με την καλοκαιρινή ραστώνη μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις.

    Όλοι σχεδόν οι υπουργοί,  ακόμη και οι πιο εργασιομανείς εξ΄ αυτών, έχουν κατεβάσει τα μολύβια και επιδίδονται πλέον με ζήλο στο …κυνήγι του σταυρού.

    Από τις πρώτες απογευματινές ώρες τα υπουργικά γραφεία σχεδόν ερημώνουν καθώς  οι υπουργοί ξεκινούν τις περιοδείες στη περιφέρεια τους.

    Μία γρήγορη περιήγηση στα social media είναι αρκετή για να αποδείξει του λόγου το αληθές, καθώς υπουργούς θα συναντήσεις από τις παρουσιάσεις βιβλίων … ως τις εκδηλώσεις των φιλοζωικών σωματείων.

    Απέναντι σε όλα αυτά τα φαινόμενα το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί προς το παρόν στάση αναμονής έως τον Αύγουστο.

    Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων το μήνα αυτό θα κρίνουν – σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις – και το χρόνο εκλογών.

    Στην περίπτωση που τα ευρήματα  είναι θετικά για την Κυβέρνηση, όπως μου μεταφέρουν, ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης θα προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών για Σεπτέμβριο ή αρχές Οκτωβρίου.

    Αν τώρα οι δημοσκοπήσεις δείξουν  κλείσιμο της ψαλίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

    Κοντός ψαλμός …

    Το μεγάλο κλάμα

    Για μια ακόμα φορά το Ελληνικό χρηματιστήριο ήταν για κλάματα.

    Η είδηση της ισχυρής κατά 7% ανάπτυξης στο α’ τρίμηνο της χρονιάς ήταν σαν να μην ακούστηκε ποτέ.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1% με τους επενδυτές να πυροβολούν κυρίως τις τράπεζες.

    HAPPY o Βασιλάκης

    Ο Ευτυχής Βασιλάκης, είναι ίσως ο πιο χαρούμενος μέτοχος εισηγμένης από τη χθεσινή χρηματιστηριακή ημέρα.

    Η μετοχή της AEGEAN έκλεισε με ισχυρά κέρδη 3,29% στα 5,34 ευρώ.

    Ο μεγαλομέτοχος της AEGEAN  φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα του 2022, καθώς η AEGEAN μετέφερε περισσότερους από 565 χιλ. επιβάτες στο δίκτυο εξωτερικού και περίπου 461 χιλ. επιβάτες στο δίκτυο εσωτερικού έχοντας επαναφέρει το 85% των συχνοτήτων της σε σχέση με το 2019.

    Χαρακτηριστικό των παραπάνω επιδόσεων είναι ότι η εταιρεία μετέφερε σε ένα μήνα σχεδόν όσους επιβάτες είχε μεταφέρει αθροιστικά κατά το 1ο τρίμηνο του έτους.

    Ο συντελεστής πληρότητας τον Μάϊο έφτασε σε σχεδόν 79%, με μέσο όρο επιβατών 122 επιβάτες ανά πτήση, φτάνοντας μάλιστα τα προ-πανδημίας επίπεδα κατά την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.

    Ο ΟΑΣΘ πληρώνει τα σπασμένα για την καθυστέρηση του διαγωνισμού με τα πράσινα λεωφορεία

    Οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης  θα «πληρώσουν το μάρμαρο» στο  διαγωνισμό του Υπουργείου Υποδομών για την προμήθεια 770 πράσινων λεωφορείων, καθώς  ΟΑΣΘ στρέφεται για ακόμη μία φορά στη μίσθωση οχημάτων μέσω Leasing με το «καπέλο» να εκτιμάται στα 670.000 ευρώ για το 2022 και το 2023.

    Μαθαίνω πως η συμπρωτεύουσα έχει αυξημένες ανάγκες στις δημόσιες μεταφορές, χρειάζεται απαραίτητα την αναβάθμιση και την αύξηση του στόλου των αστικών οχημάτων της και δεν μπορεί να περιμένει την άφιξη των νέων πράσινων λεωφορείων.

    Επομένως, ο Πρόεδρος του  ΟΑΣΘ, Γεώργιος Σκόδρας, προχώρησε στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για Leasing.

    Η περίοδος υποβολής των προσφορών έχει ξεκινήσει από τις 2 Ιουνίου και αναμένεται να διαρκέσει έως τις 4 Ιουλίου.

    Σημειώνεται πως για το 2022, όπου είναι απίθανο να καταφτάσουν τα νέα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο ΟΑΣΘ θα χρειαστεί 223.200 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του.

    Ενώ για το 2023 το ποσό θα ανέλθει στα 471.200 ευρώ.

    Να θυμίσουμε επί ευκαιρία ότι η  καθυστέρηση στον διαγωνισμό του Υπουργείου, η οποία και αναγκάζει τον ΟΑΣΘ να στραφεί στο Leasing, οφείλεται στις συνεχείς παρατάσεις που έχουν δοθεί στον διαγωνισμό αξίας 383 εκατ. ευρώ λόγω των προσφυγών των Mercedes και Solaris, οι οποίες εν τέλει δεν υπέβαλαν προφορές.

     

    Ντιμπείτ  Μητσοτάκη -Παπαλεξόπουλου  στο ΣΕΒ

    Στο τιμόνι του ΣΕΒ  θα παραμείνει ο, άρτι αφιχθείς από τη λέσχη Μπίλντεμπεργκ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος για μία ακόμη θητεία καθώς το ΔΣ του Συνδέσμου αποφάσισε να τον προτείνει για τη θέση προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ στη γενική συνέλευση που θα συνεδριάσει την ερχόμενη  Τετάρτη 15 Ιουνίου.

    Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» .

    Στο δεύτερο μέρος της Γενικής Συνέλευσης, θα μιλήσει στα μέλη του ΣΕΒ, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας.

    Θα ακολουθήσει η ανοικτή εκδήλωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, η οποία θα διεξαχθεί παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

    Στην εκδήλωση θα μιλήσει ακόμη ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και από το νέος  πρόεδρος του ΣΕΒ, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ τους για τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής.

     

    Πλειστηριασμοί: Αλλαγή σκυτάλης για τρία ξενοδοχεία – διαμάντια

    Για τρία ξενοδοχεία που φέρεται να αποτελούν καλές περιπτώσεις χτυπά το σφυρί το φθινόπωρο.

    Στις 21 Σεπτεμβρίου βγαίνει σε πλειστηριασμό το Σέρρες Παλλάς, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 1,68 εκατ. ευρώ κι επισπεύδουσα τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας.

    Στην ουσία, πρόκειται για συνεδριακό κέντρο 2.900 τ.μ., που δεν έχει κλείσει ούτε 10 χρόνια ζωής, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στην περιοχή λειτουργούν μόνο δύο ξενοδοχεία με συνεδριακούς χώρους, το τριάστερο Alexander Hotel και το τετράστερο Ακροπόλ Hotel.

    Το ακίνητο βρίσκεται πεντέμιση χιλιόμετρα δυτικά των Σερρών, είναι χτισμένο στις πλαγιές λόφου, σε υψόμετρο που προσφέρει πανοραμική θέα στο κάμπο των Σερρών και η γενικότερη κατάσταση του είναι πολύ καλή.

    Στα τέλη Δεκεμβρίου η Intrum βγάζει στο σφυρί το ξενοδοχείο Μαλέμι στη Λέσβο, ζητώντας 1,55 εκατ. ευρώ.

    Περιλαμβάνει τέσσερα διώροφα κτίρια, 1.765 τετραγωνικών.

    Σύμφωνα με το ξενοδοχειακό επιμελητήριο, πρόκειται για 3 αστέρων ξενοδοχειακή μονάδα, που λειτουργεί την περίοδο Απριλίου – Οκτωβρίου, περιλαμβάνει.

    Στο ειδικό σήμα του ΕΟΤ αναφέρονται 46 δωμάτια και 89 κλίνες.

    Τέλος, το ξενοδοχείο διαθέτει πισίνα και καλά διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο.

    Θα έχει προηγηθεί ο πλειστηριασμός του Hotel Ρήγας στη Σκόπελο, στις 30 Νοεμβρίου.

    Η Intrum βγάζει στο σφυρί για 848 χιλ. ευρώ ξενοδοχείο δυναμικότητας 19 καταλυμάτων (τα ενοικιαζόμενα Blue Green Bay), με πισίνα, καλά συντηρημένο.

     

    Θεόδωρος Βασιλάκης: Η βίλα στη Μύκονο πέρασε σε ξένα χέρια

    Ο αείμνηστος ιδρυτής της Aegean Θεόδωρος Βασιλάκης υπήρξε από τους πρώτους επιχειρηματίες που απέκτησαν ακίνητο στη Μύκονο, στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

    Πριν δηλαδή  γεμίσει το νησί με τις επιδεικτικές κατασκευές των νεόπλουτων.

    Η υπέροχη βίλα δέσποζε χαμηλά σε απάγκιο κόλπο λίγο μετά το λιμάνι του Ορνού, στο δρόμο προς τον Άη Γιάννη.

    Πετρόχτιστη (σε αντίθεση με το κυκλαδίτικο λευκό) και εναρμονισμένη με το άγονο τοπίο της Μυκόνου.

    Απλησίαστη από το δρόμο και κρυφή, μπορούσε κανείς να τη διακρίνει μόνο από την περιοχή Costa Ilios.

    Το πανέμορφο αυτό εξοχικό αγοράστηκε από Αμερικανό δισεκατομμυριούχο, που προσεγγίζει τα ύψη του Έλον Μασκ όπως περιφραστικά λένε όσοι γνωρίζουν τον νέο ιδιοκτήτη .

    Λέγεται δε ότι τα επιχειρηματικά του συμφέροντα  επεκτείνονται μέχρι την  ING.

    Στην πανέμορφη βίλα τοποθέτησε ειδικό μάνατζερ για το προσωπικό -έτσι ονομάζουν σήμερα τους μπάτλερ.

    Η Μύκονος έχει γυρίσει για τα καλά σελίδα.

     

    Οι… μνηστήρες για τη θέση του Αλεξάκη στον ΕΛΟΜΑΣ

    Μετά την εξαγορά από τον Μασούτη του ΣΥΝΚΑ, ο ΕΛΟΜΑΣ, εκτός από τα 231 εκατ. ευρώ του τζίρου που χάνει από την κρητική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, έχασε και, τον επί σειρά ετών πρόεδρό του, Απόστολο Αλεξάκη.

    Η περίοδος είναι κρίσιμη για το μέλλον του Ελληνικού Ομίλου Σούπερ Μάρκετ, που μέσα σε μία διετία έχασε πάνω από τον μισό τζίρο του λόγω εξαγορών των μελών του από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, χάνοντας παράλληλα και το διαπραγματευτικό του χαρτί με τους προμηθευτές.

    Γιατί άλλο να μιλάς με τους προμηθευτές έχοντας πίσω σου ένα τζίρο μεγέθους μεγαλύτερου από 1,3 δισ. ευρώ και άλλο κάτι παραπάνω από 600 εκατ. ευρώ.

    Το βασικό πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος είναι το πώς  του πώς θα σταματήσει να… φυλλοροεί ο ΕΛΟΜΑΣ ( κάτι εξαιρετικά δύσκολο αφού οι  ανατιμήσεις δημιουργούν ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος για την εξαγορά των μικρών από τους μεγάλους) .

    Όπως μαθαίνει ο Wiseman, ο Γιώργος Πηλίδης της Ελληνικά Μάρκετ,  είναι ένας από τους επίδοξους αντικαταστάτες του Απόστολου Αλεξάκη.

    Η πρόταση έχει γίνει, αλλά αυτό που τον προβληματίζει, είναι ότι θα πρέπει για τις ανάγκες του ΕΛΟΜΑΣ να βρίσκεται στην Αθήνα τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα αφήνοντας πίσω τη δική του επιχείρηση..

     

    ΑΒΑΞ: Τι θα κάνει με την DONKEY HOTELS

    Η  ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 2,74% 1,50 μετά τις τελευταίες μετοχικές ανακατατάξεις  θα «κοιτούσε» , υπό προϋποθέσεις, την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στις ξενοδοχειακές θυγατρικές του, με μειοψηφικό ποσοστό.

    Πρόσφατα η Donkey Hotels, ξενοδοχειακός βραχίονας του ομίλου, απορρόφησε την 100% θυγατρική της «Σαντορίνη Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις».

    Είχε προηγηθεί προ εξαμήνου η απορρόφηση της “Yes ΑΕ”, η οποία είχε απορροφήσει με τη σειρά της την Αθήναιον (Intercontinental).

    Μετά τις απορροφήσεις, η Donkey Hotels προχώρησε σε ΑΜΚ ύψους 3 εκατ. ευρώ.

     

    ΔΕΠΑ Υποδομών: Νέες εξελίξεις

    Το πρόβλημα με την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών σας το είχαν αποκαλύψει κατ’ αποκλειστικότητα ο wiseman και το MONONEWS πριν από περίπου ενάμιση μήνα.

    Τώρα σας αποκαλύπτουμε ότι το θέμα μετά από μεγάλες διαβουλεύσεις ξεκολλάει και σύντομα θα βρει λευκός καπνός.

    Οι εξελίξεις είναι οι εξής: Στο θέμα των τριών θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών, δηλαδή της ΕΔΑ Αττικής, της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και της ΔΕΠΑ, η ΡΑΕ απέστειλε στο ΦΕΚ την απόφαση πιστοποίησης των τριών εταιριών.

    Ένα το κρατούμενο.

    Η απόφαση πιστοποίησης ήταν και η διασάφηση μέσω της οποίας άνοιξε ο δρόμος για να ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση.

    Έγκυρες πηγές της ΡΑΕ μας είπαν πως επειδή οι τιμές χρέωσης της ΔΕΠΑ Υποδομών είναι ρυθμιζόμενες, όλες οι κινήσεις του νέου ιδιοκτήτη που είναι η Italgas θα πρέπει να εγκρίνονται προηγουμένως από τη ΡΑΕ με βάση το Νόμο.

    Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει μεταβίβαση 100% στην Italgas και η μελλοντικές κινήσεις απλώς θα εγκρίνονται από τη ΡΑΕ.

    «Δεν έχουμε κανένα σκοπό να παρεμποδίσουμε τις επιχειρηματικές αποφάσεις της Ιταλικής εταιρίας πρέπει όμως πρώτα να είμαστε ενήμεροι γι’ αυτό, λόγω ρυθμιζόμενων τιμολογίων» μας είπε εξαιρετικά αξιόπιστη πηγή του Ρυθμιστή που ως δια μαγείας βρήκε λύση για το θέμα.

    Η ίδια ακριβώς διαδικασία θα ακολουθηθεί σε περίπτωση αλλαγής του οργανογράμματος και ενοποίηση των τριών θυγατρικών σε μία.

    Με άλλα λόγια οι τελευταίες εξελίξεις που άλλαξαν και το σκηνικό μεταφράζονται στην εξής φράση από την πλευρά της ΡΑΕ:

    «Εσείς θα μας ρωτάτε υποχρεωτικά και εμείς θα σας λέμε ναι».

     

    Μπλε Κέδρος: H υπερκάλυψη και τα 4 ισχυρά δέλεαρ

    Κατά 1 φορά καλύφθηκε αργά χθες το μεσημέρι η δημόσια προσφορά των μετοχών για την εισαγωγή της εταιρείας Μπλέ Κέρδος στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν πληροφορίες από πηγές της αγοράς.

    Οι διαδικασίες των εγγραφών ολοκληρώνονται σήμερα  Τετάρτη, στις 4 το απόγευμα.

    Έτσι όπως διαμορφώνεται το οικονομικό status της εταιρείας, το οποίο και ακτινογραφείται πλήρως στο ενημερωτικό δελτίο, η Μπλέ Κέρδος ενσωματώνει τέσσερα, ισχυρά δέλεαρ για τους επενδυτές.

    Οι αποφάσεις των οποίων βεβαίως, οφείλεται να λαμβάνονται με το δικό τους γνώμονα κριτηρίων.

    Το πρώτο αξιοσημείωτο δεδομένο είναι ότι η εταιρεία επιδιώκει να μπει στο χρηματιστήριο με έκπτωση επί της εσωτερικής, λογιστικής της αξίας.

    Η οποία είναι τώρα στα 97,883 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στα 2,72 ευρώ, ανά υφιστάμενη μετοχή. Με άλλα λόγια και τα 2,45 ευρώ που είναι η ανώτατη τιμή της τρέχουσας δημόσιας πρότασης, συνιστούν έκπτωση 9,93% επί της εσωτερικής αξίας της.

    Εκ των πραγμάτων η εσωτερική, λογιστική αξία της εταιρείας θα ανέβει στα 114,563 εκατ. ευρώ, με βάση τα καθαρά κεφαλαιακά έσοδα που θα προκύψουν στην περίπτωση της παραχώρησης των νέων μετοχών στο υψηλότερο εύρος τιμών (2,45 ευρώ) .

    Τότε, το σύνολο των μετοχών (παλαιές και νέες) θα διαμορφωθεί στα 43,2 εκατ. «κομμάτια» με τη λογιστική αξία να είναι στα 2,652 ευρώ η μία.

    Και πάλι ψηλότερα από τη τιμή διάθεσης, έχοντας όμως και ένα εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό story.

    Δεύτερο επενδυτικό δέλεαρ για την Μπλε Κέδρος, αποτελεί η ελκυστική απόδοση που συνοδεύει τα μισθώματά της.

    Τα συνολικά 21 ακίνητα που είναι μισθωμένα, με εκτιμηθείσα αξία στα 82.812.800 ευρώ, εισφέρουν ετησιοποιημένα μισθώματα 6.093.398.

    Με την απόδοσή τους να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 7,36% ετησίως.

    Το σύνολο των ακινήτων και των οικοπέδων της εταιρείας είναι 34, με την αξία τους να αποτιμάται στα 100,8 εκατ. ευρώ.

    Η μεγαλύτερη εξ αυτών ( 25 εκατ. ευρώ)  αφορά την ιδιοκτησία επί της Οδού Φαλήρου 5, απέναντι από την Ακρόπολη, όπου λειτουργεί το δεκαώροφο, 5άστερο ξενοδοχείο Cocomat Athens.

    Για την Μπλε Κέδρος πάντως, τρίτη θετική παράμετρος είναι αυτή που αφορά τις προσθέσεις για αυξημένο μέρισμα στους μετόχους.

    Το οποίο από το κατ’ ελάχιστον 50% στα υπό διανομή κέρδη θα ανέβει στο 65% για την προσεχή πενταετία.

    Καθοριστικότερο ίσως είναι το τέταρτο κατά σειρά επενδυτικό δέλεαρ, που εστιάζεται στις νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν σημαντικές υπεραξίες.

    Αυτές αφορούν το ακίνητο στο Κουκάκι που παλαιά ήταν πάρκινγκ και θα γίνει ξενοδοχείο, καθώς επίσης και η τουριστική αξιοποίηση μιας μεγάλης έκτασης στη Μονεμβασιά.

    Τόπο καταγωγής των αδελφών Ευμορφίδη που έχουν δημιουργήσει το επιτυχημένο, επιχειρηματικό brand της Coco-Mat.

    H εκτιμηθείσα αξία του αθηναϊκού ακινήτου και της οικοπεδικής έκτασης είναι τώρα στα 13,2 εκατ. ευρώ και σαφώς οι επενδύσεις θα ανεβάσουν σημαντικά την αξίας τους.

    Προσθέτοντας συνάμα και νέους «πόντους» στην εσωτερική αξία της Μπλέ Κέδρος.

    Μια κερδοφόρο εταιρεία, της οποίας ο καθαρός δανεισμός είναι τώρα ελάχιστος ( 2,5 εκατ. ευρώ διαθέσιμα και 2,8 εκατ. ευρώ δάνεια).

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.