• Τα σχέδια και το ράλι της Attica, οι μεγάλες αλλαγές του Μυλωνά της Εθνικής, η σύγκρουση GOLDAIR με τον Πολίτη και ποιος τρέμει τον Σαββίδη, και δυο hot quiz για Ναπολέοντες, εισηγμένες, συμμαχίες, κελεμπίες

    Λάθη που μπορεί να αποδειχθούν μοιραία για την αποκρατικοποίηση του λιμένα Βόλου πραγματοποίησε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ

    image

    ATTICA GROUP: Το ράλι

    Χθες η αγορά ήταν εξαιρετική για μια σειρά από μετοχές.

    Καταρχήν για την ATTICA GROUP η οποία φαίνεται ότι ξεπερνάει τα προβλήματα των προηγουμένων ημερών και έκλεισε με σημαντικά κέρδη 4% στα 2 ευρώ.

    Λογικό. Προφανώς υπήρξαν κάποιοι που πίεσαν τη μετοχή τις προηγούμενες ημέρες, και αυτοί θα ήταν όσοι δεν πιστεύουν σε μια εταιρεία, η οποία μόνο θετικά νέα «έχει» μπροστά της.

    Μπορεί το free float να είναι εξωφρενικά μικρό, καθώς η STRIX  κατέχει το 86,7% των μετοχών, όμως η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται στα 486,3 εκατ. ευρώ.

    Η διοίκηση της εταιρείας προγραμματίζει μια σειρά από μεγάλες επενδύσεις με εξαγορές νεότευκτων πλοίων.

    Το επενδυτικό πλάνο που έχει σχεδιαστεί από το management της ATTICA GROUP σε συνεργασία με τη Lloyd’s Register και προβλέπει τρία στάδια: το πρώτο, το οποίο ήδη υλοποιείται, αφορά σε άμεσες ενέργειες περαιτέρω περιβαλλοντολογικού εξορθολογισμού του στόλου με συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 160 εκατομμυρίων, το δεύτερο την εγκατάσταση σε επιλεγμένα πλοία μηχανών διπλού καυσίμου με προϋπολογισμό 400 εκατομμυρίων έως το 2026-2027 και το τρίτο την ναυπήγηση νέων πλοίων που θα συμμορφώνονται 100% με τους διεθνείς κανονισμούς για ελαχιστοποίηση ή και μηδενισμό  των εκπομπών άνθρακα, προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων έως το 2029.

     

    Άνοδος για τράπεζες και ΜΥΤΙΛ

    Οι τράπεζες Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 και Εθνική ΕΤΕ 1,85% 7,70 σημείωσαν άνοδο 2,6% και 2% αντίστοιχα, ενώ και η MYTILINEOS ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 είχε εξαιρετική εικόνα, αφού έκλεισε στα 37,36 ευρώ, μια ανάσα από τα υψηλά του έτους που είναι τα 38,30 ευρώ.

    Το σημαντικό είναι πάντως ότι η μετοχή των ΕΛΠΕ χθες φαίνεται να πήρε «μια ανάσα».

    Στη μετοχή, μετά και το χθεσινό δημοσίευμα του wiseman, βγήκαν αγοραστικές στηρίξεις με αποτέλεσμα να κλείσει στα 7,18 ευρώ με κέρδη 1,13% και όγκο συναλλαγών 1,21 εκατ. μετοχές.

     

    Αφαιρούν το «της Ελλάδος» από το λογότυπο της  Εθνικής Τράπεζας

    Ευελπιστώ ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας δεν θα προχωρήσει στο rebranding, όπως το αποκαλεί, «ξηλώνοντας» το «της Ελλάδος» από τον διακριτικό τίτλο του ιστορικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας.

    Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στις 5 Δεκεμβρίου παρουσιάστηκε ένα ακριβοπληρωμένο βίντεο στους εργαζόμενους με το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η διοίκηση για την αλλαγή του εμπορικού σήματος της ΕΤΕ και γενικότερα αυτό που ονομάζουμε rebranding (μετονομασία, αλλαγή συμβόλων κ.λ.π.).

    Στην παρουσίαση έκπληκτοι οι παρευρισκόμενοι διαπίστωσαν ότι το νέο σήμα δεν διέφερε σημαντικά από το υφιστάμενο, όμως από το λογότυπο είχε αφαιρεθεί ο προσδιορισμός «της Ελλάδος» μένοντας «ορφανό» το «Εθνική Τράπεζα».

    Μάλιστα ο Παύλος Μυλωνάς χρησιμοποίησε ένα άστοχο παράδειγμα να δικαιολογήσει το γιατί τόσο καιρό κρατούσαν ως επτασφράγιστο μυστικό το νέο λογότυπο της Τράπεζας, αναφέροντας ότι «ακολούθησε το παράδειγμα του Καποδίστρια με τις πατάτες».

    Επειδή αδυνατώ να συλλάβω τον παραλληλισμό, δεν συνεχίζω περαιτέρω.

    Όμως να αφαιρείς το ελληνικό από το λογότυπο της Εθνικής Τράπεζας είναι σαν να πετάς στο καλάθι ένα κομμάτι από την ιστορία της ίδιας της χώρας.

    Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Εθνική μπορεί και πρέπει να λειτουργεί με κριτήρια ιδιωτικοοικονομικά, αποτελεί όμως θεσμό για την ελληνική κοινωνία, καθώς η ίδρυση και η λειτουργία της είναι σχεδόν σύμφυτη με αυτή του Ελληνικού Κράτους.

    Ας μην ξεχνάμε ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ήταν η πρώτη τράπεζα που είχε το εκδοτικό προνόμιο.

    Πραγματικά δεν μπορώ να αντιληφθώ αυτό τον εξοβελισμό του εθνικού μας προσδιορισμού όχι μόνο από την Εθνική και από άλλους φορείς, λες και θα πρέπει να ντρεπόμαστε για αυτό.

    Θα ήθελα, δε, στον κ. Παύλο Μυλωνά, ο οποίος κατάγεται από ποιητική γενιά, να του υπενθυμίσω τι είχε γράψει ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής:

    « Υπήρξεν έτι το άριστον εκείνο, Ελληνικός — ιδιότητα δεν έχ’ η ανθρωπότης τιμιοτέραν· εις τους θεούς ευρίσκονται τα πέραν».

     

    Στουρνάρας: H Ελένη Βρεττού τα πάει εξαιρετικά 

    Το να ακούς καλά λόγια από την αγορά γιατί «ανέστησες» μια ημιθανή τράπεζα είναι ασφαλώς θετικό.

    Αλλά να σε αποθεώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ασφαλώς περιποιεί μεγαλύτερη τιμή.

    Και σίγουρα θα είναι ιδιαίτερα χαρούμενη η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, με όσα άκουσε χθες από τον κ. Στουρνάρα.

    Μιλώντας στο συνέδριο του ΟΤ, ο διοικητής της ΤτΕ εξύμνησε τη δουλειά της κ. Βρεττού, αλλά αναφέρθηκε γενικότερα και στις γυναίκες που ασκούν διοίκηση: «Η Τράπεζα Αττικής, η πάλαι ποτέ προβληματική Τράπεζα, με την κα Βρεττού πάει εξαιρετικά».

    «Ήταν μια επιλογή μας, νομίζω, πολύ θετική», είπε ο κ. Στουρνάρας θυμίζοντας ότι ο ίδιος είχε προτείνει την Ελένη Βρεττού για τη δύσκολη αποστολή διάσωσης της Αττικής.

    Όμως, ο κ. Στουρνάρας μιλώντας γενικότερα για τις γυναίκες τόνισε: «Εγώ από τότε που ξεκίνησα να έχω μια γνώση της δημόσιας σφαίρας, πήγα πολύ νέος Διοικητής στην Εμπορική Τράπεζα, από τότε είδα ότι οι γυναίκες σε δύσκολες αποστολές πετυχαίνουν πιο καλά από τους άντρες».

    «Έχουν μια μεγαλύτερη συναισθηματική νοημοσύνη, μια ενσυναίσθηση, δεν δημιουργούν τριβές.

    Είναι καλό να αυξηθεί το ποσοστό των γυναικών στην ελληνική επιχειρηματικότητα.

    Να με ακούσουν, έχω εμπειρία».

    Το ερώτημα βεβαίως που προκύπτει είναι αν υπάρχουν πολλές… Βρεττού για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

     

    Oι γκάφες του Πολίτη 1

    Λάθη που μπορεί να αποδειχθούν μοιραία για την αποκρατικοποίηση του λιμένα Βόλου πραγματοποίησε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, όπως φαίνεται ήδη και από τις δύο προσφυγές που έχει καταθέσει στο ΣτΕ η Goldair του Καλλίνικου Καλλίνικου.

    Οι «παγίδες» του διαγωνισμού που έστησε το ΤΑΙΠΕΔ, δίνοντας το νομικό έρεισμα στην Goldair να προσφύγει στο ΣτΕ αφορούν:

    • Πρώτον, τη συμμετοχή του μέλους του του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, ο οποίος μετέχει  ταυτοχρόνως στο  ΔΣ του ΟΛΘ.
    • Δεύτερον, τη δυνατότητα που δόθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ να συμμετέχει έστω και σε μικρό ποσοστό σε ένα διαγωνισμό που το ίδιο έχει εκπονήσει; Σημειώνεται ότι στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΘ την πλειοψηφία έχει η Belterra Investments του Ιβάν Σαββίδη, αλλά σε αυτό μετέχει και το Δημόσιο, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 7,5% των μετοχών.
    • Τρίτον, το κράτος μέσω της μετοχικής παρουσίας του ΤΑΙΠΕΔ στον ΟΛΘ να χρηματοδοτεί εμμέσως την επένδυση ενός ιδιώτη. Εάν αναλογιστεί κανείς το ύψος της προσφοράς, τότε το μερίδιο που θα πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο για τον ΟΛΒ ανέρχεται στα 3,8 εκατ. Ευρώ.
    • Τέταρτον, η διεκδίκηση ενός λιμένα από έναν άλλο, ο οποίος βρίσκεται αρκετά κοντά, δεν αποκλείεται να έχει ως αποτέλεσμα την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Εξέλιξη που θα οδηγούσε σε  νέες καθυστερήσεις;
    • Πέμπτο, η ανάδειξη του ΟΛΘ ως προτιμητέου επενδυτή για τον ΟΛΒ έγινε ύστερα από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία και ακόμα δεν έχει οριστεί το κόστος της αποκατάστασης. Επομένως το αναμενόμενο θα ήταν να έχουν γίνει αναπροσαρμογές στο τίμημα και τη διάρκεια της παραχώρησης.

     

    Oι γκάφες του Πολίτη 2: Ο Σαββίδης και ο συνέταιρος

    Υπάρχουν όμως και επιπλέον ερωτήματα που αφορούν τον κ. Δημητράκη (όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του) Πολίτη.

    Εφόσον είναι συνεταίρος του κ. Νίκου Σαββίδη (ο κ. Νίκος Σαββίδης, γιος του Ιβάν είναι ο μεγαλομέτοχος της BELTERRA HOLDINGS που κατέχει το 67% των μετοχών του ΟΛΘ), τον έχει ρωτήσει ποτέ για ποιο λόγο δεν υλοποίει τα μεγάλα έργα ύψους 150 εκατ. ευρώ, που είχε υποσχεθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

    Επρόκειτο για υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η εταιρεία BELTERRA όταν εξαγόρασε το 67% των μετοχών του ΟΛΘ.

    Υποχρεώσεις που αναβάλλονται συνεχώς.

    Γιατί δεν τολμάει ο Δημητράκης, όπως τον αποκαλούν να ρωτήσει τον συνέταιρό του, τον Ιβάν;

    Ο πολύς manager του ΤΑΙΠΕΔ, και όποιος τον έφερε στην Ελλάδα να αναλάβει αυτό το κρίσιμο πόστο, ήδη αποδεικνύεται λίγος.

    Το μεγάλο ατόπημα του με τα παιχνίδια με την μετοχή των ΕΛΠΕ, ήταν πραγματικά εξωφρενικό.

    Οι φίλοι του οι τραπεζίτες που τους έδωσε τη δουλειά και οι οποίοι έφεραν αμφιβόλου ποιότητας επενδυτές στη μετοχή, είναι ένα μήνυμα ότι «το παιδί δεν σκαμπάζει από τέτοιους είδους δουλειές».

    Νομίζω ότι στο ΜΜ,  ήλθε η ώρα να ασχοληθούν με τους πάσης φύσεως (ανέργους εάν δεν με απατάει η μνήμη μου) ερασιτέχνες που κάποιοι μας φόρτωσαν από το παρελθόν.

     

    Έρχεται το e-ραντεβού στα νοσοκομεία

    Σημαντικό έργο που θα διευκολύνει πολύ τη ζωή χιλιάδων πολιτών φέρνει η ΗΔΙΚΑ, καθώς, όπως πληροφορούμαι, έχει στα σκαριά project για ψηφιακά ραντεβού στα νοσοκομεία.

    Το έργο, το οποίο θα ονομάζεται e-ραντεβού, σχεδιάζεται ήδη από τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα, και αναμένεται μέσα στο 2024 να βγει σε διαγωνισμό.

    Τα προβλήματα στη δημόσια υγεία είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα, καθώς ο συνωστισμός για μια απλή εξέταση στα δημόσια νοσοκομεία αποτελεί βραχνά αν όχι τον εφιάλτη για κάθε πολίτη που θα αναγκαστεί να προσφύγει σε αυτά.

    Με αυτή την πλατφόρμα ο πολίτης-ασθενής θα μπορεί να μπαίνει να κλείνει ραντεβού για οποιαδήποτε εξέταση (π.χ. μαγνητική) και να πηγαίνει την καθορισμένη ημέρα και ώρα να κάνει την εξέτασή του.

    Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του υπουργείου Υγείας αλλά και της ΗΔΙΚΑ που θα τρέξει τον διαγωνισμό είναι να βάλει τέλος στις καθυστερήσεις και στην ταλαιπωρία.

    Μάλιστα, θέμα χρόνου είναι να μπει και η τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία, όπως ήδη γίνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και έχει βοηθήσει πολύ στην πρόληψη διάφορων ασθενειών.

     

    Οι σωστές προβλέψεις και τα καλά αποτελέσματα του Ξιφαρά στη ΔΕΠΑ Εμπορίας…

    Υποχωρούν το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς τιμές αερίου γεγονός θετικό για τους καταναλωτές μεσοπρόθεσμα, αλλά σταυρόλεξο για τις επιχειρήσεις.

    Αυτός που είχε λύσει το σταυρόλεξο νωρίς είναι ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

    Ήδη αρχές Νοεμβρίου σε συνέδριο είχε πει χαρακτηριστικά πως πλέον στην Ευρώπη υπάρχει υπερεπάρκεια φυσικού αερίου και οι traders φυλάνε το απόθεμα  σε αποθήκες της Ουκρανίας.

    Μάλιστα, πρόσθεσε ότι από 10 πλοία μεταφοράς LNG βρίσκονται στην Ευρώπη που περιμένουν να ξεφορτώσουν.

    Και κατέληξε λέγοντας: «Η ζήτηση, όπως είπε, δεν μπορεί να απορροφήσει το αέριο που κυκλοφορεί στην αγορά και πρόσθεσε ότι αν δεν έλθει πολικός χειμώνας θα δούμε τις τιμές να πέφτουν».

    Όπερ και εγένετο.

    Αυτό μάλιστα βοήθησε τον κ. Ξιφαρά να κάνει σωστό προγραμματισμό στη ΔΕΠΑ Εμπορίας που σημαίνει ορθή διαχείριση, καλές τιμές και κερδοφορία.

     

    Όλο canzoni και gelati για τους Ιταλούς της ΔΕΔΑ και αποτέλεσμα μηδέν…

    Αντίθετα με τον κ. Ξιφαρά που τα πάει μία χαρά στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους Ιταλούς της ΔΕΔΑ που ανήκει στην Italgas.

    Έχουν ήδη έλθει σε μεγάλη κόντρα με τον Θανάση Δαγούμα της ΡΑΑΕΥ για το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) της υπόλοιπης ρυθμιστικής περιόδου, η οποία καλύπτει το διάστημα 2024-2026.

    Ο Δαγούμας δεν συζητάει διαφοροποιήσεις στις οριζόντιες παραμέτρους που ισχύουν για όλους τους διαχειριστές, όπως το ρίσκο της χώρας και η επίδραση των διακυμάνσεων στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

    Ο πήχης  για τους Ιταλούς που έκαναν πρόταση 9,99% για το WACC κατεβαίνει χαμηλά κάτι που έχει στενοχωρήσει τα μέγιστα την κ. Francesca Zanninotti τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της εταιρίας.

    Αλλά η κ. Zanninotti θα πρέπει πριν παραπονεθεί, να συμμαζέψει κάπως το ιταλικό επιτελείο της που δεν ασχολείται με το αντικείμενο της δουλειάς, αλλά όπως έλεγε μία παλαιά διαφήμιση είναι όλο canzoni και gelati δηλαδή τραγούδια και παγωτά.

    Εν ολίγοις «οι Iταλοί της Italgas ήλθαν στην Ελλάδα για… διακοπές και μάλιστα πολύ καλά αμειβόμενες» όπως τους κατηγορούν οι άσπονδοι φίλοι τους.

    Μάλιστα, κυκλοφορούν και λογοπαίγνια για τη Διευθύνουσα Σύμβουλο επειδή πριν έλθει στην Ελλάδα, ήταν σε θυγατρική της Italgas στη… Λιγουρία (Liguria) της Ιταλίας.

    Να πληροφορήσω πάντως τους… λογοπλάστες πως η Liguria είναι η ευρύτερη περιοχή της Γένοβας που μόνο «φτωχή και… λιγούρικη» δεν είναι!

     

    Και ο «πόλεμος» της Italgas με τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας…

    Τα φλέγοντα όμως είναι άλλα:  η κ. Ζanninotti και το επιτελείο της πρέπει επιτέλους να ασχοληθούν με τα σοβαρά θέματα, όπως η κόντρα με τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας.

    Μιλάμε, μεταξύ άλλων, για Ομίλους όπως η ΒΙΟΧΑΛΚΟ (Γιάννης Στασινόπουλος και οικογένεια), ΤΙΤΑΝ (Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και οικογένεια μαζί με την οικογένεια Κανελλόπουλου) και Mytilineos (Ευάγγελος Μυτιληναίος), καθώς και εταιρείες όπως: AirLiquide Hellas, ΓΙΟΥΛΑ Yαλουργία, ΕΛΒΑΛ, Σιδενόρ, Σωληνουργεία Κορίνθου, SOVEL, ELFE, Ελλ. Εταιρία Χάλυβος, Χαλυβουργική, Energean, ΠΑΚΟ Χαρτοποιία, Χαρτοποιία Κομοτηνής, ΚΕΒΕ Κεραμουργία, Mega Disposables, Xάλυψ Δομικά.

    Όλοι αυτοί, υπό τη σκέπη του ΣΕΒ, έχουν συνασπιστεί στην Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) και καταγγέλλουν ανοιχτά ως καταχρηστική τη συμπεριφορά της ΔΕΔΑ που δε συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις για την υπόθεση των τελών διανομής.

    Μάλιστα σε επιστολή τους προς τον κο Δαγούμα της ΡΑΑΕΥ βγάζουν στη σέντρα τη ΔΕΔΑ, που αρνείται να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της ΡΑΕ από το 2020 και το 2021 για την επιστροφή των ποσών που παρανόμως χρέωσε τις βιομηχανίες την περίοδο Αυγούστου 2015 – Δεκεμβρίου 2016.

    «Για το θέμα έχει γνωμοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ πρόσφατα το Διοικητικό Εφετείο απέρριψε τις προσφυγές των Διαχειριστών που πλέον είναι ΔΕΔΑ» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή προς τον κ. Δαγούμα.

    Κύκλοι της ΕΒΙΚΕΝ μας λένε πως η κ. Ζanninotti τους δήλωσε ορθά-κοφτά πως δεν θα πληρώσει τα ποσά που εγκρίθηκαν ως επιστρεπτέα ποσά και ότι πρόκειται να ασκήσει αίτηση αναίρεσης ενώπιον του ΣτΕ, με την οποία θα αμφισβητήσει τη νομιμότητα της σχετικής δικαστικής απόφασης.

     

    Η υπόθεση στα δικαστήρια…

    Με δεδομένο, όμως ότι δεν προβλέπεται διαδικασία μέσω της οποίας θα ήταν δυνατό, σε περίπτωση άσκησης αίτησης αναίρεσης ενώπιον του ΣτΕ, να διαταχθεί η αναστολή εκτέλεσης της προσβαλλόμενης δικαστικής απόφασης, είναι σαφές ότι η κ. Ζαννινότι και η «ιταλική» ΔΕΔΑ υποχρεούνται να πληρώσουν τα ποσά που εγκρίθηκαν ως επιστρεπτέα, ανεξάρτητα από την προσφυγή  στο ΣΤΕ.

    Επίσης  η ΕΒΙΚΕΝ δηλώνει  πλήρη αντίθεση με το αίτημα της κ. Ζαννινότι για αύξηση των τελών Δικτύου Διανομής και εκφράζει επιφυλάξεις στα σχέδια επέκτασης των δικτύων διανομής, κάτι που είναι ξεχωριστό και μάλλον θα καταλήξει στα δικαστήρια.

    Αυτά πρέπει να απασχολούν τους… εύθυμους Ιταλούς της Italgas και όχι τα καλοπληρωμένα από την εταιρεία, δείπνα στα ακριβά ρεστοράν της Αθήνας και της παραλιακής μέχρι τον Αστέρα της Βουλιαγμένης…

     

    To ίδρυμα Αντώνης Κομνηνός 

    Με μεγάλο δωρητή το ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ Ε. ΚΟΜΝΗΝΟΣ έγινε πραγματικότητα η έκθεση ΝοΗΜΑΤΑ στο Μουσείο της Ακροπόλεως με 164 έργα από όλο τον κόσμο.

    Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εγκαινίασε την έκθεση που έχει τίτλο ΝοΗΜΑΤΑ, Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την Αρχαιότητα έως Σήμερα.

    Αποτελείται από 164 έργα, μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους από διαφορετικά υλικά και εποχές: νομίσματα, κεραμικά και πήλινα όστρακα, αγγεία, ανάγλυφα, αγάλματα, χειρόγραφα και βιβλία, τοιχογραφίες και πίνακες ζωγραφικής.

    Συνολικά 55 Μουσεία και Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και ιδιώτες δάνεισαν τα έργα τους.

    Ανάμεσα στα μουσεία που συμμετέχουν, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, αρκετά Μουσεία της Ιταλίας και του Βατικανού (Musei Capitolini, Φλωρεντίας, N. A. Museo di Napoli, οι Gallerie Uffizi και Borghese, κ.ά.), το Μουσείο Prado της Μαδρίτης, το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο Ιστορίας Τέχνης της Βιέννης, κ.ά.

    Μαρίνα Μαρτίνου και Φίλιππος Τσαγκρίδης
    Μαρίνα Μαρτίνου και Φίλιππος Τσαγκρίδης

    QUIZ 1: Εισηγμένες, κελεμπίες και συμμαχίες

    Χθες βρέθηκα σε ένα από τα hot spot του Ψυχικού, το Nolita.

    Ξάφνου στο διπλανό τραπέζι κάθονται ένας επιχειρηματίας και ένας εφοπλιστής.

    Αφού ανάβουν τα πούρα τους, ξεκίνησαν να μιλάνε για business κυρίως της στεριάς.

    Ο επιχειρηματίας λοιπόν, πίνοντας μια γουλιά από το εσπρέσο του είπε στον φίλο του: «Θα σου δώσω ένα tip επειδή βαρέθηκα να διαβάζω αρλούμπες στα media που γράφουν ότι θέλουν.

    Θέλω λοιπόν να σου πω ένα όνομα και κράτα το. Είναι το περίφημο fund MASDAR από το ABU DABHI.

    Περίμενε και θα δεις τι θα γίνει εντός του α’ δίμηνου του 2024».

    Και συμπλήρωσε «Το Αμπού Ντάμπι άλλωστε έχει αναδειχθεί σε μία πρωτεύουσα για big business και συναντήσεις ηγετών της πολιτικής και των επιχειρήσεων από ολόκληρο τον πλανήτη» .

    Ο εφοπλιστής «σήκωσε το ένα φρύδι».

    Ήταν η σειρά του να πει στον φίλο του το δικό του tip: «Και εσύ να ξέρεις ότι η BC Partners, του «πάντα οι άλλοι φταίνε, εγώ ποτέ» Νίκου Σταθοπούλου ετοιμάζεται να ανακοινώσει μια μεγάλη δουλειά το αργότερο έως το τέλος του 2023.

    Να ξέρεις ότι αυτή τη φορά η δουλειά, εάν δεν χαλάσει τελευταία στιγμή, θα αφορά στρατηγική συμμαχία με εισηγμένη εταιρεία».

    Στη συνέχεια οι δυο άνδρες παρήγγειλαν την περίφημη BISTECCA FIORENTINA που αν σας ενδιαφέρει κοστίζει/ €13,5/100gr.

    Χαμογέλασα πονηρά.

    Ήπια τον 2ο εσπρέσο μου και έφυγα…

     

    QUIZ 2: 

    Ποιος είναι ο υποβασταζόμενος άπελπις «Ναπολέων»;

    Οι απαντήσεις σε επόμενο wiseman.

     

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.