• Τα μυστήρια του Helikon, που βάζει τώρα τα λεφτά του ο Μυστακίδης, οι τυχεροί 36 της Alpha Bank και οι ευαισθησίες του εφοπλιστή Γιουρούκου

    Το Helikon έχει ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά την τελευταία διετία, πραγματοποιώντας μεγάλες τοποθετήσεις σε μετοχές.

    image

    Τι γυρεύει το Helikon στην Πειραιώς; 

    Αιφνιδίασε για μια ακόμα το Ιταλικό fund Helikon το οποίο κατέχει, κυρίως μέσω cash settled swaps, το 9,37% των δικαιωμάτων ψήφου της τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 0% 4,00 .  

    Στις 28 Ιουνίου κατείχε το 8,47% και πριν από μερικούς μήνες το 5,2%.

    Το Helikon “μπήκε” στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Πειραιώς στο 1,15 ευρώ. 

    Όμως με την μεγάλη πτώση της μετοχής στα 0,75 λεπτά αναγκάστηκε να προχωρήσει σε moyenne,  με την διαδικασία του cash settled equity swap.

    Τα δικαιώματα αποκτήθηκαν για το διάστημα μέχρι 04/02/2025 και 04/11/2024 αντίστοιχα.

    Έτσι η Helikon ελέγχει πλέον το 9,37% και εμφανίζεται ως ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Τρ. Πειραιώς, ενώ η μετοχική συμμετοχή της είναι αρκετά μικρότερη.

    Αδιευκρίνιστοι οι τελικοί στόχοι του ιταλικού (πολυεθνικών συμφερόντων) fund, ενώ άγνωστη παραμένει και η ταυτότητα των μετόχων που παραχώρησαν τα δικαιώματα ψήφου έως το 2024 και το 2025.

    Να σημειωθεί ότι το πρώτο 5%, το fund που έχει έδρα το Μιλάνο, το εξαγόρασε στο 1,15 ευρώ κατά την διάρκεια της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου. 

    Είναι ίσως το μοναδικό fund κύρους που επένδυσε στην Πειραιώς κατά την διάρκεια της ΑΜΚ του 2021. 

    Η επένδυση δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση στην Goldman Sachs, που είχε την πλήρη ευθύνη της ΑΜΚ. 

    Αντίθετα η ποιότητα των funds που “έφερε” η Goldman Sachs είναι αμφιλεγόμενη  καθώς ξεφόρτωσαν εκατομμύρια χαρτιά μόλις η μετοχή υποχώρησε  κάτω από το 1,15 ευρώ, στην πρώτη βόλτα προς τα 0,75 λεπτά.

    Η μετοχή βρίσκεται τώρα πέριξ του 1,10 ευρώ, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει ισχυροποιηθεί.

    Πού επενδύει το Helikon 

    Επισημαίνεται ότι το Helikon έχει ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά την τελευταία διετία, πραγματοποιώντας μεγάλες τοποθετήσεις σε μετοχές.

    Κατέχει μεταξύ άλλων:

    Το 6,48% της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,36 , το οποίο απέκτησε μέσω της αύξησης κεφαλαίου, στα 9 ευρώ ανά μετοχή

    Το 5,17% της Eurobank ΕΥΡΩΒ 2,02% 2,02

    Περίπου 5% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,96% 16,44

    Ο Μυστακίδης, η Πειραιώς και η ναυτιλία

    Πριν από 2 μήνες στις 17 Ιουνίου ένα μεγάλο πακέτο της Πειραιώς άλλαξε χέρια. 

    Για την ακρίβεια περίπου το 3% η 37,39 εκατ. τεμάχια στα 98 λεπτά, με την αξία του πακέτου στα 36,8 εκατ. ευρώ.

    Αν και κάποιες πληροφορίες ανάφεραν ότι ο επιχειρηματίας Τέλης Μυστακίδης ήταν εκείνος που μεταβίβασε το πακέτο, εν τούτοις κάτι τέτοιο διαψεύδεται αρμοδίως.

    Ο  Έλληνας επιχειρηματίας, ο οποίος κινείται μεταξύ Λονδίνου και Ελβετίας, φέρεται να κατέχει ποσοστό οριακά κάτω του 5% στην Τράπεζα Πειραιώς. 

    Ο Μυστακίδης έχει τοποθετηθεί στην ΑΜΚ της Πειραιώς στο 1,15 ευρώ το 2021. 

    Το ιταλικό fund Helikon και Τέλης Μυστακίδης ηταν anchor investor στην ΑΜΚ της Πειραιώς.

    Την ίδια ώρα ο Μυστακίδης, εκτός απο στρατηγικός επενδυτής στην Πειραιώς, βάζει λεφτά και στην ναυτιλία, μέσω της ναυτιλιακής Union Maritime, με έδρα το Λονδίνο.

    Η Union Maritime, η οποία δραστηριοποιείται επί σειρά ετών στα δεξαμενόπλοια, έχει περίπλοκη εταιρική και ιδιοκτησιακή δομή. 

    Ελέγχεται από τις οικογένειες Cadji και Kansagra, ενώ διαθέτει αρκετούς μετόχους μειοψηφίας στις θυγατρικές που έχει δημιουργήσει για τα πλοία της.

     

    Η  Anastacia AG και ο Μυστακίδης

    Ο CEO της εταιρείας, ο Μαροκινός Laurent Cadji, πρώην στέλεχος της Morgan Stanley, πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα άνοιγμα στην αγορά ξηρού φορτίου, έχει συγκεντρώσει νέους μετόχους για να στηρίξει το νέο του εγχείρημα.

    Ο Μυστακίδης είναι ένας από αυτούς.

    Συγκεκριμένα, η Union Maritime έχει ιδρύσει τέσσερις εταιρείες οχήματα για τα πλοία ξηρού φορτίου που απέκτησε. 

    Πρόκειται για τις Capesize Holdco, Kamsarmax Holdco, Supramax Holdco και Handymax Holdco. 

    Σε όλες συμμετέχει η εταιρεία Anastacia AG, συμφερόντων του Τέλη Μυστακίδη.

    Η Union Maritime άρχισε να δραστηριοποιείται στην αγορά ξηρού φορτίου το 2021 με την απόκτηση περίπου οκτώ πλοίων κατηγοριών από handysize μέχρι capesize, τα οποία είναι εγγεγραμμένα σε διάφορες εταιρείες.

    Οι 36 της alpha Bank

    Με απόφαση του επικεφαλής της Alpha ΑΛΦΑ -2,40% 1,63  Βασίλη Ψάλτη, συνολικά 1.402.545 δικαιώματα προαίρεσης θα χορηγηθούν σε 36 δικαιούχους στο πλαίσιο του προγράμματος παροχής κινήτρου απόδοσης. 

    Αν τελικά εξασκηθούν όλα, τότε θα εκδοθούν ισάριθμες μετοχές.

     

    Οι ευαισθησίες του Γιουρούκου

    Ένας από τους πρώτους Έλληνες εφοπλιστές που έδειξε την κοινωνική του ευαισθησία όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν ο Γιώργος Γιουρούκος, που στήριξε τις οικογένειες των Ουκρανών ναυτικών και στελεχών της Technomar Shipping και της Global Ship Lease.

    Μάλιστα η εταιρεία του Technomar Shipping, ανέλαβε το κόστος της μεταφοράς στην Ελλάδα, της στέγασης και της σίτισης των οικογενειών των Ουκρανών εργαζομένων της.

    Περίπου 400 Ουκρανοί ναυτικοί απασχολούνται στα πλοία της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που εργάζονται στην Global Ship Lease, την εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ναυτιλιακή, στην οποία ο κ. Γιουρούκος είναι πρόεδρος. Από τον περασμένο Μάρτιο, οι ναυτικοί και οι οικογένειες τους φιλοξενούνται σε καταλύματα στο Πευκί της Βόρειας Εύβοιας.

    Η Neptune Lines της Μελίνας Τραυλού είχε επίσης ανακοινώσει την δημιουργία προγράμματος φροντίδας για τους Ουκρανούς ναυτικούς που εργάζονται στα πλοία της, προσφέροντας τη δυνατότητα στους ίδιους και τις οικογένειες τους να φιλοξενηθούν στην Ελλάδα.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.