• Τα κουρασμένα παλληκάρια της Fourlis, τα ζόρια του Βακάκη, πόσα ζητάει ο Μασούτης, τι θα αγοράσει η ΔΕΗ και τα νέα πολυτελή σπίτια του Πύργου του Πειραιά

    Μάλλον η διοίκηση της Fourlis, υπό τον κ. Βασίλη Φουρλή, λένε στην αγορά,  είναι πολύ κουρασμένη… Κανένα όραμα για να πείσει ότι κάτι καλό συμβαίνει εκεί.

    image

    Τα πολυτελή διαμερίσματα του Πύργου του Πειραιά

    «Ο κύβος ερρίφθη» ή στα Λατινικά «alea jacta est» ή «jacta alea est» είναι θρυλική ιστορική φράση.

    Θεωρείται ότι την αναφώνησε ο Ιούλιος Καίσαρ στις 10 Ιανουαρίου 49 π.Χ., προετοιμαζόμενος να διασχίσει τη γέφυρα του ποταμού Ρουβίκωνα.

    Ο κύβος ερρίφθη λοιπόν και για τον Πύργο του Πειραιά.

    Μετά από ενδελεχή μελέτη οι  έμπειροι επί των βιομηχανικών κτηρίων επικεφαλής της DIMAND, Δημήτρης Ανδριόπουλος, και της Prodea, Άρις Καρυτινός, αποφάσισαν να αναπροσαρμόσουν τον σχεδιασμό για τις χρήσεις που θα αναπτυχθούν στον Πύργο του Πειραιά.

    Την εκμετάλλευση του ακινήτου για 99 χρόνια έχουν το σχήμα Dimand Real Estate-EBRD και Prodea Investments.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από ώριμη σκέψη οι τελευταίοι όροφοι του κτηρίου θα μετατραπούν σε πολυτελή διαμερίσματα.

    Οι δυο ισχυροί άνδρες του project μετά από ενδελεχή έρευνα πιστοποίησαν το μεγάλο ενδιαφέρον που θα έχει αυτή η κίνηση.

    Μέχρι σήμερα, το σχέδιο που είχαν επεξεργαστεί οι επενδυτές προέβλεπε ότι θα δημιουργηθούν 17.000 τ.μ. γραφείων.

    Με βάση την προτεινόμενη αλλαγή, οι χώροι γραφείων θα περιοριστούν σε 10.000 τ.μ. και τα διαμερίσματα στα 7.000 τμ.

    Θα βρίσκονται δε στους τελευταίους ορόφους.

    Την πρώτη φάση των εργασιών της ανακατασκευής του Πύργου του Πειραιά ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ Α.Ε, 100 % θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Ο Βακάκης και ο MSCI

    Την Παρασκευή έληξε το περίφημο 10 ήμερο που ο MSCI αξιολογεί τις ελληνικές εισηγμένες εταιρίες προκειμένου να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις για το ποιες θα διαγράψει η θα εντάξει στον περίφημο δείκτη.

    Ουδείς μπορεί να προβλέψει το τελικό αποτέλεσμα και μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν.

    Η Jumbo που σύμφωνα με έκθεση της Societe Generale θα διαγραφεί από τον δείκτη δεν τα πήγε και τόσο καλά τις τελευταίες 10 ημέρες.

    Την Παρασκευή αν και η μετοχή έκανε υψηλό 13,26 ευρώ εν τούτοις στο τέλος, υποχώρησε στα 12,84 ευρώ με απώλειες 2,21%.

    Η κεφαλαιοποίηση της στα 1,75 δισ. ευρώ.

    Άρα είναι οριακά να παραμείνει η να διαγραφεί.

    Θέλω να δω εάν διαγραφεί, τι χαρές θα κάνει ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης!!!

    H Κουρασμένη διοίκηση της Fourlis και η κομψή Δάφνη Φουρλή

    Υπάρχει, δεν υπάρχει η Fourlis ΦΡΛΚ -0,94% 4,23 στο χρηματιστήριο μάλλον είναι μια λεπτομέρεια.

    Η κεφαλαιοποίηση της Fourlis βρίσκεται μόλις στα 200 εκατ. ευρώ με την μετοχή να απαξιώνεται καθημερινά.

    Την Παρασκευή η Fourlis έκλεισε με απώλειες 4% και η απόδοσή της,  από τις αρχές του 2021 είναι -4,1% (δηλαδή αρνητική).

    Μόνιμος πωλητής το Fidelity fund.

    Το μείζον που θα πρέπει να δει η βασική μέτοχος κ. Δάφνη Φουρλή (η οποία συχνά, ντυμένη πολύ κομψά,  πίνει τον καφέ της σε γνωστό στέκι του Ψυχικού, δίχως να την αναγνωρίζουν οι υπόλοιποι πελάτες) είναι ότι η αξία των ακινήτων της εταιρείας δηλαδή της κατά 100% θυγατρικής Fourlis Trade αγγίζει τα 180 εκατ. ευρώ.

    Δηλαδή η βασική μέτοχος δεν βλέπει ότι η εισηγμένη Fourlis από μόνη δεν αξίζει ούτε 20 εκατ. ευρώ;

    Μάλλον η διοίκηση της Fourlis, υπό τον κ. Βασίλη Φουρλή, λένε στην αγορά,  είναι πολύ κουρασμένη…

    Κανένα όραμα για να πείσει ότι κάτι καλό συμβαίνει στην Fourlis.

    Το μόνο θετικό είναι ότι η διοίκηση προχωρεί σχεδόν κάθε ημέρα σε αγορές 25,000 έως 30,000 χαρτιών, μέσω της διαδικασίας Buy back σε μια προσπάθεια να ανακόψει την πτωτική πορεία της Fourlis.

    Ο Μασούτης και η αποτίμηση

    Η φήμη σέρνεται αλλά η οικογένεια Μασούτη αρνείται να την διαψεύσει.

    Η εταιρεία με δανεισμό πέριξ των 100 εκατ. ευρώ ακούγεται ότι  ζητά για την πώληση της αποτίμηση 10 φορές τα EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) και μάλιστα χωρίς να υπολογισθεί το Enterprise Value με IFRS 16. Δηλαδή με βάση τα Διεθνή Λογιστικά πρότυπα του 2016.

    Επίσης φαίνεται ότι οι Βέλγοι της ΑΒ Βασιλόπουλος αποφάσισαν να μην από-επενδύσουν από την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι έχουν ρίξει το βάρος τους στην αγορά των ΗΠΑ.

    Η Ελλάδα,  για την μητρική  Ahold Delhaize Group αφορά το 1,5% του τζίρου της πολυεθνικής.

     

    Συναγερμός στις συνεταιριστικές τράπεζες

    Η γέννηση της Candia Bank στην Κρήτη (ένα από τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι της ονοματοδοσίας)  με τη συγχώνευση της Παγκρήτιας και της Συνεταιριστικής Χανίων έχει δημιουργήσει πυρετό διεργασιών στον ευρύτερο χώρο των συνεταιριστικών τραπεζών.

    Δεν έχουν μείνει πλέον πολλές, μόνον 5 κι αν εξαιρέσει κανείς την Τράπεζα Ηπείρου, οι άλλες έχουν τα προβληματάκια τους με την υποκεφαλαιοποίηση και τα περίπου 400 εκατ. Ευρώ κόκκινων δανείων.

    Οι συνεταιριστικές τράπεζες της Θεσσαλίας και της Καρδίτσας και μαζί με την Ηπείρου έχουν μείνει όρθιες εξυπηρετώντας την τοπική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα .

    Η Τρ. Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην Σερρών) αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ενώ εκεί στον Έβρο (πρώην Δράμας) έχουν βρει κάποια Ρωσικά και βαλκανικά κεφάλαια και φυτοζωούν με εμβάσματα κι διασυνοριακές εξυπηρετήσεις.

    Υπάρχει σοβαρό θέμα, αν η κυβέρνηση, θέλει πλέον τον θεσμό των συνεταιριστικών τραπεζών ζωντανό και αν τον θέλει θα πρέπει να βρει ένα τρόπο τιτλοποίησης των κόκκινων δανείων τους με όρους που θα επιτρέψουν τη βιωσιμότητα τους…

    Αυτές τις μέρες γίνονται πολλές συσκέψεις για το θέμα τόσο στην πλατεία Συντάγματος όσο και στην περιφέρεια…

    Θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις….

    Ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα

    Σταϊκούρας και Στουρνάρας πιέζουν τις συστημικές τράπεζες να πάρουν περισσότερο ρίσκο και να ρίξουν περισσότερο χρήμα στην πραγματική οικονομία.

    Τα λόγια εξαντλήθηκαν και η απόφαση της κυβέρνηση είναι να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό μας σύστημα.

    Αν οι 4 δεν τολμούν, μικρότερες περισσότερο ευέλικτες και καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες ίσως τολμήσουν τώρα να πάρουν τα μερίδια αγοράς που χρειάζονται.

    Η Optima το κάνει ήδη αλλά δεν αρκεί.

    Η Candia Bank θέλει αλλά δεν …γεννήθηκε ακόμη.

    Η Attica Bank έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της…

    Η Τραπεζική μας αγορά ιδιαίτερα στην περίοδο που θα κινητοποιηθούν τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης χρειάζεται περισσότερους τραπεζικούς παίκτες, με χαμηλότερο λειτουργικό κόστος και υψηλότερη διάθεση για ανάληψη πιστωτικού κινδύνου.

    Όλα θα γίνουν με τη βοήθεια των αλλοδαπών τραπεζικών δυνάμεων…

    Η πρώτη εξαγορά της ΔΕΗ

    Θα ανακοινωθεί φέτος η πρώτη βαλκανική εξαγορά της ΔΕΗ;

    Ο κύβος ερρίφθη, η αύξηση κεφαλαίου ξεκινά.

    Η ΔΕΗ θα συγκεντρώσει περισσότερο από 1,2 δισ. ευρώ τα οποία με την τραπεζική μόχλευση θα δημιουργήσουν δύναμη πυρός 5 δισ. Ευρώ.

    Πρώτος στόχος εξαγοράς είναι το Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο των Σκοπίων δυναμικότητας 330 ΜW που τιμολογείται σήμερα γύρω στα 600 εκατ. Ευρώ.

    Η ΔΕΗ μαζί με την κατασκευαστική Αρχιρόδον έχουν περάσει στον δεύτερο γύρο ως υποψήφιοι αγοραστές και με την αύξηση κεφαλαίου αυξάνεται η αξιοπιστία της πρότασης τους.

    Η τιμή του βαλκανικού ηλεκτρικού ρεύματος είναι φθηνότερη από την Ελλάδα κι επομένως η απόκτηση της μονάδας των Σκοπίων θα δώσει ευκαιρίες arbitrage στην ΔΕΗ σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και περίπλοκη ενεργειακά περίοδο…

    Όλοι και όλα πωλούνται στον χώρο της Ενέργειας…

    Η Ενεργειακή αγορά της χώρας είναι πολύ μικρή για να χωρέσει τόσους πολλούς εναλλακτικούς παρόχους.

    Η εκρηκτική αύξηση των τιμών προκάλεσε τριγμούς τόσο στους παραγωγούς όσο και στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

    Η Ευρώπη αποφάσισε να σταματήσει τα ορυκτά καύσιμα κι επένδυσε στο Φυσικό Αέριο ως μεταβατικό καύσιμο μέχρι να φτάσουμε στον Νιρβάνα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    Οι μεγάλοι παγκόσμιοι προμηθευτές Φυσικού Αερίου Η.Π.Α Ρωσία και Κατάρ διαμορφώνουν τώρα τις τιμές κατά το δοκούν και προκαλούν ασφυξία στους εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας που δεν διαθέτουν την κεφαλαιακή ισχύ για να αντέξουν στους κλυδωνισμούς.

    Όλοι λοιπόν θέτουν το πελατολόγιο και τις υποδομές τους προς πώληση.

    Αγοραστές, με λεφτά στο ταμείο και δυνατότητες αξιοποίησης του πελατολογίου, είναι μόνον δύο.

    Οι πωλητές είναι αρκετοί. Η τιμή είναι το ζητούμενο…

    Η επόμενη κίνηση του Ομίλου Quest

    Θόδωρος Φέσσας είχε πάντα την ικανότητα να βλέπει μπροστά.

    Το απέδειξε σχεδόν με όλες του τις επιχειρηματικές κινήσεις.

    Σήμερα όταν τον ρωτούν τι θα κάνει με τα λεφτά από την πώληση της Cardlink και της Cardlink One, απαντά με νόημα και μυστήριο: ότι θα επενδύσει σε  νέες καινοτόμες υπηρεσίες με λειτουργική ανάπτυξη αλλά και με εξαγορές στον άξονα της νέας οικονομίας.

    Η ηγούμενος της Μονής με προειδοποίησε να προσέχω αυτές τις μέρες την μετοχή της Unisystems που ανήκει στον Όμιλο Quest και θα πρωταγωνιστήσει -λένε οι προσευχές- στο παιχνίδι των εξαγορών του κλάδου της πληροφορικής…

     

    Οι δικηγόροι θέλουν να ανασταλούν -πάλι-οι πλειστηριασμοί…

    Τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων τις ρώτησαν; Προχθές, Σάββατο 30 Οκτωβρίου, η Ελλάδα γιόρταζε την εθνική μας εορτή με «4ήμερη άδεια από την σημαία» αλλά οι δικηγόροι μας δούλευαν σκληρά.

    Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος συνεδρίασε εκτάκτως.

    Και τι αποφάσισε;

    Θα προτείνει λέει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, την αποχή των δικηγόρων μελών τους, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, από τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών, με εντολείς Τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, κατά της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών, όπως ορίζονται με το ν. 4738/2020.

    Χωρίς -την απειλή έστω- πλειστηριασμού ουδείς κόκκινος δανειολήπτης αισθάνεται την ανάγκη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για ρύθμιση των οφειλών του…

    Οι συνεπείς δανειολήπτες ως κλασικοί ανόητοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν…γιατί έτσι…

    Στην Prodea o νικητής τα παίρνει όλα…

    To αμερικανικής καταγωγής επενδυτικό κεφάλαιο Castlelake είναι  μία παγκόσμια εταιρεία ιδιωτικών επενδύσεων που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 15 δις δολαρίων.

    Έχει εξελιχθεί σε μία καινοτόμο πλατφόρμα επενδύσεων με ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που ξεκινά από την αναδιάρθρωση προβληματικών εταιρειών και καταλήγει σε εκμετάλλευση μονάδων βαριάς βιομηχανίας και αεροπορικών υπηρεσιών μεταφορών.

    Το 2018, το Castlelake επένδυσε στην Prodea και είναι η μόνη εταιρεία που κατάφερε να κερδίσει χρήματα από την ελληνική αγορά ακινήτων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

    Το 2019 πήρε μέρισμα 154 εκατ. ευρώ.

    Φέτος εισέπραξε μέρισμα και επιστροφή κεφαλαίου 161 εκατ. ευρώ.

    Τώρα η Prodea ετοιμάζει νέο placement μετοχών και το Castlelake θα εισπράξει άλλα 150 εκατ. ευρώ.

    Με απλά λόγια εισπράττει μισό δισ. Ευρώ και διατηρεί πάνω από 80% των μετοχών της Prodea.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές