• Ο κακός χαμός στην Εθνική Τράπεζα, ποιοι εφοπλιστές φέσωσαν τις τράπεζες, ο insider της Mytilineos και ένα hot κουΐζ

    H φρενίτιδα της TESLA Άπαντες έχουν τρελαθεί με μια μετοχή. Την Tesla. Με τη σημερινή της αποτίμηση, η Tesla αξίζει περισσότερο από τις εννιά μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο μαζί ή περίπου τον μισό δείκτη DAX της Γερμανίας. Μόνο αυτό τον μήνα αύξησε την αξία της κατά τέσσερις Ford. Η μετοχή έχει ενισχυθεί 45% φέτος. Η μετοχή […]

    The Wise man
    image
    The Wise man

    H φρενίτιδα της TESLA

    Άπαντες έχουν τρελαθεί με μια μετοχή. Την Tesla. Με τη σημερινή της αποτίμηση, η Tesla αξίζει περισσότερο από τις εννιά μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο μαζί ή περίπου τον μισό δείκτη DAX της Γερμανίας. Μόνο αυτό τον μήνα αύξησε την αξία της κατά τέσσερις Ford.

    Η μετοχή έχει ενισχυθεί 45% φέτος.

    Η μετοχή διαπραγματεύεται περίπου 130 φορές τα μελλοντικά κέρδη της εταιρείας, έναντι 21 για τον δείκτη S&P 500.

    Λίγο νωρίτερα έκλεισε στην Wall Street , στα 1200 δολάρια με κέρδη 9%.

    Πριν από 30 ημέρες η μετοχή βρισκόταν στα 800 δολάρια και στις αρχές του 2020 στα 130 δολάρια.

    Η ευφορία δείχνει ότι πλησιάζουμε αλλά ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε επίπεδα «ακραίας απληστίας», έγραψε ο Νιλ Κάμπλινγκ, επικεφαλής τεχνολογικής έρευνας στη Mirabaud, η οποία στοιχηματίζει ενάντια στην Tesla, έχοντας μια αρνητική άποψη για το Ark Innovation, το fund που διαχειρίζεται η «αστέρας» Κάθι Γουντ (η βασική της υπόθεση είναι ότι η τιμή της μετοχής της Tesla θα τριπλασιαστεί στις 3.000 δολάρια).

    Η στήλη αδυνατεί να σχολιάσει….

     

    Ο κακός χαμός στην Εθνική Τράπεζα 1

    Οι εκλογές για την ανάδειξη συνδικαλιστικών εκπροσώπων τελείωσαν και η συνδικαλιστική παράταξη της Ν.Δ. κατέγραψε περήφανη ήττα. Στις εκλογές του 2018 η παράταξη της ΔΑΚΕ είχε το 28% των ψήφων και 7 έδρες. Φέτος μετά βίας πήρε το 22% των ψήφων και 6 έδρες.

    Το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα εδώ στην Εθνική Τράπεζα και ο κ. Μότσιος κυριαρχεί όχι μόνον στον Σύλλογο Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας με 9 έδρες αλλά και στην ΟΤΟΕ όπου διατηρεί την Προεδρική καρέκλα.

    Εντύπωση προκάλεσε η πρωτοεμφανιζόμενη συνδικαλιστική παράταξη του κ. Γιάννη Πούπκου ο οποίος με προεκλογικό αγώνα 40 ημερών κατάφερε να αναδειχθεί σε 3η δύναμη με 18% των ψήφων και 4 έδρες.

    Όπως σας είχε αποκαλύψει ο wiseman το ΠΑΣΟΚ είναι κυρίαρχο αλλά διχασμένο στην Εθνική Τράπεζα αφού ο κ. Πούπκος αποτελεί επιλογή και στήριγμα του Γιάννη Παναγόπουλου της ΓΣΕΕ που απέφυγε να στηρίξει τον «δικό του», τον σύντροφο Μότσιο, ο οποίος όμως εκλέγεται χάρις στην δυναμική των εξυπηρετήσεων που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει με την ανοχή της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας…

     

    Ο κακός χαμός στην Εθνική 2

    O κορυφαίος συνδικαλιστής της Εθνικής έχει ένα μυστικό όπλο: Θα σας αναφέρω ένα εντυπωσιακό παράδειγμα.

    Η κυρία είναι μετρίων ικανοτήτων και επιδόσεων στο τραπεζικό επάγγελμα.

    Έχει ένα πτυχίο περιφερειακής φιλολογίας και φυσικά δεν ομιλεί ούτε μια λέξη αγγλικής γλώσσας.

    Αγνοεί παντελώς την τραπεζική, ουδέποτε ασχολήθηκε.

    Έχει όμως καταφέρει να ξεγελάσει τουλάχιστον 2 διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας επί κυβερνήσεων Ν.Δ.

    Η κυρία είναι γνωστή γιατί πάντοτε ερχόταν στη δουλειά της με ταξί, με τη δικαιολογία ότι «δεν μπορούσε να οδηγήσει με τις 10ποντες γόβες» που πάντα φορούσε.

    Η ανέλιξη στην καριέρα της κυρίας είναι εντυπωσιακή.

    Ας επαναλάβουμε ότι δεν διαθέτει τα τυπικά προσόντα και μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προσελήφθη στην Εθνική με ειδική διαδικασία που ανάγεται σε προσωπικά δεδομένα και γι’ αυτό δεν συνεχίζω…

    Με τη βοήθεια του κ. Μότσιου -ως πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων λύνει και δένει ακόμη και σήμερα μέσα στην Εθνική- κατάφερε να φτάσει στην κορυφή της δικής της ιεραρχίας στην Γενική Διεύθυνση.

    Φυσικά δικαιούται αυτοκινήτου υπηρεσίας.

    Πλην όμως δεν το χρησιμοποιεί αφού δεν ξέρει (δεν μπορεί;) να οδηγεί, δεν διαθέτει δίπλωμα οδήγησης και φυσικά δεν ταιριάζει με τις 10ποντες γόβες της.

    Το αυτοκίνητο που δικαιούται η κυρία Διευθύντρια το χρησιμοποιεί ο …σύζυγος της που πηγαίνει καθημερινά στον Γέρακα με το υπηρεσιακό όχημα, τουλάχιστον να μην πάει χαμένο.

    Το δίδυμο του συνδικαλιστή με την Διευθύντρια στο νευραλγικό τομέα, διοικεί ουσιαστικά ολόκληρο το προσωπικό του Ομίλου στην Εθνική Τράπεζα.

    Αποφασίζει («εισηγείται») τις μεταθέσεις, μετατάξεις, προαγωγές και δυσμενείς τοποθετήσεις για το προσωπικό….

    Με την ανοχή της διοίκησης της Τράπεζας που προφανώς επιλέγει να έχει το κεφάλι της ήσυχο και να συνεχίζει το αναπτυξιακό της έργο….

     

    Ένα «αναπτυξιακό» Fund για τον Ελληνικό Τουρισμό

    Ένα νέο μακρύ ταξίδι για την ανάπτυξη του «διατηρήσιμου τουριστικού προϊόντος» στην Ελλάδα, ξεκινούν μαζί, χέρι-χέρι η Πρόεδρος του ΕΟΤ κα Άντζελα Γκερέκου και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης.

    Οι θεσμικοί παράγοντες του Ελληνικού Τουρισμού μαζί με γνωστούς και μη εξαιρετέους fund managers που κυριαρχούν στην αγορά μας, δημιουργούν ένα Sustainable Tourism Fund ένα επιθετικό επενδυτικό εργαλείο που σκοπεύει να χρηματοδοτήσει όσους τολμούν να επενδύσουν σε νέου τύπου τουριστικά προϊόντα που προωθούν τον «διατηρήσιμο τουρισμό», την «πράσινη ανάπτυξη» και την οικολογία.

    Ο Δημήτρης Φραγκάκης είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει την τουριστική αγορά «από μέσα». Έχει επίσης καλή γνώση των αγορών και των σύγχρονων εργαλείων. Η κυρία Γκερέκου..είναι η κυρία Γκερέκου..τι άλλο να πει κανείς;

     

    H κυβέρνηση ρίχνει τις Συνεταιριστικές Τράπεζες στη μάχη…

    Περίπου μιάμιση ώρα συζητούσαν χθες, στην οδό Νίκης, οι εκπρόσωποι των «ζωντανών» συνεταιριστικών τραπεζών (Καρδίτσας, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου κλπ) με τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, για να βρεθεί ένας τρόπος να μπουν στην μάχη της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συνήθως αποφεύγουν οι «μεγάλες τράπεζες».

    Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ρίξει στην μάχη όλα τα όπλα που διαθέτει ώστε οι συστημικές τράπεζες να αισθανθούν τον ανταγωνισμό από τις υγιείς, μικρές κι ευέλικτες συνεταιριστικές τράπεζες, ειδικά όσον αφορά τη χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που αποτελεί τον βασικό κορμό δρστηριότητας της συνεταιριστικής τραπεζικής.

    Οι συνεταιριστικές τράπεζες θέλουν να μπουν στο παιχνίδι αλλά προηγουμένως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ελαφρύνουν οι ισολογισμοί τους από τα «κόκκινα δάνεια» του παρελθόντος ( οι ίδιοι τα υπολογίζουν σε 250-300 εκατ. Ευρώ), με τις ίδιες μεθόδους που εφαρμόστηκαν και στις συστηματικές τράπεζες.

    Ο Χρήστος Σταϊκούρας προτού λάβει αποφάσεις ζήτησε αναλυτικά στοιχεία.

    Οι συνεταιριστές υποσχέθηκαν να τα παραδώσουν σύντομα.

    Ο Στουρνάρας παρακολουθεί κι εποπτεύει…

     

    Ο εφοπλιστής Κέρτσικωφ που φεσώνει τράπεζες και αγοράζει ξενοδοχεία…

    Πριν από περίπου 10 χρόνια, ο Βασίλης Κέρτσικωφ μονοπωλούσε τα πρωτοσέλιδα του Τύπου για την φλογερή του σχέση με την Γκιούλ Καντίμ, την εντυπωσιακή Ιρανή από το Αζερμπαϊτζάν που για πολλά χρόνια αποτελούσε αντικείμενο του πόθου των ισχυρών και πλουσίων ανδρών του πλανήτη.

    Ο γόνος της μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας εκτός από περιζήτητος γαμπρός ήταν και επιχειρηματικά πολύ δραστήριος….

    Ο Βασίλης Κέρτσικωφ κατάφερε να φέρει τον διεθνούς φήμης διεθνούς φήμης ξενοδοχειακό κολοσσό Banyan Tree όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη με την δημιουργία ενός πολυτελούς τουριστικού θερέτρου στην Κέρκυρα.

    Αμέσως μετά θα έφερνε το πρώτο Banyan Tree Resort στην Αιτωλοακαρνανία αυτή την φορά και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Πόρτο Βαρκό απέναντι από την Λευκάδα.

    Όλα αυτά ακούγονται ωραία και συναρπαστικά.

    Χθες το απόγευμα όμως, το mononews σας αποκάλυψε ότι 2 πλοία της Eletson Gas, της εταιρείας του ομίλου Eletson που ανήκει στις οικογένειες Χατζηελευθεριάδη, Καρασταμάτη, Κέρτσικωφ κατασχέθηκαν από ομάδα τραπεζών αφού άφησαν απλήρωτα δάνεια 250 εκατ. Ευρώ από το μακρινό 2014, στα οποία η ναυτιλιακή εταιρεία ήταν εγγυήτρια.

    Τα πλοία με τα Ελληνικά ονόματα (Dilos Kithnos κλπ) κατασχέθηκαν για χρέη 117 εκατομμυρίων δολαρίων…αφού η Eletson Gas σταμάτησε να εξυπηρετεί τα δάνεια της, από τον Οκτώβριο του 2019.

    Στο μεταξύ εμφανίστηκαν και άλλα απλήρωτα δάνεια και γι’ αυτό οι τράπεζες έσπευσαν να κατάσχουν ότι προλαβαίνουν για να μη τα χάσουν όλα…

    Οι τράπεζες είναι οι  Skandinaviska Enskilda Banken (SEB)Citibank, BNP Paribas και Unicredit.

     

    Ο Κέρτσικωφ και τα χρέη στα ξενοδοχεία

    Η εταιρεία KLC Hellas του Bασίλη Kέρτσικωφ δραστηριοποιήθηκε έντονα στον τουριστικό τομέα χωρίς ωστόσο μεγάλη επιτυχία…

    Η εταιρεία που απέκτησε τον Ιούλιο του 2007 το Kαβείρια Palace, στην Λήμνο ήταν η KLC VII Hellas, δηλαδή μία από τις εταιρείες του ξενοδοχειακού βραχίονα του ομίλου Κέρτσικωφ.

    Στην συνέχεια όμως το ξενοδοχείο έμεινε αναξιοποίητο από τον Βασίλη Κέρτσικωφ. 

    Το γιατί η KLC VII Hellas, «χτύπησε» μεν το ξενοδοχειακό συγκρότημα αλλά στη συνέχεια αποφάσισε να μην το αξιοποιήσει αποτελεί μυστήριο.

    Το σίγουρο είναι ότι από τον Μάρτιο του 2020 το άλλοτε «λαμπερό» Kαβείρια Palace ή για την ακρίβεια ό,τι έχει απομείνει από αυτό, ξεκίνησε τη «σταδιοδρομία» του στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με τιμή πρώτης προσφοράς στα 3,3 εκατ. ευρώ, επισπεύδουσα την Tράπεζα Πειραιώς και οφειλέτιδα την εταιρία KLC VII Hellas και τον ίδιο τον Βασίλη Κέρτσικωφ «υπό την ιδιότητα του ως τρίτου κυρίου ενυπόθηκου ακινήτου».

    Το Kαβείρια Palace βγήκε στις 4 Μαρτίου 2020 στο σφυρί, – για δεύτερη φορά στην ιστορία του-, για απαίτηση 100.000 ευρώ «πλέον τόκων και εξόδων, με επιφύλαξη για το υπόλοιπο των απαιτήσεων της επισπεύδουσας, ρητώς επιφυλασσόμενη με την κάθε νόμιμο μέσο και αναγκαστικό μέτρο είσπραξης παντός υπολοίπου επιταχθέντος ποσού», όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στο έγγραφο του πλειστηριασμού.

    Όσον αφορά την KLC VII Hellas του Βασίλη Κέρτσικωφ , με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες καταστάσεις (για το 2019) εμφάνιζε μηδενικό κύκλο εργασιών, ενώ με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων στις 10/09/2020 έγινε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά, ύψους 199.980 ευρώ, μετά την οποία το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 3.520.666,08 ευρώ.

     

    O Μασούτης δεν πουλάει. Συζητούσε όμως…

    «Διαψεύδουμε τις πληροφορίες, που φέρουν την Μασούτης να πωλείται.

    Όχι μόνο δεν πουλάμε, αλλά, αντίθετα, βρισκόμαστε σε συζητήσεις για εξαγορές μικρότερων σχημάτων».

    Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε.

    Οι συζητήσεις ωστόσο του Μασούτη με το επενδυτικό fund CVC Capital είναι πέραν πάσης αμφισβητήσεως.

    Επειδή δεν είναι πολύ πιθανό ο Μασούτης να επεδίωκε την …εξαγορά του CVC κάποιο άλλο πρέπει να ήταν το αντικείμενο των συζητήσεων…

    Η αλήθεια είναι ότι το CVC ψάχνει για δίκτυο λιανικών πωλήσεων για να διαθέτει το …γάλα που παράγει η VIVARTIA….

    Κάπου αλλού θα το βρει φαντάζομαι…

     

    Ο Αναλυτής και ο Insider της MYTILINEOS

    Φίλοι αναγνώστες, τον τελευταίο καιρό συζητείται πολύ έντονα στη χρηματιστηριακή αγορά το πώς έχει  ξεχάσει ο αναλυτής της AXIA RESEARCH να αναβαθμίσει την μετοχή της MYTILINEOS.

    Το τελευταίο report του αναλυτή της ΑΧΙΑ είναι από τέλη Μαρτίου με τιμή στόχο τα 15.70€.

    Από τότε έχει γίνει κοσμογονία στο αλουμίνιο.

    Παν μέτρον άριστον λέγανε οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

    Επειδή του Wiseman όμως του αρέσουν οι λεπτομέρειες, όσοι είστε λίγο παρατηρητικοί θα δείτε ότι τις τελευταίες συνεδριάσεις έχει ξεκινήσει να αγοράζει επί καθημερινής βάσεως η GIORALEX Holdings, νομικό πρόσωπο συνδεδεμένο με τον κ. Νίκο Παπαπέτρο, γενικό διευθυντή του τομέα  ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας.

    Ο συγκεκριμένος insider κάνει την εμφάνισή του μετά από πολύ καιρό και σε επίπεδα τιμών περί του 15.80€.

    Μόνο τυχαίο δεν είναι…

     

    QUIZ:

    Τι σχέση είχε το αφεντικό της κατασκευαστικής ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ Ηλίας Λιανός με τις αγορές μετοχών σε ελληνική εισηγμένη;

    Οι μετοχές είχαν παρκαριστεί στο παρελθόν σε Κυπριακή Τράπεζα αλλά στην συνέχεια πουλήθηκαν σε fund βελγικών συμφερόντων…

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.