• H επιβεβαίωση για την ΔΕΗ, πώς την πάτησαν τα αλαζονικά αφεντικά του Helikon με την Lamda, το κρίσιμο 15νθημερο της Λαζαράκου και πώς ο Καραγιάννης τρέχει τον ΒΟΑΚ

    The Wise man
    Δημοσιεύτηκε:

    Η απόλυτη επιβεβαίωση του mononews.gr για την ΔΕΗ

    Στις 26 Οκτωβρίου το mononews.gr δημοσιεύει το παρακάτω κείμενο με την υπογραφή του Δημήτρη Κόκκορη:

    «Ενδεικτικά και μόνον αν η ΔΕΗ αποφασίσει να ‘’σηκώσει’’ 1,35 δις ευρώ, τότε με τιμή έκδοσης στα 9 ευρώ, τότε οι νέες μετοχές θα είναι 150 εκατ.

    Και προκειμένου το fund της CVC να έχει το 10% στην εταιρεία θα πρέπει να αποκτήσει 38,2 εκατ. μετοχές εισφέροντας 343,8 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά το Δημόσιο για να διατηρήσει το 34% θα πρέπει στην ΑΜΚ με 102 εκατ. ευρώ

    Με κεφαλαιακή αύξηση στα 1,2 δις και τιμή διάθεσης στα 9 ευρώ (σενάριο που αυτήν τη στιγμή δείχνει να είναι το επικρατέστερο) θα εκδοθούν 133,33 εκατ. νέες μετοχές. Και η CVC θα κληθεί να καταβάλει 328,8 εκατ. ευρώ για να έχει το 10% μετά από την ΑΜΚ.»

    Χθες η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,33% 11,45 ΥΠΟ την καθοδήγηση του επικεφαλής της Γιώργου Στάσση αποφάσισε να σηκώσει από τις αγορές μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ποσό από 1,1 έως 1,35 δις ευρώ.

    Η τιμή θα κυμανθεί από 8,5 ευρώ έως 9 ευρώ.

    Δεν νομίζω ότι χρειάζονται περαιτέρω σχόλια…

     

    Οι αλαζόνες του Helikon fund

    Μπορεί οι άνθρωποι του μικρού σχετικά Hedge fund Helikon Investments, (διαχειρίζεται κεφάλαια περίπου 1 δις ευρώ), με έδρα το Μιλάνο,   να υπερηφανεύονται ότι βγάζουν πολλά λεφτά από την ελληνική αγορά αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

    Θα μου πείτε από τις αγορές δεν μπορούν να κερδίζουν όλοι.

    Η όλοι να βγάζουν το μάξιμουμ των αποδόσεων.

    Όπως ενημερωθήκατε πρώτοι, από το mononews.gr αργά χθες το απόγευμα το  Helikon Investment αποεπένδυσε  από τη LAMDA Development.

    Το απόγευμα της Παρασκευής, μέσω πακέτων είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 4 εκατ. μετοχές.

    Ειδικότερα, άλλαξαν χέρια 2 πακέτα συνολικής αξίας 27,55 εκατ. ευρώ στην τιμή των 7 ευρώ, καθώς και άλλα συνολικού ύψους 1,3 εκατ. ευρώ στις τιμές των 7,1 ευρώ και 7,21 ευρώ.

    Το Helikon απoεπένδυσε πλήρως από τη Lamda Development ΛΑΜΔΑ 0,44% 6,85 και τα χρήματα τα οποία συγκέντρωσε θα τα χρησιμοποιήσει για να μπει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ.

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες οι νέοι μέτοχοι της Lamda είναι funds με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

    Όμως επειδή ο wise man πληροφορείται τα πάντα, αυτό που δεν ξέρετε είναι ότι προ ολίγων εβδομάδων μεγάλα funds προτείναν στο Hellikon να εξαγοράσουν τις μετοχές αυτές σε τιμές υψηλότερες πέριξ των 7,60 ευρώ.

    H αλαζονεία όμως πληρώνεται σε αυτή την ζωή.

    Τα αφεντικά όμως του Helikon χλεύασαν τους αγοραστές και τους είπαν ένα μεγαλοπρεπές “όχι”.

    Και χθες αναγκάστηκαν να ρευστοποίησαν το μεγαλύτερο μέρος της θέσης τους στα 7 ευρώ, η κατά 0,60 λεπτά λιγότερο ανά μετοχή.

    Άρα έχουν διαφυγόντα κέρδη περίπου 2,4 εκατ. ευρώ.

    Τα λεφτά που πήραν από την Lamda θα χρησιμοποιηθούν για να μπουν στην ΑΜΚ της ΔΕΗ που ούτως η άλλως έχουν χτίσει σημαντική θέση.

    Το fund, το οποίο έχει γραφεία στο Λονδίνο και το Μιλάνο, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020 από μια ομάδα που επέβλεπε την Kairos Pegasus Fund S.A. και διοικείται από τον Chief Investment Officer Federico Riggio και τους Michele Fiumara, David Grazzini και Vittorio Villa.

     

    Ο Καραγιάννης “ζεσταίνει τις μηχανές” ΒΟΑΚ

    Τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ξεκίνησε τις διεργασίες με σκοπό την ανάθεση συμβάσεων τεχνικού συμβούλου στις διαδικασίες ωρίμανσης για τη δημοπράτηση του έργου «ΝΕΑΠΟΛΗ – ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, στο N. Λασιθίου» που αφορούν σε υποβολή στοιχείων για την εκπόνηση στατικών Προμελετών τεχνικών έργων σε υποτμήματα του αυτοκινητόδρομου.

    Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 5η Νοεμβρίου 2021.

    Το τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος εκτιμάται ότι θα μπορούσε να δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο ενδεχομένως μέχρι της αρχές του 2022. Το έργο είναι της τάξεως των 145 εκατ. ευρώ.

    Να σημειωθεί ότι για το τμήμα αυτό πρόσφατα ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γ. Καραγιάννης, είχε αναφέρει ότι «ετοιμάζονται οι περιβαλλοντικές μελέτες των παρακάμψεων των μεγάλων πόλεων, η ολοκλήρωση των μελετών για το τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος που θα δημοπρατηθεί στα τέλη του έτους ως δημόσιο έργο».

    Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον διαγωνισμό στο τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος, τρίτο κατά σειρά έργο του αυτοκινητόδρομου ΒΟΑΚ, μήκους 14χλμ.

     

    Ελλάκτωρ: Ανεβαίνει ο πυρετός – Στην μέση η Κεφαλαιαγορά (οι κυρίες Λαζαράκου και Στάμου και ο κ. Κονταρούδης) 

    Επικίνδυνα ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης και των εσωτερικών αντιθέσεων μεταξύ των δύο βασικών μετοχικών πυλώνων εντός της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 1,18% 2,57 κάνοντας πολλούς να πιστεύουν πως πρόκειται για πόλεμο δίχως τέλος.

    Αφετηρία της νέας μάχης που δίνεται στον πόλεμο για την επικράτηση στην Ελλάκτωρ είναι η ανακοίνωση των εφοπλιστών Μπάκου-Καϋμενάκη της GreenHill, σχετικά με τα όσα διέρρευσαν στον Τύπο για την κρυφή ιδιωτική συμφωνία της Reggeborgh με τον Λεωνίδα Μπόμπολα από το Σεπτέμβριο του 2020.

    Γεγονός που επέφερε την αντίδραση της ολλανδικής πλευράς, η οποία βρίσκεται στο τιμόνι της εισηγμένης από τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπό την κ. Βασιλική Λαζαράκου, τοποθετήθηκε προτιμώντας, ωστόσο, να κρατήσει αποστάσεις και να μην αναφερθεί σε ονόματα.

    Γεγονός που προκάλεσε ποικίλα σχόλια και εντύπωση καθώς το προεδρείο της Επιτροπής ΥΠΟ τις κυρίες Λαζαράκου , Στάμου και Νίκο Κονταρούδη,  φημίζονται για τον επαγγελματισμό τους και την εμπειρία τους.

    Οι κυρίες Λαζαράκου και Στάμου είναι έμπειρες επι της νομικής επιστήμης ενώ και ο κ. Κονταρούδης έχει διατελέσει κορυφαίο στέλεχος της MIG επι εποχής Ανδρέα Βγενόπουλου και Θύμιου Μπουλούτα παλαιότερα.

    Μετά από επιτυχημένη πορεία ως Ειδικός Διαπραγματευτής Παραγώγων ανέλαβε το 2007 Γενικός Διευθυντής και αργότερα Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος στην Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, όταν ήταν θυγατρική της MIG.

    Έπι της ουσίας του θέματος τώρα , το ενδιαφέρον εστιάζεται στην απόφαση της Επιτροπής η οποία θα ληφθεί σε 15 έως 20 ημέρες, όπως σας αποκάλυψε ο WISEMAN χθες τα ξημερώματα.

    Η επιτροπή ισχυρίζεται ότι οποιαδήποτε απόφαση θα είναι ομόφωνη αν και σε άλλη περίπτωση πάλι της Ελλάκτωρ η υπόθεση κρίθηκε με ψήφους  4-3.

    Εάν η υπόθεση πάει στο αρχείο τότε δεν υπάρχει ζήτημα.

    Εάν όμως η Επιτροπή αποφασίσει ότι υπήρχε δόλος επειδή κρατήθηκε μυστική η συμφωνία μεταξύ Λεωνίδα Μπόμπολα και ολλανδών τότε τα πράγματα αλλάζουν.

    Τα οποιαδήποτε πρόστιμα θα επιφέρουν εξελίξεις εντός και εκτός του ομίλου, το μέγεθος των οποίων δεν μπορεί να εκτιμηθεί  τώρα.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, υπό την κ. Βασιλική Λαζαράκου που είναι πρόεδρος και τους αντιπροέδρους Νατάσα Στάμου και Νίκο Κονταρούδη, πάντως προσπαθεί να ισορροπήσει στο τεντωμένο σχοινί της εσωτερικής διαμάχης που εξελίσσεται εντός της Ελλάκτωρ.

    Υπό το φως των πρόσφατων αποκαλύψεων προχώρησε σε μία κάπως χλιαρή ανακοίνωση, όπου δηλώνει ότι «εξετάζει όλες τις καταγγελίες, που αφορούν στη χρηματιστηριακή αγορά, με την αντικειμενικότητα και σοβαρότητα, που απαιτεί ο θεσμικός της ρόλος».

    Επιπλέον, κρούει τον κώδωνα προς όλες τις κατευθύνσεις προσθέτοντας: «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ως ανεξάρτητη εποπτεύουσα αρχή, δεν εμπλέκεται σε επιχειρηματικές διενέξεις και πολύ περισσότερο δε χειραγωγείται από αυτές όσον αφορά στην άσκηση των καθηκόντων της».

    Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η εποπτική αρχή δεν αναφέρεται καν στο όνομα της Ελλάκτωρ, για την οποία και γίνεται το όλο θέμα.  

     

    Βασιλική Λαζαράκου
    Βασιλική Λαζαράκου, Νομικός και πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές