• Τα 4 κρίσιμα τηλεφωνήματα του Στουρνάρα και η δήλωση που ανέβασε τις τράπεζες, οι επενδυτικές ευκαιρίες για τα ομόλογα της Πειραιώς και της Alpha, τι είπε ο Watsa για Καραβία, Σαρρηγεωργίου και εκλογές και ο εμφύλιος των Κυπριώτη

    Μπορεί οι επενδυτές που θα μπουν τώρα στην αγορά των ΑΤ1 να προσδοκούν υψηλές αποδόσεις όμως αυτοί της Credit Suisse έκαψαν τα χέρια τους.

    image

    Στουρνάρας: Η δήλωση που ανέβασε το χρηματιστήριο 

    Την Κυριακή το απόγευμα λίγο μετά που έγινε γνωστό ότι η  CREDIT SUISSE μηδενίζει τα ομόλογα ΑΤ1 ύψους περίπου 17 δισ. δολαρίων, ο διοικητής  της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σήκωσε το τηλέφωνο, να μιλήσει με τους 4 συστημικούς τραπεζίτες.

    Ήθελε να πληροφορηθεί εάν οι ελληνικές τράπεζες έχουν τέτοιου είδους ομόλογα στα χαρτοφυλάκια τους.

    Η απάντηση και από τους 4 τραπεζίτες ήταν αρνητική.

    “Ούτε ένα ευρώ” του δήλωσαν κατηγορηματικά.

    Όμως η Ελληνική αγορά δεν είχε ιδέα για την κατάσταση αυτή.

    Έτσι χθες η χρηματιστηριακή  αγορά στις 10:30 άνοιξε με μεγάλη πτώση με τις τράπεζες να βυθίζονται έως 5%.

    Όμως στις 10.40 το mononews.gr δημοσίευσε αποκλειστική συνέντευξη του κεντρικού τραπεζίτη που ανέφερε ότι «όπως δήλωσε στο mononews πριν από λίγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν μηδενική έκθεση στα επισφαλή ομόλογα της Credit Suisse».

    Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της είδησης από το mononews, οι τιμές των τραπεζών άρχισαν να βελτιώνονται με αποτέλεσμα στο τέλος της συνεδρίασης και οι 4 συστημικές τράπεζες να κλείσουν με θετικό πρόσημο.

    Ειδικά, Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,53% 3,78 και Alpha ΑΛΦΑ 1,29% 1,57 έκλεισαν με άνοδο άνω του 3,5 %. Εθνική ΕΤΕ 0,28% 7,09 και Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 1,83 σημείωσαν άνοδο 1,90 και 1,98% αντίστοιχα.

    Πώς το κούρεμα των  ομολόγων της Credit Suisse δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες για τα ομόλογα Πειραιώς και Αlpha Bank

    Αν μένει κάτι  θετικό κάθε φορά  που ξεσπά μία μεγάλη κρίση στις αγορές,  αυτό είναι ότι πλουτίζουμε τις γνώσεις μας για τα νέα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε αυτές.

    Για παράδειγμα στην μεγάλη κρίση του 2008 όλοι μάθαμε για τα subprimeς και στο καθημερινό μας λεξιλόγιο μπήκαν τα τιτλοποιημένα ομόλογα μέχρι και τα CDS.

    Tώρα με αφορμή της Credit Suisse και την διάσωση σας ήρθε ο καιρός να μάθουμε για τα ομόλογα AT1 (Αdditional Tier 1 bonds).

    Tα ομόλογα που είχε εκδώσει η Ελβετική Τράπεζα και κουρεύτηκαν ανηλεώς από τις Αρχές, θυσία στο βωμό της διάσωσης της.

    Τέτοια ομόλογα έχουν εκδώσει όλες οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες και θεωρούνται από τα πιο υψηλού κινδύνου, και φυσικά δεν θα μπορούσαν οι ελληνικές να αποτελέσουν εξαίρεση.

    Μετά τις διαβεβαιώσεις από τον πλέον αρμόδιο για το θέμα, το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα,  για τις αντοχές των Ελληνικών Τραπεζών, οι τίτλοι αυτοί θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν έως και … επενδυτική ευκαιρία.

    Με χρονολογική σειρά η πρώτη που εξέδωσε τέτοια ομόλογα ήταν η Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,53% 3,78, μετά τα χθεσινά γεγονότα η τιμή τους υποχωρούσε στις 75 μον. βάσης από 82 που ήταν πριν.

    Όμως αν συγκρίνεις την πορεία τους από τον περασμένο Οκτώβριο που ή τιμή τους ήταν στις 66 μ.β ή τον Ιούλιο όταν ήταν στις 64 μ.β,  τότε προδήλως  έχουμε να κάνουμε με μία σημαντική ανάκαμψη, η οποία προφανώς οφείλεται στην εξυγίανση του Ισολογισμού της Τράπεζας.

    Σε κάθε περίπτωση ακόμη και με το χθεσινό κλείσιμο της τιμή, το ομόλογο προσφέρει μία απόδοση 19,5%.

    Η δεύτερη Ελληνική Τράπεζα που πριν από ένα μήνα περίπου εξέδωσε ομόλογα AT1 είναι η Alpha ΑΛΦΑ 1,29% 1,57,  η τιμή του υποχώρησε χθες στις 82 μ.β από 95 μ.β που ήταν πριν προσφέροντας έτσι μία απόδοση 17,5%.

    Μπορεί τα ομόλογα αυτά γενικώς να εμπεριέχουν επενδυτικό κίνδυνο αλλά τέτοιες αποδόσεις δεν τις βρίσκεις εύκολα.

    Οι μεγάλοι χαμένοι των  ομολόγων ΑΤ 1

    Μπορεί οι επενδυτές που θα μπουν τώρα στην αγορά των ΑΤ1 να προσδοκούν υψηλές αποδόσεις όμως αυτοί της Credit Suisse έκαψαν τα χέρια τους.

    Από χθες λοιπόν αναζητείται η ταυτότητα των θεσμικών επενδυτών – διότι σε αυτούς απευθύνονται κατά κύριο λόγο τα προϊόντα – που σήμερα χάνουν περίπου 17 δις. ευρώ.

    Και επειδή σε τέτοιες συνθήκες είναι δύσκολο να ανιχνεύσει κανείς τα ίχνη των ομολόγων αυτών στα θεσμικά χαρτοφυλάκια, οι περισσότεροι το πήγαιναν ανάποδα  και συμπερασματικά.

    Οι «ύποπτοι» ήταν Τράπεζες ή Ασφαλιστικές εταιρείες των οποίων οι μετοχές δέχθηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις.

    Συνεπώς δεν έχει και μεγάλο νόημα να αναφερθούμε σε συγκεκριμένα παραδείγματα, μια που μπορεί να μεταδίδουμε λάθος μήνυμα.

    Ωστόσο απ΄ότι λέγεται στην αγορά αυτός που σίγουρα είχε φορτωθεί με πολλά τέτοια ομόλογα ήταν ο δεύτερος μεγαλομέτοχος της Credit Suisse, το Qatar Investment Authority.

    Το κρατικό fund του Κατάρ μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της CS την περίοδο της τελευταίας χρηματιστηριακής κρίσης, επενδύοντας στη συνέχεια στα συγκεκριμένα ομόλογα.

    Μποναμάς 603 εκατ. ευρώ στον Σταϊκούρα από τον ESM

    Μία που είμαστε στην αγορά των ομολόγων να αναφερθούμε σε μία καλή εξέλιξη που οφείλεται σε αυτά.

    Και πιο συγκεκριμένα στα κέρδη που έχουν γράψει οι Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν αγοράσει την περίοδο της κρίσης, χάρη στην ανοδική τους πορεία.

    Μάλιστα χθες παρά την όλη αναταραχή η απόδοση του 10ετους ομολόγου, παρά λίγο θα υποχωρούσε κάτω από το 4%.

    Xθες λοιπόν εκταμιεύθηκαν χθες από τον ESM τα  602 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα.

    Πρόκειται για τα κέρδη από τα ομόλογα που είχαν αγοράσει οι Κεντρικές Τράπεζες του ευρωσυστήματος την περίοδο της κρίσης και διακρατούσαν στο χαρτοφυλάκιο τους.

    Η εκταμίευση αυτή να θυμίσουμε ότι είναι μέρος των αποφάσεων που είχαν ληφθεί για την ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους το 2018.

    Prem Watsa: Ισχυροί Καραβίας και Σαρρηγεωργίου

    Κάθε χρόνο ο όμιλος Fairfax , του Πρεμ Γουάτσα, δημοσιεύει το «Chairman`s Letter to Shareholders» δηλαδή το γράμμα προς τους μετόχους.

    Το γράμμα του CEO της Fairfax κ. Γουάτσα για το 2023, είχε μόνο καλά λόγια να πει για τους Φωκίων Καραβία, Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου και Γιώργο Χρυσικό.

    Επίσης αναφέρθηκε και στις εκλογές, και ευχήθηκε να εκλέγει ξανά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Για την ακρίβεια το σημείωμα του Prem Watsa αναφέρει:

    1. Στην Ελλάδα, οι δραστηριότητες περιουσίας και ατυχημάτων της Eurolife παρήγαγαν 99% συνδυασμένο δείκτη και breakeven αποτελέσματα ανάληψης ασφαλίσεων το 2022. Με επικεφαλής τον Άλεξ Σαρρηγεωργίου, η Eurolife ασχολείται επίσης με τις ασφαλίσεις ζωής στην Ελλάδα, οι οποίες σημείωσαν συνολικά θετικό αποτέλεσμα.
    2. H Eurobank, υπό την ηγεσία του Φωκίωνα Καραβία, είχε επίσης μια εξαιρετική χρονιά το 2022 σε κάθε επίπεδο.

    Μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς, η τράπεζα παρουσίασε ισχυρή κερδοφορία με απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 11,4%, μείωση των επισφαλών απαιτήσεων (ο δείκτης NPE μειώθηκε από 7% σε 5%) και ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων (ο δείκτης CET 1 αυξήθηκε από 12,7% σε 15,2%).

    Αυτό επιτεύχθηκε διατηρώντας το χαμηλότερο δείκτη κόστους προς έσοδα μεταξύ των ελληνικών ομολόγων της και αυξάνοντας τον όγκο των βασικών χορηγήσεων.

    Ακόμη και με τη μετοχή της Eurobank να έχει φθάσει σε πρόσφατα υψηλά επίπεδα στα 1,45 ευρώ, η μετοχή έχει πολύ δρόμο μπροστά της, καθώς η Eurobank θα κερδίζει πιθανότατα πάνω από 20 λεπτά του ευρώ ανά μετοχή το 2023.

    Αναγνωρίζοντας τα εξαιρετικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στην Grivalia Hospitality από τον Γιώργο Χρυσικό, αντιπρόεδρο της Eurobank, το 2022 αυξήσαμε τη συμμετοχή μας στο 78%.

    Η Grivalia Hospitality είναι κορυφαίος επενδυτής στον αναπτυσσόμενο χώρο των υπερπολυτελών ξενοδοχείων στην Ελλάδα, με τρία ενεργά περιουσιακά στοιχεία σε λειτουργία και επτά υπό ανάπτυξη.

    Τι είπε ο Watsa για τον Χρυσικό

    Ο κ. Watsa τόνισε ακόμα: “Θα θυμάστε ότι ο Γιώργος διηύθυνε την Grivalia Properties, μια δημόσια εταιρεία της οποίας είχαμε το 51%.

    Η Eurobank και η Grivalia Properties συγχωνεύτηκαν το 2019, όταν η Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 1,83 χρειάστηκε κεφάλαια.

    Τα κέρδη από την Grivalia Properties και οι μετοχές της Eurobank που αποκτήσαμε κατά τη συγχώνευση οδήγησαν σε συνολικό κέρδος για τη Fairfax ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

    Προσθέτουμε με ευγνωμοσύνη το όνομα του  Γιώργου στο όνομα του Richie Boucher, από την Bank of Ireland, ο οποίος ήταν ο πρώτος μας “billion dollar man”.

     

    Watsa: Τι είπε για εκλογές και Μητσοτάκη

    Ο κ. Watsa επισήμανε ακόμα “Η ίδια η Ελλάδα είχε ένα ισχυρό 2022, με την αύξηση του ΑΕΠ (περίπου 6%) να προηγείται σχεδόν από το σύνολο των ομολόγων της στον ΟΟΣΑ και τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ να αναμένεται να μειωθεί στο 170% και να μειωθεί εκ νέου το 2023 στο 160%.

    Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας μέσα στους επόμενους 12 έως 24 μήνες, παρά τις εξωτερικές πιέσεις από τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Όσον αφορά το μέλλον, η Ελλάδα θα έχει εκλογές το πρώτο εξάμηνο του 2023 και πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός θα αναγνωρίσει τα επιτεύγματα του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και θα τον επανεκλέξει για δεύτερη θητεία με πλειοψηφία.”

    Εμφύλιος στην Κω

    Θέση στη διαμάχη του Κωνσταντίνου Κυπριώτη με τη HIG Capital πήρε η αδελφή του ξενοδόχου.

    Για να μη σας κουράζω με τις ξύλινες και νομικίστικες ορολογίες, η ανακοίνωση που εξέδωσε στην ουσία  λέει δύο πράγματα:

    Πρώτον ότι η η πώληση του 45% που είχε στην εταιρεία στη HIG έγινε εν γνώσει του Κυπριώτη και μάλιστα του ανακοινώθηκε πριν γνωστοποιηθεί τυπικά στην εταιρεία.

    Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «έλαβε χώρα μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο προσπάθειας εξυγίανσης της εταιρείας και εξυπηρέτησης του δανεισμού της, στις οποίες συμμετείχε και ο μέτοχος πλειοψηφίας».

    Πάντως η HIG ακόμα δεν είναι εγγεγραμμένη στο μετοχολόγιο.

    Κι ακόμα κι ως μέτοχος δε φέρεται να ενημερώθηκε για τη συμφωνία των ξενοδοχείων στη Hotel Brain, σύμφωνα με την ίδια κι αυτό είναι το δεύτερο που τονίζει στην ανακοίνωσή της.

    Όπως και να έχει, όσο ο εμφύλιος στην Κω μαίνεται, ο χρόνος μετράει αντίστροφα: για τη σεζόν (που σε άλλα νησιά έχει ήδη ανοίξει), για την έκβαση της συμφωνίας εξυγίανσης (τον Απρίλιο εκδικάζεται) και για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας, μιας και το ΓΕΜΗ έχει αναστείλει την καταχώρισή του, επειδή δε δημοσίευσε τις οικονομικές καταστάσεις του 2021.

     

    Αναγνωστόπουλος VS Bluehouse, S2

    Τελείως τυπικός και διαδικαστικός ήταν ο λόγος που απορρίφθηκε η έγκληση της SPDI κατά της Bluehouse και των εταίρων της.

    Αυτό  τουλάχιστον ισχυρίζεται σε νέα της ανακοίνωση η SPDI, τονίζοντας πως ο λόγος ήταν η παρέλευση τριμήνου από τη γνώση τέλεσης της πράξης, άρα απόφαση για τη μήνυση της SPDI για απάτη δεν έχει ληφθεί, ούτε και η έγκληση κρίθηκε αβάσιμη.

    Το δικαστήριο θα συζητήσει και θα κρίνει την ουσία, εντός των επομένων μηνών, λένε πηγές της εταιρείας που ίδρυσε ο Λάμπρος Αναγνωστόπουλος και εισήγαγε  στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, προσθέτοντας με νόημα «ότι προξενεί απορία η σπουδή με την οποία κύκλοι προσπαθούν να εμφανίσουν ως τελειωμένες δικαστικές αποφάσεις, που ακόμη δεν έχουν εκδικαστεί».

    Αν έχετε πονοκεφαλιάσει με τις εγκλήσεις και τις αντεγκλήσεις, θα θυμίσω ότι η αρχή έγινε όταν η SPDI μήνυσε τη Bluehouse για απάτη, επειδή, κατά την πρώτη, της απέκρυψε στοιχεία για ακίνητα, η εξαγορά των οποίων θα έβαζε το θεμέλιο λίθο για τη σύσταση ενός joint venture.

     

    Γεραπετρίτης: Γιατί έφυγε από την επιτροπή για Τέμπη

    Νωρίτερα από το αναμενόμενο έφυγε ο υπουργός επικρατείας αρμόδιος για τις υποδομές και τις μεταφορές, Γιώργος Γεραπετρίτης, από την επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη.

    Για να μην σκέφτεστε κακοπροαίρετα,  σας ενημερώνω  ότι δε το έκανε για να αποφύγει τις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, η εισαγωγική του τοποθέτηση στη μαραθώνια οκτάωρη συνεδρίαση της Βουλής ήταν μικρή αλλά περιεκτικότατη και δεν αποκλείω να έδωσε περισσότερες απαντήσεις από αυτή του Χρήστου Σπίρτζη που διήρκησε περισσότερο από μία ώρα.

    Αυτό που μαθαίνω από πηγές μου είναι ότι ο υπουργός έπρεπε να φύγει εσπευσμένα καθώς θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες προκειμένου να δώσει μάχη με την Κομισιόν για την έξτρα χρηματοδότηση των υφιστάμενων και των νέων έργων τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης, καθώς και να φέρει στην Ελλάδα τεχνικούς που θα μπορούν να εκπαιδεύσουν τους εργαζομένους του ΟΣΕ στα νέα συστήματα.

    Αλλωστε , στο «πόδι» του στην Βουλή άφησε τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έδωσε καίριες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που του τέθηκαν, αφού για μία σχεδόν τετραετία «έτρεχε» το Υπουργείο Υποδομών.

     

     O Στάσσης, οι μέλισσες και όσοι ήπιαν το αμίλητο νερό…

    Όπως μου έλεγε έμπειρος παράγοντας της ενεργειακής αγοράς, «τώρα μέσα στην παγκόσμια τραπεζική μίνι-κρίση που όλοι ευχόμαστε να αποφευχθεί, υπάρχει ένας μάνατζερ και μάλιστα ημι-Δημόσιου Οργανισμού που προσελκύει τους επενδυτές, όπως τα άνθη προσελκύουν τις μέλισσες: αυτός είναι ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,28% 11,05 !».

    Σε ερώτησή μου για τη σχέση Στάσση-ΔΕΗ και…μελισσοκομίας-ανθοκομίας ο άνθρωπός μου με μάλωσε με καθηγητικό ύφος: «καλά δεν έχεις πάρει είδηση πως, σχετικά αθόρυβα η Goldman Sachs, έγιναν οι τρίτοι θεσμικοί επενδυτές στη ΔΕΗ;

    Έφτασαν το 5,35% στο μετοχικό κεφάλαιο και ξεπέρασαν την Covalis Capital που κατέχει το 5,26% ενώ η Helikon Investments είναι δεύτερος θεσμικός στη ΔΕΗ με σχεδόν 6,5%.

    Βέβαια πρώτος – πρώτος είναι ο Άλεξ Φωτακίδης  και η CVC Partners με 10% και πρόθεση  για άλλο τόσο. Καταλαβαίνεις τώρα γιατί σου μιλάω για ανθοκομία-μελισσοκομία;».

    Ναι, ο  wiseman  κατάλαβε πως ο Γιώργος Στάσσης βρίσκεται στα …μέλια με όλους, ακόμη και με αυτούς που πριν λίγο καιρό διέδιδαν πως θα τον …ανατρέψουν σύντομα και θα ξαναφέρουν τον «παλιό», όλοι γνωρίζουν ποιος είναι ο παλιός.

    Σε ορισμένους εξέχοντες συνδικαλιστές της επιχείρησης αναφέρομαι που τώρα έχουν πιεί το αμίλητο νερό.

    «Κρείττον του λαλείν το σιγάν» που έλεγαν και οι αρχαίοι…

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Ως εκ τούτου, το mononews.gr δεν φέρει καμία ευθύνη εάν οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιηθούν για την αγορά η πώληση κινητών αξιών.