• Στους τραπεζίτες το deal της ΤΕΝΕΡΓ και γιατί έκανε ράλι χθες η μετοχή, ποιοι θέλουν τον Ταμβακάκη υπουργό, o senior υποδιοικητής Πελαγίδης και τα πραγματικά νούμερα της VIVA WALLET

    Το mononews.gr την προηγουμένη Παρασκευή σε ένα αποκλειστικό του ρεπορτάζ σας είχε ενημερώσει ότι «Τουλάχιστον 5 κορυφαία στελέχη τράπεζας εργάζονται νυχθημερόν για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ με την First Sentier».

    image

    DEAL ΤΕΝΕΡΓ-FIRST SENTIER: H «μπάλα» στους τραπεζίτες

    Το mononews.gr την προηγουμένη Παρασκευή σε ένα αποκλειστικό του ρεπορτάζ σας είχε ενημερώσει ότι «Τουλάχιστον 5 κορυφαία στελέχη τράπεζας εργάζονται νυχθημερόν για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΝΕΡΓ 0,84% 18,00 με την First Sentier».

    Οι λεπτομέρειες για ένα τέτοιο θηριώδες deal είναι εκατοντάδες.

    Αυτό ανάφερε εκείνη την σήμερα κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος με άριστη γνώση της επικείμενης συναλλαγής μεταξύ της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ (θυγατρικής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και του αυστραλιανού fund First Sentier.

    Μια συναλλαγή συνολικού ύψους άνω των 2,6 δισ. ευρώ, όπως τουλάχιστον εκτιμάται.

    Από το ποσό αυτό,  πάνω από το ½ δηλαδή άνω του 1,3 δισ. ευρώ θα είναι δανεισμός, που θα “σηκώσει” το αυστραλιανό fund αποκλειστικά, από τις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες.

    Όπως θα είχατε διαπιστώσει πουθενά στο κείμενο δεν κάναμε αναφορά στις συζητήσεις μεταξύ των δυο πλευρών, δηλαδή στις συζητήσεις μεταξύ των διοικήσεων της ΤΕΡΝΑ και των Αυστραλών της FIRST SENTIER.

    Πολύ απλά γιατί το deal έχει ολοκληρωθεί.

    Χθες η μετοχή πραγματοποίησε ράλι και έκλεισε κοντά στα 19,35 ευρώ με άνοδο 2,35%, ενδεικτικό του γεγονότος, όπως μαθαίνω στην αγορά, ότι οι δυο πλευρές έχουν ολοκληρώσει τις συζητήσεις τους.

    Πρακτικά τώρα οι τραπεζίτες έχουν τον λόγο.

    «Τα 5 στελέχη που εργάζονται σε συστημική τράπεζα, από την ώρα που ξεκίνησαν οι συζητήσεις μεταξύ της διοίκησης της ΤΕΡΝΑ και της FIRST SENTIER στις αρχές καλοκαιριού, έχουν ξεχάσει τι σημαίνει διακοπές και αργίες» λένε τραπεζικές πηγές με γνώση των λεπτομερειών του θηριώδους deal.

    “Είναι ένα πολύπλοκο deal με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες για μια εισηγμένη εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 2,2 δισ. ευρώ (με δανεισμό, ομολογιακές εκδόσεις κλπ.) οι οποίες για να ολοκληρωθούν είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες» λένε οι ίδιες τραπεζικές πηγές, με άριστη γνώση της υπόθεσης.

     

    Τι ακριβώς αγόρασε;

    Εγώ ειλικρινά δεν κατάλαβα από τη ανακοίνωση της προηγουμένης εβδομάδας, τι ακριβώς απέκτησε η Τεχνική Ολυμπιακή από την «θυγατρική» της τη Novamore Limited.

    Γιατί αναφέρει ότι πήρε το σύνολο των απαιτήσεων από δανειακές συμβάσεις και πλήρωσε 4,77 εκατ. ευρώ αλλά πουθενά δεν λέει πόσες ήταν οι απαιτήσεις τις οποίες θα διαχειρίζεται η MountStreet.

    Τα «παράδοξα» με την αποτίμηση της Viva Wallet

    Τι γίνεται επιτέλους με την αποτίμηση της Viva Wallet ;

    Τα βλέμματα όλης της αγοράς και όχι  μόνο, μία που η συμφωνία αγοράς από την JP Morgan έχει και  πολιτικές προεκτάσεις, είναι στραμμένα κατά εκεί.

    Προφανώς ο καβγάς γίνεται για το πάπλωμα, και εν προκειμένω για την αποτίμηση της εταιρείας.

    Είναι αναμενόμενο στον ένα χρόνο που μεσολάβησε από την δημοσιοποίηση της συμφωνίας να έχει  κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι.

    Ειδικά μάλιστα στην παρούσα συγκυρία όπου το διάστημα των τελευταίων δώδεκα μηνών ήταν πολύ «πυκνό» σε γεγονότα.

    Για παράδειγμα η αγορά στην οποία δραστηριοποιείται η Viva Wallet η λεγόμενη fintech έχει πάρει  διεθνώς την κατηφόρα.

    Είναι ενδεικτικό ότι οι συναλλαγές fintech έχουν υποχωρήσει στο τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2022 διεθνώς στα 20,4 δις. Δολάρια από τα 30,3 δις. Δολάρια που ήταν στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

    Παρόλα αυτά λέγεται ότι ο Χάρης Καρώνης  διαπραγματεύεται προκειμένου να επιτύχει μία ακόμη υψηλότερη αποτίμηση για την εταιρεία του από εκείνη (περίπου 1,5 δις. ευρώ) στην οποία είχαν συμφωνήσει πέρυσι το Γενάρη να πουλήσουν στην JPM το 48,5 % των μετοχών του, οι τρείς μέτοχοι της μειοψηφίας (η DECA του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και η LATSCO της οικογένειας Λάτση).

    Ποια είναι η πραγματική αξία της Viva Wallet και της Viva Bank αποτελεί ζήτημα που ξεπερνά τα όρια της στήλης.

    Πάντως σε γενικές γραμμές όλες αυτές οι λεγόμενες καινοτομικές τράπεζες περιβάλλονται από μία αχλύ (καταχνιά) υψηλών προσδοκιών, για το ρόλο που θα διαδραματίσουν στην οικονομία κλπ κλπ.

    Απολογιστικά όμως όπως προκύπτει από τις δημοσιευμένες καταστάσεις η εικόνα αρχίζει να ξεθωριάζει.

    Η εταιρεία τόσο το 2020 όσο και το 2021 δεν έχει εμφανίσει κέρδη (EBIDA -1,2 εκατ. ευρώ το 2021 και -2,6 το 2020) διαθέτοντας κεφάλαια περίπου 35 εκατομμυρίων ευρώ.

    Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ήταν το 2021 ήταν 139,7 χιλ. ευρώ.

    Τα ίδια κεφάλαια  της εταιρείας ανέρχονται σε 18 εκατ. ευρώ.

    Επομένως διερωτώμαι μήπως θα πρέπει να είναι λίγο πιο προσγειωμένοι εκεί στην Viva Wallet.

    To Lifestyle Medicine και η Πόπη Καλατζή

    Το νέο της επαγγελματικό βήμα ανακοίνωσε η σύζυγος του υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη, Πόπη Καλαϊτζή.

    Η πρώην Έπαρχος Λαγκαδά, πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας στη β’ εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης και γιατρός στο επάγγελμα, με ειδικότητα στην πλαστική χειρουργική βρήκε το «δικό της νόημα της επαγγελματικής ζωής», να καθοδηγεί τους ανθρώπους γύρω της σε έναν υγιή τρόπο ζωής, βασιζόμενη στις κατευθυντήριες οδηγίες της Ιατρικής.

    Η Ιατρική του τρόπου ζωής (Lifestyle Medicine), είναι η ιατρική κατεύθυνση που στοχεύει στις αιτίες των χρόνιων νοσημάτων και όχι μόνο στα συμπτώματα για τη θεραπεία, αλλά ακόμη και για την αναστροφή της πάθησης.

    Να της ευχηθούμε καλή επιτυχία.

     

    Ο Απόστολος Ταμβακάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ

    Μία που είμαστε σε προεκλογική περίοδο και η ονοματολογία δίνει και παίρνει, κυρίως στα δύο μεγάλα κόμματα (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ) είπα να σας μεταφέρω μία πληροφορία που συνδυάζει την οικονομία με την πολιτική.

    Θα μπορούσε βέβαια  να είναι και το πιο σύντομο ανέκδοτο: « Ο  στο ΣΥΡΙΖΑ».

    Επειδή όμως το αλίευσα από έγκριτη εφημερίδα, θεώρησα χρήσιμο να σας το μεταφέρω.

    Το ρεπορτάζ θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να σκέφτεται να αξιοποιήσει τον Απόστολο Ταμβακάκη (τέως επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ 0,28% 7,09 επι κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και νυν επικεφαλής του  EOS CAPITAL) σε υπουργική θέση σε Κυβέρνηση του … μέλλοντος.

    Ανεξάρτητα από αυτό πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αναζήτηση προσώπων τα οποία να προέρχονται από την αγορά (και όχι να κατέληξαν σε αυτή αφού περάσαν από τις τάξεις του ….) προκειμένου να επανατοποθετήσει τις σχέσεις του με αυτό το κομμάτι της κοινωνίας σε νέες βάσεις.

     

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ και Intrakat παίζουν καθυστερήσεις στο ΒΟΑΚ

    «Καθυστερήσεις παίζει» η Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,12% 16,24Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,79% 2,54Intrakat ΙΝΚΑΤ 2,42% 5,08  με το Υπουργείο Υποδομών, καθώς ζήτησε δύο παραπάνω εβδομάδες για να παραδώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να προχωρήσει στην υπογραφή του ΣΔΙΤ Χερσόνησος-Νεάπολη αξίας 360 εκατ. Ευρώ.

    Για να γίνω πιο σαφής, η Κοινοπραξία που είχε δώσει τη μοναδική προσφορά και κλείδωσε στα τέλη Φεβρουαρίου το έργο, είχε προθεσμία έως τις 7 Δεκεμβρίου για να παραδώσει τα νομιμοποιητικά της έγγραφα.

    Ωστόσο, όπως έμαθα οι τρεις εταιρείες ζήτησαν μερικές ημέρες παράταση, η οποία και τους δόθηκε με τον Κώστα Αχ. Καραμανλή να δίνει το ΟΚ, και πλέον η νέα ημερομηνία μετακινήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου.

    Πάντως, οι άνθρωποι του Υπουργείου δε φαίνεται να είναι ανήσυχοι και μου λένε το χρονοδιάγραμμα του έργου παραμένει ως έχει.

    Δηλαδή, όπως έχετε ήδη διαβάσει από το mononews, οι υπογραφές θα πέσουν στο Α΄ Τρίμηνο του 2023 και τα έργα θα ξεκινήσουν εντός της ίδιας χρονιάς, ενώ το οδικό τμήμα μήκους 22,5 χιλιομέτρων αναμένεται να έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία εντός του 20227.

    Γιατί και η  ΕΚΤ βάζει στο στόχαστρο τις τράπεζες;

    Μη νομίζετε ότι μόνο η Ελληνική Κυβέρνηση έχουν βάλει στο στόχαστρο τις τράπεζες.

    Μετά λοιπόν από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα, και η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα πήρε τη σκυτάλη, ζητώντας από τις Ευρωπαικές Τράπεζες να είναι  «προσεχτικές» και μαζεμένες με το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών.

    Αυτή τη φορά δια στόματος Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, η ΕΚΤ στέλνει μήνυμα «σύνεσης» προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες προετοιμάζουν τα σχέδια ανταμοιβής των μετόχων τους.

    «Δεν ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη κρίση» ανέφερε ο Γάλλος Κεντρικός τραπεζίτης.

    Αν και δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποια πρόθεση της ΕΚΤ να «κόψει» τα μερίσματα, όπως είχε κάνει το 2020, οι ευρωπαίοι τραπεζίτες ακόμα θυμούνται τις λάθος εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την οικονομία και επιμένουν να απορρίπτουν τις δυσοίωνες προβλέψεις της για την οικονομία, οι οποίες τους κόστισαν.

     

    O Θόδωρος Πελαγίδης  είναι senior

    Oμολογώ τόσα χρόνια που παρακολουθώ την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ 0,35% 14,45 πρώτη φορά είδα υποδιοικητής της να αυτοπροσδιορίζεται ως senior.

    Ο ένας εκ των δύο υποδιοικητών της ΤτΕ ο Θόδωρος Πελαγίδης στην ομιλία του που παρουσίασε χθες στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο,  ««συστήθηκε» στο κοινό ως senior Deputy Governor ήτοι ανώτερος Υποδιοικητής.

    Ομολογώ ξαφνιάστηκα διότι  για να είμαι ειλικρινής δεν γνώριζα να είχε προχωρήσει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας σε μία τέτοια αλλαγή στο οργανόγραμμα της Τραπέζης.

    Τούτων δοθέντων junior υποδιοικητής στην ΤτΕ είναι η Χριστίνα Παπακωσταντίνου.

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.